Kolovoz 25, 2025, 21:33:43 poslijepodneNajnoviji Član: MMela

Autor Tema: Osnove - pitanja gstaraz  (Posjeta: 5894 vremena)

0 Članova i 4 Gostiju pregledava ovu temu.

Offline gstaraz

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 53
  • Pelcer po pelcer...
    • altbierbude
Osnove - pitanja gstaraz
« u: Srpanj 22, 2010, 15:25:32 poslijepodne »
1. FIltracija

Vanjski Filter
Slažuči vanjski filter došao sam na mnoge ideje u vezi sa medijom kojeg bi koristio i koji su mi na raspolaganju:

-Rockwool (ph 5.5 ec.0.00) za hidrokulturu
-Deaktivirani aktivni ugljen
-kvarcni pijesak (1-2 mm za podloge)
-napuhana glina (ph 6.0)
-filter za kuhinjske nape (natoplen u aktivni ugljen)
-Vata za filtere
-gusta spužva

osnovna ideja bi bila, na dno posude postaviti gustu spužvu, pa sloj rockwoola, pa napuhanu glinu, pa spužvu za filtere, pa pjesak, i na vrhu vata za filtere.
-akvarij ima dimenzije 60x40x40, pa bi me zanimalo koliko bi veliki trebao biti taj filter da bi zadovoljio 2 takva akvarija, i dali štimaju mediji koje bi koristio; posebno me zanima rockwool i napuhana glina, pošto po meni imaju najbolju poroznost.
...zanimljiv mi je i aktivni ugljen kao medij, isto radi ekstremne poroznosti... (dali se korišteni aktivni ugljen, dugim prokuhavanjem i sterilizacijom može upotrijebiti kao medij za filter?)

Vodu koju koristim je iz reverse osmosis filtera  (3 : 1)   (ph = 5.5   ec. = 0.00)
RIbe: guppy i tetre
Plastično bilje

Bilo kakav komentar ili ideja su dobrodošli, unaprijed hvala

ps. pitanja imam mali milion, ali eto, da počnem od nekud...

Cheers,
Gianni.

Offline Nuclear

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 38
Odg: Osnove - pitanja gstaraz
« Odgovori #1 u: Srpanj 22, 2010, 16:21:21 poslijepodne »
Pročitaj si vodič za početnike na portalu  :up:

Offline Marko_Sp

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 67
« Odgovori #2 u: Srpanj 22, 2010, 17:20:54 poslijepodne »
aktivni ugljen skuplja svašta ali to zna i povratiti ako naiđe na nešto aktivnije i zato nije za dugotrajnu uporabu. pokupiš s njim što trebaš i baciš ga. a za sve te kojekakve spužve i plastike tko zna da li su otrovne same po sebi ili impregnirane nekim baktericidima, fungicidima i ostalim...

Offline ibanezfrelon

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 46
    • ART IMAGE
« Odgovori #3 u: Srpanj 22, 2010, 19:24:23 poslijepodne »
Pročitaj si vodič za početnike na portalu  :up:
Potpisujem! Samo polako...

Offline cicovspu

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 41
  • CiCo
« Odgovori #4 u: Srpanj 22, 2010, 19:33:49 poslijepodne »
plastično bilje :down:
Zaprešić / Vukovar / Križevci
Trigon190
Cayman 60

Offline ceh

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 50
« Odgovori #5 u: Srpanj 22, 2010, 19:39:58 poslijepodne »
men ti bio filteri  su  skroz neprivlaćni 
aktivni ugalj     more al   ga ćesto treba mjenjat 
Please remember that the following comments are personal experiences and may or may not apply to your setup. Use them as guide to help better understand your fish,

Offline gstaraz

• Punopravni član
  • Pelcer po pelcer...
    • altbierbude
« Odgovori #6 u: Srpanj 22, 2010, 22:58:25 poslijepodne »
aktivni ugljen skuplja svašta ali to zna i povratiti ako naiđe na nešto aktivnije i zato nije za dugotrajnu uporabu. pokupiš s njim što trebaš i baciš ga. a za sve te kojekakve spužve i plastike tko zna da li su otrovne same po sebi ili impregnirane nekim baktericidima, fungicidima i ostalim...

Ma mislio sam na "Neaktivni" aktivni ugljen  -?  :) :
...Kada aktivni ugljen obavi svoje (nakon 3 tjedna), prokuhati ga i sterilizirati, te ga radi svoje poroznosti koristiti u bio filteru umjesto onik keramičkih cilindriča kao bio medij (za uzgoj bakterija), ne za kemijsku filtraciju...
(izgleda mi dosta logično na oko) ... a možda i ne...

Odlično si mi skrenuo pažnju na muguče impregnacije razno raznim otrovima...  :up: promaklo mi skroz...

Rockwool je sterilan i napuhana glina, to imam pod rukom, samo još da provjerim dali glina varira ph nakon par dana močenja..

Citat:
plastično bilje Thumbs down
.

...a znam, te biljke me ustvari najviše zanimaju, ali ne stignem sve od jednom, a po starom dobrom običaju "SAM Majstora" naj veći gušt je krenuti od pozadi :)

1. prvo kupiti ribice
2. kupiti stakleni bazen
3. Ciklirati sa ribama u akvariju
4. montirati filter
5. dodati podlogu
6. uzgojiti bilje
...i to...
neču nastaviti jer će te me banati radi mučenja životinja :(
(a sve za njihovo dobro LOL) ...samo da provalim kako sve šljaka, i bit će im ko u raju :)...

Hvala na Odgovorima, lakše je kad se sa nekim može malo profilozofirati prije nego se uhvatiš pile i silikona  :)...

Cheers,
Gianni.

Offline sarita

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 50
« Odgovori #7 u: Srpanj 22, 2010, 23:12:43 poslijepodne »
...a znam, te biljke me ustvari najviše zanimaju, ali ne stignem sve od jednom, a po starom dobrom običaju "SAM Majstora" naj veći gušt je krenuti od pozadi :)

1. prvo kupiti ribice
2. kupiti stakleni bazen
3. Ciklirati sa ribama u akvariju
4. montirati filter
5. dodati podlogu
6. uzgojiti bilje
...i to...
neču nastaviti jer će te me banati radi mučenja životinja :(
(a sve za njihovo dobro LOL) ...samo da provalim kako sve šljaka, i bit će im ko u raju :)...

Hvala na Odgovorima, lakše je kad se sa nekim može malo profilozofirati prije nego se uhvatiš pile i silikona  :)...

Cheers,
Gianni.

onak,meni je iznad glave samo jedan veeeeliki zašto-ili se ti šališ pa nisam dobro shvatila.  -?

Offline gstaraz

• Punopravni član
  • Pelcer po pelcer...
    • altbierbude
« Odgovori #8 u: Srpanj 22, 2010, 23:44:51 poslijepodne »
Šalim se, naravno, ali na žalost to je situacija u kojoj sam se našo, pa sad pokušavam izvuči šta se da, sa onime što imam (a para više nemam :( )

Eto, da skratim više tu priču sa filterom, prije sat vremena sam otišao u shop i potrošio zadnjih 100 kn za filter (Atman HF-0300)  (mislio sam da to košta oko 500 kn, pa zato cijela priča o "Uradi Sam varijanti"

Offline sarita

• Punopravni član
« Odgovori #9 u: Srpanj 23, 2010, 08:15:57 prijepodne »
treba mi malo da mi se sve svjećice upale. :D

Offline gstaraz

• Punopravni član
  • Pelcer po pelcer...
    • altbierbude
« Odgovori #10 u: Srpanj 23, 2010, 14:16:22 poslijepodne »
2. Biljke

Najprije da napomenem da o AKV: biljkama neznam ništa, sem onoga napisanog na portalu

Dakle, plan je uzgojiti klonove u posebnom malom "akvariju" (prozirna kanta od 25 litara), pa kad narastu da vidim na šta to liči...
Od svih tih što eventualno izrastu, odabrao bi one koje mi se sviđaju i ponovio postupak u Glavnom akvariju... (tu se naravno javlja problem: a gdje sa ribicama dok biljke narastu?)

Koristio bi:
Rockwool kao medij (ph 5.5)
Hydro gnojiva
par grolux-a od 36 W
Bez CO2!

Trebao bi koju uputu ili link  vezano za koncentracije gnojiva za razne biljke, prije nego li strpam sve u isti tank i sve izgorim... (Dakle EC. i ph vode za uzgoj akv. biljka)
Koristim reverse osmosis Vodu (EC. 0.00) i profi gnojivo sa svim trace elementima

Isto me tako i zanima NPK omjer za uzgoj tih biljka u raznim vegetativnim stadijima (kakav link sa tablicom za svaku vrstu biljke bi bio idealan)

Offline sarita

• Punopravni član
« Odgovori #11 u: Srpanj 23, 2010, 14:23:08 poslijepodne »
Nečeš se naljutiti ako ti kažem da mislim da malo kompliciraš? :-[
Imaš u galeriji naših akvarija slikice,pa imena biljaka i fino vidiš kako koja izgleda,kako se uklapa s ostalim i tak...Ili još plus toga odeš u bazu biljaka i vidiš dali je zahtjevna,nezahtjevna...
Nadalje bez co2 ti uzalud gnojenje.Biljke ga neće moći iskoristiti,pa češ imati bum algi.Svakojakih,dosadnih,uništivača bilja...
Ne žuri s ribama.Prvo zasadi,pusti da malo odstoji,da se zaciklira i onda naseli ribe.

Offline ibanezfrelon

• Punopravni član
    • ART IMAGE
« Odgovori #12 u: Srpanj 23, 2010, 14:39:11 poslijepodne »
Za akvaristiku je jako bitno strpljenje..
Pusti sad RO, NPK omjere i sl  i dozvoli da ti planovi koje imaš ''sazriju'' jer ćeš brzo ''pregorit'' i odustat od svega..
Idi nekim redom, čitaj puno , članke , pronađi u forumima teme koje te zanimaju itd. ;)

Offline gstaraz

• Punopravni član
  • Pelcer po pelcer...
    • altbierbude
« Odgovori #13 u: Srpanj 23, 2010, 15:29:10 poslijepodne »
Ne ljutim se nikako, ali malo me smeta što dobivam odgovore koje nisam tražio, npr. "Cool down, have patience ..."

Redom ču ići sa drugim akvarijom, ovo je trenutno upoznavanje sa temom uz praktično testiranje, nadalje, forum je pun informacija kao enciklopedija, dakle dok sve pročitam, biljke će se same razviti iz ničega u akvariju, a ribe će crknut a da travku u životu nisu vidjele...
Zato sam otvorio temu, da skratim priču. (tomu forumi i služe ne?!?...)

Nema smisla kako tupite po tome kako je potrebno strpljenje i kako postoje sve informacije koje sam tražio negdije drugdije (bez direktnog linka ?!?)

Što se mog strpljenja tiče, evo tu dva linka gdije se može vidjeti u koju vrstu Ljudi spadam (strpljivi/nestrpljivi)
http://www.maketarstvo.net/forum/viewtopic.php?p=176663&sid=09763ba7676f50f0a3c7f56e904b3b6c#176663
http://www.youtube.com/user/gstaraz#p/u

Nažalost, nemam vremena 24/24 za posvetiti Akvariju, pošto se bavim 3D dizajnom i razvoju Simulacija, a ko zna o čemu pričam, jasno će mu biti koji je obujam vremena koji ode na to.

Offline ibanezfrelon

• Punopravni član
    • ART IMAGE
« Odgovori #14 u: Srpanj 23, 2010, 15:39:41 poslijepodne »
Ne ljutim se nikako, ali malo me smeta što dobivam odgovore koje nisam tražio, npr. "Cool down, have patience ..."

Redom ču ići sa drugim akvarijom, ovo je trenutno upoznavanje sa temom uz praktično testiranje, nadalje, forum je pun informacija kao enciklopedija, dakle dok sve pročitam, biljke će se same razviti iz ničega u akvariju, a ribe će crknut a da travku u životu nisu vidjele...
Zato sam otvorio temu, da skratim priču. (tomu forumi i služe ne?!?...)

Nema smisla kako tupite po tome kako je potrebno strpljenje i kako postoje sve informacije koje sam tražio negdije drugdije (bez direktnog linka ?!?)

Što se mog strpljenja tiče, evo tu dva linka gdije se može vidjeti u koju vrstu Ljudi spadam (strpljivi/nestrpljivi)
http://www.maketarstvo.net/forum/viewtopic.php?p=176663&sid=09763ba7676f50f0a3c7f56e904b3b6c#176663
http://www.youtube.com/user/gstaraz#p/u

Nažalost, nemam vremena 24/24 za posvetiti Akvariju, pošto se bavim 3D dizajnom i razvoju Simulacija, a ko zna o čemu pričam, jasno će mu biti koji je obujam vremena koji ode na to.

Gle, problem je u tome što postavljaš krcato pitanja i trebalo bi cijeli dan pisat da bi se na njih detaljno odgovorilo...
...a na 99% tih pitanja možeš nać odgovor u člancima koji su tu ..http://www.akvarij.net/index.php?option=com_content&view=article&id=681:podloga-u-biljnom-akvariju&catid=35:ureenje&Itemid=119
http://www.akvarij.net/index.php?option=com_content&view=article&id=681:podloga-u-biljnom-akvariju&catid=35:ureenje&Itemid=119
http://www.akvarij.net/index.php?option=com_content&view=article&id=609:protok-vode-u-slatkovodnim-akvarijima&catid=34:lanci&Itemid=118
http://www.akvarij.net/index.php?option=com_content&view=article&id=191:mikro-i-makroelementi&catid=34:lanci&Itemid=118
http://www.akvarij.net/index.php?option=com_content&view=article&id=655:filtracija-i-protok-biljnih-akvarija&catid=35:ureenje&Itemid=119
http://www.akvarij.net/index.php?option=com_content&view=article&id=645:aquascaping-pojmovi-i-stilovi&catid=35:ureenje&Itemid=119
http://www.akvarij.net/index.php?option=com_content&view=article&id=556:reveal-by-lp&catid=35:ureenje&Itemid=119
http://www.akvarij.net/index.php?option=com_content&view=article&id=546:brzi-savjeti-za-uspjean-biljni-akvarij&catid=35:ureenje&Itemid=119

Offline gstaraz

• Punopravni član
  • Pelcer po pelcer...
    • altbierbude
« Odgovori #15 u: Srpanj 23, 2010, 16:41:35 poslijepodne »
To je To !!!  :up: :up: :up:

Thanks na linkovima  :)

ps.
Akvarij je tu da bi odmorio oči od Ekrana, a ne da se još dublje zakopam pred PC-om tražeči među brdom informacija ono šta mi treba... a poznato da bar 3 djela vremena odu na potragu za infom, a 1 za usvojiti podatke.

Još jednom hvala na direktima! (lakše je ovako, pogotovo ako ne poznaješ strukturu foruma ...with a little help....)

Cheers

Offline ibanezfrelon

• Punopravni član
    • ART IMAGE
« Odgovori #16 u: Srpanj 23, 2010, 17:56:23 poslijepodne »
To je To !!!  :up: :up: :up:

Thanks na linkovima  :)

ps.
Akvarij je tu da bi odmorio oči od Ekrana, a ne da se još dublje zakopam pred PC-om tražeči među brdom informacija ono šta mi treba... a poznato da bar 3 djela vremena odu na potragu za infom, a 1 za usvojiti podatke.

Još jednom hvala na direktima! (lakše je ovako, pogotovo ako ne poznaješ strukturu foruma ...with a little help....)

Cheers
You're welcome!
 Ako ti nakon ovih textova nešto ne bude jasno, pitaj :up:

Offline cann

• Moderator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
« Odgovori #17 u: Srpanj 23, 2010, 18:03:55 poslijepodne »
Za akvaristiku je jako bitno strpljenje..
Pusti sad RO, NPK omjere i sl  i dozvoli da ti planovi koje imaš ''sazriju'' jer ćeš brzo ''pregorit'' i odustat od svega..
Idi nekim redom, čitaj puno , članke , pronađi u forumima teme koje te zanimaju itd. ;)

potpis veliki  :up:
strpljen spašen, se veli..ne sili, kreni sa nezahtjevnim biljem i pokušaj ga držat zdravim i onda polako dalje  ;)

Offline gstaraz

• Punopravni član
  • Pelcer po pelcer...
    • altbierbude
« Odgovori #18 u: Srpanj 23, 2010, 18:39:46 poslijepodne »
Eto, bazen za bilje je spreman, Rockwool podignut od dna par cm natopljen u gnojivo (ec 0.10 ...NPK 5-17-10 + b vitamin)
Clonex je spreman na temperaturi od 28 C.
Gardenia "Misteri" su u roku od par sekundi napravili gustu maglu unutra u boxu... (neka vrsta pojednostavljene aeroponike...)
CO2 se stvara u teglici sa octom i kvasom u boxu (trebalo bi trajati par dana, taman do prve kontrole)
Slobodan pad se brine da se rockwool skroz ne potopi u vodi
Grolux 4x15 Watt sam predvidio za površinu od 50x40 cm2  (bez računanja, vidjet ću tokom ako je dovoljno)
...I da ne zaboravim, stan mi izgleda ko da je pala atomska... srečom žena je kod svojih na godišnjem  :P

Sad krečem u pohod po šopovima žicat grančice i listiće, pa da vidimo ako šta uspije pustit korijene ovako na blef...

ps.
može li savjet za biljku koja napravi niski gusti tepih po dnu a da ne zahtijeva puno svjetla (ph između 6 i 7 za akvarij tetri i guppy)

Offline cann

• Moderator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
« Odgovori #19 u: Srpanj 23, 2010, 18:44:40 poslijepodne »
ne znam..vidim da si kompliciraš život  :D :D
za tepih riccia fluitans ;)

Offline gstaraz

• Punopravni član
  • Pelcer po pelcer...
    • altbierbude
« Odgovori #20 u: Srpanj 23, 2010, 19:31:53 poslijepodne »
za tepih riccia fluitans ;)
Thanks!
Predivno izgleda  :klap:  baš ono što sam imao na umu  :zagrljaj:  :)

Citat:
ne znam..vidim da si kompliciraš život  :D :D

-hehe, igram se :), pa u tome je bit zar ne  8) , ne mogu samo tamo sjedit i gledat kako ovi kojoti plivaju ljevo desno, moram prčkat nešto...
-a prvi savjet koji su mi dali je bio: stavi ribe u akvarij i ne diraj i ne kemijaj ništa osim redovne promjene vode; za bilo kakva kemijanja uzmi drugi akvarij i tamo im počni spremati Grand Hotel ...  tako je i bilo... : ribice, oko 20 komada plivaju u akvariju od 60x40x40 sa plastičnim biljem bez podloge, samo par prsta kvarcnog pjeska i strpljivo čekaju da im otvorim novu rezidenciju ...
-pošto mi trenutno nije stiska sa vremenom, a ribice izgledaju sretno (osim što je 30 stupnjeva u vodi radi vručine) i žene nema doma, eto, zabavljam se malo, ako ništa ne uspije, jbg. otiči ću u dučan i kupiti sve što treba podvinutog repa...nebi bio prvi put  ;)

Cheers

Offline gstaraz

• Punopravni član
  • Pelcer po pelcer...
    • altbierbude
« Odgovori #21 u: Srpanj 23, 2010, 21:46:36 poslijepodne »
Evo mene sa prvom sličicom (PDA sa 1.3 Megapixela... jbg, to imam :( )

Dakle ovo su moji ljubimci (da ne nabrajam imena :) ...)  koji strpljivo čekaju novi dom u izgradnji.

Kloner za Biljke
http://www.abload.de/image.php?img=klonerzabiljkesfaz.jpg
Osnove - pitanja gstaraz

Poklopac i filter na malom akvariju
http://www.abload.de/image.php?img=mali10gn1.jpg
Osnove - pitanja gstaraz

Mali akvarij za djecu
http://www.abload.de/image.php?img=vrtic12lid6q.jpg
Osnove - pitanja gstaraz

Strpljivi stanovnici na čekanju za novi stan
http://www.abload.de/image.php?img=akvgstarazxc43.jpg
Osnove - pitanja gstaraz
« Zadnja izmjena: Srpanj 23, 2010, 21:54:48 poslijepodne od gstaraz »

Offline gstaraz

• Punopravni član
  • Pelcer po pelcer...
    • altbierbude
« Odgovori #22 u: Srpanj 25, 2010, 16:16:36 poslijepodne »
Gledajuči malo vaše kreacije, sve me više vuče da probam kopirati nešto od vas za moje guppye i tetrice.
Posebno me se dojme razne terase, ali koj god "kamen" da ubacim u vodu za složiti terase, povuče mi Ph preko 8  :'(
Ukoliko koristim Ph- On će riješiti stvar samo trenutno, kamen će ga naj vjerojatnije opet dignut do svog "buffera" preko 8 ...

-Koristim RO vodu, tako da je jako malo dovoljno za promjeniti ph...  ima li kakav kamen koji bi se mogao iskoristiti za terase a da ne digne Ph preko 7, ili neki drugi materijal pogodan za terase ?

Offline marijofil

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 50
« Odgovori #23 u: Srpanj 25, 2010, 16:36:59 poslijepodne »
neznam zašto uopče RO voda, pa imaš gupije i tetrice. što se tiče kopiranja zašto ne, pa svi mi kopiramo kad vidimo nešto što nam se sviđa :-[  imaš za kupit gotove terase (umjetne) jesu skuplje od običnog kamenja ali i sigurnije. što se tiče PH ja ne volim te instant kemije tipa PH- i sl. ubaci u filter treset i on će ti snizit PH.

Offline gstaraz

• Punopravni član
  • Pelcer po pelcer...
    • altbierbude
« Odgovori #24 u: Srpanj 25, 2010, 17:23:29 poslijepodne »
Hvala na brzom odgovoru.  :up:

Pet centar, pretpostavljam ima te imitacije ??...

RO vodu koristim jer vodu koju imam tu na Turniću je "Otrovna"    Ph 8.3 EC. 0.40  (poslije kiše pak katastrofa :( ) samo kaktusi uspjevaju sa tom vodom...
http://www.abload.de/image.php?img=kak1z5r7.jpg
Osnove - pitanja gstaraz

Iz prijašnjih iskustva sa hidrokulturom, kad kod bi stavio odstajalu vodu iz špine, sve bi pocrkalo, kalcij bi zavezao sav P, željezo i bakar iz cijevi bi takav nered napravili u sastavu vode, ...kolaps cijelog sistema, a kamenac koj bi ostao na mediju nakon takvih izleta, stvarao bi probleme do slijedečeg održavanja i sterilizacije...
Iskreno da ti kažem, naježim se kad pogledam špinu, neznam ni zašto pijem tu vodu?  ...(-kad je tako ukusna  :) )
...to je uglavnom razlog zašto ju koristim, a i činjenica da za sada nemam bilja u akvariju, samo kvarc, pvc i silikon...
Sa akvarijskim biljkama sam tek počeo, ustvari još nisam počeo, čekam da prvi listići i grančice puste korijen u zasebnom tanku, dakle još nemam ni klonove :) , tako da očekujem da će moje ribice vidjeti prvu floru negdije za novu godinu ;)

Tek sam uletio u ovo, tako da sam sad u fazi isprobavanja razno raznih ideja.
... još pila i silikon rade :)

----------
Dakle, kažeš treset u filter dok ne stabilizira ph na 6.5...  ali mislim da se onda javlja problem što se u akvariju, osim ALGI, nema ko hraniti onime što treset ispusti... -?   Znači ipak je bilje obavezno, a ne poželjno...  :roll:
...hmm, koliko mi se čini, nemoguče je držati ribe u "Inv. Osmotičnom"  tanku, a to je bila osnovna ideja...  :-[

...ništa, papir i olovka u ruke i idemo iznova  -?   :)

Cheers