Srpanj 19, 2025, 11:20:40 prijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: kako razumjeti iso ?? ili samo iso :)  (Posjeta: 3413 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline cann

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
kako razumjeti iso ?? ili samo iso :)
« u: Srpanj 17, 2010, 18:54:11 poslijepodne »
eto, zadnje vrijeme dosta provodim uz fotić i njegove opcije..kaj je sad opet kaj ne?  :D :D
nije nije..nego pokušavam odgonetnut iso na mojem fotiću (eos 300d)..postavljam si pitanje zašto ima iso do 1600 kad ne može napravit dobru fotku (šum), ako ga dignem iznad 400..pa eto, dal je u nečem caka da i sa isom iznad 400 dobijem fotku koja neće imat šum...jer mi nema logike da su napravili iso do 1600, a onda ga nema svrhe il smisla koristit.. -?

Offline ibanezfrelon

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 46
    • ART IMAGE
Odg: kako razumjeti iso ?? ili samo iso :)
« Odgovori #1 u: Srpanj 17, 2010, 19:31:45 poslijepodne »
Ja imam do 6400 iso , čini mi se da je to zadnja opcija , ako ne možeš na druge načine dobit dovoljno svjetla..
...da baš ne moraš smanjivat brzinu zatvarača previše..
Ako sam krivo zabrijao to je zbog neznanja i neiskustva  :D

Ajd super su mi ove tvoje teme , baš ko stvorene , da se ne moram sad ušaltavat na kojekakve foto forume :D

Offline mala_balava

• Punopravni član
  • **
  • Dob: 48 Lokacija: Zagreb
« Odgovori #2 u: Srpanj 18, 2010, 12:37:05 poslijepodne »
Hahaha mislila sam da pitaš za iso standard, tu bih ti mogla odgovoriti na jedno dvije tri strane  :D
Zaustavi vlak kad vidiš cvjetne livade..

Offline Salem

• Trade Count: (+6)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb, Travno
« Odgovori #3 u: Srpanj 27, 2010, 22:57:20 poslijepodne »
Čini mi se da si malo previše razmažen. Na mom Olympusu(koji je u biti jako nabildani kompakt) iz prošlog stoljeća najveći upotrebljivi ISO je 400 i na njemu se šum dobro vidi, no na tvojoj šminkerskoj skupocjenoj refleksnoj kameri upotrebljivi ISO bi trebao biti nekoliko puta veći zato jer je i senzor toliko veći. Pogledaj malo bolje te slike na nekom razumnom povećanju pa reci da li se šum zaista toliko vidi? I da iako je veći šum ISO1600 su stavili zato jer je u nekim situacijama kad nema dovoljno svjetla to jedina alternativa i dalje izgleda bolje od mutnih slika. Šum se manje-više uspješno ( o tome postoje mišljenja ) može skinuti photoshopom i nekim drugim specijaliziranim programima.

Offline cann

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
« Odgovori #4 u: Srpanj 28, 2010, 06:00:51 prijepodne »
problem riješen, i na iso 1600 (što je kod mojeg starog canona maksimum), uspješno se šum riješava sa noise reduction-om  :) , tak da ispada ko da je manje više fotkana sa manjim isom  ;)

Offline Gwyneeth

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 40
  • Betta Svijet
« Odgovori #5 u: Srpanj 28, 2010, 11:23:28 prijepodne »
Joj da vidis suma na 100 na mom kompaktu odmah bi rabio 1000 sa veseljem :D
"People need friends. Bettas kick their faces"
Hello, my name is Ksenija and I'm channaholic...
...Pula...

Offline Salem

• Punopravni član
« Odgovori #6 u: Srpanj 29, 2010, 12:17:08 poslijepodne »
Joj da je meni kamera sa ISO 1600 mogao bih uslikati svoje ribe (a da ne ispadnu mutne)

Offline Xzyle

• Punopravni član
    • www.kerri.hr
« Odgovori #7 u: Srpanj 29, 2010, 22:07:40 poslijepodne »
Joj da je meni kamera sa ISO 1600 mogao bih uslikati svoje ribe (a da ne ispadnu mutne)
Šta kažeš na iso 12800 :D meni ga ne fali...stvarno,a do 3200 šum jedva da i primjetiš...

Offline Puffy

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 30
  • univ. bacc. biol.
« Odgovori #8 u: Srpanj 29, 2010, 22:42:09 poslijepodne »
Šta je to šum na fotografiji? Slika? -? Zbuuunj...
FILIP (Valpovo)

Offline Salem

• Punopravni član
« Odgovori #9 u: Srpanj 29, 2010, 23:41:13 poslijepodne »
Onima koji ne vladaju elektronskom terminologijom termin pretpostavljam zvuči prilično zbunjujuće. Ono što na TV slici zovemo "snijeg" to je zapravo "šum" - jasnije?
Nešto čega ova slika ima u izobilju pogledaj npr. zaobljene crne površine na lokomotivi
http://www.inet.hr/~bvuletic/lokomotiva.JPG
Ako možeš na svojoj kameri podešavati ISO najbolje ćeš shvatiti što je "šum" ako uslikaš isti motiv sa različitim ISO i onda pogledaš slike - povećane tj. 1:1

Offline Puffy

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 30
  • univ. bacc. biol.
« Odgovori #10 u: Srpanj 30, 2010, 12:38:37 poslijepodne »
Onima koji ne vladaju elektronskom terminologijom termin pretpostavljam zvuči prilično zbunjujuće. Ono što na TV slici zovemo "snijeg" to je zapravo "šum" - jasnije?
Nešto čega ova slika ima u izobilju pogledaj npr. zaobljene crne površine na lokomotivi
http://www.inet.hr/~bvuletic/lokomotiva.JPG
Ako možeš na svojoj kameri podešavati ISO najbolje ćeš shvatiti što je "šum" ako uslikaš isti motiv sa različitim ISO i onda pogledaš slike - povećane tj. 1:1
Zahvaljujem. Puno mi je jasnije.
FILIP (Valpovo)

Offline andrijas

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Dob: 41
« Odgovori #11 u: Kolovoz 19, 2010, 09:36:14 prijepodne »
ISO (osjetljivost filma na svjetlo cijim se povisenjem mijenja i zrnatost slike) ovisi od proizvodaca do proizvodaca. Npr: canon moze imat ISO 3200 koji ce radit manje zrnate slike od olympusovog ISO 400. To iskljucivo ovisi o proizvodacu.

Offline Inguan

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Gradište
    • Vinko Jovanovac Fotografija
« Odgovori #12 u: Kolovoz 19, 2010, 11:11:52 prijepodne »
sve ovisi gdje šta i kako slikas, za vece iso ti preporucujem stativ ili jako jako jako mirnu ruku  :)
◄:))►  I <3 IGUANA

Offline ibanezfrelon

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 46
    • ART IMAGE
« Odgovori #13 u: Kolovoz 19, 2010, 11:21:28 prijepodne »
sve ovisi gdje šta i kako slikas, za vece iso ti preporucujem stativ ili jako jako jako mirnu ruku  :)
Kakve veze ima iso sa mirnom rukom?

Offline Inguan

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Gradište
    • Vinko Jovanovac Fotografija
« Odgovori #14 u: Kolovoz 19, 2010, 11:26:02 prijepodne »
otvor blende, veliki iso i strepenje ruke i kaj si dobio?!
◄:))►  I <3 IGUANA

Offline Xzyle

• Punopravni član
    • www.kerri.hr
« Odgovori #15 u: Kolovoz 19, 2010, 12:12:14 poslijepodne »
Nisam stručnjak,ali ni ja te ne kužim.Veliki ISO omogućuje i veću brzinu okidača u slabim svjetlosnim uvjetima,čemu onda stativ ili posebno mirna ruka?

Offline andrijas

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Dob: 41
« Odgovori #16 u: Kolovoz 19, 2010, 13:54:08 poslijepodne »
ISO je osjetljivost, nema veze s otvorom blende.

Offline E&D

• Počasni član
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
  • Davor Žerjav
    • http://www.fotodavor.com
« Odgovori #17 u: Kolovoz 19, 2010, 15:44:06 poslijepodne »
ISO je kratica za International Organization for Standarization. U fotografiji se javila s pojavom digitalne fotografije i zamijenila "staru" standardiziranu oznaku za osjetljivost filma na svjetlo (ASA - American Standards Association; postoji i oznaka DIN koja je europska standardna oznaka, francuska ako me pamćenje ne vara). U odnosu na ASA vrijednost ISO je ekvivalentan radi lakšeg prelaska fotografa s analogne na digitalnu opremu (tj. usporedno korištenje jedne i druge). Filmovi niže ASA vrijednosti (25, 50, 100 ASA) su filmovi sitnog zrna i dosta slabo osjetljivi na svjetlo što znači da trebaju duže ekspozicije i jače svjetlo. Oni daju fini (detaljni) zapis svjetla, dok filmovi veće ASA vrijednosti daju grublji zapis (zrnati), ali koriste se u slabijim svjetlosnim uvjetima i za kraće ekspozicije (zamrzavanje pokreta u sportu, recimo). Digitalna tehnologija ima sličan problem koji se rješava usavršavanjem senzora. Senzor djeluje kao recimo gitarsko pojačalo u glazbi. Ako pojačalo poglasnimo jako, zvuk se izobličuje (distorzija) i na neki način možemo govoriti o "šumu" pojačala. Na normalnoj glanoći pojačalo ne "trešti" nego daje fini zvuk. Isto je sa senzorom - ako ga jako pojačamo (povećamo mu osjetljivost, podignemo ISO) pojačat će se smetnje ("šum"). Noviji senzori daju prihvatljivu razinu šuma i na ISO 1600, pa i na ISO 3200. Danas, međutim, treba izdvojiti puno novaca za takve fotoaparate pa ih najčešće ipak koriste profesionalci koji od fotografije žive i kojima treba snažan senzor koji će izdržati opterećenje pojačavanja njegove osjetljivosti. Za 5-10 godina vjerojatno će se na svim fotićima moći podizati osjetljivost senzora bez bojazni od pojave šuma za nešto slabije svjetlosne uvjete snimanja.
ISO je jedan od 3 osnovna faktora kod ekspozicije uz otvor blende kojim se kontrolira dubinska oštrina (i količina svjetlosti koju propušta objektiv) i brzina zatvarača kojim se kontrolira količina vremena za koje se senzor osvjetljava. Znači - ISO, blenda i zatvarač su međusobno ovisni, a rezultat koji dobijamo je ekspozicija (tj. količina uhvaćene svjetlosti u zadanom vremenu uhvaćena na osjetljiviji ili manje osjetljiv senzor).

Offline Salem

• Punopravni član
« Odgovori #18 u: Kolovoz 20, 2010, 13:12:23 poslijepodne »
Francuski :D
DIN = Deutsches Institut für Normung ili za one koji imaju problema sa Goetheovim jezikom Njemački institut za standardizaciju
DIN norme su do relativno nedavno bile vrlo uobičajene u ovim krajevima.
ISO standard sadrži u sebi i ASA i DIN (koji mjere u biti istu stvar samo izraženu na drugi način). Tako ISO kaže da jedan film ima osjetljivost 100 na linearnoj skali odnosno 21 na logaritamskoj (drugim riječima da ima 100 ASA ili 21 DIN) što se obično "izgubi u prijevodu" pa ostane samo da je film od 100 isa. ISO pokriva "filmsku" isto kao i digitalnu fotografiju samo što se razumljivo mjeri na drugačiji način.
Što se tiče osjetljivosti senzora, točnije odnosa osjetljivost/šum tu postoji teoretska granica koja se ne može više nategnuti tehnologijom senzora i smanjivanjem šuma pojačala nego je određena prirodom svjetlosti i strukturom materije. Mislim da su se senzori na boljim današnjim kamerama približili toj granici. Jedini način da se preko toga podigne osjetljivost je da se poveća površina senzora točnije da se poveća površina pixela. Digitalne refleksne kamere imaju puno bolju korisnu osjetljivost jer imaju velike senzore, nikakva "tehnologija" neće od minijaturnog senzora na kompaktima izvući ISO3200 bez užasnog šuma. Jedino što tu "tehnologija" radi na nekim kompaktima je da sliku zagladi i ispegla i tako skine šum ali i detalje - to nije to.

Offline ayiramalaq

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 31
« Odgovori #19 u: Kolovoz 22, 2010, 23:40:03 poslijepodne »

Za manji iso u mraku bih ja to preporucila, cim je veci iso mozes dobiti vecu brzinu zatvaranja, ali opet ako imas veliki otvor blende brzina je manja. Ali mislim da to nema nikakve veze s iso vrijednosti, samo mogucnost vece brzine zatvaraca u slabim svjetlosnim uvjetima :)

Offline Xzyle

• Punopravni član
    • www.kerri.hr
« Odgovori #20 u: Kolovoz 23, 2010, 08:42:46 prijepodne »

Za manji iso u mraku bih ja to preporucila, cim je veci iso mozes dobiti vecu brzinu zatvaranja, ali opet ako imas veliki otvor blende brzina je manja. Ali mislim da to nema nikakve veze s iso vrijednosti, samo mogucnost vece brzine zatvaraca u slabim svjetlosnim uvjetima :)
konačno još netko da kaže nešto iz prve ruke,a ne ovi filozofi gore :D