To treba logički razmotriti i ide to ovako:
- mi dobijemo jatu ciklida F1 genracije, dakle potomke divljaka.Mi jih imamo u akvariju i oni se mreste, pa mreste, pa mreste ....i kad bih to jato posmatrali te njihove mladunce ne bih primetili nekih jako uočljivih razlika, a u biti bi iz svake generacije u generaciju bila ta "vez2 u srodstvu bliža i bliža.I da i ti ciklidi jedne vrste imali bi sve karakteristike , koje su vezane za tu vrstu.
- mi kupimo Aulonocaru German Red, ko zna koliko generacija je prošlo, da su selekcijom dobili takvu boju i nenaposletku nit nam niko ne daje garanciju, da su to 3-4 generacija, ipak mi jih imamo i oni se mreste, mislim, da nema vidljivih manjki.No postoji jedna "fora" mi njih moramo hraniti hranu bogatu vitaminima imikro te makroelemntima, kako bih ti ciklidi očuvali svoju boju.
-imamo F0 generaciju, dakle divljake, podelimo malce , dakle F1 generaciju u dva različita akvarija, u jednom čemo se brinuti o parametrima vode,kvalitetnoj ishrani, a u drugom ta pravila neče važiti...razlika če biti očita.
Dakle ako rezimujem, puno faktora zavisi o nas samih, ne o ciklidima.
P.S. i dalej važi, da ne ponavljam