moja je prica isla ovako: sjecam se da sam jos u vrticu obozavao gledati u akvarij kojeg smo imali u hodniku ispred sobe, a kojeg je odrzavala moja mama odgajateljica!

kak za vrijeme ljetnih praznika u vrticu nema nikoga, ribice su ljeto provodile kod nas u staklenoj kugli. i tako nekoliko godina za redom dok ja nisam pitao "kad cemo i mi imati zlatne ribice?" onda je mama popustila i meni i sestri kupila jednu staklenu kuglu (koja je bila vise stozastog oblika okrenutog naopacke bez vrha

, nego kugla, ali ajde recimo staklena kugla; i jos k tome staklo je bilo nekako smedjkastog tona

) i dvije zlatne ribice, naravno! sjecam se da sam jednom u tu kuglu ubacio par puzeva golaca koje sam nasao negdje u vrtu, jer sam u nekoj knjizici ili malom prirucniku vidio sliku akvarija u kojem su bile ribice i puzevi!

mozete si misliti kak je mama popi..... kad se vratila s posla a od zemlje i plutajucih puzeva nis drugo se nije vidlo!
nakon vrtica dosla je osnovna skola. do tada su se vec u toj kugli/stozcu izredale zlatne i zlatne, pokoj im dusi! a ja sam za 7. rodjendan dobio 2 crvene platije, 2 crna lira molija i ako se dobro sjecam cabombu! sjecam se da sam bio toliko sretan da sam skako po cijeloj kuci i izljubio svakog koga sam vidio!

nazalost te ribice su dosle u velikoj staklenci od krastavaca jer se kugla/stozac u medjuvremenu razbila. no, ubrzo sam dobio i pravi cetvrtasti akvarij od cak 10lit! filter je bio unutarnji, pogonjen zracnom pumpicom. u pocetku nisam imao grijac ali ga nije niti trebalo jer je akvarij bio na toplom mjestu.

a nakon nekog vremena, sjecam se da mi je tata slozio i rasvjetu od zice sa prekidacem, grla i male zaruljice za frizider, koju je nakon nekog vremena zamijenila obicna 40w "minjonka". ta rasvjeta je godinama stajala iznad akvarija na metalnom sklopivom podmetacu za lonce dok moja mama nije dovoljno izcivcirala tatu da mi od bakrenog lima napravi pravu lampu!
od toga trenutka stvari su se razvijale vrlo slicno lavini! uslijedili su prirucnici o akvaristici, zatim "ilustrovana enciklopedija akvaristike" (koju i danas imam!), a posjete nekadasnjem zoo shopu "ribnjak", onom u ratkajevom projazu i prolazu tuskanac u zagrebu bile su pod obavezno! naravno, da sam u tom akvariju imao sve vrste riba koje sam mogao zamisliti (citaj: koje mi je mama htjela kupiti jer nisu bile preskupe!

). tako sam u jednom trenutku imao 1 zlatnu, 1 serpu, 1 platiju, 1 zebricu, 1 korija i 1 tanganjikanca (mislim da je bio julidochromis)! taj julic je napravio pravi pokolj! ubrzo je taj 10lit akvarij postao premali pa sam natjerao tatu da mi slozi veci akvarij! i tako je moj tata ubrzo slozio akvarij po uputama iz tada vrlo popularnog casopisa "SAM svoj majstor"! akvarij je imao 40tak litara a imam ga jos i danas! i u funkciji je! sav je izgreban jer naravno staklo se cistilo vimom i ziletom, sljunak se prao dok voda nije bila kristalno cista, a sav ostali inventar je bio riban do dijamantnog sjaja!

u medjuvremenu sam slozio u DIY izvedbi jos nekoliko akvarija i "pomogao" prijatelju da se zakvaci na hobi!

ali, nakon dugo vremena u ovom hobiju ribe su mi jos uvijek zanimljive. uzivam sjediti ispred akvarija samo buljeci u taj podvodni svijet i ne razmisljajuci ni o cemu! fasciniraju me uvijek iznova svojim bojama, oblicima i ponasanjem.