Lipanj 16, 2025, 23:11:42 poslijepodneNajnoviji Član: mikxon

Autor Tema: prehrana diskusa  (Posjeta: 34296 vremena)

0 Članova i 2 Gostiju pregledava ovu temu.

Offline Malky

• Trade Count: (+3)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
    • Akvarij NET
Odg: prehrana diskusa
« Odgovori #25 u: Lipanj 15, 2011, 22:02:02 poslijepodne »
znaci nema sanse da diskus bude velik i lijep, te zdrav samo od kupovne hrane? vec sam par puta ih mislio nabavit al me uvijek to pripremanje goveđeg srca odgovori

dosta je vec kaj imam grindal crve doma pa moji lude, a sad da jos idem sjeckat ovo to bi bila kap koja ce prelit casu :D

Offline krix

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Dob: 53
« Odgovori #26 u: Lipanj 15, 2011, 22:58:49 poslijepodne »
Mene facinira ova prljavština u kojoj pripremaju hranu. Mi se brinemo o svim mogućim bakterijama i parazitima, a ovi rade u takvim uvjetima i diskusi su im najbolji.

Što se tiče srca, stalno ga koristim, mada znam jednom uzgajivača koji isključivo koristi tetru primu i diksusi su mu ogromni.

Offline penang eruption

• Akvarij.NET Expert
  • Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Dob: 62 Lokacija: Osijek
  • Savjeti i info:0915822089
« Odgovori #27 u: Lipanj 16, 2011, 00:03:01 prijepodne »
Svi vodeći uzgajivaci diskusa u Americi, Europi i Aziji upotrebljavaju mix govedjeg srca za uzgoj diskusa. Kad se napravi dobar omjer te hrane i s još par dodatnih sastojaka može se postic da se hrana uopće ne raspada u akvariju.tako da se može hranit s govedjim srcem i biljnom akvariju.
E da i diskus hranjen s kupovnom hranom nikad neće dostici veličinu i robusnost onog šta se hrani s govedjim srcem. ;)
svaka čast bavis se neko vrijeme diskusima ;dobro si naučio  :up:  :klap: što neki stariji kolege nisu još uspjeli uvijek

Offline dossier

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 43
« Odgovori #28 u: Lipanj 16, 2011, 00:07:38 prijepodne »
ja sam malo eksperimentirao sa svojim malim diskusima iz mrijesta,jednima sam davao samo goveđi mix a drugima samo tetra prima...ovi sa goveđim jesu dobro napredovali i rasli ali ovi sa tetra prima koje sam hranio,moram rec da nisu puno zaostajali...goveđim mixom hranim samo male diskuse koji su po mrijesnim aq a u glavnom aq koji je i biljni hranim sa crvenim larvama i ponekad povrcem ali najvise sa tetra prima,tamo sam imao jednog diskusa koji je bio oko 6 cm kad je dosao u 2.mj ove g. sad ima 12-13 cm predivan,debeli i i potpuno okrugli,a nije bilo govedine...hranio sam i sa sera granulama ali nisam dobio rezultat kao sa tetra prima...ali ipak dok diskus ne dođe do nekih 10-ak cm preporucio bih goveđi mix kao glavna hrana...

Offline penang eruption

• Akvarij.NET Expert
  • Punopravni član
« Odgovori #29 u: Lipanj 16, 2011, 00:08:34 prijepodne »
znaci nema sanse da diskus bude velik i lijep, te zdrav samo od kupovne hrane? vec sam par puta ih mislio nabavit al me uvijek to pripremanje goveđeg srca odgovori

dosta je vec kaj imam grindal crve doma pa moji lude, a sad da jos idem sjeckat ovo to bi bila kap koja ce prelit casu :D
Niko nije rekao da grindali nevaljaju :up: samo kad su diskusi veči nemogu se najest njih jer su sitn  ,jedino enhitreje ili gotov miks se može kupit ako ti nije skupo :zagrljaj: :zagrljaj:

Offline penang eruption

• Akvarij.NET Expert
  • Punopravni član
« Odgovori #30 u: Lipanj 16, 2011, 00:19:48 prijepodne »
ja sam malo eksperimentirao sa svojim malim diskusima iz mrijesta,jednima sam davao samo goveđi mix a drugima samo tetra prima...ovi sa goveđim jesu dobro napredovali i rasli ali ovi sa tetra prima koje sam hranio,moram rec da nisu puno zaostajali...goveđim mixom hranim samo male diskuse koji su po mrijesnim aq a u glavnom aq koji je i biljni hranim sa crvenim larvama i ponekad povrcem ali najvise sa tetra prima,tamo sam imao jednog diskusa koji je bio oko 6 cm kad je dosao u 2.mj ove g. sad ima 12-13 cm predivan,debeli i i potpuno okrugli,a nije bilo govedine...hranio sam i sa sera granulama ali nisam dobio rezultat kao sa tetra prima...ali ipak dok diskus ne dođe do nekih 10-ak cm preporucio bih goveđi mix kao glavna hrana...
Ako ste dobro shvatili ovdje se radi što neki uzgajivači skroz blate mix od srca i tetru prima cilj mi je bio prikazat da je sve dobro ako je dobro a ne zamarat osobito sludit mlađe uzgajivače (jedino ako to nije nečij cilj zbog konkurencije ) jednom je kolega plavi izjavio slično nešto i za savjete o mrestu što ga podržavam :up:

Offline dossier

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 43
« Odgovori #31 u: Lipanj 16, 2011, 00:29:11 prijepodne »
pa to i kazem,da i mix i tetra meni su pokazivali super rezultate sto se tice razvoja mladih riba..

Offline mbogdan

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 44
    • Diskusari
« Odgovori #32 u: Lipanj 16, 2011, 07:10:05 prijepodne »
Ovo cu samo malo razjasniti:
Tetra prima je jedna od najboljih i najstarijih diskus granulata,jedino je hikari puno bolji,ali naravno i nekoliko puta skuplji,sera diskus je skuplji ali i jako puno losiji granulat od tetra prime,postoji jos jedan granulat "Tony Tan Beef Heart granules"s kojim sam bio relativno zadovoljan,ali kad bi uzeo cjenovno bilo bi jako ne isplativo.
Najisplativiji je govedji mix i najbolji kod prehrane diskusa,pogotovo zato sto je lakse umjesati zelene sastojke i ako je potrebno i neke lijekove.Najbitnija je ishrana diskusa dok su mali jer kad diskus zaostane u rastu kasnije je to vise gotovo nepopravljivo,koliko  god i s cime god ga hranili!
Nutrafin max sam takodjer koristio ali niti sam dobio rezultate,a cinilo mi se da placam samo ime "Nutrafin",jbl diskus gala je relativno dobar ali naravno i dosta skup,pa sam dosao do zakljucka da je ista stvar kao i kod nutrafina da se placa samo ime,dok je kvaliteta hrane neodgovarajuca u odnosu na cijenu.
Tako da je moja preporuka govedji mix,tetra prima i spirulina u granulama,tako da se zadovolje i potrebe diskusa sto se zelene hrane tice.

Sto se smrznute hrane tice red bloodworms-a evo Stendkerovog citata:

Red Bloodworms: Again and again we are asked for advice when discus get ill after
eating red mosquito larva. Our advice: Do not feed your discus with red bloodworms. We
know that your fish love them, but there is a much higher risk for diseases ..

Bitan Dio "ne hranite vase diskuse s krvavim crvima,znamo da ga vase ribe vole,ali je veca mogucnost da se kod riba javi neka bolest"

Evo ovo su moja zapazanja kod testiranja razlicitih vrsta hrane i rezultati,kao i neke preporuke (iz vlastitog iskustva).

Offline Strippy

• Punopravni član
  • Dob: 45
« Odgovori #33 u: Lipanj 16, 2011, 07:52:45 prijepodne »
Svi vodeći uzgajivaci diskusa u Americi, Europi i Aziji upotrebljavaju mix govedjeg srca za uzgoj diskusa. Kad se napravi dobar omjer te hrane i s još par dodatnih sastojaka može se postic da se hrana uopće ne raspada u akvariju.tako da se može hranit s govedjim srcem i biljnom akvariju.
E da i diskus hranjen s kupovnom hranom nikad neće dostici veličinu i robusnost onog šta se hrani s govedjim srcem. ;)
svaka čast bavis se neko vrijeme diskusima ;dobro si naučio  :up:  :klap: što neki stariji kolege nisu još uspjeli uvijek
nije bas neko vrijeme... sad ih drzim ima neko vrijeme ali sam ih imao i prije desetak godina. ;) i onda sam ih od tebe bio uzimao i od Hrvoja. sad znas kad je to bilo... ;)
Split / Hrvatska

Offline penang eruption

• Akvarij.NET Expert
  • Punopravni član
« Odgovori #34 u: Lipanj 16, 2011, 10:15:50 prijepodne »
nije bas neko vrijeme... sad ih drzim ima neko vrijeme ali sam ih imao i prije desetak godina. ;) i onda sam ih od tebe bio uzimao i od Hrvoja. sad znas kad je to bilo... ;)
lega nisi ti dobro shvatio neko vrijeme može biti i 20 godina nisam htjeo precizirat  :up:znam ja dobro  :up:

Offline penang eruption

• Akvarij.NET Expert
  • Punopravni član
« Odgovori #35 u: Srpanj 13, 2011, 22:40:29 poslijepodne »
lega nisi ti dobro shvatio neko vrijeme može biti i 20 godina nisam htjeo precizirat  :up:znam ja dobro  :up:
šta je ovo svi odjednom zanjemili :zagrljaj:

Offline dubravec mario

• Punopravni član
« Odgovori #36 u: Srpanj 13, 2011, 23:48:09 poslijepodne »
nije 20 godina kad si mrijestio haralde sredinom osamdesetih,jel ti dobro ide matematika?

Offline penang eruption

• Akvarij.NET Expert
  • Punopravni član
« Odgovori #37 u: Srpanj 14, 2011, 17:23:38 poslijepodne »
nije 20 godina kad si mrijestio haralde sredinom osamdesetih,jel ti dobro ide matematika?
nije do matematike nego da se nevidi koliko sam star?

Offline penang eruption

• Akvarij.NET Expert
  • Punopravni član
« Odgovori #38 u: Srpanj 14, 2011, 17:26:24 poslijepodne »
[/q prve diskuse izmresti 87 god eto ti

Offline penang eruption

• Akvarij.NET Expert
  • Punopravni član
« Odgovori #39 u: Srpanj 14, 2011, 17:28:41 poslijepodne »
[/q
davno je to bilo

Offline dubravec mario

• Punopravni član
« Odgovori #40 u: Srpanj 16, 2011, 22:52:22 poslijepodne »
sto se tice penangovog citata o pripremanju govedjeg srca za diskuse,moram priznati da me zaboli srce kad pomislim koliko se slavonskog kulena moglo napraviti od svega tog mesa...izgleda da na toj farmi nema ni jednog slavonca!

Offline Lewis

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
    • Lewis Design
« Odgovori #41 u: Srpanj 17, 2011, 00:46:06 prijepodne »
sto se tice penangovog citata o pripremanju govedjeg srca za diskuse,moram priznati da me zaboli srce kad pomislim koliko se slavonskog kulena moglo napraviti od svega tog mesa...izgleda da na toj farmi nema ni jednog slavonca!

Govedji Kulen, Hmm to bi bilo nesto novo  i ne bas tako fino kao pravi Slavonski kulen od probranog mesa svinje :) ;).
LEWIS
http://www.lewis.tomsoft.hr
Skype - lewis3d , ICQ - 7128177

Offline legolas

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 40
« Odgovori #42 u: Srpanj 17, 2011, 19:14:45 poslijepodne »
I još nitko nije dao recept za hranu?
Život je lijep, potroši ga dobro...

Offline penang eruption

• Akvarij.NET Expert
  • Punopravni član
« Odgovori #43 u: Srpanj 17, 2011, 20:16:24 poslijepodne »
I još nitko nije dao recept za hranu?
koje želiš ?????

Offline dubravec mario

• Punopravni član
« Odgovori #44 u: Srpanj 17, 2011, 21:04:06 poslijepodne »
1 kg ociscenog,dobro samljevenog i izmiksanog govedjeg srca   ;1/2 kg purecih prsa ;  1/2 kg fileta oslica ;  1 kuhana mrkva ; 1 kuhana tikvica ;3 zlice (za juhu)spiruline u prahu ;1 sirovo jaje ;20 dkg spinata.....meso i ribu sto bolje usitniti,dodati kuhano i dobro ocijedjeno povrce i spirulinu i jos jednom dobro zajeno izmiksati.ako vam se cini da je prerijetko dodajte usitnjene hrane u listicima...smrznuti i upotrijebiti vec slijedeci dan,kad se sastojci dobro povezu...

Offline legolas

• Punopravni član
« Odgovori #45 u: Srpanj 17, 2011, 22:19:33 poslijepodne »
Napokon nešto konkretno :)
Svi nešto pričaju a nigdi recepta :)

Offline Lewis

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
    • Lewis Design
« Odgovori #46 u: Srpanj 17, 2011, 22:33:59 poslijepodne »
Napokon nešto konkretno :)
Svi nešto pričaju a nigdi recepta :)

Pa imas recept (jedan od mnogih) i na portlau Akvarij.neta, samo treba potraziti :).

http://www.akvarij.net/index.php?option=com_content&view=article&id=165:goverce&catid=37:hrana&Itemid=125
LEWIS
http://www.lewis.tomsoft.hr
Skype - lewis3d , ICQ - 7128177

Offline legolas

• Punopravni član
« Odgovori #47 u: Srpanj 17, 2011, 22:37:16 poslijepodne »
Ma naša sam ja baš taj, nego nije loše i da iskusniji napišu svoja iskustva sa svojim receptima :)

Offline dubravec mario

• Punopravni član
« Odgovori #48 u: Srpanj 17, 2011, 22:49:23 poslijepodne »
u italiji mix od srca nadopunjuju cesto plodovima mora (prokuhanim),bijelim lukom(svjezim) i mljevenom crvenom paprikom. sto se tice postotka u udjelu pojedinih sastojaka ima toliko varijacija da zaboli glava.mislim da je bitno da se ribe naviknu na okus hrane,da namirnice budu svjeze i dobro zamrznute.

Offline legolas

• Punopravni član
« Odgovori #49 u: Srpanj 18, 2011, 00:45:52 prijepodne »
Eto tako i ja danas napravia prvi mix :)
Sutra čemo vidit dali je uspješan  :up: