ja sam malo eksperimentirao sa svojim malim diskusima iz mrijesta,jednima sam davao samo goveđi mix a drugima samo tetra prima...ovi sa goveđim jesu dobro napredovali i rasli ali ovi sa tetra prima koje sam hranio,moram rec da nisu puno zaostajali...goveđim mixom hranim samo male diskuse koji su po mrijesnim aq a u glavnom aq koji je i biljni hranim sa crvenim larvama i ponekad povrcem ali najvise sa tetra prima,tamo sam imao jednog diskusa koji je bio oko 6 cm kad je dosao u 2.mj ove g. sad ima 12-13 cm predivan,debeli i i potpuno okrugli,a nije bilo govedine...hranio sam i sa sera granulama ali nisam dobio rezultat kao sa tetra prima...ali ipak dok diskus ne dođe do nekih 10-ak cm preporucio bih goveđi mix kao glavna hrana...
Ovo cu samo malo razjasniti:
Tetra prima je jedna od najboljih i najstarijih diskus granulata,jedino je hikari puno bolji,ali naravno i nekoliko puta skuplji,sera diskus je skuplji ali i jako puno losiji granulat od tetra prime,postoji jos jedan granulat "Tony Tan Beef Heart granules"s kojim sam bio relativno zadovoljan,ali kad bi uzeo cjenovno bilo bi jako ne isplativo.
Najisplativiji je govedji mix i najbolji kod prehrane diskusa,pogotovo zato sto je lakse umjesati zelene sastojke i ako je potrebno i neke lijekove.Najbitnija je ishrana diskusa dok su mali jer kad diskus zaostane u rastu kasnije je to vise gotovo nepopravljivo,koliko god i s cime god ga hranili!
Nutrafin max sam takodjer koristio ali niti sam dobio rezultate,a cinilo mi se da placam samo ime "Nutrafin",jbl diskus gala je relativno dobar ali naravno i dosta skup,pa sam dosao do zakljucka da je ista stvar kao i kod nutrafina da se placa samo ime,dok je kvaliteta hrane neodgovarajuca u odnosu na cijenu.
Tako da je moja preporuka govedji mix,tetra prima i spirulina u granulama,tako da se zadovolje i potrebe diskusa sto se zelene hrane tice.
Sto se smrznute hrane tice red bloodworms-a evo Stendkerovog citata:
Red Bloodworms: Again and again we are asked for advice when discus get ill after
eating red mosquito larva. Our advice:
Do not feed your discus with red bloodworms. We
know that your fish love them, but there is a much higher risk for diseases ..Bitan Dio "ne hranite vase diskuse s krvavim crvima,znamo da ga vase ribe vole,ali je veca mogucnost da se kod riba javi neka bolest"
Evo ovo su moja zapazanja kod testiranja razlicitih vrsta hrane i rezultati,kao i neke preporuke (iz vlastitog iskustva).