Lipanj 30, 2025, 00:42:14 prijepodneNajnoviji Član: hrga1977

Autor Tema: Pogona Vitticeps  (Posjeta: 2228 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Iguain

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
  • Spol: Muški   Lokacija: TZ
Pogona Vitticeps
« u: Srpanj 08, 2010, 02:17:01 prijepodne »
Kao sto sam pisao vec u temi za pocetnike,imao sam u planu uzeti Iguanu i Kameleona.Nakon Nakon sto se san priblizio javi,doslo je do promjene.Kameleon stize otprilike oko nove g.,a Iguana otpada dok se neuselim u svoj stan :'( umjesto nje dolazi zmajcek sa bradom :D Kroz 10ak dana kad prodju ispiti idem kupit sve da pravim terarij,vec imam plan ;)

Najvise me zanima rasvjeta-toplota.Nasao sam dosta razlicitih informacija,neko kaze temperatura na hot spotu 35-43,negdje 37-46....,inace u terarijumu negdje pise 29,negdje 22-26...,nocne do 18,do 21,do 15....ogromne su mi razlike to!?Kako vi drzite?
Sto se tice lampi,znam koje mi trebaju,ali neznam jacine...Dali da uzmem Solar Glo(koja je 2u1 koliko sam skontao i UVA/UVB i reflektorica) ili da uzmem Reptil Glo i Sun Glo Halogen kao reflektoricu?Mislio sam uzeti 1 veliku ili 2 manje neonke obicne kao osvjetljenje,i Heat Glo ili Night Glo u slucaju da treba navecer upalit(nadam se da moze koristit umjesto onog podnog grijaca)?
Inace trenutna temperatura u sobi je 25 stepeni a danju bude i malo toplije.
Dimenzije terarija ce biti duzina 120,sirina 60 i visina 55,a bit ce radjen od drveta,sa prednjom staklenom stranom i dno ce biti stakleno radi lakseg odrzavanja.

Eh sad pitanje u vezi hrane,prijatelj mi uzgaja fobase,dubie,brasnare pa planiram uzimati od njega da neuzgajam ja,barem za pocetak koji mjesec.Dali ishrana moze proci bez cvrcaka?
Koliko male agamice(stare 1-2 mjeseca) jedu buba dnevno otprilike,a koliko one stare 4-5 mjeseci?
i jos me zanima par stvari za vitamine....koliko sam shvatio,ispravite me ako grijesim:Ca ide svaki dan(1-2 bube se uvaljaju)a ostali minerali-vitamini 1-2 sedmicno isto na 1-2 bube.

Eto to je zapocetak,bit ce vjerovatno jos nekih pitanja,sad odo sovit baca me na sve strane :D :D

Offline balen

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 33
Odg: Pogona Vitticeps
« Odgovori #1 u: Srpanj 08, 2010, 09:10:13 prijepodne »
agama nebi smjela bit samo na fobasima i brasnarima a kolko jedu? puno jako puno i moras imat puno hrane moja sa starosti trenutne 6 mjeseci pojede svaki dan bez problema 50-ak zohara bilo dubija ili latera crve joj dajem tu i tamo za promjenu namlo  :up:

Offline nemo123

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 30
    • moja priča na blogu :)
« Odgovori #2 u: Srpanj 08, 2010, 12:48:16 poslijepodne »
Koliko ja znam, lateralisi su najhranjivija hrana za agame, dakle probaj nabaviti njih, uzmi od prijatelja dubie i par malih phobasa i probaj što prije nabaviti i cvrčke. Ima uzgajivača tu po forumu, raspitaj se  :up: Cvrčaka ima i u pet centru, ali su skuplji, ja mislim.
Važno ti je samo da uzmeš male bube, dakle plijen koji nije veći od razmaka agaminih očiju.
Što se vitamina tiče, najlakše ti je staviti bube koje joj daješ (možeš sve, ne samo jednu ili dvije) u neku čašu i to posipati sa vitaminima. Neznam koliko veliku ćeš uzeti, ali dok je mala joj slobodno možeš svaki dan davati vitamine, kasnije ne moraš toliko često, ali dok je mala treba posebno paziti na nju  :zagrljaj:
E sad ovo ostalo... noćna temperatura ti nebi trebala pasti ispod 21 stupnja. Sad dok je toplo ti ne treba grijač, ali kad dođe zima možda će ti trebati,neznam kakvi su uvjeti tad kod tebe.
Meni je temperatura u terariju otprilike ovakva (kad sam zadnji put mjerila, sad mi je krepao mjerač pa moram nabaviti novi  :clown: ): na hotspotu (mjestu za sunčanje) je 44,45 stupnja, a "inače" u terariju je 26,27 stupnjeva. Od rasvjete imam reptil glo 10.0 od exo terre i jednu običnu spoticu (reflektoricu, onu sa onim srebrnim okolo) pod kojom se agamica sunča. Tako su meni rekli da je ok, ali ako mi nešto fali molim da mi iskusniji brzo kažu da to promijenim... iako moja Cal raste super ovako kako je :up: E sad, ovisi o tome kako će ti biti postavljena struja u terariju, gdje će biti grla i to sve, po tome namjestiš rasvjetu. Meni je reptil glo na srediti poklopca, a spotica s desne strane, i lijepo mi temperatura ispada i sve.
A to koliko jedu, hah, to ti je relativno. Calypso na primijer jede dosta malo za agamu, nikad više od dvadeset malih žohara nije pojela, a ako pojede nekoliko cvrčaka (koji su joj najdraži), ostalo ni ne može/ne želi :D I jede dosta salate, iako neki pišu da male agamice ne jedu baš voće i povrće, nego da su proždrljive što se buba tiče, moja će ti u roku od pola sata isprazniti sve zdjelice osim one s vodom :D Zapravo mislim da je bitno kako se ona navikne.. znaš da je omjer proteinske hrane (bube) i biljne hrane (voće i povrće) dok je agama mala 70:30, a kad naraste obrnuto.. ali ja bi rekla da ja svojoj više dajem 65:35  ;) Kao što si i sam rekao, na netu ima jako puno različitih podataka, a isto tako i ljudi koji drže svoje agame na potpuno različite načine. Ja ti predlažem da se pouzdaš u tekst na početnoj stranici akvarij.net-a, ili na stranici  :-X  Isto su neke stvari različite, ali znam da su oba texta pouzdana (prema ovom prvom ti svoje agame, koliko znam, uzgaja veći dio ovog foruma, a znaš i sam, ako si gledao slike i teme, kako im lijepo ide i kako su svima lijepe agame i agamice, a ljudi koji su pisali ovaj drugi tekst su i sami vlasnici dvije ženke i tri muška primjerka, i očekuju novu turu beba uskoro, pogledaj si slike, njihove agame su isto prekrasne)... najbolje da kombiniraš, tako sam ja.. i uspjeva mi super  :up:
E sad sam ja puno napisala, a možda imam i par krivih izjava, pa nek me ispravi netko od iskusnijih članova foruma :)
Sretno, Iguain
« Zadnja izmjena: Srpanj 09, 2010, 09:34:09 prijepodne od skorpac »

Offline Iguain

• Novi član
  • *
« Odgovori #3 u: Srpanj 08, 2010, 17:47:11 poslijepodne »
Hvala  na opsirnom objasnjenju/savjetu!Najvise me zanima ta hotspotica,koje jacine da bi na udaljenosti od 30ak cm grijala na tih 45stepeni,ko zna nek mi javi da ne bacam pare na testiranje >:(
Ma problem mi je za cvrcke,jer nemam gdje uzet,prije je bilo al sad nema u pet shopu,a ja sam iz BiH, tak da nemogu to narucit iz Hrvatske :( :(nazalost
Moram nesto skontat za te cvrcke,sto je najgore nemogu ih ni uzgajat posto zivim u stanu,jedino ako nezelim spavat :)
A sto se tice vitamina zar ne ide Kalcij svaki dan a ostali vitamini par puita sedmicno -?

Offline balen

• Punopravni član
« Odgovori #4 u: Srpanj 08, 2010, 20:14:25 poslijepodne »
te zarulje ti nisu skupe po par kuna komad i to ti nije bacanje para uzmes par razlicitih jacina i vidis koja ce ti bit najbolja za terarij tvojih dimenzija  ;)

Offline nemo123

• Punopravni član
« Odgovori #5 u: Srpanj 08, 2010, 21:30:53 poslijepodne »
Ja koristim spoticu od 60V, a grana joj je otprilike 25cm udaljena. Probala sam bila i sa 40V, ali onda se ona stalno trudila doći što bliže, pa sam joj stavila jaču i sad je dobro  :up:
Neće agamici biti ništa ako joj češće daješ vitamine, ali nemoj pretjerivati. Svaki dan joj daješ tri obroka  (ili koliko već si namjeravao), a od toga svaki dan jedan obrok pomiješaš s vitaminima.. moja na dnu zdjelice za bube i tako uvijek ima malo vitamina (koji ili padnu sa buba ili ostanu nakon njih), pa ako joj fali i sama si uzme :)
A što se cvrčaka tiče, i ja živim u stanu.. i imam ih u svojoj sobi. U početku je malo bolno, ali s vremenom se navikneš.. ili si lijepo pusti muziku preko slušalica i super  :up:

Offline Iguain

• Novi član
  • *
« Odgovori #6 u: Srpanj 08, 2010, 23:41:38 poslijepodne »

Offline balen

• Punopravni član
« Odgovori #7 u: Srpanj 08, 2010, 23:47:35 poslijepodne »
odes u bilo koji veci ducan tipa bauhaus i to i imas spotica po 6-7 kuna  :up: a ne se ko pijan plota drzat marki i placat 130 kuna  :D

Offline skorpac

• Počasni član
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 50
  • Mean bastard
    • Insta
« Odgovori #8 u: Srpanj 09, 2010, 09:35:53 prijepodne »
odes u bilo koji veci ducan tipa bauhaus i to i imas spotica po 6-7 kuna  :up: a ne se ko pijan plota drzat marki i placat 130 kuna  :D

Upravo tako!
https://www.instagram.com/skorpac/
Tu mi se možete javiti

Offline Iguain

• Novi član
  • *
« Odgovori #9 u: Srpanj 16, 2010, 16:42:54 poslijepodne »
Ispiti prosli  i krecem sa izgradnjom terarija,u ponedeljak idem kupit OSB ili nest slicno i idem praviti,zanima ma koje debljine da uzmem staklo za dno terarija a koje za prednju stranu,dali je dosta 4mm?kakva mi grla trebaju za lampe...plasticna(ona obicna) ili keramicka...planiram terarij premazati sadolinom,nezanam dali je stetno po zivotinjicu?!
Jos me zanima vezano za pozadinu napravljenu od stiropola,cime ste to lijepili stiropor na stiropor(ima namjensko ljepilo ali je pakovano u vrece po 25kg :D)?
Usput da pitam dali je neko davao ove konzervirane cvrcke i kakvi su uopste?

Offline nemo123

• Punopravni član
« Odgovori #10 u: Srpanj 16, 2010, 17:21:41 poslijepodne »
Sad oko terarija ti baš i nemogu pomoći jer ja svog nisam sama radila, ali što se stakla tiče mislim da ti je 4mm sasvim dovoljno, agame nisu baš nešto "nasilne" po tom pitanju i neće strgati staklo (mislim da bi to iguana prije napravila ;) )
A grlo za žarulje isto možeš uzeti ono obično, nebi trebalo biti problema jer životinja i tako ne smije moći doći do žarulje..
Nadam se da će ti netko znati reči i ovo za stiropor jer to i mene zanima :P

Što se konzerviranih cvrčaka tiče, ja sam razmišljala da isprobam to, vidjela sam da ima od exo terre, ima i crva i skakavaca i puževa i ko zna čega sve ne :P Ali nisam to uspjela kupiti jer nikad nije bilo u dućanu.. pa će ti netko drugi morati reči više o tome. Koliko ja znam, ti exo terrini imaju ista hranjiva svojstva kao i živi i jednako su dobri.. samo što ti ja nisam sigurna da bi agama uopće htjela jesti mrtve cvrčke, recimo moja Cal ignorira hranu koja se ne miče..

Inače, postoji i kao suha hrana za agame, jel netko to probao? Čini mi se kao dobra ideja ako se ide na put ili nešto, a navodno unutra ima svega kaj je maloj agamici potrebno (ima pakiranje kao za male i za odrasle).. ima tko iskustva? Sorry što ti kradem temu, Iguain, neće se ponoviti  :-[

Offline Iguain

• Novi član
  • *
« Odgovori #11 u: Srpanj 16, 2010, 17:41:48 poslijepodne »
Sam kradi nije frka :)Sto vise pitanja/odgovora to bolje :zagrljaj:
nisam siguran dacu moc uzgajat cvrcke,a neznam nikog da ih drzi uopse u mojoj blizini..pa kontam probat konzervirane,moze se narucit preko neta,ebay...mozda od malena bi s i mogle nauciti na ove mrtve :)nadmudrio bi ja nju :)
Cekam iskusnije za terarij :D

Offline nemo123

• Punopravni član
« Odgovori #12 u: Srpanj 16, 2010, 19:17:30 poslijepodne »
Sam kradi nije frka :)Sto vise pitanja/odgovora to bolje :zagrljaj:
nisam siguran dacu moc uzgajat cvrcke,a neznam nikog da ih drzi uopse u mojoj blizini..pa kontam probat konzervirane,moze se narucit preko neta,ebay...mozda od malena bi s i mogle nauciti na ove mrtve :)nadmudrio bi ja nju :)
Cekam iskusnije za terarij :D

Ma ja sam ih prvo htjela sama uzgajati, ali nikako da izrode nešto.. pa sam više-manje odustala.. kupovat ću si ih svaki mjesec fino, sve ih i tako držim u jednom malom staklenom starom terarijičiću u kojem se čak i mogu množit ako baš hoće ;) Neznam otkud si ti, ali tih konzerviranih bi trebalo bit u pet centru (Zagreb, Rijeka, Osijek, ako se ne varam)... a ove žive možeš uzeti od nekoga tu sa foruma, tako ja uzimam, dođu mi poštom i sve pet  :up:
a možda bi ju i uspio naučiti na mrtve, ako tako kreneš.. tako sam ja svoju naučila da jede salatu (nekima uopće agame ne vole biljnu hranu, a ova moja je luda za maslačkom i matovilcem  :zagrljaj: )
I da, za terarij.. samo ti čekaj, to ti je puno bolje nego slušati mene :up: :D

Offline BoO

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Osijek
« Odgovori #13 u: Srpanj 17, 2010, 01:56:30 prijepodne »
Moji savijet je da koristiš isključivo živu hranu za prehranu svoje agame. Mrtva,suha odnosno konzervirana hrana nije ni upola dobra kao živa a 90% ti ju agama neće ni pomirisati. Tako da nakupuj cvrčaka,fobasa,dubia i kreni s uzgojem!  :up:
« Zadnja izmjena: Srpanj 17, 2010, 13:16:09 poslijepodne od BoO »

Offline skorpac

• Počasni član
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 50
  • Mean bastard
    • Insta
« Odgovori #14 u: Srpanj 17, 2010, 07:48:50 prijepodne »
.. ovakove konzervirane hrane sam ja koristio u godinama nestašice žive hrane.... životinje dobro napreduju od nje, ali nije niti približno kao živa hrana.... da je neće jesti sa time se ne bi složio .. moje agame jedu sve, ali doslovno sve :)
https://www.instagram.com/skorpac/
Tu mi se možete javiti

Offline nemo123

• Punopravni član
« Odgovori #15 u: Srpanj 17, 2010, 14:24:54 poslijepodne »
DAkle, ovisi kakva je agama ;) Nabavi te konzervirane pa probaj, ali nemoj potpuno isključiti živu hranu iz prehrane. Eto, kompromis :)