Srpanj 27, 2025, 17:21:03 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Pomagajte !  (Posjeta: 6974 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline breezer

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
  • Spol: Muški   Dob: 36
Pomagajte !
« u: Srpanj 05, 2010, 21:34:23 poslijepodne »
Pozdrav svima !

Evo pošto sam več dobio primjedbu, odlučio sam otvoriti vlastitu temu !

Dakle kao što sam već naveo u jednoj staroj temi postao sam iznenadi vlasik (čitaj : poklon za rođendan) 20 litarskog akvarija sa filterom, bez grijača !
Dimenzije akvarija su D - 37cm ; V - 33,5cm i Š - 25cm !
Što se ribica tiče, uzeo sam 3 zlatne i 2 zlatne sa crnim točkicama, zaboravio sam imena vrsta, sad za vikend idem opet nešto uzet u Pet centar pa ću prikupit sve potrebne informacije  :) !
Uzeo sam im hranu u granulama pošto mi je čovjek rekao da je kvalitetnija od one u listićima !
E sad, moje prvo pitanje je koliko bi hrane (granula) trebao dat ribicama u 2 do 3 obroka dnevno !
Drugo, možete mi reči dali bi za 20 litarski akvarij bio prikladan barem jedan puž jabučar za čiščenje !

Offline smileyzg

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
Odg: Pomagajte !
« Odgovori #1 u: Srpanj 05, 2010, 21:42:19 poslijepodne »
Ne kužim se baš preveć u "zlatne", ali imam nekoliko primjedbi...

1. da li je akvarije (filter) cikliran?
2. nije li 5 riba (zlatnih) malo previše za 20 litarski akvarij?
3. jedan puž jabučar je dovoljan za takav akvarij... bez problema, ali i opet se vraćamo na 1. i 2.
4. ribice se hrane onoliko koliko mogu pojesti u 2-3 minute... i mislim da je dovoljno 1 jednom dnevno ih hraniti...

5. imaš na početnoj strani priručnik za početnike, a mislim da se još uvijek može i kupiti tiskano izdanje istog po simboličnoj cijeni...
« Zadnja izmjena: Srpanj 05, 2010, 21:48:18 poslijepodne od smileyzg »

"It's your road, and yours alone! Others may walk it with you, but no one can walk it for you..."

Offline breezer

• Novi član
  • *
« Odgovori #2 u: Srpanj 05, 2010, 22:15:26 poslijepodne »
Ne kužim se baš preveć u "zlatne", ali imam nekoliko primjedbi...

1. da li je akvarije (filter) cikliran?
2. nije li 5 riba (zlatnih) malo previše za 20 litarski akvarij?
3. jedan puž jabučar je dovoljan za takav akvarij... bez problema, ali i opet se vraćamo na 1. i 2.
4. ribice se hrane onoliko koliko mogu pojesti u 2-3 minute... i mislim da je dovoljno 1 jednom dnevno ih hraniti...

5. imaš na početnoj strani priručnik za početnike, a mislim da se još uvijek može i kupiti tiskano izdanje istog po simboličnoj cijeni...

1. Možeš malo pojasnit, na što točno misliš ?
2. Čovjek u Pet shopu zadužen za akvaristiku mi je rekao kako je max. broj za ovakav akvarij 5-6 manjih ribica... btw. doznao sam imena vrsta koje sam uzeo, dakle radi se o 3 pajčolanke i 2 kaliko zlatne ribice, dakle nisu velike !
3. Hvala na odgovoru, razmišljao sam čak o uzimanju 2 jabučara ali bi to bilo previše za ovako mali akvarij !
4. Sad sam malo tražio po netu i našao kako bi im bilo optimalno davati malu količinu hrane 2 puta dnevno ! Što kažeš na to ?
5. Hvala ti za link !  :)

Ako ima još tko što za dodati, bilo bi mi od velike pomoći !  :zagrljaj:

Offline smileyzg

• Punopravni član
« Odgovori #3 u: Srpanj 05, 2010, 22:23:28 poslijepodne »
većina odgovora na tvoja pitanja nalaze se u "vodiču"...

i još jedan savjet: ne vjeruj svemu što ti kažu u PetShop-ovima...

"It's your road, and yours alone! Others may walk it with you, but no one can walk it for you..."

Offline Pandorica

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 41
« Odgovori #4 u: Srpanj 05, 2010, 22:30:05 poslijepodne »
tvoj aq nije dovoljan ni za pola zlatne ribice, a kamoli za tih tvojih 5 zlatica...

procitaj vodic za pocetnike, nabavi veci aq ukoliko ih mislis zadrzati i sretno... ;)
Zagreb / Sveta Nedelja

Upravo zato što je tako topao, osmijeh je ljepši od bilo kojeg cvijeta na svijetu.

Offline ZliBrka

• Moderator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
"Dišemo slobodno jedino kad nas s drugima povezuje zajednički cilj koji nadilazi naše JA."  Zemlja Ljudi

Offline breezer

• Novi član
  • *
« Odgovori #6 u: Srpanj 05, 2010, 22:49:27 poslijepodne »
tvoj aq nije dovoljan ni za pola zlatne ribice, a kamoli za tih tvojih 5 zlatica...

procitaj vodic za pocetnike, nabavi veci aq ukoliko ih mislis zadrzati i sretno... ;)

Svakako imam u planu uskoro nabavit veći akvarij, mislim da bi od 100 l bio dovoljan i odmah se bacam na čitanje vodića... usput samo da kažem kako sam več jako zavolio ove ribice iako ih imam samo par dana, stvarno su prekrasne i mogao bi ih promatrat cijeli dan, mislim da se u meni počinje javljat ljubav prema akvaristici  :) ! Hvala svima na kritikama i savjetima, sad ču nastavit prikupljat informacije i nadam se da mi nečete zajerit ako ču imat još pokoje pitanje ! :D

Offline breezer

• Novi član
  • *

Offline smileyzg

• Punopravni član
« Odgovori #8 u: Srpanj 05, 2010, 22:57:23 poslijepodne »
samo ti pitaj... tu smo da pomognemo tebi i ostalima koji trebaju našu pomoć, savjet,....  :up:

Offline cigo

• Trade Count: (+3)
  • Punopravni član
« Odgovori #9 u: Srpanj 06, 2010, 00:06:14 prijepodne »

2. Čovjek u Pet shopu zadužen za akvaristiku mi je rekao kako je max. broj za ovakav akvarij 5-6 manjih ribica... btw. doznao sam imena vrsta koje sam uzeo, dakle radi se o 3 pajčolanke i 2 kaliko zlatne ribice, dakle nisu velike !

Evo recimo ja bi sada takvom kretenu glavu razbio kak je glup. Mrzim te trgovce koji rade posao prodavača životinja, a živo im se fučka za dobrobit istih, glavno je da on proda. Druga još gora opcija je da je neobrazovan, što bi lako moglo bit jer taj Pet centar je živo smeće od dučana. Ja bi takvog trgovca stavio na 5 kvadrata da živi, pa da vidi kak je otprilike tim ribicama. strašno kakvih ljudi danas ima.

Offline luxy

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 28
« Odgovori #10 u: Srpanj 06, 2010, 00:13:20 prijepodne »

i ja sam počeo sa čak 7 zlatica u 20 litara :roll:
onda sam došao na ovaj forum,saznao monogo stavri i sada te ribe plivaju u jezercu,a ja sam prešao na toplovodne ...(gupije)
tu ti može slobodno više jabučara,ali riba nikako ne...
taj od sto litara isto neće biti dovoljan,ali dok su male ok! :up:
p.s.ono što sam ti ja u drugoj temi rekao nije bila kritika nego savjet :up:
i još nešto ti ljudi u pet shopu uopće nisu upućeni,meni su rekli da u 20 litara može10-15 manjih ribica,a mislio je na zlatne...
te male krasne zlatne kasnije narastu u prave divove od 30 cm,naravno uz dobre uvjete...
dobro došao na forum!
sretno s akvaristikom! :up:
yesterday,all my troubles seemed so far away,now it looks as thought they are here to stay,oh i believe in yesterday...

Offline luxy

• Punopravni član
« Odgovori #11 u: Srpanj 06, 2010, 00:14:54 prijepodne »
usput mislim da bi ova tema trebala biti pod "hladnovodne ribe" a ne "tropske"  :D
yesterday,all my troubles seemed so far away,now it looks as thought they are here to stay,oh i believe in yesterday...

Offline cicovspu

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 41
  • CiCo
« Odgovori #12 u: Srpanj 06, 2010, 07:28:28 prijepodne »

Evo recimo ja bi sada takvom kretenu glavu razbio kak je glup. Mrzim te trgovce koji rade posao prodavača životinja, a živo im se fučka za dobrobit istih, glavno je da on proda. Druga još gora opcija je da je neobrazovan, što bi lako moglo bit jer taj Pet centar je živo smeće od dučana. Ja bi takvog trgovca stavio na 5 kvadrata da živi, pa da vidi kak je otprilike tim ribicama. strašno kakvih ljudi danas ima.

još bi mu i puno kvadrata dao :)
Zaprešić / Vukovar / Križevci
Trigon190
Cayman 60

Offline maliapostol

• Punopravni član
« Odgovori #13 u: Srpanj 06, 2010, 07:40:00 prijepodne »
Stavio bi ja njega u bacvu 200 litri pa nek trckara u krug i onda bi mi jos stavio i frenda da nije sam !
Odrasto sam al na kratko bit cu dijete zivot cijeli...C.J.

Offline Marichuy

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 39
« Odgovori #14 u: Srpanj 06, 2010, 08:24:05 prijepodne »
Kao šta su ti već napisali to je premali akvarij za zlatne ribice.
Jednoj zlatnoj ribici je potrebno minimalno 40l a ti ih imaš 5 u 20l  :roll
Najbolje ih udomi i odi na toplovodne jer da biš ovim ribicama pružio najbolje uvjete treba ti akvarij od 200 l a to
ti je još potrošenog novca... ;)
Life is like a box of chocolates. You never know what you’re gonna get.

Offline Andrijana

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Lokacija: Zagreb Dugave
« Odgovori #15 u: Srpanj 06, 2010, 08:49:28 prijepodne »

:up:

Offline babyboom

• Moderator
  • Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
« Odgovori #16 u: Srpanj 06, 2010, 08:58:57 prijepodne »
Kako ti je već rečeno - ovaj broj ribica, pogotovo zlatnih je deeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeebelo previše za taj mali akvarij!
Bila bi previše i jedna jer se vrlo brzo neće moći okrenuti nutra a kamo li normalno živjeti!
Zato ti preporučam, ili nabavi veći akvarij - za taj broj ribica bi bio najmanje 200 litraš (dakle, 20 x veći), ili udomi ribice a u ovaj mali akvarijić nabavi gupije ili kozice...
Ovako neće biti sreće - ribice će jedno vrijeme živjeti nutra, a onda početi pobolijevati i ugibati....

Sve ti ovo govorim iz vlasititog, dosta skupo stečenog, iskustva!
Zlatne ribice postanu pravi divovi - moje su u prosjeku sada 20-ak cm, ali su i u ogromnom prostoru. Do nedavno su bile u neadekvatnom prostoru, i vide se na njima oštećenja poput nepravilno naraslih ili spiganih repova. Da ne govorim o trudu koji smo ulagali da opstanu (dok se veliki akvarij ne pripremi) zdrave i vesele, a o veselju kad su došle u novi, prikladni dom ne moram ----- upravo je nevjerojatno kako se ribice znaju i mogu veseliti....

O tipovima koji uopće savjetuju prodaju 20 litraša kao glavnih akvarija neću jer bih bila jako prosta.....20 litraš može biti samo karantenski akvarij i to za manje vrste riba! Ako i to!

Offline luxy

• Punopravni član
« Odgovori #17 u: Srpanj 06, 2010, 12:08:31 poslijepodne »

Offline breezer

• Novi član
  • *
« Odgovori #18 u: Srpanj 06, 2010, 18:21:27 poslijepodne »

Hvala još jednom svima na savjetima i prijedlozima, sad tek znam da ništa neznam  :( ! Ipak mislim da ču zadržati ove ribice, no nisam znao da one još rastu, odnosno mislio sam da je to njihova konačna veličina ! Znam da sam mutav što nisam pitao čovjeka u shopu, no sudeći po njegovom "znanju" o akvarijima mislim da mi nebi bio od velike pomoći ! Znači ni 100 l nebi bilo dovoljno... ha ništa, onda ču krenut sa gradnjom home made 200 l akvarija, jer su kupovni preeeeskupi ! Još nešto, zamolio bi moderatora da prebaci ovu temu u ispravni podforum !  :)

Usput, molio bih vas da mi što hitnije pomognete oko jedne stvari ! Naime danas sam u shopu uzeo 2 jabučara da budem siguran ako mi jedan eventualno uginue, dakle možete mi reči dali ih ja mogu odmah pustiti u akvarij ili je potrebna određena priprema prije toga !
« Zadnja izmjena: Srpanj 06, 2010, 18:40:34 poslijepodne od breezer »

Offline crveni borac

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 42
« Odgovori #19 u: Srpanj 06, 2010, 22:40:53 poslijepodne »
Pozdrav! I ja sam tako srljao i bacao novce slušajući prodavače u pet šopovima ostavi se pet šopova i pokušaj pronaći nekoga u svojoj blizini tko se bavi ribicama i uzgojem dobit ćeš sve savijete o njima i sigurno ćeš proć jeftinije ili se bar drži foruma  :up:

Offline Brljator

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
« Odgovori #20 u: Srpanj 06, 2010, 22:47:10 poslijepodne »
ja imam 2 pajčolanke u 90 l , akv i 2 piškora

Offline babyboom

• Moderator
  • Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
« Odgovori #21 u: Srpanj 07, 2010, 08:50:29 prijepodne »
možeš jabučare slobodno unutra, ali pazi, i oni jako brzo rastu i postat će, uz ribice, doista preveliki za ovu vazicu, a ne akvarij...
a ideja o izradi 200 litraša je odlična - samo požuri s njome!
i još nešto - pazi da imaš poklopljen akvarij, jer jabuari obožavaju plaziti okolo, a kako mogu biti i na zraku, u stanju s u kratko vrijeme obići ti cijelu sobu (moji su obožavali plaziti po kuhinji....dok nisu dobili poklopac)...

brljator - to što imaš je OK, eventualno možeš još jednu pajčolanku, ali nemoj....

Offline Brljator

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
« Odgovori #22 u: Srpanj 07, 2010, 18:51:51 poslijepodne »
stavljena je još jedna  sad su 3  ali su male a kad porastu malo rast če i akvarij sa njima

Offline breezer

• Novi član
  • *
« Odgovori #23 u: Srpanj 07, 2010, 20:03:10 poslijepodne »
Jel mi možete reč, koliko bi često trebao mijenjati vodu ribicama, budući da ih imam 5 u 20 l vode, plivaju lagano uglavnom po dnu akvarija ili se zna desit da se potpuno umire, dali bi trebao promjeniti određenu količinu vode ili nešto drugo ! Samo da još napomenem da je voda poprimila pomalo neugodan miris, jučer sam im kupio Aquatan i Bio Nitrivec od Sere i stavio po 5 ml oba preparata po uputama, dali bi to mogao biti uzrok neobične smirenosti ribica !

Usput, jel bi mi mogli molim vas eventualno preporučit nekog kvalitetnog staklara za izradu akvarija u Zagrebu ili okolici !  :)

« Zadnja izmjena: Srpanj 07, 2010, 20:26:41 poslijepodne od breezer »

Offline breezer

• Novi član
  • *
« Odgovori #24 u: Srpanj 07, 2010, 20:30:36 poslijepodne »
Jel mi možete reč, koliko bi često trebao mijenjati vodu ribicama, budući da ih imam 5 u 20 l vode, plivaju lagano uglavnom po dnu akvarija ili se zna desit da se potpuno umire, dali bi trebao promjeniti određenu količinu vode ili nešto drugo ! Samo da još napomenem da je voda poprimila pomalo neugodan miris, jučer sam im kupio Aquatan i Bio Nitrivec od Sere i stavio po 5 ml oba preparata po uputama, dali bi to mogao biti uzrok neobične smirenosti ribica ! Što se Jabučara tiče, jedan mi je hiperaktivan i ne prestaje puzat po čitavom akvariju, več mi je pojeo list salate koji sam mu ubacio u akvarij  :D, dok je drugi potpuno miran i ne miče se gotovo nimalo, predpostavljam da je aktivniji u nočnim satima !

Usput, jel bi mi mogli molim vas eventualno preporučit nekog kvalitetnog staklara za izradu akvarija u Zagrebu ili okolici !  :)

Ispričavam se na duplom postu, imam nekakvih problema s kompom !  :)