Srpanj 19, 2025, 06:38:03 prijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Bolesni bettan  (Posjeta: 1698 vremena)

0 Članova i 2 Gostiju pregledava ovu temu.

Offline helena

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • **
  • Spol: Ženski   Lokacija: Pula
Bolesni bettan
« u: Lipanj 30, 2010, 20:56:00 poslijepodne »
AKVARIJ:
-   dimenzije / litraža, 54l
-   temperatura; 26 c
-   parametri vode (ako se znaju),
-   vrijeme od pokretanja akvarija; 8 mjeseci
-   kad su useljene prve ribice; 7,5 mj.
-   period i količina mijenjanja vode; svaka 2 tjedna 30-40% vode

FILTER:
-   tip i marka filtera; Enheim 400l/h
-   način i periodi čišćenja; usisavanje podloge i pranje filtera u akvarijskoj vodi prilikom izmjene vode
-   filter materijal (ima li aktivni ugljen); samo spužva

OSTALA OPREMA:
-   panjevi i kamenje; mangrovo drvo
-   grijač; 100w
-   pumpa za zrak, ne
-   CO2 sustav – kakav; nema
-   kemija? gnojenje tu i tamo ne pretjerano

STANOVNICI:
-   popis vrsta riba i broj pojedinih primjeraka; 6 neonki, 2 cory, 1 ancistrus, 1 bettan, 1 botia striata
-   starost ribica; 6-7 mjeseci
-   ima li potencijalnih „terorista“;  botia striata uglavnom izlazi noću pa nisam sigurna
-   hranjenje – koliko i što; najčešće JBL hrana za bette, ponekad granule, jednom tjedno biljna hrana

PROMJENE:
-   promjene u akvariju u zadnja 2 – 3 tjedna (nove ribice, biljke, oprema); nema promjene
-   promjena kvalitete vode (zamućenje, miris); nema promjena

SIMPTOMI:
-   detaljan opis simptoma – promjene na koži, disanje, ponašanje, jede li, promjene na perajama ili škrgama, očima...; riba je letargična odbija hranu i uglavnom je ležala na filteru. Sad kad je prebačena u karantenski akvarij leži na dnu. Prebačena je jučer, počela sam je hraniti graškom jer sumnjam na zatvor ali neće da jede. Nema nikakvih promjena na koži ili perajama, osim što su peraje skupljene uslijed letargičnog ponašanja.
-   kad su se simptomi prvi puta uočili; jučer
-   pokušaj liječenja, čime; nema lijekova samo karantena i ishrana graškom
-   koliko je ribica bolesno, uginuća?; nema
-   stanje ostalih stanovnika; dobro

Offline viky_16

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 31
Odg: Bolesni bettan
« Odgovori #1 u: Lipanj 30, 2010, 21:30:46 poslijepodne »
Koliko je bettan vec kod tebe?
Jel mozda izgleda napuhano? :)
JEr ako je bettan kod tebe cca 6 mjeseci (kao sto si navela) vrlo lako moguče da je jednostavno došao njegov kraj  :(
Jer bettani u pet shop na prodaju dođu jako stari, a s obzirom na to da žive najčešče oko 1.5 godinu, ispadne da kod tebe bude ta prekrasna ribica jako kratko  :(
« Zadnja izmjena: Srpanj 01, 2010, 00:40:26 prijepodne od viky_16 »
Ako morate birati između dva zla, odaberite ono koje još niste probali....

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 55
    • Facebook profil
« Odgovori #2 u: Srpanj 01, 2010, 09:43:17 prijepodne »
Da potpuno se slažem sa vyki jer prema opisu simptoma i sitauacije u akvariju i ja bih rekao da mu je možda došlo vrijeme za odlazak.

Ti bi eventualno mogla pokušati liječenje sa sa lijekom koji djeluje na bakterije, gljivice i parazite: "General Tonicom" ali oprezno jer se radi o vrlo jakom lijeku.

Javi nam što si odlučila poduzeti i sretno.

Offline Gwyneeth

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 40
  • Betta Svijet
« Odgovori #3 u: Srpanj 01, 2010, 11:27:20 prijepodne »
Hm, ovaj opis zvuci drugacije nego ono sto si mi na PP rekla. Onako mi se cinilo da ima samo SBD, ako odbija i jesti i opcenito je letargican (a ne samo da tesko pliva), onda bi problem mogao biti drugi. Jedan od njih je starost kako su kolege rekle.

Jedino se nikako ne slazem za GT, ja ga nebih koristila u niti jednoj situaciji osim kod bezizlaznih bakterijskih bolesti ako nema antibiotika pri ruci. Vise stete nego koristi od njega, osobito ako je riba vec slaba.
"People need friends. Bettas kick their faces"
Hello, my name is Ksenija and I'm channaholic...
...Pula...

Offline viky_16

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 31
« Odgovori #4 u: Srpanj 01, 2010, 12:32:03 poslijepodne »
Probaj malo bolje opisati ribu, jel pliva nakoso,jel napuhana, bilo kakve promjene  :up:
Ako morate birati između dva zla, odaberite ono koje još niste probali....

Offline helena

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #5 u: Srpanj 01, 2010, 16:05:12 poslijepodne »
Izgleda malo napuhano. Uglavnom ne pliva nego leži tako na dnu po boku kao što je na slici. Kod mene je od 12/2009, a kupila sam ga u Skalaru u Rijeci. Probat ću mu i danas skuhati grašak pa ću vidjeti hoće li jesti. Hvala svima na savjetima.

Offline luxy

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 28
« Odgovori #6 u: Srpanj 01, 2010, 22:25:11 poslijepodne »
i ja mislim da mu je došao kraj :(
p.s. ja mislim da  bi vodu trebala mijenjati svaki tjedan a ne svako drugi :up:
yesterday,all my troubles seemed so far away,now it looks as thought they are here to stay,oh i believe in yesterday...

Offline helena

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #7 u: Srpanj 02, 2010, 19:12:21 poslijepodne »
Stanje se popravlja. :up: Počeo je plivati po akvariju i jesti. Danas sam mu dala biljne listiće jer mu grašak prebrzo potone pa malo toga stigne uhvatiti. Koliko dugo bi ga trebala držati na dijetalnoj ishrani ? Usput mu dajem i vitamine, te sam stavila pola male žličice soli u 5l karantenu.

Offline Ignus

• Punopravni član
« Odgovori #8 u: Srpanj 02, 2010, 20:40:13 poslijepodne »
Stanje se popravlja. :up: Počeo je plivati po akvariju i jesti. Danas sam mu dala biljne listiće jer mu grašak prebrzo potone pa malo toga stigne uhvatiti. Koliko dugo bi ga trebala držati na dijetalnoj ishrani ? Usput mu dajem i vitamine, te sam stavila pola male žličice soli u 5l karantenu.

Drago mi je čuti da mu je bolje!
Kako mu stomak izgleda?
Mislim da mu možeš oprezno ponuditi nekog bloodwormsa ( 3-4 za probu ) ili ako njih nemaš par granula atison pro betta.... ili što god inače voli jesti
Sad je na tebi da ga pratiš i procjeniš situaciju, samo ga nemoj naglo zasuti 'teškom' hranom.
Potpredsjednik udruge ljubitelja i uzgajivača Betta 'Betta Svijet'

Offline helena

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #9 u: Srpanj 03, 2010, 10:34:13 prijepodne »
Stomak mi još uvijek izgleda malo nadut. Međutim, srećom je živnuo  :P Više uopće ne leži na dnu, stalno je u pokretu i traži mrvice hrane. Izgleda da je gladan, jadan. Imam JBL sitne listiće, hranu za bette, pa ću mu probati dati ujutro par tih listića, a onda opet popodne malo graška. Neznam kada ga mogu vratiti u zajednički akvarij ? Mislim ipak mu je tamo lijepše okruženje, uživa se odmarati na bilju. Neznam koliko je stresno za njega dok se oporavlja, da su druge ribice okolo.

Offline helena

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #10 u: Srpanj 07, 2010, 19:52:09 poslijepodne »
Jao izgleda da sam zeznula :o Prekjučer sam ga vratila u zajednički akvarij jer je vidno bio živnuo i danas sam ga našla da leži na dnu. Sad sam ga opet vratila u karantenu. Dok sam ga tako jadnog promatrala kako leži na dnu i teško diše, sa užasom sam konstatirala da sam prvi put i sad možda napravila istu grešku :o Naime zahvaljujući lijenosti odlučila sam da počnem gnojiti jednom tjedno. Ubacila sam u 54l akvarij 18 ml pripremljene otopine CSM+B mikroelemenata smiksanih prema PPS-pro. Drugi dan je bio loše. Dali se možda otrovao visokom koncentracijom mikroelemenata ? Što da radim?

Offline Gwyneeth

• Punopravni član
  • Betta Svijet
« Odgovori #11 u: Srpanj 07, 2010, 20:28:08 poslijepodne »
Zbilja neznam kako izgleda trovanje mikro ili ikakvim elementima... :/ Neznam jel to uzrok, ali svakako ga nebi trebala vracati s drugim ribama u veci akvarij ako je bio bolestan /iscrpljen...
...Pula...

Offline helena

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #12 u: Srpanj 07, 2010, 20:58:32 poslijepodne »
Hvala Gwyneeth, Ako se jadan oporavi neću ga definitivno tako brzo vratiti u zajednićki akvarij . Koliko misliš da je optimalno da ostane u karanteni nakon što pokaže znakove oporavka ? Zasad sam mu ubacila duplu dozu FFM-a i vitamine. Sutra ću mu skuhati grašak, za slučaj da je opet začep u pitanju.

Offline silvitara

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 44
« Odgovori #13 u: Srpanj 07, 2010, 21:56:19 poslijepodne »
Pozdrav!
18ml.CSM+B  na 54 litre mi je puno... Možda griješim ali doziranje je 1ml.na 40 l vode.
Evo linka: ako se nesmije linkati na ovu stranicu molim moder.da obriše ;)
http://www.aqua-art.org/readarticle.php?article_id=40
Strpljenje je moć. S vremenom i strpljenjem i dudov list postaje svila.

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 55
    • Facebook profil
« Odgovori #14 u: Srpanj 08, 2010, 09:01:14 prijepodne »
Pozdrav Helena, ako si otopila propisanu količinu mikroelemenata u destiliranij vodi te ako je ispalo da toliko ml moraš tjedno dodavati u vodu tada ti mikroelementi ne bi smjeli utjecati na zdravstveno stanje tvojih riba iako bi svakako bilo najbolje tu količinu razdijeliti na manje te gnojiti svaki drugi dan.

Bette baš nisu za prehranu graškom pa ne znam da li ima kakvog smisla davati mu grašak. Koliko sam razumio netko ti je savjetovao da mu daješ grašak zbog sumlje na zastoj probavnog sustava ili trbušne vodenice ali tada kod betta bolje djeluje gorka sol koja osim što utječe na izlazak vode iz organizma utječe i na pražnjenje probavnog trakta.

Zaista imam osječaj da se radi o starijoj ribi kojoj jednostavno treba mirno mjesto a za što je savršen ovaj mali karantenski akvarij jer u njemu napokon ima svoj mir posebice jer ne mora biti u stalnom stresu i strahu da će ga naganjati skalari i barbusi koji inače obožavaju grickati betama peraje...

Također bettama jako smeta pojačana cirkulacija vode u akvariju a s obzirom da ti imaš dosta jaku pumpu vjerojatno je riba najčešće na dnu jer je tamo najmanja cirkulacija vode...

Da zaključim: ja bih na tvom mjestu ribu ostavio da živi sama u karanteni jer su bette jednostavno ribe koje najviše vole biti same, malo bih joj promijenio prehranu te bi joj jedan dan dao malo gliste (smrznuta a zatim skalpelom isjeckana na tanke, gotovo prozirne lističe), drugi dan malo blood wormsa, treči dan malo zamrznute krupne artemije, pa jedan dan post pa ostale dane granulice i ljuspice. Ovo je dobro što si stavila duplu dozu FFM-a a također kroz tjedan dva puta dodaj vitamine ili na hranu ili u vodu.

Ponekad ga malo provociraj sa ogledalcem kako bi mu se pojačalo lučenje hormona koji pozitivno djeluju i ubrzavaju oporavak i ozdravljenje te da bi mu se popravio libido... Sretno.

Offline helena

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #15 u: Srpanj 08, 2010, 20:26:20 poslijepodne »
Hvala Plavi na odgovoru. Danas mu je malo bolje. Možda je stvarno došla starost i treba mu mir. Iako u zajedničkom akvariju gdje se on nalazi akvariju nema skalara ili neke ribe koja bi ga napadala, možda botia noću jer danju se izležava ispod panja. Skalari su u drugom akvariju. Što se tiče simptoma ja sam pretpostavila da se radi sa problemom zastoja u probavi jer je bio izložen visokoproteinskoj ishranu koju sam svima dala. On je jednostavno iznenada počeo imti problemasa plivanjem sa savinutim repom prema dolje. Možda sam ga i prerano vratila pa je bio previše slab.

Offline helena

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #16 u: Srpanj 10, 2010, 10:29:16 prijepodne »
Gotovo je, nema ga više  :'( Ovo mi je prvo iskustvo sa takvom ribicom i mislim da nije za mene. Toliko draga i zabavna, a tako kratko živi. Kad ti toliko prirste srcu nje više nema. Hvala svima na pomoći.

Offline Marichuy

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 39
« Odgovori #17 u: Srpanj 10, 2010, 10:55:15 prijepodne »
Baš mi je žao.
I ja imam betana i nebi htjela da ugine.
Šteta da tako kratko žive.
Life is like a box of chocolates. You never know what you’re gonna get.

Offline Gwyneeth

• Punopravni član
  • Betta Svijet
« Odgovori #18 u: Srpanj 10, 2010, 13:54:27 poslijepodne »
Zao mi je Helena :( Ali tako je to... ili se naviknes na to ili ih nemas...
...Pula...