Što se tiče plašljivosti diskusa, mislim da je tu osnovni problem porijeklo tih riba. Ako je riba narasla do veličine od 12 cmkod nekog uzgajivača u podrumu gdje dnevno uđe jedan čovjek, nakon premještanja u grupni/ogledni akvarij ispred kojeg se stalno prolazi, koji se jednom tjedno čisti, usisava i tome sl., takva će riba biti u k*r*u, iakoje to možda u trenutku kupnje bila riba 1A kvalitete. No međutim, ako se kupi riba veličine 4 ili 5 cm, i ako ona odrasta u takvim uvijetima, garantiram da nikakvih problema neće biti i da će ona čišćenje akvarija doživljavati kao rekreaciju. Ovo govorim iz vlastitog iskustva i duboko sam uvjeren da je to tako....
Moja strategija prilikom skore nabavke diskusa: kupiti veliki broj malaca (20-ak ili više), osigurati im maksimalno dobru prehranu i higijenu akvarija.....i kako rastu lagano raditi selekciju. Onih 7-8 koji će na kraju ostati biti će neuništivi

.Prije kad samkupio''gotove'' diskuse (jako kvalitetne) veličine 12-ak cm imao sam samo probleme i ništa osim problema.....Em su bili plašljivi, em su se teško prilagođavali na nove uvijete (koji su btw bili ''po knjizi''), em nikako nisu prihvačali moju hranu, em su se non-stop razboljevali

....od prvog je dana sve išlo naopako. Istovremeno u najbližem zoo dućanu sam kupio par komada veličine kovanice od 5 kn.....ma milina, rastu dok ih gledaš, čupaju mi dlake sa ruku kad kopam po akvariju, ne možeš ih ubiti ni da ih zatučeš s čekičem.....
No dobro, na pogreškama se uči