Lipanj 22, 2025, 20:47:31 poslijepodneNajnoviji Član: hrga1977

Autor Tema: Slike akvarija i diskusa - fainz1  (Posjeta: 34649 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline HRVOJE

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 55
Slike akvarija i diskusa - fainz1
« Odgovori #125 u: Svibanj 24, 2005, 15:01:00 poslijepodne »
..evo još jedan iz moje kolekcije...

Offline DANE

• Punopravni član
    • http://www.akvaristika.com.mk
« Odgovori #126 u: Svibanj 24, 2005, 15:06:00 poslijepodne »

Hrvoje odlicna ribetina. Nego ajd ti salji mi pp, za cene ovakvih diskusa (od 5-6cm).

A opet da pitam jel to muzjak? Mislim da jeste.

Offline HRVOJE

• Punopravni član
« Odgovori #127 u: Svibanj 24, 2005, 15:08:00 poslijepodne »
..ovaj je mužjak,ali još nije bio tata...

Offline jojs

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 47
« Odgovori #128 u: Svibanj 25, 2005, 01:38:00 prijepodne »

Hrvoje svaka cast riba je riba i pol... :)

daj ako mozes zvekni jos koju sliku svojih kapitalaca...

pa da mi ostali slinimo i nadamo se da ce nase ribe postici tu velicinu i ljepotu.
Nemojte djeci dopustiti da ribe uce plivati ...
Zagreb,Svetice

Offline mancini

• Punopravni član
« Odgovori #129 u: Svibanj 25, 2005, 08:29:00 prijepodne »

Pa evo da i ja kažem.Sve sam pažljivo pročitao, a tendencija mi je na rastu diskusa.Koliko treba diskusu od 3cm da naraste do nekih 12 - 15 cm u akvariju od 70 l.Imam tri tirkiza i počeli su mi rasti jer to vidim golim okom i sada imaju oko 5cmm.Držim ih u akvariju bez podloge i bilja kako to radi fainz,izmjena vode je svakih sedam dana,temp 30 stepeni.Međutim,prošle godine sam dobio jednog mladog pigeon blood vel 5cmm i držao ga u ovom 70l akvariju iu istim uslovima mi je narastao do vel. od 10 cm.Nakon toga sam ga prebacio u svoj ukrasni akvarij,misleći da će nastaviti bolje da raste u većem akvariju gdje još imam tri odrasla diskusa vel. od 12 - 15 cm.Prateći ga sve ovo vrijeme,ne vidim da napreduje i to me izluđuje jer je prekrasna riba.Ukrasniakvarij je 475 litarski i u njemu imam panjeve,kamenje i dva mala anibiasa i dva ehinodorusa koji uopšte ne rastu.Izmjena vode i u ukrasnom akvariju je jednom nedjeljno sa usisavanjem,a pored diskusa tu su 4 b machrachante,10 coryja,3 ancitrusa,tri plekostomusa..Voli bih da mi neko malo to trazjasni.Zašto diskus koji je dostigao veličinu 10 cmm ne nastavlj sa rastom u većem akvariju jer su tu uslovi bolji od ovog manjeg,logično bi bilo da nastavi rasti,međutim ja to ne vidim
Ko rano rani,sam u nju upada

Offline fainz1

• Punopravni član
  • Sitna al dinamitna !!!
« Odgovori #130 u: Svibanj 25, 2005, 08:50:00 prijepodne »

To je problem iz razloga što koncentraciju nitrita i nitrata i phne možeš pratiti kao u golom akvariju, zapravo problem je u tome što češće čačkanje po ukrasnom akvariju uznemiruje diskuse pa diskusi manje veličine zakržljaju i ne rastu više.

Još o ovome može objasniti ostala ekipa.
Zagreb/Špansko/Hrvatska

DNK- Drniško narodno kazalištze

Offline HRVOJE

• Punopravni član
« Odgovori #131 u: Svibanj 25, 2005, 08:56:00 prijepodne »
...po meni,najvjerojatnije da je problem u nedostatku hrane..ne mislim da se ribe premalo hrane,već da pigeon ne uzima hranu u toj količini kao u manjem akvariju,a potreban mu je i određeni period privikavanja na novu sredinu.Discusi su osjetljivi po tom pitanju,te na bilo kakve promjene odmah reagiraju.Sigurno ga ostale ribe tjeraju prilikom hranjenja,pa je riba plašljiva i nesigurna i gladuje,te je potrebno određeno vrijeme dok se ne priviknu jedni na druge dok pigeon ne počne uzimati hranu u normalnim količinama.U početku je bolje hraniti što češće ali u manjim količinama.Osim toga,u ukrasnom akvariju je sigurno podloga,pa se vraćamo na moje prethodne komentare vezane za taj problem.

Offline mancini

• Punopravni član
« Odgovori #132 u: Svibanj 25, 2005, 09:53:00 prijepodne »

Tačno je bilo tako kao što si i napisao Hrvoje.Međutim sad je on najhalapljiviji,izborio se za svoje mjesto i jako dobro jede, kao i ostali.Ove u manje akvariju hranim pet puta dnevno i oni isto tako jedu normalno,ali nekako mi sporo to sve ide.Zato sam i postavio pitanje o rastu ribe.Da podloga je tu i to si u pravu.

Što se tiče čačkanja po akvariju.fainz,moram te razočarati.Ja to ne radim,a i kad mijenjam vodu pa popravljam ili radim neki sitni setap oni mi se motaju oko ruku i čak me malo i štipnu za iste.Dakle jako su pitomi i ja ih obožavam zbog toga.Prije kad bih mijenjao vodu zabili bi se u ćošak i tamo ostajali najmanje pola sata poslje mijanjanja vode dok ne bi počeli plivati,sad je to sasvim drugačije.Ne znam,ali moguće je sve.

Offline fainz1

• Punopravni član
  • Sitna al dinamitna !!!
« Odgovori #133 u: Svibanj 25, 2005, 09:55:00 prijepodne »

A sa čime hraniš diskuse u čistom akvariju Mancini.
Zagreb/Špansko/Hrvatska

DNK- Drniško narodno kazalištze

Offline Profa

• Punopravni član
« Odgovori #134 u: Svibanj 25, 2005, 22:31:00 poslijepodne »

Što se tiče plašljivosti diskusa, mislim da je tu osnovni problem porijeklo tih riba. Ako je riba narasla do veličine od 12 cmkod nekog uzgajivača u podrumu gdje dnevno uđe jedan čovjek, nakon premještanja u grupni/ogledni akvarij ispred kojeg se stalno prolazi, koji se jednom tjedno čisti, usisava i tome sl., takva će riba biti u k*r*u, iakoje to možda u trenutku kupnje bila riba 1A kvalitete. No međutim, ako se kupi riba veličine 4 ili 5 cm, i ako ona odrasta u takvim uvijetima, garantiram da nikakvih problema neće biti i da će ona čišćenje akvarija doživljavati kao rekreaciju. Ovo govorim iz vlastitog iskustva i duboko sam uvjeren da je to tako....

Moja strategija prilikom skore nabavke diskusa: kupiti veliki broj malaca (20-ak ili više), osigurati im maksimalno dobru prehranu i higijenu akvarija.....i kako rastu lagano raditi selekciju. Onih 7-8 koji će na kraju ostati biti će neuništivi .Prije kad samkupio''gotove'' diskuse (jako kvalitetne) veličine 12-ak cm imao sam samo probleme i ništa osim problema.....Em su bili plašljivi, em su se teško prilagođavali na nove uvijete (koji su btw bili ''po knjizi''), em nikako nisu prihvačali moju hranu, em su se non-stop razboljevali....od prvog je dana sve išlo naopako. Istovremeno u najbližem zoo dućanu sam kupio par komada veličine kovanice od 5 kn.....ma milina, rastu dok ih gledaš, čupaju mi dlake sa ruku kad kopam po akvariju, ne možeš ih ubiti ni da ih zatučeš s čekičem.....

No dobro, na pogreškama se uči
Novi Zagreb

Offline Profa

• Punopravni član
« Odgovori #135 u: Svibanj 25, 2005, 22:31:00 poslijepodne »
U majke ti koliki post
Novi Zagreb

Offline mancini

• Punopravni član
« Odgovori #136 u: Svibanj 26, 2005, 07:50:00 prijepodne »

Citat: fainz1
A sa èime hraniš diskuse u èistom akvariju Mancini.

Ove malce u čistom akvariju hranim sa

1. recept (teleće srce,blitva,file oslića,malo češnjaka,kašika mljevene crvene paprike i 4-5 kapi vitamina za ribe i sve to samljeveno i zaleđeno)

2. File oslića

3. Dafnija

4. Tubifex

5. Sušeni račići

To bi bilo to.i hranim ih pet puta dnevno koliko mogu pojesti.

Offline mancini

• Punopravni član
« Odgovori #137 u: Svibanj 26, 2005, 08:01:00 prijepodne »
Profesore,slažem se sa tobom,ali nisi pažljivo pročitao moj gornj post.Ove ribe u ukrasnom akvariju sam kupio i bile su veličine od 12 - 16cm.Ukrasni akvarij u kojem ih držim je u dnevnom boravku gdje ja i moji ukućani provodimo gro vremena kad smo kući.Nemam ama baš nikakvih problema što se tiče plašljivosti rima dapače,kad prilazim akvariju ili prozoru idu zamnom kao psi i gledaju šta radim itd.Mislim super su se privikli.Što se tiče čupanja dlaka sa ruke,isti je fol,kad mijam vodu i usisavam podlogu,a ovim malim u čistom akvariju je trebalo oko četiri mjeseca da počnu jesti hranu sa površine i da se ne trzaju kad uđem u sobu.Hoću reći da nije kod svakog isto,eto meni se posrećilo i hvala bogu da je tako

Offline DANE

• Punopravni član
    • http://www.akvaristika.com.mk
« Odgovori #138 u: Svibanj 30, 2005, 15:04:00 poslijepodne »

A sto ne bi moglo Fainz.

Evo da pocnem: Mancini kakv je taj tubifeks koji dajes diskusima susen, ziv....?

Offline mancini

• Punopravni član
« Odgovori #139 u: Svibanj 31, 2005, 10:16:00 prijepodne »
Citat: DANE

A sto ne bi moglo Fainz.

Evo da pocnem: Mancini kakv je taj tubifeks koji dajes diskusima susen, ziv....?

Taj tubifex je sušeni,a volio bih da je živi

Offline Profa

• Punopravni član
« Odgovori #140 u: Svibanj 31, 2005, 10:22:00 prijepodne »

Dane, izvukao si temu iz mrtve ulice .

Ajmo dalje:

Mancini, šta te nije strah parazita iz živih tubifexa, pa njih nitko ne preporuča.

Ja planiram svoje hraniti za enhitrejom (white worms), imam kulturu koja dobro napreduje..... Iako su na relativno zlom glasu zbog puno masti, čitao sam jedan članak od Jack Watleya u kojem kaže da neće biti masni ako se hrane starom hranom za ribe, a ne kruhom natopljenim u mlijeko.... Kemijska analiza: 70% proteina, 15% masti.Edited by: Profesor
Novi Zagreb

Offline Strippy

• Punopravni član
  • Dob: 45
« Odgovori #141 u: Svibanj 31, 2005, 13:24:00 poslijepodne »
reci ti meni di se moze nabavit kultura enhitreje? Koliko kosta?
Split / Hrvatska

Offline Profa

• Punopravni član
« Odgovori #142 u: Svibanj 31, 2005, 21:10:00 poslijepodne »
Enhitreja nema cijene . Ma gle, to ti da kolega akvarista, nema toga po dućanima
Novi Zagreb

Offline mancini

• Punopravni član
« Odgovori #143 u: Lipanj 01, 2005, 07:47:00 prijepodne »

Ma jašta je profesore nego strah.Posjetio sam jednu stranicu sa diskusima,ne možeš da vjeruješ koliko živog tubifeksa guraju u akvarije sa diskusima a oni žderu li žderu i rastu kao krave.Što se tiče enhitreje,nisam im dosad davao jer je ne mogu nabaviti,ali sam vidi na slovenačkom sajtu DISKUS ROMANIJA da frajer pravi i isporučuje raznovrsnu hranu za diskuse pa se spremam da istu poručim,da im malo promjenim ishranu.

Offline Profa

• Punopravni član
« Odgovori #144 u: Lipanj 01, 2005, 08:44:00 prijepodne »
Ja samo znam da se Jack Wattley kune u enhitreju da je to daleko najbolja živa hrana za diskuse bez konkurencije....ubrzo ću imati prilike napraviti test
Novi Zagreb

Offline jojs

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 47
« Odgovori #145 u: Lipanj 01, 2005, 10:31:00 prijepodne »

Ovako tubifex ti je super hranaali imas jedan problem a to ti je sto sa njime mozes donjet razno razne bolestine i tako vrlo lako izgubiti sve diskuse. Ipak moras znati da tubifex zivi uotpadnim vodama...

Moja preporuka ti je da zaboravis tubifex a posvetis se vise da sam napravis svoju hranu mjesavini juneceg srca....
Nemojte djeci dopustiti da ribe uce plivati ...
Zagreb,Svetice

Offline RollingFish

• Novi član
  • *
  • Dob: 53
    • http://www.kotoriba.hr
« Odgovori #146 u: Lipanj 01, 2005, 11:45:00 prijepodne »

Citat: Profesor
Fainz, 8 stranica je sasvim dovoljno za jednu temu

Prateći razvoj ovog posta, mislim da može ostati zauvjek. Došao sam na jednom postu do puno zanimljivih podataka.

Mogli bi mu dodati još jedan naslov "Sve o diskusima"

Zanima me kako opremiti i postaviti akvarij da bude ph povoljan za diskuse (uvjek blago kiseli 6,5) uz jedno tjednom zamjene vode.

Složite akvarij za diskuse.
<u>
Koja riba ne pliva?
Kotoriba/Meðimurje

Offline Suzana

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 51
« Odgovori #147 u: Lipanj 01, 2005, 16:47:00 poslijepodne »
Tema je odlična puno savjetai različitih mišljenja i ljepih riba.Sutra dobivam 10-15 Diskusa veličine oko 5cm za njih je pripremljen 300l tank u kojem je zasađeno i nešto biljaka: Kriptocorine, Echinodorusi i Anubiasi uglavnom Akvarij je uređivan po Profinom receptu u kojeg imam puno povjerenja što če iz toga svega biti kroz koji mjesec i čije če se tvrdnje dokazati živi bili pa vidjeli.Pozdrav MEDONJA  

Offline Red Monk

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 53
« Odgovori #148 u: Lipanj 01, 2005, 21:36:00 poslijepodne »

Evo i mene:

Zagreb/Gajnice-Stenjevac

Offline HRVOJE

• Punopravni član
« Odgovori #149 u: Lipanj 02, 2005, 09:21:00 prijepodne »

Citat: Profesor
Ja samo znam da se Jack Wattley kune u enhitreju da je to daleko najbolja živa hrana za diskuse bez konkurencije....ubrzo ću imati prilike napraviti test

Ja sam čitao u jednoj knjizi J.Wattley-a kako je napravio jedan test:discuse iz istog mrijesta i jedanke veličine podijelio je u dva akvarija iste veličine;u prvom je ribe hranio živim tubifeksom,a u drugom mješavinom goveđeg srca;u oba akvarija je neposredno nakon hranjenja usisan višak,te  napravljena jednaka djelomična izmjena vode;temperatura i ostali parametri su bili jednaki...nakon 4 tjedna,discusi u 2.akvariju hranjeni mješavinom goveđeg srca bili su za 1/3 veći od onih hranjenih tubifeksom.....evo još jednog moga,Leopard Snake Skin,odrastao na goveđem srcu i Tetra Discus futter...