Evo, da se i ja malo uključim u jednu (nakon dugo vremena) jako dobru raspravu.
Dakle, moj stav je da diskusi nisu ribe koje mogu ićiu holandske akvarije, ALI NE RADI DISKUSA NEGO RADI BILJAKA. Kao što većina Zagrebačke ekipe zna, ja samjedno vrijeme držao diskuse u gusto zasađenom akvariju(puno gušće nego što je sada DIT-ov). Biljke su bile: Myriophillum sp., Limnophilla sessiliflora,gusti tepihtenellusa, dvije vrste Rotalla, mahovina, Cabomba aquatica i caroliniana......Onaj tko se malo kuži u biljkenaći će svima njima nešto zajedničko: jako nježne, jako guste, sitnih igličastih listova....Pola njih, diskusi su rasturili prvi dan. One koje su ostale su na sebe izrazito skupljale nečistoće (koje potjeću od hranjenja diskusa) tako da su cijeli akvarij činile ružnijim, a ne ljepšim.Diskusi vole jesti s dna, no kada je tu tepih od tenellusa to nije moguće, a osim toga veliki dio hrane u tom tepihu postaje nedostupan i za čistaće, pa tako trune. Također, jako puno biljakaotežava adekvatnu filtraciju akvarija, bez obzira na jačinu filtera ....itd, itd, itd.
Hrvoje, Dubravko i ostali, mislim da kada govorimo o rastu diskusa, težište nebi trebalo biti na biljkama, nego na prehrani i kvaliteti vode. A kada govorimo o kvaliteti vode, onda je barem uloga biljaka jasna.....za primjer recimo da kada sam diskuse hranio 4 puta na dan (što danas smatram nepotrebnim) i u akvariju od 330 l mjenjao 50 l vode svaka dva tjedna, nitrati mi NIKADA nisu prelazili 5 mg/l. E pa sad, ajde nek me netko uvjeri da su biljke nepoželjne uz diskuse. Ono što je puno važnije je to da biljni akvariji zahtjevaju puuuuno više pažnje nego oni koji to nisu, pa je i stoga razumljivo da uzgajivači preferiraju gole akvarije.
DISKUSI MOGU I TREBAJU IĆI S BILJKAMA, SAMO JE PITANJE S KOJIM BILJKAMA I S KOLIKO NJIH.
Moja ''biljna faza'' ide svome kraju; postigao sam što sam htjeo, imam neviđeni biljni akvarij kojeg ću u roku od dva-tri dana poslikati i fotke staviti na forum. Nakon toga krećem iz početka; sve biljke idu van i slažem akvarij koji će biti podređen diskusima, a ne bilju. Osnovni razlog je taj što nemam volje, a još manje vremena da svaki drugi dan mičem poklopac (koji se sastoji od pet djelova

) kako bi rezuckao bilje, da TRI PUTA NA DANčistim skimmer itd, itd.
A osim toga, kada se sjetim diskusa, osjetim neku probadajuću bol......