Lipanj 22, 2025, 01:17:44 prijepodneNajnoviji Član: hrga1977

Autor Tema: Slike akvarija i diskusa - fainz1  (Posjeta: 34571 vremena)

0 Članova i 2 Gostiju pregledava ovu temu.

Offline D.I.T.

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
Slike akvarija i diskusa - fainz1
« Odgovori #100 u: Svibanj 21, 2005, 02:22:00 prijepodne »

Citat: DANE
D.I.T. dali je to na slici muzjak?

nisam siguran...nisu mi se uparili (vjerojatno zbog ph) tako da neam pojma...sve one metode određivanja spola su vrlo neprecizne, al mislim, tj gotovo sam siguran da je mužjak

Hvala joystick...
Zagreb/Ravnice

Offline jojs

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 47
« Odgovori #101 u: Svibanj 21, 2005, 09:15:00 prijepodne »

Citat: VladoS
Jojs koliki ti je ovaj akvarij, tj kojih dimenzija.

akvari ti je 300L dimenzije 121X62X51

toje rio 300 od Juwel-a
Nemojte djeci dopustiti da ribe uce plivati ...
Zagreb,Svetice

Offline jojs

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 47
« Odgovori #102 u: Svibanj 21, 2005, 14:52:00 poslijepodne »

eto uspio sam dobiti od buraza aparat pa eto slika...

Tko kaze da biljke i diskusi nemreju zajedno ... :)

temperatura 29 C

osvjetljenje normalno mislim samo dvije lampe i jedini je dodatak co2 ...
Nemojte djeci dopustiti da ribe uce plivati ...
Zagreb,Svetice

Offline Dubravko

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 56
« Odgovori #103 u: Svibanj 21, 2005, 15:42:00 poslijepodne »
jojs,bilje je naraslo ali discusi baš i ne!!!
Ono što je Hrvoje napisao u prvome postu stoji po meni kao neoborivo i to sada već mogu potvrditi iz prakse.
Uvjerio sam se na vlastitom primjeru i sve one slike od Takašija i sličnih frikova su za khmm..
Oni upravo slože akvarij sa biljem da boli glava i naravno cijena nije upitna jer uvijek postoji neki sponzor sa vlastitim ineresom i TADA odu kod stričeka koji UZGAJA discuse plate ih MASNO i tada ih ubacuju u tank i slikaju do iznemoglosti i tada to sve puštaju na net kako bi prodavali bureke!
Nitko ne tvrdi da se u ukrasnom akvariju nemogu uzgojiti ljepi discusi, no nikada nečete dobiti discusa kao što je onaj na slici od Hrvoja, a upravo takvim načinom uzgoja se uzgajaju discusi koji idu na svjetska takmičenja i kasnije se stavljaju na veb stranice kao reklame za ribu koju možete kupiti kod njih,naravno potomke koji neće sigurno tako narasti kao izloženi primjerak ako svemu pristupite na drugačiji način.
Kada baratate veličinom ribe u centimetrima onda me interesira kao ih mjerite npr. od ustiju do kraja repa, vrha gornje peraje do vrha donje peraje ili nekako drugačije!!?

Offline DANE

• Punopravni član
    • http://www.akvaristika.com.mk
« Odgovori #104 u: Svibanj 21, 2005, 16:28:00 poslijepodne »

Dubravko a sta ti mislis kako merimo diskuse?- Ja ih merim onako kako treba-od uste do korena repa. I reko sam koliko su porasli moji diskusi u biljni akvarijum-od 4cm dostigle su velicinuod 12cm-dali i oni su slabo narasli?.

Dali meni se tako cini ali svi ste zaboravili da uslov za dobar rast i razvoj diskusa nije samo to dali akvarijum ima ili nema biljke? Niko nije spomenuo ishranu i kvalitet vode.

Ova temane se zove "slike sampionskih diskusa".

Offline D.I.T.

• Punopravni član
« Odgovori #105 u: Svibanj 21, 2005, 21:06:00 poslijepodne »

Dali meni se tako cini ali svi ste zaboravili da uslov za dobar rast i razvoj diskusa nije samo to dali akvarijum ima ili nema biljke? Niko nije spomenuo ishranu i kvalitet vode.

Točno to, sad ispada da je najvažniji razlog za rast diskusa da nemaju bilje pokraj sebe...ja ipak mislim da je pravilna ishrana i voda ono što ih čini kvalitetnima.

Hrvoje ili netko...zanima me vaše mišljenje...zašto diskusi s biljkama slabije rastu, od diskusa u praznim akvarijima?

Zagreb/Ravnice

Offline Dubravko

• Punopravni član
« Odgovori #106 u: Svibanj 22, 2005, 15:53:00 poslijepodne »

Dubravko a sta ti mislis kako merimo diskuse?-

Vjeruj mi vidio sam svega i svačega pa sam samo pitao, zato se netreba ljutiti!
Misliš li da je dovoljno za te ribe da samo imaju magičnih 12-18 cm. Šta je sa njihovim cjelokupnim izgledeom - boje,debljina tj. širina u predjelu škrgnih peraja,cjelokupna forma tjela itd. Imam i ja discusa koji je dosegao 13-15 cm u zajedničkom akvariju,no to nije to. Šteta što nemate priliku vidjeti uživo San-meraha(sa slike) od Hrvoja onda bi shvatili što znači zijevati(čitaj sliniti) ispred akvarija !!!
Pošto neki nežele shvatiti bit poruka što se tiče boljeg rasta discusa u akvarijima bez bilja ja tu neželim popovati,no odgovorit ću DIT-u: bit je u nitratima.Sada kako,zašto,ja znam ti neznaš itd. ja neželim ulaziti u diskusiju, no jedno sigurno znam školovao sam se dvije godine o vlastitom trošku i nekim dragim (bolnim) gubitcima i nigdje nisam dobio sve na tanjuru već sam slušao od starijih akvarista i iskusnijih te vadio zaključke i doslovce dosađivao ljudima nebi li saznao još šta da bi bio još uspješniji (bio sam toliko dosadan ponekad da se nebi iznenadio da su mi pustili struju preko telefonske žice)
Sada praktički od ovoga ljeta počinjem ispočetka i do sada što sam malo eksperimentirao pokazalo se je da je Hrvoje i Adrian u pravu!

Offline D.I.T.

• Punopravni član
« Odgovori #107 u: Svibanj 22, 2005, 17:03:00 poslijepodne »

Citat: DUBRAVKO
Pošto neki nežele shvatiti bit poruka što se tièe boljeg rasta discusa u akvarijima bez bilja ja tu neželim popovati,no odgovorit æu DIT-u: bit je u nitratima

pojasnina šta si konkretno mislio?

Ja se slažem sHrvojem i Adrijanomoko puno stvari i maheri su za diskuse...al nemože meni neko trubiti (ne toliko njih dvojica koliko ostali) da bilje i diskusi ne idu skupa, da će diskusi ispast skroz ružni i kvrgavi, da neće preživiti ni oni ni bilje 2 dana itd itd. Kad ja svaki dan gledam čistu suprotnost svim tim tvrdnjama.

Ja ne kažem da je moj akvarij neznam kako poseban niti da su diskusi kvalitetniji od npr. Hrvojevih (sigurno nisu). Ali imam jaaako gusto zasađen akvarij s zdravim i lijepim ribama (iako je ljepota relativna stvar) Pa bi samo rekao još nešto: "Dokazi ne obećanja"
Zagreb/Ravnice

Offline Dubravko

• Punopravni član
« Odgovori #108 u: Svibanj 22, 2005, 21:23:00 poslijepodne »
Nitrati su i u najmanjim koncentracijama velika zapreka za rast discusa, a njih se najlakše riješavamo ako nema nikakve podloge (pijeska,sitnog šljunka)
Naravno to povlači za sobom niz drugih stvari kao što su češća usisavanja dna  ponekad i izmjene vode, no to se mora prihvatiti tako kako je.
Što se tiče onih teza o dva dana i tome slično o tome netreba diskutirati jer su to gluposti,no ukoliko želimo imati ukrasni akvarij sa biljem i discusima ja bi osobno prije uhodao biljni akvarij s time da bi posebno vodio brigu kakvo bilje bi stavljao u akvarij i nakon toga kada bi to sve klapalo onda bi ubacio kapitalce (što sada nisam tako napravio) s tim da ovaj puta nebi pretjerivao sa njiohovim brojem i od ostalih riba bi stavio samo par ancistrusa i par koridorasa i ništa više (i to ima puno razloga zašto samo te dvije vrste).

Offline DANE

• Punopravni član
« Odgovori #109 u: Svibanj 22, 2005, 21:30:00 poslijepodne »
Citat: D.I.T.

Ja ne kažem da je moj akvarij neznam kako poseban niti da su diskusi kvalitetniji od npr. Hrvojevih (sigurno nisu). Ali imam jaaako gusto zasađen akvarij s zdravim i lijepim ribama (iako je ljepota relativna stvar) Pa bi samo rekao još nešto: "Dokazi ne obeæanja"

I ja cu reci isto. Razlog za to lezi u to sto ovde kod nas nema kvalitetne ribe, ali ipak i ove koje imam imaju jake boje i lep oblik(za neke ribe sto sam video u golim akvarijumima cak i prejake).

Nitrite nisu prevelik problem ako ima dobro uspostavljena bio ravnoteza. Kao sto sam rekao moj je filter 50 litraski i kada se jos tu doda i rad biljaka t.j. rad njihovog korenovog sistemaonda kolicina nitrita je zaista premala, kada se jos doda i menjanje vode na svaka 2 dana po 25% onda nitrite i skoro da nema.

Offline fainz1

• Punopravni član
  • Sitna al dinamitna !!!
« Odgovori #110 u: Svibanj 23, 2005, 08:54:00 prijepodne »

Vidim da je diskusija dobro došla, pa molim od svih da tako nastave dalje, sa svojim primjedbama i pohvalama, te pitanjima...
Zagreb/Špansko/Hrvatska

DNK- Drniško narodno kazalištze

Offline D.I.T.

• Punopravni član
« Odgovori #111 u: Svibanj 23, 2005, 11:19:00 prijepodne »

Nitrati su i u najmanjim koncentracijama velika zapreka za rast discusa, a njih se najlakše riješavamo ako nema nikakve podloge (pijeska,sitnog šljunka)
Naravno to povlaèi za sobom niz drugih stvari kao što su èešæa usisavanja dna ponekad i izmjene vode, no to se mora prihvatiti tako kako je.

al gledaj dubravko...dobro uravnotežen igusto zasađeni akvarij sa zdravim biljem (koje ne truli) je jedina vrsta akvarija koja će na prirodan način imati jako nisku razinu nitrata. Zašto? Pa naravno zato što se biljke hrane tim istim nitratima pa time njihova razina nikako nemože biti visoka. Naravno tu je još i izmjena vode, redovito održavanje, usisavanje...zato takvi akvariji zahtjevaju malo više brige, al sve se to nakraju vrati

Ja bi prije rekao da će nitrati biti problem u tankovima bez biljaka u kojima je zato potrebnai većaizmjena vode
Zagreb/Ravnice

Offline Profa

• Punopravni član
« Odgovori #112 u: Svibanj 23, 2005, 12:11:00 poslijepodne »

Evo, da se i ja malo uključim u jednu (nakon dugo vremena) jako dobru raspravu.

Dakle, moj stav je da diskusi nisu ribe koje mogu ićiu holandske akvarije, ALI NE RADI DISKUSA NEGO RADI BILJAKA. Kao što većina Zagrebačke ekipe zna, ja samjedno vrijeme držao diskuse u gusto zasađenom akvariju(puno gušće nego što je sada DIT-ov). Biljke su bile: Myriophillum sp., Limnophilla sessiliflora,gusti tepihtenellusa, dvije vrste Rotalla, mahovina, Cabomba aquatica i caroliniana......Onaj tko se malo kuži u biljkenaći će svima njima nešto zajedničko: jako nježne, jako guste, sitnih igličastih listova....Pola njih, diskusi su rasturili prvi dan. One koje su ostale su na sebe izrazito skupljale nečistoće (koje potjeću od hranjenja diskusa) tako da su cijeli akvarij činile ružnijim, a ne ljepšim.Diskusi vole jesti s dna, no kada je tu tepih od tenellusa to nije moguće, a osim toga veliki dio hrane u tom tepihu postaje nedostupan i za čistaće, pa tako trune. Također, jako puno biljakaotežava adekvatnu filtraciju akvarija, bez obzira na jačinu filtera ....itd, itd, itd.

Hrvoje, Dubravko i ostali, mislim da kada govorimo o rastu diskusa, težište nebi trebalo biti na biljkama, nego na prehrani i kvaliteti vode. A kada govorimo o kvaliteti vode, onda je barem uloga biljaka jasna.....za primjer recimo da kada sam diskuse hranio 4 puta na dan (što danas smatram nepotrebnim) i u akvariju od 330 l mjenjao 50 l vode svaka dva tjedna, nitrati mi NIKADA nisu prelazili 5 mg/l. E pa sad, ajde nek me netko uvjeri da su biljke nepoželjne uz diskuse. Ono što je puno važnije je to da biljni akvariji zahtjevaju puuuuno više pažnje nego oni koji to nisu, pa je i stoga razumljivo da uzgajivači preferiraju gole akvarije.

DISKUSI MOGU I TREBAJU IĆI S BILJKAMA, SAMO JE PITANJE S KOJIM BILJKAMA I S KOLIKO NJIH.

Moja ''biljna faza'' ide svome kraju; postigao sam što sam htjeo, imam neviđeni biljni akvarij kojeg ću u roku od dva-tri dana poslikati i fotke staviti na forum. Nakon toga krećem iz početka; sve biljke idu van i slažem akvarij koji će biti podređen diskusima, a ne bilju. Osnovni razlog je taj što nemam volje, a još manje vremena da svaki drugi dan mičem poklopac (koji se sastoji od pet djelova ) kako bi rezuckao bilje, da TRI PUTA NA DANčistim skimmer itd, itd.

A osim toga, kada se sjetim diskusa, osjetim neku probadajuću bol......
Novi Zagreb

Offline HRVOJE

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 55
« Odgovori #113 u: Svibanj 23, 2005, 15:00:00 poslijepodne »

D.I.T. dali je to na slici muzjak?

..90% da je muškić...

Offline HRVOJE

• Punopravni član
« Odgovori #114 u: Svibanj 23, 2005, 15:06:00 poslijepodne »
...samo da još nešto dodam,problem je u podlozi akvarija,a ne u bilju i slažem se da ga treba imati u discus-akvariju ali zasađeno u posude,iz razloga lakšeg čišćenja,veće higijene i uzimanja hrane sa dna(jer discusi upravo tako najčešće uzimaju hranu)...

Offline DANE

• Punopravni član
« Odgovori #115 u: Svibanj 23, 2005, 17:24:00 poslijepodne »

I ja imam ogroman tepih na dna (sagitarija), ali taj problem sam resio tako sto sam na sredinu akvarijuma ostavio mesto od nekih 20-10cm, tamo pada hrana, a isto tako i diskuse hranim toliko koliko mogu da pojedu a na dno da padne malo hrane koju ribe brzo pokupe.

Offline Suzana

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 51
« Odgovori #116 u: Svibanj 23, 2005, 19:28:00 poslijepodne »

Citat: Profesor

A osim toga, kada se sjetim diskusa, osjetim neku probadajuću bol......[IMG]height=37 src="smileys/smiley4.gif" width=36>

Meni se to događa u prisustvu lijepih žena.Profa mislim da je vrijeme da umjesto akvarija i diskusa počneš mislit na žene.

Offline Dubravko

• Punopravni član
« Odgovori #117 u: Svibanj 23, 2005, 20:17:00 poslijepodne »

DISKUSI MOGU I TREBAJU IĆI S BILJKAMA, SAMO JE PITANJE S KOJIM BILJKAMA I S KOLIKO NJIH. QUOTE]

Eto Profesor je to napisao krače nego ja i sa debljim slovima i kada još dodate post od Hrvoja u vezi biljaka dobili ste potpuni odgovor.

Offline DANE

• Punopravni član
« Odgovori #118 u: Svibanj 23, 2005, 21:17:00 poslijepodne »

DISKUSI MOGU I TREBAJU IÆI S BILJKAMA, SAMO JE PITANJE S KOJIM BILJKAMA I S KOLIKO NJIH. QUOTE]

Eto Profesor je to napisao kraèe nego ja i sa debljim slovima i kada još dodate post od Hrvoja u vezi biljaka dobili ste potpuni odgovor.

Ne razumem. Koliko sam ja shvatio Profesor je imao diskuse u biljni akvarijum (i isti ce rasturiti zbog nemanje volje da seisti odrzava, a NE ZBOG NITRITE kao sto rece Hrvoje,a Hrvoje se trudi da nam dokaze da to ne treba raditi tako.

Dakle, Dubravko nismo dobili nikakav odgovor(a uostalom na koje pitanje treba da dobijemo odgovor).

Mene niko ne mozee da razubedi da diskusi i biljke nisu uspesna kombinacija postota kombinacijau moji akvarijum to funkcionira odlicno, mozete i dalje da pricate da oni ne mogu da idu zajedno zbog velicine akvarijuma, temperature, nitrite, ili nesto sasvim treto. Ali moje stavove sam izneo oko svega toga-ima kopromis samo treba se zeliti iimati volju da se to odrzava.

Offline Profa

• Punopravni član
« Odgovori #119 u: Svibanj 23, 2005, 22:02:00 poslijepodne »

Dane, ja sam imao diskuse u biljnom akvariju i nije išlo. Zašto? Zbog lošeg odabira biljaka i nedovoljnog iskustva. Onda sam odlučio da ću prednost dati biljkama - diskusi su ispali iz igre, tj. prodao sam ih. Zadnja 3 mjeseca imam klasični holandski akvarij - ekstremno puno biljaka i puno malih ribica (najveća ima 5 cm). I sada sam ponovno odlučio da se vračam diskusima što znači da ću ovakav biljni akvarij razmontirati i složiti drugi u kojem će biti biljaka, samo će kompletni setup biti podređen diskusima. Dakle, trenutno nemam diskuse, ali ne zadugo .

Jasnije?
Novi Zagreb

Offline D.I.T.

• Punopravni član
« Odgovori #120 u: Svibanj 23, 2005, 23:49:00 poslijepodne »

Dane, ja sam imao diskuse u biljnom akvariju i nije išlo. Zašto? Zbog lošeg odabira biljaka i nedovoljnog iskustva. Onda sam odluèio da æu prednost dati biljkama - diskusi su ispali iz igre, tj. prodao sam ih. Zadnja 3 mjeseca imam klasièni holandski akvarij - ekstremno puno biljaka i puno malih ribica (najveæa ima 5 cm). I sada sam ponovno odluèio da se vraèam diskusima što znaèi da æu ovakav biljni akvarij razmontirati i složiti drugi u kojem æe biti biljaka, samo æe kompletni setup biti podređen diskusima. Dakle, trenutno nemam diskuse, ali ne zadugo .

Jasnije?

ja ti garantiram da sad u takav akvarij ubaciš diskuse da nebi imao nikakvih problema...
Zagreb/Ravnice

Offline HRVOJE

• Punopravni član
« Odgovori #121 u: Svibanj 24, 2005, 09:05:00 prijepodne »
..da pokušam još nešto razjasniti...dakle,bit ove naše diskusije je tko što želi od akvarija sa Discusima.Ako je na prvom mjestu ukras u dnevnom boravku,svakako preporučujem akvarij sa dekoracijom i pažljivo izabranim biljem,te još pokojom kompatibilnom ribljom vrstom,ali ako je kvalitet(veličina,boja,oblik)na prvom mjestu,akvarij za Discuse bi upravo trebao izgledati kao što sam ga već opisivao,dakle čisto dno sa ponekim mangrovim panjem i Amazonkom zasađenom u posudu.To tvrdim iz svog višegodišnjeg iskustva jer sam vidio mnoštvo akvarija sa Discusima kod različitih osoba,a najljepše ribe imaju oni koji ih drže na gore opisani način,dok su ribe u zasađenim akavarijima sa podlogom u prosjeku 3-5 cm manje od onih koje su na čistom dnu.Tendencija svakog discus uzgajivača je imati što veću ribu,a da opet ne izgubi na svom obliku ili formi,a šare i boju po želji,jer veća riba ostavlja daleko ljepši dojam nego riba istog kolorita,ali manja za nekoliko cm.Iz tog razloga sam protiv uređenih akvarija jer onaj tko gaji Discuse,na prvom mjestu su mu same ribe,dok je sve ostalo manje bitno.Dakle,Discusi+ bilje sa podlogom je itekako moguće,ali tada zaboravite vrhunske ribe sa kojima će te se moći hvaliti.Ako potražite na netu uzgajivače tih riba,na fotkama nećete nigdje vidjeti da ribe drže zajedno sa biljem,podlogom i sl.ali ne samo iz razloga praktičnosti i higijene,već i zbog dobivanja što kvalitetnijih riba.Prema tome,tko što voli.

Offline fainz1

• Punopravni član
  • Sitna al dinamitna !!!
« Odgovori #122 u: Svibanj 24, 2005, 11:38:00 prijepodne »

Citat: Ruki
Ja se slazem s DIT-om. Ono su diskusi i ono je akvarij s biljem i DIT (i mnogi drugi) su dokazali da je to moguce.
Opet, razumijem i vas uzgajivace i koje su vase tendencije.
Ali ne mozete reci da je goli akvarij s cijevima ukrasni akvarij. To je onak, moje misljenje.
Jedno pitanje, nadam se da Fainzu nece smetati, koliko discusi zive?

Jučer sam dobio odgovor na tvoje pitanje, do 15 godina...
Zagreb/Špansko/Hrvatska

Offline DANE

• Punopravni član
« Odgovori #123 u: Svibanj 24, 2005, 14:41:00 poslijepodne »

Dane, ja sam imao diskuse u biljnom akvariju i nije išlo. Zašto? Zbog lošeg odabira biljaka i nedovoljnog iskustva. Onda sam odlučio da ću prednost dati biljkama - diskusi su ispali iz igre, tj. prodao sam ih. Zadnja 3 mjeseca imam klasični holandski akvarij - ekstremno puno biljaka i puno malih ribica (najveća ima 5 cm). I sada sam ponovno odlučio da se vračam diskusima što znači da ću ovakav biljni akvarij razmontirati i složiti drugi u kojem će biti biljaka, samo će kompletni setup biti podređen diskusima. Dakle, trenutno nemam diskuse, ali ne zadugo .

Jasnije?

Onda se izvinjavam, ali mislio sam da imas diskuse u biljni akvarijum.

Hrvoje slazem se tvojim poslednjim postom, samo se ne slazem da se ne mozemo hvaliti sa diskusima koje su u biljni akvarijum. Sa njima mozda nemozemo da idemo na izlozbe, ali u svaki slucaj mozemo da se hvalimo.

Offline fainz1

• Punopravni član
  • Sitna al dinamitna !!!
« Odgovori #124 u: Svibanj 24, 2005, 14:45:00 poslijepodne »

Vidim da smo biljke i diskuse razjasnili vrlo dobro, pa predlažem da nastavite s drugim temama vezanih za diskuse. Možete bez problema nastaviti te ću se i ja s vama priključiti.
Zagreb/Špansko/Hrvatska