@985plavi:
Vidiš vidiš, ovo što navodiš ima smisla i sad mi situacija postaje logičnija. Tko zna, zna - tko ne zna, dva.

Ok, idemo po upitniku:
AKVARIJ:
- dimenzije / litraža: 54 l nominalno, stvarno cca 50 l (podloga, panj...)
- temperatura: 26°C
- parametri vode (ako se znaju): ne znam točno: slavonska pipovača, tvrda, lužnata
- vrijeme od pokretanja akvarija: siječanj tekuće godine
- kad su useljene prve ribice: mjesec dana kasnije (1 aymoner nešto ranije, radi samog cikliranja)
- period i količina mijenjanja vode: tjedno 1/3
FILTER:
- tip i marka filtera: unutarnji/potopni DUETTO DJ 50 250l/h
- način i periodi čišćenja tjedno u akvarijskoj vodi
- filter materijal (ima li aktivni ugljen): predfilter, filter, aktivni ugljen, s tim da sam prije tjedan dana uklonio ugljen i na njegovo mjesto stavio novu filter spužvicu radi kondicioniranja prije nego uklonim staru
OSTALA OPREMA:
- panjevi i kamenje: panj da - komada jedan, kamenje osim podloge - ne.
- grijač: da
- pumpa za zrak: da
- CO2 sustav – kakav: Nutrafin CO2 sustav
- kemija: EC - 0,5 ml dnevno, ProFito 4 ml tjedno. Tretiranje nove vode - Tetra AquaSafe i SiLine pH minus. Ihtiovit (vitaminski pripravak) prema uputi proizvođača.
STANOVNICI:
- popis vrsta riba i broj pojedinih primjeraka: navedeno ranije
- starost ribica: nemam pojma, u zoo dućanu ne daju rodne listove

- ima li potencijalnih „terorista“: nema
- hranjenje – koliko i što: 2x dnevno u vrlo malim količinama, kombinirano: spirulina, shrimps (ARAMI), Tetra Guppy, SiLine Pigmentin, Nutrafin Max za tropske ribice
PROMJENE:
- promjene u akvariju u zadnja 2 – 3 tjedna (nove ribice, biljke, oprema): dodana javanska mahovina i rogolist, od riba 3 molly su nove, no ovakva uginuća su mi se događala i prije ovih promjena
- promjena kvalitete vode (zamućenje, miris): ništa
SIMPTOMI: već navedeno ranije.
Eto, zo su valjda sve informacije. Odmah pitanje, glede minerala - što i kako? Pitanje br.2: gdje nabaviti nejodiranu sol? Ja dodajem običnu kuhinjsku, otopina 1 žličice na 50 l vode.