Srpanj 23, 2025, 00:51:09 prijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: uređenje akvarija  (Posjeta: 3201 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline anastasija

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • **
  • Spol: Ženski   Lokacija: zadar
uređenje akvarija
« u: Lipanj 21, 2010, 14:44:05 poslijepodne »
bog svima
evo staviti ću vam sliku da vidite kako mi je trenutno uređen akvarij i da date kakav prijedlog što da još dodam. ja bi htjela kakvu biljku. imala sam pistiu stratiotes ali je nisam mogla držati sa kornjačam pa sam je utrla. nikako ne mogu nabaviti vodenu leću. bi li bilo ružno da stvaim umjetnu biljku? neznam ima li koja stranica di bi mogla nabaviti kakvu dekoraciju još za kavrij neki kamen manji ili takvo što. please dajte koji savijet. dodala sam im još šljunka svijetlog pa su požutile. bi li im još trebalo šljunka dodavati?

Offline KLOKI95

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 30
Odg: uređenje akvarija
« Odgovori #1 u: Lipanj 21, 2010, 14:57:20 poslijepodne »
Super je :)
Ja bih jedino dodao jos vode,da bude dublje

Offline balen

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 33
« Odgovori #2 u: Lipanj 21, 2010, 17:50:07 poslijepodne »
ako je moguce povisit razinu vode,iako je minimalisticki ureden akvarij oku neprihvatljiv za kornjace je to vjerojatno najbolja solucija posto njima mjesta nikad dosta  :)

Offline Kruno

• Punopravni član
« Odgovori #3 u: Lipanj 21, 2010, 20:37:15 poslijepodne »
evo da se i ja umiješam,
pretpostavljam da @anastasija ne može povisiti razinu vode zato jer uv rasvjeta mora biti na sigurnosnoj udaljenosti
lijepo što si stavila više šljunka zato jer će Ti biološka filtracija biti učinkovitija
nemoraš trošit pare na plastične biljke(dekoracije) taj novac možeš uložiti u nešto potrebnije,a ako misliš uzgajati vodeno bilje s kornjačama mislim da je to dosta teško s kornjačama,one većinu toga raskopaju,strgaju itd.možeš koristiti  vodenu leću za kojom sada tragaš(ako već nisi stavi oglas).leća je bolja zato jer je ona sama po sebi rastrgana
da li imaš grijač vode?
lijep pozdrav

Offline TITO

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
  • ..:: Viva Chelonia ::..
    • www.Kornjace.com - Divni Svijet Kornjaca
« Odgovori #4 u: Lipanj 21, 2010, 23:57:55 poslijepodne »
dodala sam im još šljunka svijetlog pa su požutile.
TKO ... je pozutio?
... i kad me nema, ja sam tu ...

Offline anastasija

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #5 u: Lipanj 23, 2010, 22:00:35 poslijepodne »
da, trenutno tragam za voenom lećom i kupila bi je samo nemam dovoljno postova da objavim oglas a kad sam stavila u drugu temu bila sam blokirana naravno. da, točno ne mogu trenutno zbog lampe povisiti vodu a i nemam još uva/uvb nabaviti ću ovaj drugi mj. sad sam kupila valjkiće biomax neki dan za biološku filtreciju i znam da je bolje što više šljunka za to. zanima me da li bi s emogle nekako napraviti neke kutije za bilje koje bi mogle u akvarij tako da zaštite korijen biljke i postoje li koje koje kornjače nebi pojele? moje baš nisu volile vodenu salatu jesti dok sam im je davala ali mi se uništila a ovako mi je akvarij nekako prazan pa se pitma što da dodam. dimenzije su 100 x 45 mislim zanima me za koliko im je vremena to dosta?

Offline anastasija

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #6 u: Lipanj 23, 2010, 22:15:50 poslijepodne »
pa kornjače su posvijetlile od svjetlije pozadine. neznamda lit o znate ali kornjače se prilagođavaju okolišu naravno ne kao kameleon instant nego s vremenom. satavit ću vam sliku da usporedite kad su bile u malom plastičnom akva terariju s tamnom podlogom i sada.

Offline anastasija

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #7 u: Lipanj 23, 2010, 22:16:17 poslijepodne »
ova prva slika je prije a druge dvije su sada.

Offline anastasija

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #8 u: Lipanj 23, 2010, 23:44:11 poslijepodne »
evo razmišljam o tome bi li s eikako moglo posaditi neko bilje u podlogu u neku staklenku pa vi recite da li bi koje moglo opstati s kornjačama, npr moje nisu baš jele vodenu salatu kad bi im dala sad neznam da li ima neko koje one ne vole a da nije otrovno? ja sam po kući naščla ove staklenke od kojih ove dvi visoke nebi valjale jer mi je onda biljka na suhom pošto akvarij nije ispunjen do kraja, jedino kutijica metalna od bombona. neznam mdilila sam staviti još kad izbušim poklopac žicu oknastu promjera oka oko 1-2 cm tako da ne mogu iščušpati korijen a imam je kod kuće. da li bi biljka mogla tako opstati? komentari...

Offline TITO

• Punopravni član
« Odgovori #9 u: Lipanj 23, 2010, 23:44:30 poslijepodne »
Ako stavim HR zastavu kao pozadinu, dali cu imati crvenobjele kockaste kornjace ?
(mislim ono, za SP je vec kasno, ali nadam se sljedecem EP-u)

Offline balen

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 33
« Odgovori #10 u: Lipanj 23, 2010, 23:49:41 poslijepodne »
Ako stavim HR zastavu kao pozadinu, dali cu imati crvenobjele kockaste kornjace ?
(mislim ono, za SP je vec kasno, ali nadam se sljedecem EP-u)

:D

Offline hologram

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 47
  • samo za hitne slučajeve 0997022021
« Odgovori #11 u: Lipanj 23, 2010, 23:50:25 poslijepodne »
kornjačama je sasvim dobro i ovako, ono što se tebi čini da je prazan akvarij to je njima više mjesta za plivanje
a ovo sa sadnjom ti neće uspjeti jer će sve pojesti ili razrušiti...nažalost to je realnost isto kao i titov san da ima kornjače za SP
;)
:AkTer:

Offline Abigail

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Ženski   Dob: 38
« Odgovori #12 u: Lipanj 24, 2010, 08:31:11 prijepodne »
nemoj stavljat nista metalno ako nije od inox-a, zaružavit ce.

mozda ti se cini da su kornjace promijenile boju, ali to je vjerovatno jer na prvoj slici ih usporedjujes sa zutom podlogom, a na ostalima s tamnom.
meni se cine iste  -?

najbolje ti je odustat od biljaka ili stavit neke plutajuce?
a vodenu lecu ce ti pojest, ako je stavis.

to im dodje kao bite-size treat :D
Mirko je jeo jednu po jednu dok nije sve obrstio :D

mozda bi mogla stavit rogolist, on mi se cini neukusan  :rolleyes:
A Serpent guard, a Horus guard, and a Setesh guard meet on a neutral planet. It is a tense moment. The Serpent guard's eyes glow. The Horus guard's beak glistens. The Setesh guard's nose drips...

Offline anastasija

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #13 u: Lipanj 24, 2010, 15:44:11 poslijepodne »
znam da vam to zvuči ludo, i meni bi d anisam pročita o tome članak evo vam ga pa vidite - članak je sa foruma kornjace.com sa naslovnice. samo me nemojte opet isključiti sa foruma jer sam vam ga stavila.
Kornjače mjenjaju boju

tela ovisno o boji

substrata na dnu

Promena boje tela je uočena kod mnogobrojnih životinja. Verovatno najpoznatije i najbrže su one kod kameleona i oktopoda.
Obojenost tela koja omogućava životinjama da ostanu neprimećene u svom okruženje, tj. da se iz ugla posmatrača stope sa pozadinom, naziva se kriptična obojenost. Neke životinje mogu menjati boju tela tako da ostvare kriptičnu obojenost na različitim pozadinama, a sama pojava se naziva pozadinsko podudaranje (background matching).

1957 godine Woolley uočava da za kornjače nije zabeležena promena boje tela u odnosu na svetlosne uslove staništa i proučava ovu pojavu kod Chelodina longicolis. Rezultati su ukazali da kod njih boja karapaksa odgovara intenzitetu boje podloge staništa.

Ovakva pojava je uočena i kod Apalone spinifera atra koja se od svoje sestrinske podvrste A.s.emoryi, morfološki razlikuje, pre svega, po tamnijoj boji karapaksa (atra: tamna). Proučavanjem varijabilnosti boje tela kod tamne podvrste uočeno je pozadinsko podudaranje, tj. fiziološka promena boje tela tokom nekoliko nedelja-meseci kao odgovor na tamno ili svetlo okruženje.

Istraživanja promene boje tela kod Chrysemis picta marginata i Trachemys scripta elegans otkrila su pojavu promene boje tela, tj. uočeno je da se boja tela kod ovih kornjača menja tako da se postigne podudaranjanje boje tela sa bojom podloge. Posle 80 dana provedenih na tamnoj podlozi kornjače su stavljane u akvaterarije sa belom podlogom, i obratno. Nakon dodatnih 80 dana kornjače su promenile boju tela tako da odgovara boji podloge. Ovo ukazuje da kod obe vrste promenljiva obojenost omogućava jedinkama da ostvare saglasnost boje tela sa različitim podlogama na koje mogu naiću u svom staništu. tamo imate i slike koga zanima tako da tito samo naprijed!! ha ha
i ja bi crveno bijelu, trenutno radim na bijelom oklopu, morati ćemo ukrižati vrste da nastanu kockice.....

Offline Dombe

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 31
« Odgovori #14 u: Lipanj 24, 2010, 15:54:38 poslijepodne »
Možda sam u krivu ali mislim da je taj članak sa tvoje stranice TITO. -?

Offline anastasija

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #15 u: Lipanj 24, 2010, 16:01:48 poslijepodne »
e, pa vidite nisam ga izmislila. provjerite iam baš crvenouha slikanje na blatnom terenu. mene zanima kako bi onda mogla ovjesiti biljku o ruib akvarija ako već unj ne može i koja biljka bi mogla. ja sam mislila staviti je desno od ove sive cijevi gdje je poklopac pomaknut kako bi ulazio zrak. zanima me i da li bi bilo lijepo da oblijepim tapetom i tu stranicu akvarija jer ona je do zida okrenuta.

Offline TITO

• Punopravni član
« Odgovori #16 u: Lipanj 24, 2010, 19:03:27 poslijepodne »
Dominik, vrlo dobro znas ciji je K.com i nije ti potreba pisati to pod "... ako se ne varam".
Mozete svi biti uvjereni da dok sam ja tamo admin (a i tome ce valjda jednom doci kraj) sve pratim i znam sta i gdje pise.
I jedini razlog sto anastaziji tamo na komentar nisam odgovorio je ljenost,
jer mi sve teze i teze spada ispravljati krivu drinu.

Zasto sam se u ovoj temi javio i napisao "TKO" mjenja boju ...
Jer sam htio da mi ona sama kaze pa da joj onda mogu odgovoriti.
Sinoc bilo kasno, nije mi se dalo tipkati previse, pa sam nadovezao "shahovnicu".
Drago mi je da to nije nitko ozbiljno shvatio, ali moram priznati da me vise cudi da
se uopste pitate dali ja znam za taj clanak na K.com.
U glavnom da se vratim na tu izjavu, na komentar o tom clanku.
Prvo bi tebe Anastazija zamolio da procitas sto si napisala, pa onda da procitas taj clanak.
Da neduljimo previse, recicu ti na sto mislim. Radi se o podlozi, ne o pozadini. Pozadina ne utjece na kornjace.
Takodjer, tvoje crvenouhe nisu "posvjetlile" od podloge. (neznam uopste koju podlogu imas) ali razlog zasto ti kornjace budu svijetlije kada se drze u akvarijumu su prehrana, i po najvise svijetlost. Takodjer imaj na umu da kornjace kad odrastu izgube onu svoju zelenu boju (u starosti pocrne, nedavno sam negdje dao komentar na to).
To ne znaci da taj clanak nije tocan, da je tako nebi bio na K.com. Ali to nemozes uzeti odmah zdravo za gotovo sa kornjacama koje drzis uzatocenistvu.
Dobar primjer su Emys orbicularis. Kada je uloviter u divljini, budu ljepe, crne, kada je stavite u akvarijum (cak i sa HQI rasvjetom), posvjetle, izgube tu svoju ljepu boju.
Koprnjace u divljini su uvjek kontarstnije (imaju ljepse i intentzivnije boje) nego sto to imaju kornjace istog spola, iste dobi, iste vrste, u zatocenistvu u zatvorenom smjestaju.
Ispod crte, onaj clanak je malo prestrucan da bi se preuzeo 1:1 sa kornjacama koje zive stalno u zatvorenom.

Offline anastasija

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #17 u: Lipanj 24, 2010, 19:47:31 poslijepodne »
ok. pa eto moja podloga se vidi na slikama mislim. ne trebate se svi odma pjeniti, ja sam samo rekla da mi djeluju svjetlije. neznam, možda se varam. više me zanima bi li bilo lijepo da okačim o rub akvarija neku biljku, koju i da li mi je dovoljno mjesta za to - vidi se sa slika.

Offline TITO

• Punopravni član
« Odgovori #18 u: Lipanj 24, 2010, 19:52:54 poslijepodne »
ne trebate se svi odma pjeniti,
Pa tko pjeni ? Samo ti ljepo kazem da taj tekst ne mozes preuzeti za svoj slucaj.
I nije "mozda" da se varas, nego je fakat da se varas, ja ti to pokusajem objasniti a ti meni da "da pjenim" ... nista vam se nikom ne smije reci.

Evo ti jos jedan savjet u vezi biljke, mani se toga jer ce ti kornjace prije ili kasnije sve rascupati, nece ostati uredno i ljepo kako ti to zamisljas.

Offline Dombe

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 31
« Odgovori #19 u: Lipanj 24, 2010, 20:49:41 poslijepodne »
Napisao sam "ako se ne varam" u vezi članak jer nisam bio siguran da sam to baš tamo pročitao.Zato sam tako napisao. ;)

Offline anastasija

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #20 u: Lipanj 25, 2010, 13:26:29 poslijepodne »
ok. nemojmo se prepirati. thanks na savijetu i tko ću i napraviti. ima li kakva udruga u zadru za kornjače ?