Srpanj 22, 2025, 18:37:07 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Misty mountain stream  (Posjeta: 6277 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline bimbo

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
Misty mountain stream
« u: Lipanj 15, 2010, 09:03:38 prijepodne »
Pozdrav, evo na savjet IP-a otvaram temu o svojem akvariju. Dakle sam akvarij je DIY tj. kupljen kod staklara. Dimenzija 80x50x40. Filtracija je serafil 900 sa mehaničkom i biološkom filtracijom . Rasvjeta je 2 x 25 W štedna žarulja, 6700 K phillips tornado . Podloga je šljunak 3-5 mm granulacije, a ispod šljunka je na centralnom dijelu akvarija zemlja za cvijeće. Dodajem CO2 iz boce od 2 l, a kao difuzor mi služi manji unutarnji filter . Od bilja imam egeria densu, valisneriu spiralis i Limnophila sessiliflora-u. Gnojio sam tako da sam n-p-k štapiće stavio direktno ispod korjena biljke . Od životinja imam 1 ancistrusa, 3 gupija i 5 white cloud mountain minnow-a (kardinala). Slika ubrzo. Moram napomenuti da imam nekih poteškoća sa žutom algom .

« Zadnja izmjena: Lipanj 16, 2010, 16:25:15 poslijepodne od TiTech »

Offline bimbo

• Punopravni član
Odg: Misty mountain stream
« Odgovori #1 u: Lipanj 15, 2010, 20:11:08 poslijepodne »
Evo gospodo dodao sam neke slike. Prvenstveno ove potencijalno nezdrave biljke i kompletnog akvarija. Eto nebi to zasad mogao nazvati postavom . Molim vas za komentare stanja bilja i općenito neke smjernice.

Offline ribafish

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 44
« Odgovori #2 u: Lipanj 15, 2010, 20:53:28 poslijepodne »
Evo gospodo dodao sam neke slike. Prvenstveno ove potencijalno nezdrave biljke i kompletnog akvarija. Eto nebi to zasad mogao nazvati postavom . Molim vas za komentare stanja bilja i općenito neke smjernice.

možda limnophila nije nezdrava, već samo žuta od smeđih algi na vrhu?
hoće one kad imaju dosta svjetla a akvaij je nov. pokušaj nježno među prstima protrljati te listove, pa ako žutilo nestane ili oslabi, onda je ona krivac... i svjetlo je nekako žuto, sad ne znam dal je to do fotića ili do žarulje.

inače, sviđa mi se raspored kamenja  :up:, ali nešto mi ne štima s lijevom stranom - mislim da bi trebalo dodati još bilja onamo, i malo zgusnuti da ne strši ovako usamljeno u visinu, nego da postoji nekakav postepen prijelaz iz zabiljenog u goli kamenjar.
inače, moram reći još jednom, kamenje mi izgleda jako dobro. :up: pravi potok, nema ništa izvještačeno u njemu a opet je prekrasno ispalo - daj koji close-up. i onaj potpuno prazan dio mi baš dobro izgleda - možda ne bi bilo loše na njega nasuti malo pijeska?
s još kojim busenom travusine lijevo, ovo će biti pravi pravcati kardinal-biotop!  :up:

p.s.
sad gledam, i čudno mi je što ti se ribe tako drže površine. ja isto imam kardinale, ali njih ima posvuda u akvariju.

Offline Ace

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb Grad
« Odgovori #3 u: Lipanj 15, 2010, 21:50:35 poslijepodne »
Ja ne vidim nikakve slike...

Offline bimbo

• Punopravni član
« Odgovori #4 u: Lipanj 15, 2010, 22:10:12 poslijepodne »
Slike se nalaze na linkovima u prvom postu. Nadam se da je to uredu ?

Eto pretpostavljam da je ovo opće žutilo nastalo zbog refleksije svijetla od kamenja koje je većinom žuto, bijelog šljunka, i općenito bijelog zida oko akvarija pošto još nema nikakve pozadine. Kao što sam napisao te lampe imaju temperaturu svijetla 6700 K što daje takvo toplo žuto svijetlo.

Ovo mi uopće ne predstavlja postav, kamenje je postavljeno planski, ali ne po pravilima već nekako prirodno. Inaće ovaj postav je tu isključivo da ja nešto naučim i o biljkama i o ribama prije nekog ozbiljnijeg postava.

Hvala na svim smjernicama.
« Zadnja izmjena: Lipanj 15, 2010, 22:20:34 poslijepodne od bimbo »

Offline Zorz

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 40
« Odgovori #5 u: Lipanj 15, 2010, 22:26:01 poslijepodne »
Dal koristis DC? Vjerojatno su ribe na površini zbog prevelike koncentracije CO2 u vodi. Neznam kolko ima smisla dodavanje CO2 buduci da nema biljaka koje ce ga potrosit.

Offline Marko_Sp

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 67
« Odgovori #6 u: Lipanj 15, 2010, 22:46:23 poslijepodne »
Žute alge - valjda smeđe alge? su uobičajene u novim akvarijima. Smatra se da je uzrok u povećanim silikatima iz stakla, podloge itd i prolazna su pojava. Jede ih većina algoždera.
Meni ova tvoja limnofila izgleda nezdaravo, dapače, sesiflora ima takve žuto crvekaste vrhove, problem je ako nema. Smeđe alge će se najprije primjetiti na dolnjim, starijim listovima
Čini mi se da si stavio premalo podloge. Zašto si ostavio golo staklo u desnoj strani? Možda i zemlja nije dovoljno pokrivena šljunkom pa zemlja probija kroz nju?

Offline bimbo

• Punopravni član
« Odgovori #7 u: Lipanj 16, 2010, 08:17:41 prijepodne »
Slažem se stavio sam definitivno premalo šljunka, pretpostavio sam da pošto su to sve brzorastuće biljke koje potroše puno makroelemenata, da će im manjkati CO2 . Dropchecker ne koristim, još,  kao  ni normalni difuzer, pretpostavljam da se vrlo malo CO2 zadrži u vodi. S tim da mi je ovaj spraybar dosta visoko i vrti površinu vode tak da se dosta CO2 gubi, opet pretpostavljam. Za bilje sam se nadao da će se samo proširiti uz dobre uvjete.

Offline ribafish

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 44
« Odgovori #8 u: Lipanj 16, 2010, 08:54:24 prijepodne »
Slažem se stavio sam definitivno premalo šljunka, pretpostavio sam da pošto su to sve brzorastuće biljke koje potroše puno makroelemenata, da će im manjkati CO2 . Dropchecker ne koristim, još,  kao  ni normalni difuzer, pretpostavljam da se vrlo malo CO2 zadrži u vodi. S tim da mi je ovaj spraybar dosta visoko i vrti površinu vode tak da se dosta CO2 gubi, opet pretpostavljam. Za bilje sam se nadao da će se samo proširiti uz dobre uvjete.

meni se čini da previše pretpostavljaš, bimbo. ribe ti se guše, one bi se trebale kretati po donjim i srednjim slojevima vode, nikako ovako tik uz površinu. imaš premalo biljne mase u akvariju - gasi co2 dok ne nabaviš dc.

Offline bimbo

• Punopravni član
« Odgovori #9 u: Lipanj 16, 2010, 09:12:16 prijepodne »
Gasim čim dođem doma. Inače zanima me kako funkcionira ovarazmjena bilja preko foruma ?

Offline cicovspu

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 41
  • CiCo
« Odgovori #10 u: Lipanj 16, 2010, 09:19:30 prijepodne »
U oglasnik daš oglas što tražiš pa ti netko ponudi ili zamjenu ili kupoprodaju ili ti pokloni....
Zaprešić / Vukovar / Križevci
Trigon190
Cayman 60

Offline bimbo

• Punopravni član
« Odgovori #11 u: Lipanj 16, 2010, 09:20:46 prijepodne »
Taj dio ok, ali zanima me to može poštom i tak to ? Mislim plati se poštarina i vozi ?

Offline luxy

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 28
« Odgovori #12 u: Lipanj 16, 2010, 09:25:54 prijepodne »
ja sam dosad 4 puta dobivao bilje preko ljudi sa foruma...oni ti pošalju ili u pakewtu ili koverti poštom,a ti onda platiš poštarinu i cijenu bilja(nerijetko se bilje i poklanja)
yesterday,all my troubles seemed so far away,now it looks as thought they are here to stay,oh i believe in yesterday...

Offline bimbo

• Punopravni član
« Odgovori #13 u: Lipanj 16, 2010, 09:27:37 prijepodne »

Meni ova tvoja limnofila izgleda nezdaravo, dapače, sesiflora ima takve žuto crvekaste vrhove, problem je ako nema. Smeđe alge će se najprije primjetiti na dolnjim, starijim listovima

Zbog čega ti izgleda nezdravo ?

Offline Marko_Sp

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 67
« Odgovori #14 u: Lipanj 16, 2010, 20:54:51 poslijepodne »
Moj lapsus. Trebalo je pisati "Meni ova tvoja limnofila NE izgleda nezdravo"   :-[

Offline bimbo

• Punopravni član
« Odgovori #15 u: Lipanj 16, 2010, 20:59:01 poslijepodne »
Evo sad još jedno pitanje za ekipu. Dakle muči me protok, poprilično dobro vrti, ali to mi povija sve bilje u akvariju pa me zanima kako da taj problem riješim .

Offline bimbo

• Punopravni član
« Odgovori #16 u: Lipanj 19, 2010, 12:34:02 poslijepodne »
Pozdrav, evo još jedno pitanje dakle limnophilla mi je pustila zračno korijenje, inače sve je super raste ko luda crvene je boje na vrhu samo me muči to zračno korijenje . Savijet molim

Offline opijum

• Trade Count: (+2)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 38
« Odgovori #17 u: Lipanj 19, 2010, 12:56:03 poslijepodne »
Kao što sam napisao te lampe imaju temperaturu svijetla 6700 K što daje takvo toplo žuto svijetlo.

6700 K ti je cool daylight a žuta boja ti je vjerovatno od zemlje koja ispušta boju u vodeni stup ako ju nisi dovoljno namakao. Zagrabi vodu u čašu od jogurta ili u nešto bijele boje pa češ najbolje vidjeti kakva ti je voda. Ako je normalna/bezbojna onda ti to nisu žarulje 6700 K. Mislim da je pretanak sloj šljunka preko zemlje. Stavi šljunak po cijelom akvariju ovako ne izgleda prirodno kad se vidi stakleno dno u desnom čošku. I da, trpaj puno bilja unutra da ti ne bude alga-bum. Dimenzije akvarija su super za jedan dobar biljni. Zračno korijenje ti je normalno. Neke biljke ga puštaju ako ne nalaze dovoljno hranjivih sastojaka u podlozi pa ih "hvataju" zračnim korjenjem   :up:
« Zadnja izmjena: Lipanj 19, 2010, 12:59:32 poslijepodne od opijum »

Offline Neve

• Punopravni član
« Odgovori #18 u: Lipanj 19, 2010, 13:41:36 poslijepodne »
Ako vodeni stub ima dovoljno nutrijenata onda po mom iskustvu zračnog korijenja nema. Bilje primaju sastojke iz vode i iz zemlje, ako ne prima dovoljno iz postojećeg korijenja i stabljike pušta korijenje da poveća količinu apsorpcije iz zemlje.

Pula
hrvatskakolonija.blog.hr

Offline bimbo

• Punopravni član
« Odgovori #19 u: Lipanj 19, 2010, 16:48:10 poslijepodne »
uzeo sam vodu u staklenu čašu i bila je totalno prozirna. Možda su mi ove štedne krivo deklarirane ?

Offline opijum

• Trade Count: (+2)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 38
« Odgovori #20 u: Lipanj 19, 2010, 19:40:35 poslijepodne »
uzeo sam vodu u staklenu čašu i bila je totalno prozirna. Možda su mi ove štedne krivo deklarirane ?

Poskidaj ih pa potraži na njima možda ti piše. Uglavnom sve od 6000 K i na dalje ti trebaju isijavati bijelo-plavkastu svjetlost nikako ne žuto. Možda je žarulja pokvarena tj plin u njoj ne svjetli kak treba meni jedna u kući povremeno svjetli tak žučkasto a od 6500 K

Offline bimbo

• Punopravni član
« Odgovori #21 u: Lipanj 24, 2010, 11:24:04 prijepodne »
Pozdrav, volio bih da mi preporučite neko bilje za moj setup. Dakle planiram nešto u nature-azijski biotop stilu