Meni je to o tome tko je najbolji aquascaper ovdje i šire malo blesavo iznosit...jer je to sve stvar ukusa. To je kao da pričamo o autima ili nečemu drugom...svatko ima svoj ukus i nekom se sviđaju đungle, drugome imitacije landscapea, trećemu dutch akvariji, neko pak voli uredne postave "pod špagu" itd.
Također i ovo šta ovaj kiki svuda Karas

uspoređuje scapeing u Hrvatskoj i Srbiji...kako ću te dohvatit.

Čemu to? Čekaj malo da se završi serija članaka o aquascapingu ovdje, pa ćeš vidjet kako to ide i kod nas bez problema kad ljudi imaju pomoć i gdje pročitat. Ja sam sad kupio biljku nakon valjda tri godine, inače bi uvijek dobio kad bi tražio nekoga...kamenje i grane sam uvijek u prirodi našao, ne treba mi za to dućan za to. Zna se zašto je aquascaping napredovao u Srbiji, a stagnirao u Hrvatskoj. Zbog aqua-arta, prvog portala za aquascaping...kad sam došao tamo prije 3-4 godine nitko nije imao blage veze o aquascapingu, ni tehnikama uzgajanja biljaka (osim par pionira kao Gliga). Predstavili mi svoje akvarije Krajten, Karlo, Renta i ja, i svi tamo pali u nesvjest. I onda je krenulo, članci, forum, objasniš jednom, dvaput i da vidiš kako sve krene za čas. Samo što sam ja mislio da će to biti regionalni forum, a baš i nije tako bilo jer je jako malo naše ekipe tamo, već su uglavnom svi ovdje. S vremenom se pojavili novi, možda i bolji forumi, i zaraza krene. Evo gledam odtkad smo krenuli sa aquascapeingom ovdje, sve se više pojavljuje dobrih setupova...ostalo dođe sa iskustvom svakog akvarista. Ne ide preko noći. Glavno da se širi dah aquascapinga svuda...ah kako pjesnički.
Žanderu sorry na gornjem malom offtopicu. Odličan si postav sada napravio. Bome je najbolji dosada. Malo ovaj elecharis naprijed da skratiš i bit će prava bomba. Ostalo je sve odlično i baš mi se sviđa.

Također za ekperimetiranje sa podlogama svaka čast i na trudu i volji. Samo naprijed, izvjesti nas redovno. Ja izbjegavam gnojenje kroz podlogu sa makrolementima jer volim imat stvari pod kontrolom, i dobitna kombinacija mi je vulkanit i EI. Tako sam navikao. Al da imam veliki akvarij razmislio bih sigurno.
Ovo za protok vode...ja sam imao skroz drugačija iskustva, pa mi je baš to što ti tvrdiš čudno. Oduvijek imam ovaj svoj 60*30*35 akvarij i prije sam na njemu imao jedan filterčić od 300 l/h nominalno (stvarno još manje, valjda upola). Znači jako slab protok i uvijek nekih problema tada. Bilje je raslo super, istina, al bi redovito popušio končastu, ili staghorn algu. I onda malo čitajući okolo: Amana, one kineze sa Creative Aquascaping Uniona i ostale face...gledam šta im je zajedničko. Svi imaju filterčine u svojim postavima te jak protok. Skupim pare i kupim i ja duplo veći filter...i pogodi šta? Nikakvih problema sa algama od tada, a sve drugo isto na akvariju. Sad jel do protoka ili volumena filtera ili oboje ne znam i ne zamaram se, al svakome odtada preporučujem jači filter sa velikim volumenom i protokom. Takvo je moje iskustvo.

Evo jedna slikica od Amana, a znaš šta on isto preporuča (mada on je i trgovac

) :

Ih otpale mi ruke od pisanja...super ti je tema.