Lipanj 24, 2025, 01:29:01 prijepodneNajnoviji Član: hrga1977

Autor Tema: Pozdrav svima uz par slika  (Posjeta: 27985 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline nikola lulic

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Osijek
Odg: Pozdrav svima uz par slika
« Odgovori #25 u: Lipanj 10, 2010, 21:33:10 poslijepodne »
Je je Karas ima pravo i ja sam ga upoznao ovo je neki lažnjak, pravi zander od korova napravi dobar akvarij  :D :D vidimo se sutra majstore.
Pozdrav iz Osijeka... :)

Offline Zander

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #26 u: Lipanj 10, 2010, 22:58:02 poslijepodne »
Sveža slika mog nedovršenog akvarijuma... na istim principima, slabog protoka  ;)

Offline Zander

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #27 u: Lipanj 10, 2010, 23:01:15 poslijepodne »
I jedan od primera kako Utricularia Graminifolia može da raste u tvrdoj Novosadskoj vodi, 12kH, 19gH samo uz pomoć dobro heliranog Fe. (gluconat)

Offline luxy

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 28
« Odgovori #28 u: Lipanj 10, 2010, 23:05:54 poslijepodne »
supeer,koliko litara ima akvarij?
yesterday,all my troubles seemed so far away,now it looks as thought they are here to stay,oh i believe in yesterday...

Offline Neve

• Punopravni član
« Odgovori #29 u: Lipanj 10, 2010, 23:10:59 poslijepodne »
Svaka čast, i na scapeovima i na inventivnosti.  :up:
Pula
hrvatskakolonija.blog.hr

Offline ZliBrka

• Moderator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
« Odgovori #30 u: Lipanj 10, 2010, 23:14:32 poslijepodne »
Stvarno sam zadivljen akvarijima... Svaka cast!!!   :klap:
"Dišemo slobodno jedino kad nas s drugima povezuje zajednički cilj koji nadilazi naše JA."  Zemlja Ljudi

Offline Zander

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #31 u: Lipanj 10, 2010, 23:17:05 poslijepodne »
Dimenzije stakla su 82x46x46, tako ako računam 170 litara.
Rasveta je:
3x 33W Philips master 865
2x 23W Philips tornado 865
Ukupno: 145W
Kako god da računam, svetlo je ispod 1W/l, ali odprilike to je to.

Offline Gutrum

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Dob: 50
« Odgovori #32 u: Lipanj 11, 2010, 07:45:58 prijepodne »
ne razumijem se ni u aquaskaping, ni u gnojenje ali znam šta je ljepo  ;), svaka čast i za prvi a i za ovaj u razvoju, nadam se da češ nas informirati o razvoju situacije  :klap: :klap:

Offline Pampa1

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 65
  • wywh
« Odgovori #33 u: Lipanj 11, 2010, 09:08:05 prijepodne »
malo offtopic, neće mi Zander zamjeriti valjda

U RH Rasta, a u Srbiji  po meni najbolji aquascaper ovih prostora, a i šire -Octopus).

Rastu i njegove minijature svi znamo, a Octopus ... ne znam je li najbolji (po meni možda Desetoprsti), ali njegovi akvariji s simulacijom jezera i potoka su vrh vrhova
..:: Zagreb, Dubrava ::..
Do not argue with an idiot. He will drag you down to his level and beat you with experience.

Offline Zander

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #34 u: Lipanj 11, 2010, 09:40:11 prijepodne »
Ma nije to bitno (ko je najbolji), bar meni, svako radi šta mu odgovara.
Ne smeta mi off na temu...
Praviti akvarijum za takmičenje je za mene jedna skroz druga priča...
To sam već rekao, postaviš sve na svoje mesto, biljke, granje, kamenje, sačekaš 15-20 dana da se razraste i uslikaš ga. Pri tom mu daješ kratke fotoperiode i idemo dalje sa sledećom postavkom....

Offline lp

• Punopravni član
    • HAS - HrAquascape.org
« Odgovori #35 u: Lipanj 11, 2010, 10:21:48 prijepodne »
Meni je to o tome tko je najbolji aquascaper ovdje i šire malo blesavo iznosit...jer je to sve stvar ukusa. To je kao da pričamo o autima ili nečemu drugom...svatko ima svoj ukus i nekom se sviđaju đungle, drugome imitacije landscapea, trećemu dutch akvariji, neko pak voli uredne postave "pod špagu" itd.  ;)

Također i ovo šta ovaj kiki svuda Karas :zagrljaj:  uspoređuje scapeing u Hrvatskoj i Srbiji...kako ću te dohvatit.   :d050:  :D

Čemu to? Čekaj malo da se završi serija članaka o aquascapingu ovdje, pa ćeš vidjet kako to ide i kod nas bez problema kad ljudi imaju pomoć i gdje pročitat. Ja sam sad kupio biljku nakon valjda tri godine, inače bi uvijek dobio kad bi tražio nekoga...kamenje i grane sam uvijek u prirodi našao, ne treba mi za to dućan za to. Zna se zašto je aquascaping napredovao u Srbiji, a stagnirao u Hrvatskoj. Zbog aqua-arta, prvog portala za aquascaping...kad sam došao tamo prije 3-4 godine nitko nije imao blage veze o aquascapingu, ni tehnikama uzgajanja biljaka (osim par pionira kao Gliga). Predstavili mi svoje akvarije Krajten, Karlo, Renta i ja, i svi tamo pali u nesvjest. I onda je krenulo, članci, forum, objasniš jednom, dvaput i da vidiš kako sve krene za čas. Samo što sam ja mislio da će to biti regionalni forum, a baš i nije tako bilo jer je jako malo naše ekipe tamo, već su uglavnom svi ovdje. S vremenom se pojavili novi, možda i bolji forumi, i zaraza krene. Evo gledam odtkad smo krenuli sa aquascapeingom ovdje, sve se više pojavljuje dobrih setupova...ostalo dođe sa iskustvom svakog akvarista. Ne ide preko noći. Glavno da se širi dah aquascapinga svuda...ah kako pjesnički.  :D

Žanderu sorry na gornjem malom offtopicu. Odličan si postav sada napravio. Bome je najbolji dosada. Malo ovaj elecharis naprijed da skratiš i bit će prava bomba. Ostalo je sve odlično i baš mi se sviđa.  :klap:

Također za ekperimetiranje sa podlogama svaka čast i na trudu i volji. Samo naprijed, izvjesti nas redovno. Ja izbjegavam gnojenje kroz podlogu sa makrolementima jer volim imat stvari pod kontrolom, i dobitna kombinacija mi je vulkanit i EI. Tako sam navikao. Al da imam veliki akvarij razmislio bih sigurno.

Ovo za protok vode...ja sam imao skroz drugačija iskustva, pa mi je baš to što ti tvrdiš čudno. Oduvijek imam ovaj svoj 60*30*35 akvarij i prije sam na njemu imao jedan filterčić od 300 l/h nominalno  (stvarno još manje, valjda upola). Znači jako slab protok i uvijek nekih problema tada. Bilje je raslo super, istina, al bi redovito popušio končastu, ili staghorn algu. I onda malo čitajući okolo: Amana, one kineze sa Creative Aquascaping Uniona i ostale face...gledam šta im je zajedničko. Svi imaju filterčine u svojim postavima te jak protok. Skupim pare i kupim i ja duplo veći filter...i pogodi šta? Nikakvih problema sa algama od tada, a sve drugo isto na akvariju. Sad jel do protoka ili volumena filtera ili oboje ne znam i ne zamaram se, al svakome odtada preporučujem jači filter sa velikim volumenom i protokom. Takvo je moje iskustvo. :)

Evo jedna slikica od Amana, a znaš šta on isto preporuča (mada on je i trgovac  :pinch:) :

Ih otpale mi ruke od pisanja...super ti je tema.  ;)  :D
« Zadnja izmjena: Lipanj 11, 2010, 10:26:41 prijepodne od lp »

Offline Pampa1

• Punopravni član
  • wywh
« Odgovori #36 u: Lipanj 11, 2010, 10:26:38 prijepodne »
Ma nije to bitno (ko je najbolji), bar meni, svako radi šta mu odgovara.
:klap:

po meni je to umjetnost i nema tu egzaktnih pokazatelja koji akvarij je ljepši, na 100 m se zna ko je najbolji  :D

mene oduševljava tvoje stalno eksperimentiranje s podlogama i slično, tvoj komentar o smanjenom protoku je :a030:, ali po tvojim radovima se vidi da, bar kod tebe, drži vodu

čekamo novi uradak, koji btw pratim zadnjih mjesec i pol dana na MBA    :klap:, bit će bomba zasigurno
Do not argue with an idiot. He will drag you down to his level and beat you with experience.

Offline Pampa1

• Punopravni član
  • wywh
« Odgovori #37 u: Lipanj 11, 2010, 10:30:11 prijepodne »
Zbog aqua-arta, prvog portala za aquascaping...

raj za biljkoljupce, nije ni MBA daleko, ali aqua-art je bio prvi

Offline Karas

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 37
  • Udruga "FENIKS" Borovo
    • Udruga "FENIKS" Borovo
« Odgovori #38 u: Lipanj 11, 2010, 10:47:27 prijepodne »
Evo gledam odtkad smo krenuli sa aquascapeingom ovdje, sve se više pojavljuje dobrih setupova...ostalo dođe sa iskustvom svakog akvarista. Ne ide preko noći. Glavno da se širi dah aquascapinga svuda...ah kako pjesnički.  :D

Dobro si ovo sročio  :D  :up:
Meni je također drago da se aquascaping širi na sve strane! Naravno da pomažu tvoji i Cigini članci,komentari,savjeti i samo tako nastavite!

I onda malo čitajući okolo: Amana, one kineze sa Creative Aquascaping Uniona i ostale face...

E vidiš ovo je bitno! Čitati na drugim forumima,iz časopisa,članaka itd... Treba što više čitati sa drugih izvora a ne čekati da lp i Cigo napišu tekst o nekoj temi koja nas zanima. Ono,planiram složiti iwagumi pa ću čekati 2 mjeseca dok nedođe red na tu temu i vi ju ne objavite, a umeđuvremenu kamenje neka stoji u podrumu...na net i čitaj principe slaganja...  ;)
Karas Reef - morski akvarij

Offline frenchmastiff

• Trade Count: (+2)
  • Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Dob: 49
« Odgovori #39 u: Lipanj 11, 2010, 10:59:07 prijepodne »
Zander, svaka ti čast na postavima. Stvarno  izgledaju prekrasno i jednostavno, iako svi znamo da nije baš tako.

Offline galo

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 46
« Odgovori #40 u: Lipanj 11, 2010, 11:20:50 prijepodne »
majstorija nema sta  :klap:

Offline Zander

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #41 u: Lipanj 11, 2010, 11:29:55 prijepodne »
pip... da ne pričam ja o tim temama, jer ja sam tamo banovan  :punch:
 :D

Sutra će se zbog ovih tekstova koje ste krenuli prevoditi i akvarijuma koji se predstavljaju na ovom portalu biti još 50 novi ljudi željnih da naprave biljne akvarijume. Pa će i oni da preteknu nekog Rastamana (možda) ili nekog drugog, ko je bio prvi nije bitno, za aquascaping je bitno da što više ljudi ulazi u ovaj stvarno zanimljiv hobi...
Time će aquascaping da napreduje, stalna želja jednog da bude bolji od onog drugog, a firme koje su uložu novac u velika takmičenja itd su firme koje imaju proizvodnju opreme, podloga, fertilizera i ostalog već spremnog sve potrebnog alata za aquascaping da zarade novac. Normalno.
Ja sam probao svašta i od skupih i jeftinih stvari ali je to opet ništa  naspram svih onih stvari koje nam se na tržištu nude (zato i kažem za sebe da nemam pojma). I dalje ću da eksperimentišem i nije me sramota kad napravim "algobum"  :D

Zanimljivo je to što se do uspeha može doći i na ovaj moj i onaj način o kojem priča lp. Najviše vezano za taj protok vode me brinu neke stvari jer nisam dokučio o čemu se ustvari radi, a interesuje me to od svega najviše. Zašto o tome ima malo stvari na netu a opet nije da ne može da se uradi akvarijum na taj način, čak šta više...
Za biljke, to kada upoznaš ljude malo bolje nije nikakav problem sigurno ni kod nas ni kod vas, svašta može da se nabavi, za početak ipak malo nešto mora i da se plati  ;)

Svidela mi se tema, samo malo prsti odpadaju...  :roll:

Offline hento

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 41
« Odgovori #42 u: Lipanj 11, 2010, 12:38:59 poslijepodne »
Čika Zander, mnogo su vam lepi akvarijumi  :klap: :up:

Jako mi je zanimljivo vidjeti druge načine na koje se može doći do istog rezultata tj. predivnog biljnog akvarija. S tim da za mene neka hranjiva podloga osim vulkanita nije jer stalno seljakam biljke i prčkam po podlozi  :a030: S nestrpljenjem čekam tvoje daljnje postove s raznim experimentima  :nerd:
Never underestimate the power of the Dark Side

--- Koprivnica ---

Offline Zander

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #43 u: Lipanj 11, 2010, 13:50:46 poslijepodne »
Nemora podloga da bude hranljiva, vulkanit sam isto koristio i to mi je skroz ok podloga.
Osmocot, ne treba da vas plaši, ja ga imam i na samoj podlozi, ono što mi ispadne dok ubacujem na primer.
Najbolje je ubacivati ga presečenim špricom pod koren, bar aja tako radim, mada čujem da Tom Barr savetuje da se zaledi pa tako da se ubacuje, mislim da on malo komplikuje.
Ako NPK ubacuje na kašike u svoje akvarijume zašto bi bio problem čak i 20-30 grama Osmocota na samoj podlozi?  :nerd: U slučaju eto na primer da nam se desi da ispliva ili nam ispadne...

Offline Zander

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #44 u: Srpanj 30, 2010, 22:29:12 poslijepodne »
Iako nisam zadovoljan fotografisanjem akvarijuma  :rolleyes: javljam se sa ovom slikom.
Šta je tu je... Kupio sam novi fotoaparat pa se ucim na njemu. Danas sam okinuo 30-ak slika i kada sam na kompu pogledao malo sam se razočarao...
Da ne dužim, obećao sam slike kada završim ovu postavku...
Pozdrav  :g050:

Offline Zorz

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 40
« Odgovori #45 u: Srpanj 31, 2010, 12:58:36 poslijepodne »
Super su ti akvariji. Bez algi, uredni, svaka čast. Jedino neznam ovo za mali protok. Meni je bolje s velikim protokom, da mi se CO2 rasprši po bilju.
Nego, kakav je taj osmocote? Jel su to zute granuloice one? Ja sam jedno vrijeme to isprobavao u podlozi, samo kaj sam u isto vrijeme dodavao makro i mikro, pa nisam bas primjetio rezultate. Al sad stavljam osmocote u zemlju kod suhog uzgoja, i bilje mi je odlično.

Offline Zander

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #46 u: Srpanj 31, 2010, 13:28:29 poslijepodne »
Nasao sam na kompu neku sliku Osmocota, ranije dok sam ga ubacivao u podlogu sa presečenim špricom pod koren.
Sve zavisi koliko ga stavimo u podlogu i na koliko je meseci rok otpustanja, pa tako onaj koji otpusta na 6meseci moze da se stavi duplo vise od onog na 3 meseca. Ranije sam koristio taj od 3, sad koristim ovaj od 6meseci ima valda i na 12 meseci da se nabavi....
Znam da su ga neki moji prijatelji stavljali i po 100grama u akvarijume oko 100litara i nije bilo problema, naravno kad se voda redovno menja... Mada ja vise volim da ga ne preteram, pored toga normalno đubrim i preko vode ne oslanjam se samo na Osmocot. Dobro je znati da N obično u tim đubrivima nije samo u NO3 obliku, nego ga obično ima pola u obliku Uree ili možda čak i neki deo u NH4+. To obično ni ne piše na pakovanju nego se može pronaći sastav na netu, neki PDF ili tako nešto...

Offline cann

• Moderator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
« Odgovori #47 u: Srpanj 31, 2010, 15:18:45 poslijepodne »
sad tek vidim slikicu i povezal sam osmocot sa cvijećem  :D :D ..bokte pa toga moji starci imaju na bacanje..nego..pitanje ak može..dal mu treba hranjiva podloga (vulkanit/zemlja za cvijeće, gotov substrat) il može ić samo on u podlogu i dal zadovoljava, ako je sam..tnx  :up:

Offline Zander

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #48 u: Srpanj 31, 2010, 23:20:49 poslijepodne »
Mislim da bi trebalo dobro da se pokaže i ako je sam u podlozi, sa npr šljunkom ili nekom drugom inertnom podlogom, aquaclay recimo.
Ali ga nisam tako nikad koristio, uvek je pored toga bilo još nešto, vulkanit, treset ili tako nesto. Ma u ovom akvarijumu je mislim Osmocot davno prestao da otpušta bilo šta, sada se stanje stabilizovalo i to je to.
Pre ove slike voda nije menjana oko 15-20 dana i dosta je dobro izdržalo sve, pa sam samo dan pred slikanje promenio 50% i sipao FFM da se malo razbistri pred slikanje.

Offline cann

• Moderator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
« Odgovori #49 u: Kolovoz 02, 2010, 08:14:39 prijepodne »
samo da napišem nešt za osmocot..jučer kod starci gledal i čital sastav na pakiranju, i kak ti zander veliš, nema točne specifikacije, jedino n,p i k..ali piše da ima mali udio u obliku amonijaka.
da ne bude OT, akvariji su ti zakon  :up: