Kolovoz 25, 2025, 23:41:48 poslijepodneNajnoviji Član: MMela

Autor Tema: Nano toplovodni?!  (Posjeta: 4731 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline kaeli

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • **
  • Spol: Ženski   Lokacija: Rijeka, i Gorski kotar
Nano toplovodni?!
« u: Lipanj 09, 2010, 10:24:21 prijepodne »
Pozdrav,

Imam mali akvarij (15l) i htjela bih u njega staviti nekoliko microrasbora (Celestichthys margaritatus).. Neko malo jato, 5 – 6 ribica..  Vidjela sam na youtube-u da ih imaju i po 7 – 8 u 10l akvarijima. Ne znam da li im je to premalo prostora (youtube nije objektivan, kao i razne stranice). Stoga, zanima me vaše mišljenje. Da li bi te ribice mogle funkionirati u maloj litraži? I, da li je to možda premalo ribica? Pronašla sam njihov opis preko google-a i to su stvarno male ribice..
Da odmah napomenem, htjela bih u akvarij i staviti nešto bilja, da im ne bude prazno, a i pročitala sam da im to odgovara. Prvi izbor mi je Cabomba caroliniana, zbog temperature vode, a i u priručniku piše da je jednostavnog uzgoja za nas početnike (i lijepaaa je   :buw:).
Trebam i malo pomoći oko podloge, netko stavlja zemlju pa preko šljunak.. No, ima li neka gotova smjesa za kupiti jer mi nekako to sa zemljom ne funkcionira u mojoj glavi, imam osjećaj da će se zamutiti. ?!
Naravno, imam još pitanja, znam da mi još treba filter i neko osvjetljenje pa grijač.. Filter koje protočnosti i lampica, kakva, koje jačine? I najbitnije, gdje da to sve (pritom mislim na filter i grijač) postavim jer kao što se vidi iz posta, ništa nemam u originalu s akvarijem? Osim poklopca, a on prekriva veći dio površine, ostaju mi slobodna dva ugla, jedan od 5, a drugi od cca. 10ak cm2..  :bc:

Unaprijed hvala na vašim odgovorima!! 

P.S. Već su me ljudi na forumu upozorili da se ne radi o hladnovodnim, nego o toplovodnim ribicama i.. Savjetovali mi otvaranje nove teme! Bila sam zalutala na hladnovodnu..  :oops: Eto, već sam nešto naučila! :)

* Nadam se da nisam pogriješila i na krivo mjesto stavila svoju temu. Ako jesam, molim vas da premjestite. I, bez ljutnje. Nova sam.  :n046:

Offline luxy

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 28
Odg: Nano toplovodni?!
« Odgovori #1 u: Lipanj 09, 2010, 10:42:37 prijepodne »
drago mi je da si otvorila novu temu,a pogotovo mi je drago da ima moj naslov :D
yesterday,all my troubles seemed so far away,now it looks as thought they are here to stay,oh i believe in yesterday...

Offline kaeli

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #2 u: Lipanj 09, 2010, 11:00:45 prijepodne »
drago mi je da si otvorila novu temu,a pogotovo mi je drago da ima moj naslov :D

Ideja je bila dobra, zašto ne iskoristiti!! Hvala!  :thumbsup:

Offline Pampa1

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 65
  • wywh
« Odgovori #3 u: Lipanj 09, 2010, 11:12:19 prijepodne »
ne znam gdje si pročitala da je cabomba lagana za uzgoj, naraste dosta velika, treba joj jako puuuno svjetla

možda bolje da razmisliš o HM, anubiasu i slično, kao male biljke bolje bi se uklopile u 15 litara

edit: pogledaj ovo https://www.akvarij.net/forum/index.php?topic=46272.0
« Zadnja izmjena: Lipanj 09, 2010, 11:16:23 prijepodne od Pampa1 »
..:: Zagreb, Dubrava ::..
Do not argue with an idiot. He will drag you down to his level and beat you with experience.

Offline Vedran

• Forum Administrator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
  • The Deda
    • http://www.akvarij.net
« Odgovori #4 u: Lipanj 09, 2010, 12:14:00 poslijepodne »
hang -on filter, da ne zauzima prostor u akvariju, plus dobro prozračuje vodu
bez podloge, sitni pijesak na dno
biljke- anubias nana petite, neka mahovina
par grančica, eventualno koji kamen
grijač može, oni od aquarium systemsa maleni su ok

za ideje vidjeti LINK

teta Frida slaže opake naniće...   ;)

Offline kaeli

• Punopravni član
  • **
Odg: Nano toplovodni?! - ovako sam to ja zamislila
« Odgovori #5 u: Lipanj 09, 2010, 13:03:00 poslijepodne »
Uz pomoć vaših naputaka:
1. - Anubias
2. - neka mahovina (Taxiphyllum barbieri, Vesicularia ferriei), ne znam još koja..
3. - neki kamen ili sl. - bio bi pri sredini lijeve strane, a anubias iza njega. Otprilike!
4. - podloga (ako mi uopće treba) vulkanit + granitni šljunak - gledala sam malo akvarije i htjela bih tamnije dno (gotovo crno)
5. - nema 5., fulala sam..  :D
6. - nekoliko manjih grančica, još neodlučeno koje..

+ Hang on filter i grijač s desne strane, iznad lijeve strane mala stolna lampica sa štedljivom sijalicom.. I naravno, 5 - 6 microrasbora.. Što vi mislite :question:

Napomena: ja slabo prenosim ono što zamislim na papir, pogotovo u paint-u..
« Zadnja izmjena: Lipanj 09, 2010, 13:20:07 poslijepodne od kaeli »

Offline Vedran

• Forum Administrator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
  • The Deda
    • http://www.akvarij.net
« Odgovori #6 u: Lipanj 09, 2010, 13:19:33 poslijepodne »
4. samo šljunak... bez hranjive podloge, ne treba ti uopće u ovoj priči

ic ok :D

Offline kaeli

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #7 u: Lipanj 09, 2010, 13:22:55 poslijepodne »

Hvala!  :)

Uskoro ću u potragu za opremom, trenutno ne stignem (ispiti).. Obavještavat ću vas! U međuvremenu, ako netko još ima neki savjet, dobro došao je!!  :up:
« Zadnja izmjena: Lipanj 16, 2010, 14:16:29 poslijepodne od kaeli »

Offline Pampa1

• Punopravni član
  • wywh
« Odgovori #8 u: Lipanj 09, 2010, 13:27:42 poslijepodne »
ma sve 5 (vidiš da ima 5, nisi fulala)  :D

mali akvarij, pa i takvo bilje unutra, veće bilje mali akvarij čini da izgleda još manji

stavi neku hranjivu podlogu, bolje sada, kad je sve namješteno onda moraš sve rasturiti kako bi stavila podlogu

imam doma staklo od oko 15-20 litara (nisam mjerio) i planiram uskoro napraviti dom samo za kozice, za sada sam kupio hang on filter Niagara 190, filter je sada u 54 litara da se malo ciklira, radi dobro, tih je i moja preporuka, mada moja preporuka nema puno na snazi jer mi je to prvi hang filter i ne znam kako drugi rade
Do not argue with an idiot. He will drag you down to his level and beat you with experience.

Offline pravda

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
« Odgovori #9 u: Lipanj 09, 2010, 13:28:27 poslijepodne »
Ako hoćeš dizajnirati,probaj sa ovim:

The AquaSketcher

Offline Pampa1

• Punopravni član
  • wywh
« Odgovori #10 u: Lipanj 09, 2010, 13:32:32 poslijepodne »

pa za ovu priču s anubisima i mahovinom nije potrebna, al` će vjerojatno za par dana htjeti staviti i neku drugu biljku (pogostemon, starygone, HM, HC, nabrajam bez veze) pa dobro dođe

Offline luxy

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 28
« Odgovori #11 u: Lipanj 09, 2010, 13:35:51 poslijepodne »
Pravda ovaj link ti je supeeeeeeeer :klap:
yesterday,all my troubles seemed so far away,now it looks as thought they are here to stay,oh i believe in yesterday...

Offline kaeli

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #12 u: Lipanj 09, 2010, 15:15:17 poslijepodne »
Pampa1:
Hvala na preporuci za filter. :zagrljaj: Malo sam ga proguglala i čini mi se da su ljudi s raznih foruma zadovoljni njime.  No, oni ga koriste za 50l akvarije, zar meni (a i tebi) treba filter tako jake protočnosti za 15l?

Pravda:
Odličan link!!!  :pompon:

Zamijetila sam da je netko napisao da može grijač, znači li to da nije potreban? Nisam napomenula, ali meni će akvarij stajati cca. metar od prozora ispod kojeg je radijator.. Toplo ljeti, toplo zimi..
« Zadnja izmjena: Lipanj 09, 2010, 15:18:59 poslijepodne od kaeli »

Offline cicovspu

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 41
  • CiCo
« Odgovori #13 u: Lipanj 09, 2010, 15:23:01 poslijepodne »
ja bi umjesto niagara preporučio hagen aquaclear 20 hang on filter... niagaru imam i nikako ju pravo namjestiti... malo struže, ruže i prebučna mi je

starci nekih 15 god imaju aquaclear i nikakvih problema i tiha je i pretiha ... moraš pogledati ako radi uopće ;)
Zaprešić / Vukovar / Križevci
Trigon190
Cayman 60

Offline Marko_Sp

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 67
« Odgovori #14 u: Lipanj 09, 2010, 15:46:18 poslijepodne »
Toplo ljeti, toplo zimi..

Ako ti je u sobi konstantno 23-24-25 stupnja onda ne treba. Ali ako je po noći 17-18 a po danu 22-23, onda ti treba grijač

Offline Pampa1

• Punopravni član
  • wywh
« Odgovori #15 u: Lipanj 09, 2010, 16:01:57 poslijepodne »
No, oni ga koriste za 50l akvarije, zar meni (a i tebi) treba filter tako jake protočnosti za 15l?

dobar je bez brige

a i vjerujem da je aquaclear kvalitetniji, no ovaj moj niagara star 2 dana uopće se ne čuje, časna pionirska  :D

Offline kaeli

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #16 u: Lipanj 09, 2010, 21:18:25 poslijepodne »
Toplo ljeti, toplo zimi..

Ako ti je u sobi konstantno 23-24-25 stupnja onda ne treba. Ali ako je po noći 17-18 a po danu 22-23, onda ti treba grijač

Ma onda ipak bolje s grijačem  :up:, mislim da ima varijacija..

Zaboravila sam vas pitati, što sa spolom ribica?! 1m na 2ž? Kolike su šanse da za nekoliko mjeseci dođe do babyboom-a..  :D Ipak je to mali akvarij!
I, pišite mi malo o cikliranju, kojim preparatima se priprema voda, gdje vi nabavljate iste, u PC ili manjim trgovinama? Sve me zanima!
« Zadnja izmjena: Lipanj 09, 2010, 22:09:15 poslijepodne od kaeli »

Offline Marko_Sp

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 67
« Odgovori #17 u: Lipanj 09, 2010, 21:42:12 poslijepodne »
ne znam za omjer ali sumnjam u neki boom :D
ako do njega i dođe lako će se to riješiti  :P

Offline cicovspu

• Punopravni član
  • CiCo
« Odgovori #18 u: Lipanj 10, 2010, 07:35:46 prijepodne »
si pročitala vodič za početnike na prvoj strani... pročitaj da ti bezveze ne radimo copy paste o cikliranju i sl. ;) najbitnije ti je se pokrene i da se nakon 2-4 tjedna mogu ubaciti ribice, treba uliti dobre bakterije, tu i tamo malo vode promjeniti, ubacivati malo hrane da trune i pospješuje "rast" bakterija i uliti malo FFM-a za bistrinu vode i još mnogo toga ;)

2 preparata su ti znači dosta - dobre bakterije i FFM ... trenutno je nestašica ffm pa će poslužiti za prvu ruku i aquasafe ili neki sličan preparat ;)

zavisi koje ribice hoćeš imati... guppy se naprimjer drže u omjeru u kojem si rekla i da biti će baby boom ;)
neke ribe nikada nećeš moći tako lako ni brzo indentificirati koji je spol a neke opet nikad nećeš uspjeti razmnožiti u akvarijskim uvjetima...

microrasbore mi sve izgledaju iste :)
Trigon190
Cayman 60

Offline kaeli

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #19 u: Lipanj 10, 2010, 14:27:55 poslijepodne »
si pročitala vodič za početnike na prvoj strani... pročitaj da ti bezveze ne radimo copy paste o cikliranju i sl. ;) najbitnije ti je se pokrene i da se nakon 2-4 tjedna mogu ubaciti ribice, treba uliti dobre bakterije, tu i tamo malo vode promjeniti, ubacivati malo hrane da trune i pospješuje "rast" bakterija i uliti malo FFM-a za bistrinu vode i još mnogo toga ;)

2 preparata su ti znači dosta - dobre bakterije i FFM ... trenutno je nestašica ffm pa će poslužiti za prvu ruku i aquasafe ili neki sličan preparat ;)

zavisi koje ribice hoćeš imati... guppy se naprimjer drže u omjeru u kojem si rekla i da biti će baby boom ;)
neke ribe nikada nećeš moći tako lako ni brzo indentificirati koji je spol a neke opet nikad nećeš uspjeti razmnožiti u akvarijskim uvjetima...

microrasbore mi sve izgledaju iste :)

Pročitala sam.. No, zanimalo me koje vi proizvode koristite.. Tamo uglavnom sve piše po sastavu, a meni to ne znači puno..  :roll: Šta ćeš, lagano ću do trgovina da vidim gdje se što nudi i kako se kreću cijene.. Ne želim baš naletiti na prvu stvar, kupiti i kasnije skužiti da sam nasamarena. Tražit ću kvalitetu i prihvatljivu cijenu u jednom! Ne vjerujem da se ne može naći..  :)

Hvala na preporuci za proizvode, a što se tiče spola ribica..  :D Budući da je očito teže skužiti za microrasbore, bit će vjerovatno unisex.. Tj., tako će biti tretirane!  :21:
« Zadnja izmjena: Lipanj 11, 2010, 14:29:05 poslijepodne od kaeli »

Offline gmatanic

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 37
  • ٩(̾●̮̮̃̾•̃̾)۶ ٩(̾●̮̮̃̾•̃̾)۶
« Odgovori #20 u: Lipanj 10, 2010, 15:15:52 poslijepodne »
A šta ja to čitam nestašica ffm-a zadnjih par dana. Neki dan sam u jednom shopu u SB vidio 15-ak bočica. Ekipa, ako vam je baš tolika frka, kupim ja pa pošaljem city ex-om ili nekako, ali ne znam baš koliko bi vam se isplatilo?
Give a man a gun, and he can rob a bank. Give a man a bank, and he can rob the world

Offline cicovspu

• Punopravni član
  • CiCo
« Odgovori #21 u: Lipanj 11, 2010, 07:22:35 prijepodne »
ja bi umjesto niagara preporučio hagen aquaclear 20 hang on filter... niagaru imam i nikako ju pravo namjestiti... malo struže, ruže i prebučna mi je

starci nekih 15 god imaju aquaclear i nikakvih problema i tiha je i pretiha ... moraš pogledati ako radi uopće ;)

evo samo kao obavijest... jučer smo kupili aquaclear 20 hang on filkter u aquaterri... cijena 150kn +5% rabata.... isti taj filter je u pet centru cca 240kn... 100 kuna razlike ;)
ako ikako možeš dogovori se s aqua terrom da ti poštom pošalju ili da ti netko poznati to doveze iz ZG

aquaclear je zamjenio niagaru i odmah se vidi daje puno bolji filter :up:
Trigon190
Cayman 60

Offline kaeli

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #22 u: Lipanj 11, 2010, 14:27:25 poslijepodne »

evo samo kao obavijest... jučer smo kupili aquaclear 20 hang on filkter u aquaterri... cijena 150kn +5% rabata.... isti taj filter je u pet centru cca 240kn... 100 kuna razlike ;)
ako ikako možeš dogovori se s aqua terrom da ti poštom pošalju ili da ti netko poznati to doveze iz ZG

aquaclear je zamjenio niagaru i odmah se vidi daje puno bolji filter :up:

probat ću nešto iskombinirati..  :up:  :up:

Offline kaeli

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #23 u: Lipanj 14, 2010, 17:58:38 poslijepodne »
Weeeeeeeeeeee! Danas sam baš sretna jer mi je tata priopchio da osim 15-litraša mi možda u funkciju stavi i jedan akvarij od 30l (trenutno curi pa to treba srediti). Napisala sam možda jer kod mog tate vam je sve, kako mi doma kažemo: č.v.d. (čut ćemo se, vidjet ćemo se, dogovorit ćemo se)  :D :D :D Kako god da bude, ja se veselim..  :buw: :buw:

Usput, imam još jedno pitanjce vezano uz nano (njega ću srediti bez obzira na 30l - tko zna, na kraju možda budem imala dva aq  :up:).. Trebaju li mi čistači? Naletjela sam na divne, Corydoras habrosus (ili Corydoras hastatus - samo da su da 2 - 2,5 cm cm i svjetlije, zbog plana o tamnom dnu)! Našla sam na netu da se odlično slažu sa većinom miroljubivih ribica, a među njima i s microrasborama.  :) Da li bi im bila prevelika gužva, ili bi ipak bilo ok jer piše da su Corydoras habrosus ribice dna, a Celestichthys margaritatus ribice sredine i površine (valjda sam se dobro izrazila  :roll:)?! Znači, plan bi bio.. 5 - 6 Celestichthys margaritatus, i 2 - 3 Corydoras habrosus (i njima navodno treba jato, makar malo)..  :question: :question: :question:

Jedva čekam da završim s obavezama i počnem slagati aq!!   :pompon:

Offline cicovspu

• Punopravni član
  • CiCo
« Odgovori #24 u: Lipanj 15, 2010, 08:08:02 prijepodne »
biti će ok ;)

jedino ne znam gdje ćeš naći habrosuse... nisam ih baš viđao po dućanima.... si ih već negdje vidjela?!?!?
Trigon190
Cayman 60