Svibanj 15, 2025, 14:19:57 poslijepodneNajnoviji Član: Mgrgic6

Autor Tema: Summer Time  (Posjeta: 23935 vremena)

0 Članova i 5 Gostiju pregledava ovu temu.

Offline lp

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
    • HAS - HrAquascape.org
Odg: Summer Time
« Odgovori #25 u: Lipanj 08, 2010, 09:42:13 prijepodne »
Ribe nisam imao vremena tražit, to ću na kraju ako će biti potrebe...ove dva jata neonki i rhodostumusa već su dvije godine kod mene i draga su mi, navikla na co2 i ostale nuklearne stvari. Dobro nisu mutirale i pretvorile se u čudovišta.  :d032:

Dimenzije su scaperske, iste kao i prije: 60*30*35. Imam samo ovaj jedan akvarij.

Svjetla je 2*24W T5, al ovaj put bez reflektora jer sam htio laganini rast. 10 sati u komadu. Bez reflektora puno slabije svijetle tako da je to vjerojatno lowlight. Jedna t8 sa reflektorom jače svijetli nego T5 bez reflektora. Kad se sve razraste i budem imao više vremena možda vratim reflektore. JBL 9000K ultra nature su lampe, stare dvije godine.  

CO2 dodajem, mjehurić svake 2 sekunde, mada mislim da ću još smanjit jer ne treba na ovako manje svjetla toliko.

Ispod Cyperusa u podlozi je vulkanit i šljunak, a okolo čisti bijeli pijesak.

Gnojenje nisam još regulirao kako spada, možda još malo smanjim...no zasad je pola EI. Svaki drugi dan 5 ppm nitrata, 0.5 ppm fosfata, druge dane csm+b smiksan na 0.1 ppm Fe. Imao sam već prilagođene biljke (osim cyperusa) iz starih postava pa sam odmah od početka lagano gnojio sa svim.

Zamjenim vodu kad stignem svakih 10-15 dana, polovicu, direktno iz pipe.

Eto to je to...valjda nisam ništa zaboravio. Možda još ubacim kakvu crvenu biljku kad naletim.   ;)
« Zadnja izmjena: Lipanj 08, 2010, 09:47:26 prijepodne od lp »

Offline M23_Vu

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 40
  • AqVu
« Odgovori #26 u: Srpanj 23, 2010, 15:31:22 poslijepodne »
Lp možda kakvi update da vidimo kako se razvija setup?

Offline lp

• Punopravni član
    • HAS - HrAquascape.org
« Odgovori #27 u: Srpanj 26, 2010, 12:04:52 poslijepodne »
Bit će update čim ga malo sredim...mjesec dana mi ga je prijatelj održavao, bez promjene vode samo nadoljevanje i gnojenje. Bila je i  temperatura 29-30 stupnjeva.

Sve normalno izgleda čini mi se...jedino mi nešto microsorium štrajka, al valjda ću ga dovest u red sad kad sam doma više.  :)

Offline cigo

• Trade Count: (+3)
  • Punopravni član
« Odgovori #28 u: Rujan 10, 2010, 12:01:36 poslijepodne »
Bude neki update s fotkama ubrzo?

Offline cicovspu

• Punopravni član
  • CiCo
« Odgovori #29 u: Rujan 10, 2010, 12:12:17 poslijepodne »
Cigo pogle kišu vani... nije više Summer time ;)
Zaprešić / Vukovar / Križevci
Trigon190
Cayman 60

Offline cigo

• Punopravni član
« Odgovori #30 u: Rujan 10, 2010, 13:24:16 poslijepodne »
tehnički gledan po kalendaru još uvijek traje ljeto.... Mislim postaje gusto s rokom, ima samo još manje od 2 tjedna da završi postav....  :D :D

Offline Vele bit

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
  • Tamo gore gdje...proljeće uvijek kasni
« Odgovori #31 u: Rujan 10, 2010, 18:41:13 poslijepodne »
tehnički gledan po kalendaru još uvijek traje ljeto.... Mislim postaje gusto s rokom, ima samo još manje od 2 tjedna da završi postav....  :D :D
A ako preimenuje postav?   

Kako god se zvao,htjeli bi vidjet kako napreduje. ;)

Offline lp

• Punopravni član
    • HAS - HrAquascape.org
« Odgovori #32 u: Rujan 10, 2010, 21:55:46 poslijepodne »
Tehnički gledano vi mene malo zahebavate...a?  :D

Sunce vam vaše, evo slike...nisam zadovoljan previše i postav je na 50% negdje.

Otišao sam na godišnji i bez promjene vode mjesec dana + spororastuće biljke i kad sam se vratio show. Morao sam dosta toga odrezat, cyperus i micorosoriume najviše pa čekat da narastu i tak. Gore nego da sam ispočetka išao. Da sam bio cijelo vrijeme uz akvarij već bi bio sigurno gotov nakon ova 3 mjeseca, ovako mislim da neće ovaj postav na AGU i da će još potrajat dok ga završim.

Rasvjeta promjenjena...sad su uredske 865 sylvania luxline, dvije koštale 50 kn, ne može bolje.  

Kad se sve razraste stavim opet slike...ako koga šta zanima nek pita. :up:

Offline Nuclear

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 38
« Odgovori #33 u: Rujan 10, 2010, 22:06:07 poslijepodne »
jesi vratio reflektore ili je je još uvijek bez njih i zaš si promijenio one osramove 9000K lampe?

Offline cigo

• Punopravni član
« Odgovori #34 u: Rujan 10, 2010, 23:11:27 poslijepodne »
Baš teži zvisss... Gledam onu 1. fotku i sad ovu i gotovo da se ne vidi promjena osim u položaju riba. Nema veze, sad dolazi hladnije vrijeme, pa ćeš moći i češće mjenjat vodu...  :D

Meni su microsorumi mrak samo da malo brže rastu. Pretpostavljam da ti još sporije rastu i zato što ti je intenzivna rasvjeta. Kod mene su bili puno manji i gušći listići na mjestima direktno pod HQI.

U svakom slučaju  :up: i

Summertime,
And the livin' is easy

Offline Ribba

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 41
« Odgovori #35 u: Rujan 11, 2010, 00:24:15 prijepodne »
Ipak ti bolje sad izgleda neg na početku.
Ja sam mislio da je pre savršen prije tri mjeseca...a vidim da će bit još bolji...

Offline M23_Vu

• Punopravni član
  • AqVu
« Odgovori #36 u: Rujan 11, 2010, 06:34:37 prijepodne »
Da,kao da si na početku! Ali i dalje izgleda vrhunski i uz malo truda i uloženog vremena bit će još bolji!
P.S. kad bude viška javanske i cyperusa javi se!  ;)

Offline lp

• Punopravni član
    • HAS - HrAquascape.org
« Odgovori #37 u: Rujan 12, 2010, 09:59:57 prijepodne »
Kad ste navalili, a ne vjerujete mi kad kažem da se nema šta pokazat, al da ne bi bilo da me se mora molit, ipak sam stavio. Jednostavno tak je ispalo sa ovim postavom...koji pametnjaković osim mene složi akvarij i ode na godišnji. Tako mi i treba. :D

Promjenio sam lampe JBL ultra natur (nije osram) jer im je pao intezitet jako...a ne pada mi napamet davat oko 250-300kn za dvije nove takve, puno mi je to trenutno. Trajale su dvije godine i nije to to više bilo. Ove uredske 865 će biti dobre isto, jer su sve zelene biljke unutra i lijepo izgleda akvarij pod njima, a 55 čuna dođu obje. Tražio sam 965 lampe, al ih nije ih bilo u Kalistu. Čim sam ih zamjenio nevjerojatno kako su sve biljke živnule i počele perlat.

To i je osnovni problem sporijeg rasta ovog postava...nije mi bilo jasno šta se dešava i zašto biljke ne rastu kako sam navikao. Išao sam po redu od iza: gnojivo nije, co2 nije sigurno, znači svjetlo je...i sad sve štima. Sve perla i raste kako želim. Reflektore sam vratio isto, a i ove grane nepuštaju više tanin pa je sve bistro. Kad se sve razraste stavit ću slike opet. ;)
« Zadnja izmjena: Rujan 12, 2010, 10:15:01 prijepodne od lp »

Offline Zander

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #38 u: Rujan 12, 2010, 11:57:53 prijepodne »
Zašto si tako tanku podlogu stavio ili mi se to samo čini da je tanka sa ove slike.
Mislim, OK za mahovine i Microsorume, nego jel pozadi ima dovoljno podloge za Cypreus Helferi?
Koliki ti je fotoperiod sada i jos jedno pitanje, jel imas problema sa skramom ili prljavstinom na povrsini?
Pozdrav   :up:

Offline Puffy

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 30
  • univ. bacc. biol.
« Odgovori #39 u: Rujan 12, 2010, 12:39:37 poslijepodne »
Iza di je Cyperus je vulkanit i preko šljunak 4-7 mm.
FILIP (Valpovo)

Offline Zander

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #40 u: Rujan 12, 2010, 12:58:37 poslijepodne »
@Puffy, Ok je to, nego pitam za debljinu podloge, ne vidim od panjeva, ali mi nekako deluje tanko. Šljunak od 4-7mm je granulacija

Offline lp

• Punopravni član
    • HAS - HrAquascape.org
« Odgovori #41 u: Rujan 12, 2010, 13:01:22 poslijepodne »
Zašto si tako tanku podlogu stavio ili mi se to samo čini da je tanka sa ove slike.
Mislim, OK za mahovine i Microsorume, nego jel pozadi ima dovoljno podloge za Cypreus Helferi?
Koliki ti je fotoperiod sada i jos jedno pitanje, jel imas problema sa skramom ili prljavstinom na povrsini?
Pozdrav   :up:

Ej frajeru..eto odgovorio ti kolega. Namjerno tako kod slaganja, pijesak naprijed tanak da dobijem vizualno na dubini, a iza grana ima 5-6 cm podloge, sasvim dosta za Cyperus. Ovo šta je na slici su sve novi zdravi listovi. Pijesak možda još stanjim kasnije, vidjet ću kako će izgledat. To sam odvajao kartonom kod slaganja.

Svjetlo gori kod mene uvijek 8-9 sati, nikad više od toga...trenutno 9 sati. Volim više svjetla imat u akvariju, pa moram kraći period držat.

Za skramu ili prljavštinu nemam frke sada...koliko vidim ima malo bjelkastog po površini, tu i tamo, al ništa šta bi me nešto smetalo. Jedino sam to imao malo više bjelkasto, prije kad sam hranio često ribe (sad ih hranim 2-3 puta tjedno), i po ljeti kad bi bile više temperature.  ;)

Offline lp

• Punopravni član
    • HAS - HrAquascape.org
« Odgovori #42 u: Listopad 08, 2010, 00:29:11 prijepodne »
Evo napretka nakon manje od mjesec dana...definitivno je rasvjeta bila u pitanju jer je sad sve bajno u akvariju. Nema algi, bilje buja...još malo da se sve razraste i gotov je.

Cigo me pojačao sa anubijasima jučer...hvala stari. Ako koga šta zanima nek pita. ;)
« Zadnja izmjena: Listopad 08, 2010, 00:37:36 prijepodne od lp »

Offline Smilas

• Punopravni član
« Odgovori #43 u: Listopad 08, 2010, 04:10:09 prijepodne »
ovo je predivno!

Offline lp

• Punopravni član
    • HAS - HrAquascape.org
« Odgovori #44 u: Listopad 09, 2010, 09:48:51 prijepodne »
Hvala...možda još ubacim kakvu biljku da malo to ispunim dodatno, no pričekam da se razraste sve prvo, da vidim kako će izgledat. Od silnih kritika i prijedloga ne znam koju da izaberem.  :D
« Zadnja izmjena: Listopad 09, 2010, 09:55:08 prijepodne od lp »

Offline Nuclear

• Punopravni član
« Odgovori #45 u: Listopad 09, 2010, 12:11:59 poslijepodne »
Jel možeš molim te napisati koje su to točno lampe...

Ja imam Juwelove i sve radim kako treba i uvijek problemi s rastom i bojom bilja. Ne znam jel do rasvijete ili nije, ali mislim da ću probati promijeniti lampe uskoro.

Rasmišljao sam možda Gro-Lux staviti obje. Ali ne mogu naći informacije o spektru njihovom, već samo da su 8500K, Aquastar mi se čini da mi je previše 10000K za biljni, ali ne znam.

Pitanje je i kakve ću naći T5 od 45W, al najradije bi tak neke 865 i da nisu preskupe.

Offline Puffy

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 30
  • univ. bacc. biol.
« Odgovori #46 u: Listopad 09, 2010, 13:07:21 poslijepodne »
Kako je krasno, lp.
Mahovina me svaki puta iznova impresionira. Meni jednostavno ne uspjeva.
:(
FILIP (Valpovo)

Offline lp

• Punopravni član
    • HAS - HrAquascape.org
« Odgovori #47 u: Listopad 09, 2010, 17:26:13 poslijepodne »
Jel možeš molim te napisati koje su to točno lampe...
sad su uredske 865 sylvania luxline, dvije koštale 50 kn, ne može bolje

Ja stavim akvarij slike da čujem mišljenja malo, a ti udri po rasvjeti...pa napisao sam ti već prije.  :D
Baš tako se zovu, sylvanija luxline plus 865, a kupio sam ih u Kalistu kod NSB-a. Aquastar nisam koristio pa ti ne mogu pomoc...grolux jesam i normalno biljke rastu pod njom, jedino što mi je sve psihodelično pod njom, crvenkasto, pa mi se ne sviđa. Koliko znam i pod aquastarom biljke lijepo rastu.

@Puffy: pa to je bar biljka koja svuda uspijeva...samo je treba šišat na kratko kad preraste jer donji dijelovi propadaju.  

Ovako kad gledam setup, mislim da što god da dodam narušit će ga...pustit ću da naraste još mjesec-dva pa ću vjerojatno nešto kompliciranije malo slagati. Probam stavit i crnu pozadinu. Održavanje je mrak tj. nema ga uopće, bolje ne može. Da je bar svaki takav.  :D

Offline cann

• Moderator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
« Odgovori #48 u: Listopad 09, 2010, 17:27:26 poslijepodne »
jednostavno moram...si razmišljal o vivipari iza?

Offline lp

• Punopravni član
    • HAS - HrAquascape.org
« Odgovori #49 u: Listopad 09, 2010, 17:31:24 poslijepodne »
Imam loša iskustva s njom, i mislim da to nije biljka za manje akvarije. Prebrzo raste, preveliko (preko 50 cm), blokira protok i traži konstantu brigu...jednostavno nije za mene. Pustit ću cyperus da se razraste što je više moguće, pa možda dobijem malo bolji efekt. Ovo je bilo slikano više da se vidi napredak pod novim lampama. :)