Da ne otvaram novu temu, i mene muči gnojenje u low light uvjetima.
Imam 2xT8 po 30W na efektivno 160 L vode. Podloga je zemlja za cvijeće pomiješana sa substatom, preko toga sloj pijeska. Tjedno 50% izmjena vode. Od biljaka hygrophila corymbosa, cryptocoryne wendtii, heteranthera zosterifolia, eleocharis acicularis, ceratophyllum demersum i cladophora aegagropila.Ribice 4 sijamska algojeda, 5 ancistrusa (bebe), 2 odrasle ženke guppya i cca 25 malih guppya. Od alge samo malo zelene točkaste, ništa previše.
E sad, znao sam da uz takvu rasvjetu ne mogu imati prezahtjevne biljke, zato imam ove koje su nabrojene. U početku sam ubacivao malo profita (pola preporučene doze), mislio sam da uz redovne izmjene vode i riblji otpad mogu zadovoljiti sve potrebe. Međutim, novi listovi izlaze žuti (mikroelementi), na limunu se noviji listovi frču, omotaju oko sebe, neki stari listovi postaju prozirni i otpadaju. Stargrass također zapinje, stari listovi postanu prozirni, novi su žučkasti), jedino crypta napreduje. Dakle nedostaje makro (valjda, ispravite me ako griješim), složio sam diy co2 jer sam mislio da će biljke bolje iskorištavati potrebne stvari iz podloge, međutim nema pomaka.(Nemam DC, međutim ako ne mreškam površinu, ribice su za par sati na površini hvataju zrak, opet pretpostavljam da je voda dovoljno zasičena). U postupku sam nabave makroelemenata (nije baš najlakši posao).
Recite mi ako sam pogriješio u nekim koracima do sada ili bih mogao očekivati poboljšanje kad počnem ubacivati makro. I kada stignu, koliko da ubacujem?