Srpanj 20, 2025, 14:28:54 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Gnojenje low light akvarija  (Posjeta: 3294 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline wickerman999

• Član redakcije
  • Trade Count: (+7)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 34
  • Rain can't soak what is not there...
Gnojenje low light akvarija
« u: Lipanj 05, 2010, 23:06:55 poslijepodne »
Želio bih čuti vaše savjete u vezi gnojenja akvarija koji ima malo svjetla (2*25W T8 na 160l, tj. 0,3 W/L ). Akvarij je startan prije 3 mjeseca, dodajem CO2 iz boce u obliku mista, podloga je zemlja za cvijeće, a biljke su cryptocoryne i vallisneria u podlozi i anubiasi i microsorumi na panjevima. Unutra je oko 60-70 riba (endleri uglavnom, 10-ak tetri). Dosad nisam redovito dodavao nikakvo gnojivo, tu i tamo CSM+B u tjednoj dozi, a makroelemente nikada jer sam mislio da je dovoljno to kaj ribe pokakaju.  :P
Problem je kaj to ne funkcionira jer imam problema s algama (crne čupave i zelena končasta uglavnom) tak da je očito da biljkama nekaj fali. Pošto CO2 sigurno nije problem, njega ima i previše, a mislim da i svjetla ima dovoljno za te nezahtjevne biljke, tak da ostaje samo gnojivo. U većem high light akvariju je sve ok, EI funkcionira super, ali znam da on nema smisla u low light setupu gdje ove sporo rastuće biljke ne bi mogle iskoristiti ni 1/10 elemenata iz vode. Osim toga, htio bih što rjeđe mijenjati vodu jer mi je i onih 60% od 250 L tjedno previše. Uglavnom, kak bi vi to gnojili? Samo mikroelementi redovito bez makroelemenata ili sve u nekoj manjoj dozi (1/3 ili 1/5 EI doze ili tak nešto?) :)
Neki od mojih akvarija:
1 2 3 4 5 6 7 8

Offline veco

• Trade Count: (+4)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 46
Odg: Gnojenje low light akvarija
« Odgovori #1 u: Lipanj 05, 2010, 23:26:42 poslijepodne »
ja imam tako nekakav slican akvarij sa 2×18W T8 https://www.akvarij.net/forum/index.php?topic=21021.15

jedino sto imam ok podlogu tetra supstrat i vulkanit, a preko toga debeli sloj aquaclaya da se ne ispustaju hranjive tvari u vodeni stupac jer bi moglo doci do algi i jer su vecinom biljke u akvariju koje se hrane preko korijena tako da vodeni stup uopce ne gnojim,,,
co2 nista, makroelementi nista, mikroelementi nista, ali zato je rasvjeta jako slaba i sve sljaka ok za sada

Offline Pandorica

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 41
« Odgovori #2 u: Lipanj 05, 2010, 23:38:05 poslijepodne »
moji su oduvijek funkc bez co2, samo svakodnevni EC + svaki 2-3-4 dan profito... sulfati i fosfati isto svaka 2-3-4 dana...

podloga zemlja za cvijece/ili tetrin substrat... crypte, valis, anubiasi, microsorumi - uvijek je rast bio sasvim ok...  :up:
Zagreb / Sveta Nedelja

Upravo zato što je tako topao, osmijeh je ljepši od bilo kojeg cvijeta na svijetu.

Offline hento

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 41
« Odgovori #3 u: Lipanj 06, 2010, 13:47:07 poslijepodne »
A biljke su zdrave? Jel imaš zračno korjenje? Rupice po lisovima? Žute listove? Nisi napisal kakva ti je filtracija unutra.

Ak misliš da ti fali makro probaj sa PPS-pro makro gnojenjem, tj. 1 ppm nitrata, 1,33 ppm kalija, 0.1 ppm fosfata i 1ml smućkanog csm+b na 40l vode (80g u litri destilirane) dnevno, uz zemlju za cvijeće bi trebal apsolutno zadovoljiti sve zahtjeve biljaka.
Zelena končasta je obično znak da ima više željeza nego kaj biljke mogu iskoristiti, dok crna čupava obično dok je kvaliteta vode narušena.

Pošto imaš zemlju za cvijeće a neda ti se češće mjenjat vodu moja topla preporuka je da nabaviš jači filter i probaš poboljšati cirkulaciju vode u akvariju.
Never underestimate the power of the Dark Side

--- Koprivnica ---

Offline cigo

• Trade Count: (+3)
  • Punopravni član
« Odgovori #4 u: Lipanj 06, 2010, 13:55:25 poslijepodne »
low light bi kao trebao biti prednost to što je low-tech akvarij, ali to je nažalost jako teško postić. Imam slična isustva sa svojim kozičnjakom od 30L. dole je bio vulkanit, co2 diy, a rasvjeta tipa 0,35w/l i dešavalo mi se da imam punooo končaste. Čupava se meni znala javit ali bi isto tako nakon mjesec-dva sama nestala za to nema objašnjenja.  Duško veli da je jedini način na koji se uspio riješiti končaste bio češće izmjene vode  :D ovo s željezom je stara pretpostavka koja ne stoji.

Što se tiće gnojenja ja bih krenuto s nekom umjerenom dozom i povečavao po potrebi. Recimo 5 ppm nitrata i 1 ppm fosfata tjedno.

Offline Neve

• Punopravni član
« Odgovori #5 u: Lipanj 06, 2010, 17:09:31 poslijepodne »
Savjetovao bih ti slično kao i Cigo: kombiniraj fosfate i nitrate ovisno o bilju.

Kako to trenutačno radim u jednom akvariju:

Početno stanje: rotala je zelena da zelenija ne može biti, pojavljuje se GSA.

Izbacio sam doziranje nitratima totalno, dodajem samo fosfate. Tako je već 4 tjedana, nemam još indikacija da fali nitrata a GSA se više ne pojavljuje. CO2 ne dodajem uopće. Mikro dodajem na oko, jednom tjedno 3 ml CSM+b smiksano po PPS Pro. Svjetlo je 2x18W T8 bez reflektora, 65 litara akvarij.

Zelena končasta je po meni puno bolji indikator da ima problema sa amonijakom, odnosno filtracija nije dovoljno dobra. Ne mislim tu na protok već na veličinu filtera.
Pula
hrvatskakolonija.blog.hr

Offline ribafish

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 44
« Odgovori #6 u: Lipanj 06, 2010, 17:41:43 poslijepodne »
A biljke su zdrave? Jel imaš zračno korjenje? Rupice po lisovima? Žute listove? Nisi napisal kakva ti je filtracija unutra.

moje kripte imaju rupice na nekim listovima, a linmnophila sessiliflora je upravo pustila zračni korijen  :'(
je li moguće da su dvije štedne od po 20w previše na sto litara?  -?
ima dosta svjetla u prostoriji u kojoj se akvarij nalazi, a i same dimenzije akvarija su pomalo nestandardne: 60x30x60v.
dal a smanjim svjetlo? stvarno mi se ne da  :-X sa kojekakvim gnojenjem, a i fizički ne mogu tjedno raditi izmjene 50% vode.  -?

Offline ribafish

• Punopravni član
« Odgovori #7 u: Lipanj 06, 2010, 17:48:47 poslijepodne »
zaboravih reći, svaki dan easy carbo, a jednom tjedno i mirkoelementi. u običnoj sitnošljunčanoj podlozi par glinenih kuglica sa željezom (i još nečim, ne piše točno čime :( )

Offline wickerman999

• Član redakcije
  • Punopravni član
« Odgovori #8 u: Lipanj 06, 2010, 18:37:10 poslijepodne »
Pošto imaš zemlju za cvijeće a neda ti se češće mjenjat vodu moja topla preporuka je da nabaviš jači filter i probaš poboljšati cirkulaciju vode u akvariju.

Biljke su ok, sve su zdrave, jedino mi se crypte tope, a iz toga tak i tak ne mogu ništa zaključiti. Zračno korjenje nema koja biljka pustiti, rupice po listovima nemam, jedino možda fali mikroelemenata jer novi listovi jesu malo žućkasti. Ustvari, vjerujem da je problem stvarno u mikroelementima jer ih bilje jednostavno nema otkud uzimati, tak da ću krenuti sad dodavati recimo 5 mL ove otopine CSM+B napravljene po EI receptu svaki drugi dan i to bez dodavanja makroelemenata jer bi njih trebalo biti dovoljno od riba i ovo kaj zemlja pušta u vodeni stup za anubiase (crypte tak uzimaju sve iz podloge) pa ćemo vidjeti. Inače, filter je fluval 205, a uz to su unutra još dva manja unutarnja filtra koji služe za raspršivanje CO2 i cirkulaciju, to bi trebalo biti dovoljno čini mi se. Jel bi to moglo tak funkcionirati ili da probam pa da vidimo?  :P
Neki od mojih akvarija:
1 2 3 4 5 6 7 8

Offline Pandorica

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 41
« Odgovori #9 u: Lipanj 06, 2010, 18:41:35 poslijepodne »
crypte su svojeglave biljke, ako ih cesto mices hoce se otopiti... isto tako ne vole bas ni promjene temperature...

ugl, sto manje cackas i kemijas to je bolje, barem po mom iskustvu... redovita tjedna promjena vode od barem 30% + EC + povremeno ostala gnojiva i bit ce sve ok... ;)
Zagreb / Sveta Nedelja

Upravo zato što je tako topao, osmijeh je ljepši od bilo kojeg cvijeta na svijetu.

Offline Marko_Sp

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 67
« Odgovori #10 u: Lipanj 06, 2010, 18:57:46 poslijepodne »
na znam baš puno ali negdje sam pročitao da treba najprije doseći neku razinu nitrata, a zatim isprobavati s ostalim elementima. ako nakon dodavanja nečega, fosfata, magnezija, kalija ili mikroelementa vrijednost nitrata padne, znači da je to nedostajalo. mislim da se sve skupa odnosilo na PPS PRO sistem gnojenja. uostalom za PPS PRO kažu da je pogodan i za low light akvarije...

Offline ribafish

• Punopravni član
« Odgovori #11 u: Lipanj 06, 2010, 19:45:37 poslijepodne »
crypte su svojeglave biljke, ako ih cesto mices hoce se otopiti... isto tako ne vole bas ni promjene temperature...

ugl, sto manje cackas i kemijas to je bolje, barem po mom iskustvu... redovita tjedna promjena vode od barem 30% + EC + povremeno ostala gnojiva i bit ce sve ok... ;)

ah, kripta je nova, tek se pred koji tjedan doselila k meni... znači to bi moglo biti posljedica seobe, a ne neadevatnog gnojenja. hajde, to je dobro znati  :up:

Offline Marko_Sp

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 67
« Odgovori #12 u: Lipanj 06, 2010, 19:58:24 poslijepodne »
kako koja...moje wendtii brown se nisu otopile ni putem iz singapura, ni u akvariju.

Offline ribafish

• Punopravni član
« Odgovori #13 u: Lipanj 06, 2010, 20:11:22 poslijepodne »
kako koja...moje wendtii brown se nisu otopile ni putem iz singapura, ni u akvariju.

ja imam ogroman grm s velikim listovima, i puno malih okolo (ne pitaj me za detalje - znam da ima tamnocrveknasta i zelena, mala i velika)
uglavnom, na 4 od velikih crvenih listova su se pojavile rupice. ja otfikarila te velike listove i sad ćemo vidjeti što dalje.  :(

Offline wickerman999

• Član redakcije
  • Punopravni član
« Odgovori #14 u: Lipanj 06, 2010, 20:21:28 poslijepodne »

Vjerojatno tako i bude, samo umjesto EC-a ide CO2 kad već imam bocu i ventile viška. Hvala na idejama, svako mi je dao pomalo za razmišljati,a sad ću ja probati nešto iskemijati :P
Neki od mojih akvarija:
1 2 3 4 5 6 7 8

Offline lp

• Punopravni član
    • HAS - HrAquascape.org
« Odgovori #15 u: Lipanj 06, 2010, 21:49:05 poslijepodne »
Ne znam kako to ide sa zemljom za cvijeće u podlozi...jer ona ispušta  i makrolemente u vodeni stup isto. Nije zemlja samo gnojenje iz podloge. Gledaj biljke samo, ako im šta fali, ako ne rastu dobro ili rastu blijedo onda reagiraš i dodaješ...po novim listovima anubiasa i microsoruma se bez frke vidi sve. Ako dobro izgledaju biljke, onda moraš mjenjat vodu češće zbog zemlje jer ima viška svega, a nema to šta potrošit. Prije da je to u pitanju, nego da fali nešto.  ;)

Po meni je zemlja odlična ako krećeš sa puno biljaka, al ako ideš sa manje biljaka onda mogu nastat problemi.

Kad sam radio onaj reveal meni je bio u podlozi samo šljunak...i sve sam imao pod kontrolom. Nije moglo ništa biti u akvariju, a da ja ne dodam. Pa je prvo vrijeme gorila samo jedna lampa i dodavao sam samo mikrolemente i kalij. Kad se sve razraslo nakon 2 mjeseca išla je još jedna lampa i gnojenje sa makroelementima. Iako sam imao samo mahovinu i par bolbitisa i microsoriuma, akvarij algi nije vidio.

Offline wickerman999

• Član redakcije
  • Punopravni član
« Odgovori #16 u: Lipanj 06, 2010, 22:30:25 poslijepodne »
Da, ovo tvoje razmišljanje mi ima smisla, ja sam išao s pretpostavkom da biljkama nešto fali pa se zato alge razvijaju, ali to u ovom slučaju ne bi vrijedilo jer im nema kaj faliti, tak da mora biti to kaj veliš, dakle zemlja pušta svašta u vodeni stup. Biljke rastu ok, ne izgledaju kao da im ičega fali (osim malo mikroelemenata). Zemlja za cvijeće je išla zbog crypti kojih je unutra 20-ak komada i bit će dobro dok se one razrastu. Sad ću početi više mjenjati vodu, gnojit ću samo s mikroelementima i još ću baciti unutra rogolista i leću da troše što više to kaj zemlja pušta. Javim za mjesec dana kak je prošlo. Hvala :)
Neki od mojih akvarija:
1 2 3 4 5 6 7 8

Offline cigo

• Punopravni član
« Odgovori #17 u: Lipanj 07, 2010, 12:40:35 poslijepodne »
ubaci ako imaš i stargrass, on će ti pokupiti sav višak nitrata.

Offline wickerman999

• Član redakcije
  • Punopravni član
« Odgovori #18 u: Lipanj 07, 2010, 19:27:56 poslijepodne »
Nemam stargrass, ali budem probao nabaviti. Thanks for the tip. ;)
Neki od mojih akvarija:
1 2 3 4 5 6 7 8

Offline Pampa1

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 65
  • wywh
« Odgovori #19 u: Lipanj 08, 2010, 08:06:31 prijepodne »
možeš probati s egeria densom, isto je veliki potrošač, pa sad vidi što uspiješ prije nabaviti
..:: Zagreb, Dubrava ::..
Do not argue with an idiot. He will drag you down to his level and beat you with experience.

Offline cigo

• Punopravni član
« Odgovori #20 u: Lipanj 08, 2010, 15:16:12 poslijepodne »
stargrass je lijepši  :)

Offline Brljo091

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Dob: 39
« Odgovori #21 u: Lipanj 12, 2010, 13:58:01 poslijepodne »
Da ne otvaram novu temu, i mene muči gnojenje u low light uvjetima.
Imam 2xT8 po 30W na efektivno 160 L vode. Podloga je zemlja za cvijeće pomiješana sa substatom, preko toga sloj pijeska. Tjedno 50% izmjena vode. Od biljaka hygrophila corymbosa, cryptocoryne wendtii, heteranthera zosterifolia, eleocharis acicularis, ceratophyllum demersum i cladophora aegagropila.Ribice 4 sijamska algojeda, 5 ancistrusa (bebe), 2 odrasle ženke guppya i cca 25 malih guppya. Od alge samo malo zelene točkaste, ništa previše.
E sad, znao sam da uz takvu rasvjetu ne mogu imati prezahtjevne biljke, zato imam ove koje su nabrojene. U početku sam ubacivao malo profita (pola preporučene doze), mislio sam da uz redovne izmjene vode i riblji otpad mogu zadovoljiti sve potrebe. Međutim, novi listovi izlaze žuti (mikroelementi), na limunu se noviji listovi frču, omotaju oko sebe, neki stari listovi postaju prozirni i otpadaju. Stargrass također zapinje, stari listovi postanu prozirni, novi su žučkasti), jedino crypta napreduje. Dakle nedostaje makro (valjda, ispravite me ako griješim), složio sam diy co2 jer sam mislio da će biljke bolje iskorištavati potrebne stvari iz podloge, međutim nema pomaka.(Nemam DC, međutim ako ne mreškam površinu, ribice su za par sati na površini hvataju zrak, opet pretpostavljam da je voda dovoljno zasičena). U postupku sam nabave makroelemenata (nije baš najlakši posao).
Recite mi ako sam pogriješio u nekim koracima do sada ili bih mogao očekivati poboljšanje kad počnem ubacivati makro. I kada stignu, koliko da ubacujem?

Offline Neve

• Punopravni član
« Odgovori #22 u: Lipanj 12, 2010, 14:49:57 poslijepodne »
Sigurno makroelementi. Ako imaš kreditnu karticu naruči preko neta, jednostavnije od toga ne može. Pošto će trebati nekih mjesec dana da stigne pokušaj si kupiti početnu količinu preko oglasa.

Koliko da ubacuješ će ovisiti o tome koliko će ti biljke trošiti. Kreni u početku po EI, pa polako smanjuješ dok ne primjetiš probleme. Vratiš se na prijašnju dozu kad je sve bilo ok i miran si.
Pula
hrvatskakolonija.blog.hr

Offline Brljo091

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Dob: 39
« Odgovori #23 u: Lipanj 13, 2010, 20:21:45 poslijepodne »
Zaposlio sam google i uspio naći makroelemente u RH po ok cijenama. Bojim se da sam naručio malo previše KNO3, sigurno će osvanut neki oglas uskoro.  :D