Lipanj 27, 2025, 14:11:36 poslijepodneNajnoviji Član: hrga1977

Autor Tema: 2nd chance  (Posjeta: 38148 vremena)

0 Članova i 3 Gostiju pregledava ovu temu.

Offline Karas

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 38
  • Udruga "FENIKS" Borovo
    • Udruga "FENIKS" Borovo
2nd chance
« u: Svibanj 31, 2010, 15:34:31 poslijepodne »
Bivši scape je rasturen jer je bio osuđen na propast zbog toga što sam stavio mnogo više zemlje nego je trebalo. Mjenjao sam vodu i borio se dva mjeseca i onda kapitulirao. Ovaj je složen prije mjesec dana. Aparat mi je na izdisaju i pošto pravi jako loše slike, snimio sam sam video poprilično loše kvalitete ali ipak mnogo bolje nego slike.
Evo nekih podataka:
Akvarij: 90*45*50 (d*š*v) = 200l
Filtracija: Tetratec EX 1200
CO2: iz boce preko difuzora direktno u pumpu
Rasvjeta: 5*39W 6500K viseća, rade 3*39W 10h/dan
Podloga: vulkanit + šljunak 2-3mm granulacije
Dekoracija: Sunken root,eventualno koji lava kamen dodam kasnije
Ribe: 4-5 malih ancitrusa i 4 mala Mikrogeophagus ramireza. U planu su još Otocinclus affinis, neke jatne tipa Rasbore i naravno red cherry kozice.
Bilje: pravi popis dodam kasnije jer ge sigurno doći do izmjena, u startu sam trpao šta god sam nabavio, a sada polako izbacujem šta mi netreba. Ove će sigurno ostati:
Microsorum sp
Microsorum narrow
Monosolenium tenerum
Fissidens fontanus
Flame moss
Staurogyne sp
Rotala rotundifolia
...

Najveći problem za sada je bila loša cirkulacija i filtracija. Sada sam to riješio na ovaj način:

Znači glava atman unutrašnjeg filtera usisava balončiće CO2 i izbacuje ih preko spray bara.
Na izlazu  Tetre je lily pipe a ulaz sam ostavio oreginalan, jer lily pipe ulaz nema dovoljno rupa i strašno smanjuje filtraciju.
Nadam se da sada neće biti bijele skrame na površini jer se baš dobro mreška. Kako će se pokazati ovaj sistem cirkulacije/filtracije vidjećemo za tjedan-dva. Ja vjerujem da će biti dobro.
« Zadnja izmjena: Svibanj 31, 2010, 15:47:40 poslijepodne od Karas »
Karas Reef - morski akvarij

Offline pravda

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
Odg: 2nd chance
« Odgovori #1 u: Svibanj 31, 2010, 16:00:07 poslijepodne »
Fino,fino,samo još ribeki,ako hoćeš dam ti ženku gupya

Offline ribafish

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 44
« Odgovori #2 u: Svibanj 31, 2010, 18:32:18 poslijepodne »
Karas, majstore, ovog aquascapea se ni Amano ne bi posramio :up:
odličan izbor bilja i raspored svega, ma divota jedna!

ali zbog glazbene podloge na snimci te zadavit treba, prepala sam se da mi opet komp rikava!  :poguzi:

p.s.
kad kažeš da je co2 iz boce, pretpostavljam da ne misliš na bocu sa kvascem, nego plinsku, pod tlakom?

Offline ivonahr

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 39
« Odgovori #3 u: Svibanj 31, 2010, 18:38:25 poslijepodne »
 :D muzika je zakoooon!!! Aquascape je još bolji.... mrak  :klap: odlično

Offline Karas

• Punopravni član
  • Udruga "FENIKS" Borovo
    • Udruga "FENIKS" Borovo
« Odgovori #4 u: Svibanj 31, 2010, 18:48:08 poslijepodne »
Fino,fino,samo još ribeki,ako hoćeš dam ti ženku gupya

Hvala na ponudi druže Pravda, mislim da će se jedna gupika činiti izgubljeno u tih 200l  :D  :up:

ali zbog glazbene podloge na snimci te zadavit treba, prepala sam se da mi opet komp rikava!  :poguzi:

hehe nisi jedini forumaš koji je pomislio "Šta bi sa kompom,kakvi errori? :nerd:"  :rotfl:
Da,CO2 je iz boce. Neznam koliko mjehurića u sekundi, ja to nebrojim,drop checker kaže kakvo je stanje.
polako sam skupljao tu opremu i sada imam sve potrebno. Teško je postići dovoljnu količinu CO2 za veću litražu od 100l pomoću kvasca i šećera...

:D muzika je zakoooon!!! Aquascape je još bolji.... mrak  :klap: odlično

Scape je star tek mjesec dana. Biće još nekih manjih izmjena. Ova rotala nikako da počne crveniti...  -?
Prvih 15 dana ovo brzorastuće je raslo kao ludo,nenormalnom brzinom. Zatim je zbog loše cirkulacije vode počela cijanobakterija da se stvara koja mi je usporila strašno brz rast bilja s početka. Sada se nadam da sam riješio problem na ovaj način prikazan na drugom videu.
« Zadnja izmjena: Svibanj 31, 2010, 18:56:53 poslijepodne od Karas »

Offline Crni

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
« Odgovori #5 u: Svibanj 31, 2010, 19:50:27 poslijepodne »
   Bravo druže Karas!  :up:

Offline opijum

• Trade Count: (+2)
  • Punopravni član
« Odgovori #6 u: Svibanj 31, 2010, 19:53:07 poslijepodne »
Prijatelju akvarij je za svaku pohvalu sviđa mi se što je otvoren daje mi nekak poseban look. Eto šta reči vidi se znanje,ljubav,vještina,domišljatost (za CO2). Mislim da se tako CO2 odlično otapa u vodi. Sve je super složeno  :up: sada strpljenja i jedva čekam novi update. Mislim da se rotala najteže oporavlja od emerznog uzgoja takva je i kod mene (samo sa malo više algi :D ).
Btw i mene je uvodna špica zajefrknula :nerv:

Offline pravda

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
« Odgovori #7 u: Svibanj 31, 2010, 19:57:45 poslijepodne »
Bogme i mene nasekiralo,a ja kao se kužim malo više u informatiku,prvo pomislih WTF.Uz ovakva video izdanja bi trebala ići nekakva ambiental glazba.Odličan akvarij.

Offline Karas

• Punopravni član
  • Udruga "FENIKS" Borovo
    • Udruga "FENIKS" Borovo
« Odgovori #8 u: Svibanj 31, 2010, 20:13:39 poslijepodne »
   Bravo druže Karas!  :up:

Hvala Crni.  ;)

Prijatelju akvarij je za svaku pohvalu sviđa mi se što je otvoren daje mi nekak poseban look. Eto šta reči vidi se znanje,ljubav,vještina,domišljatost (za CO2). Mislim da se tako CO2 odlično otapa u vodi. Sve je super složeno  :up: sada strpljenja i jedva čekam novi update. Mislim da se rotala najteže oporavlja od emerznog uzgoja takva je i kod mene (samo sa malo više algi :D ).
Btw i mene je uvodna špica zajefrknula :nerv:

CO2 se kod mene uvijek dobro otapao,jedini problem do sada u ovom setupu je bila loša cirkulacija kao što rekoh više puta. Jedva čekam za 10ak dana da vidim kako će to funkcionirati. Evo stroja u prilogu :D Zamjena vode je mačji kašalj,samo skinem spray bar i stavim crijevo na tu  pumpu, te je uronim do pola akvarija. Crijevo ide direktno u kupaonu i za 6-7min ode pola vode...

Offline luxy

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 28
« Odgovori #9 u: Svibanj 31, 2010, 20:50:38 poslijepodne »
glazba je vrhunska,ja mislio da mi komp crkava  :D
super akvač,vidi se da čovjek ima iskustva
svaka čast za stroj! :D
yesterday,all my troubles seemed so far away,now it looks as thought they are here to stay,oh i believe in yesterday...

Offline Karas

• Punopravni član
  • Udruga "FENIKS" Borovo
    • Udruga "FENIKS" Borovo
« Odgovori #10 u: Svibanj 31, 2010, 23:48:58 poslijepodne »
Polako se okrećem drugoj filozofiji:od sutra smanjujem svjetlo i gnojivo i okrećem se jednostavnim biljkama kao što su paprati, mahovine i neke skroz zaboravljene biljke koje svi smatraju korovom i  iz više razloga:
1. za mjesec dana odoh na more, roditelji će se "brinuti" o aq,moram ga pripremti na neredovito gnojenje i rijeđe izmjene vode
2. nedavno sam imao imao priliku upoznati autora ovog akvarija (scape poslan na IAPLC 2010) Čovjek je od korova kojeg svatko baca čim nabavi neku "ljepšu" biljku napravio vrhunski nature scape. To je tako prirodno a tako lagano za održavanje a opet raste ispod 0.3W/lit, pognojiš kad se sjetiš,jednom mjesečno zamjeniš dio vode i uživaš u pravom komadu prirode u svom dnevnom boravku bez imalo muke...
Ta neka jednostavnost a opet prirodnost me sve više privlače baš zbog tog puta koji je predamnom...jednostavno moram akvarij prilagoditi mogućnostima održavanja i vremenu kojeg mu moji roditelji mogu posvetiti. Drugog riješenja i izbora nema, sutra smišljam taktiku pa onda u napad  :up:

Offline Vele bit

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 46
  • Tamo gore gdje...proljeće uvijek kasni
« Odgovori #11 u: Lipanj 01, 2010, 00:36:55 prijepodne »
O da! ''Drvo'' od Biofizičara mi je možda najjači akvarij koji sam uopče vidio u zadnje vrijeme na netu.

edit: E da a ovaj tvoj 2nd chance...Svaka čast,stvarno ste vi dečki sa Dunava iskočili u zadnje vrijeme sa postavima.
« Zadnja izmjena: Lipanj 01, 2010, 00:45:38 prijepodne od Vele bit »

Offline ibanezfrelon

• Punopravni član
    • ART IMAGE
« Odgovori #12 u: Lipanj 01, 2010, 05:20:06 prijepodne »
Nice! :up:

Što ne staviš tu pumpu sa spraybarom pri dnu, mislim da bi ti bilo bolje jer ovako ipak dobar dio co2 izleti van..

Offline cicovspu

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 41
  • CiCo
« Odgovori #13 u: Lipanj 01, 2010, 07:34:17 prijepodne »
Bravo Karas...

samo naprijed tako...
Zaprešić / Vukovar / Križevci
Trigon190
Cayman 60

Offline lp

• Punopravni član
    • HAS - HrAquascape.org
« Odgovori #14 u: Lipanj 01, 2010, 09:25:05 prijepodne »
Kakva ti je to muzika Karas...koji si ti car.  :D

Ovaj second chance je bolji od first chancea jedno 3 puta...bravo odlično si ga složio. Baš me zanima kako ćeš složit nastavak sa tim sporijim biljkama. Malo više mahovina i paprati će mu taman super sjest.

Nema do manje svjetla, al po meni sa co2 dobitna kombinacija. Bez co2 sve toliko sporo raste da mi postane dosadno, nemam šta radit oko akvarija. Rijetkima se to svidi, al znaš kako kažu 100 ljudi, 100 ćudi. Ovaj od biobio je odličan, mogao bi daleko dogurat na natjecanju.    ;)

Offline Karas

• Punopravni član
  • Udruga "FENIKS" Borovo
    • Udruga "FENIKS" Borovo
« Odgovori #15 u: Lipanj 01, 2010, 09:53:49 prijepodne »
Kakva ti je to muzika Karas...koji si ti car.  :D

:D   :ying: :rotfl:  :D

Nice! :up:
Što ne staviš tu pumpu sa spraybarom pri dnu, mislim da bi ti bilo bolje jer ovako ipak dobar dio co2 izleti van..

Probaću ovako kako je sada,blago prema gore, nije mi problem za gubitak CO2 jer njega barem imam, boca od 5kg + boca od 2kg u rezervi. Bitnije mi je razbiti onu masnu površinu i skramu koja se skupljala i uništavala me. Kada taj problem riješim usmjerim spray bar više prema dolje...

Ovaj second chance je bolji od first chancea jedno 3 puta...bravo odlično si ga složio. Baš me zanima kako ćeš složit nastavak sa tim sporijim biljkama. Malo više mahovina i paprati će mu taman super sjest.

Nema do manje svjetla, al po meni sa co2 dobitna kombinacija. Bez co2 sve toliko sporo raste da mi postane dosadno, nemam šta radit oko akvarija. Rijetkima se to svidi, al znaš kako kažu 100 ljudi, 100 ćudi. Ovaj od biobio je odličan, mogao bi daleko dogurat na natjecanju.    ;)

Dobio sam od biobio-a par njegovih korov biljaka,vidi se na videu na desnoj strani između rotale i microsoruma taj korov, a ima ga i na drugoj strani druga vrsta.  Kaže čovjek da je najveći korov kojeg je od sada imao Najas guadalupensis, raste i širi se kao nijedna druga akvaristička biljka. To mu je na lijevoj strani gore. Baš mi se sviđa,ali ju nisam nabavio. ako ga ima netko neka mi se javi.
Ovaj moj 2nd chance je manje više ubiljen koliko treba. Samo da se razrastu te mahvine,rotale i korov i to je to. Cuba je dobro krenila i dobila cijano pa će ići napolje a za prednji plan ubacim još staurogyne-a kojeg nikako da još nabavim, nemaju ga baš ljudi a baš je fora i lagan za održavanje.
Mahovine neće ići na grane,jednostavno grane su pretanke i ostaviću ih gole. Mahovine sam vezao po kamenju i lako ih prabacim gdje treba, ma cijeli setup je jako mobilan baš iz tog razloga. Vrtim i prebacujem sve naokolo dok nenađem dobitnu kombinaciju. Vidjećete bolje na sljedećem updateu, potrudiću se da okačim dobre fotke.
Odmah smanjujem CO2, koji je i danju i noću bio na max, sada će se paliti 3 sata prije lampi, nabiti koncentraciju co2 i držati je na nivou pola vremena rada lampi,onda se co2 gasi i polako opada koncentracija co2  a lampe idalje rade. I taman opadne na zeleno i lampe se ugase. Preko noći bez co2,to će mi biti sigurnije i za ribice dok mene nema. Gnojenje također smanjujem, moram još taj režim gnojenja smisliti,ali vjerojatno jednom tjedno ubacivanje mikro, drugi dan makro i to je to, jednom tjedno izmjena vode... znači totalna laganica i smirivanje lopte... Rasvjeta nek ostane tih 117W na 200l 10sati na dan, to nije tako strašno, ipak su lampe 20ak cm od površine vode...
Inače bio sam jučer kod prijatelja akvariste, ima 45l akvarij,24w aquastar, dodaje samo mikro kad se sjeti, imjena vode je 5l kad zaliva cvijeće jednom mjesečno, kripte,microsorumi, mahovine,neka rotala,limun... to tako dobro šljaka da nepovjeruješ, co2 nema,čak suprotno,neki unutarnji filter ubacuje zrak u aq... on samo gleda u akvarij i hrani ribice i sve super, a ja se ubijam sa hi-tech akvarijem, blyxom,cubom, ovim-onim i opet cijanobakterija, neka bijela skrama na površini, iz silikona, čupava na grani po fissidensu... bilo je i končaste al srećom ne više... vijam tu ravnotežu i sklad u akvariju...odoh sad meditirati da nebrbljam više :D

Offline luxy

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 28
« Odgovori #16 u: Lipanj 01, 2010, 12:26:47 poslijepodne »
po meni što manje kemije i raznih tehnikalija,to bolje za akvarij
nekako sve više primjećujem:što više pazim,redovno gnojim,ono sve gore i gore,ma treba samo uživati u akvariju,pusti kemiju,ima li u prirodi toliko preparata,a bilje itekako dobro raste...
toliko od mene! :up:
yesterday,all my troubles seemed so far away,now it looks as thought they are here to stay,oh i believe in yesterday...

Offline Karas

• Punopravni član
  • Udruga "FENIKS" Borovo
    • Udruga "FENIKS" Borovo
« Odgovori #17 u: Lipanj 11, 2010, 19:27:09 poslijepodne »
Update  ;) Nema se šta pokazati ali bio prijatelj sa aparatom pa je bacio koju fotku! Bilje stagnira,ona smeđa alga napala neko nježno bilje...Posađena Staurogyne sp i još ću je dodati. Imam 15ak vrsta bilja i polako izbacujem one koje su tu samo zbog cikliranja jer nisam imao dosta biljne mase.
Panjevi mobilni, desna strane mi se sviđa,lijevu nikako da složim dobro.
Hygrophila diformis mi se jako sviđa (ima je na lijevo iza panjeva) i ona će biti iza panjeva, a u njenoj pozadini rotala r.
U planu je da udžunglim ovaj aq  :D

Naknadni edit:

Od algi samo ta smeđa koja me ubija, nema više masne površine, još nešto malo ima skrame na silikonu ali to grecam kad radim izmjene vode. I malo čupave koja je došla sa kriptama ali se povlači. Znači polako preuzimam kontrolu,jako polako... nadam se da ću je potpuno preuzeti do kraja mjeseca kada odoh...
Hvala Tinu, dofurao je svoj TetraTec EX 700 koji pomaže mom EX1200 u filtraciji kojom nikako nisam zadovoljan i koja kumuje ovim algama. Nadam se da će i to doći na svoje uskoro,pa makar izbacio sve ribe i ubacio kozice dok se nevratim.
Gnojenje od sada 10ml Profito, 10ppm nitrata, 2 ppm fosfata, isti dan kad mjenjam 50% vode, znači nemože jednostavnije,što mi je i cilj.

« Zadnja izmjena: Lipanj 11, 2010, 19:35:27 poslijepodne od Karas »

Offline cann

• Moderator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
« Odgovori #18 u: Lipanj 11, 2010, 19:29:24 poslijepodne »
je..desna je puno ljepša i potpunija, panj je dobro "sjeo"..mada mislim da bi isto tak treba okrenut i na lijevoj strani, mislim malo prema nazad i zaokrenut/rotirat ga prema desno  -?

Offline opijum

• Trade Count: (+2)
  • Punopravni član
« Odgovori #19 u: Lipanj 11, 2010, 19:47:58 poslijepodne »
Sve je na svom mjestu ali eto možeš taj panj namjestit kak ti je cannibal rekao jer je možda malo previše u prednjem planu -?.
A ništa sad moraš svojima detaljno napisat upute i ostavit na vidljivom mjestu blizu akvarija dok si na :g015: :brod: A što se tiče koza mislim da ti je to odlična ideja i ja sam razmišljoa o tome neću ubacivati ribe skoro a koze su mi odlične jer ih neču morati hraniti svaki dan ko ribe. Ovak stoka ima svaki dan alga švedski stol :D

Offline Puffy

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 30
  • univ. bacc. biol.
« Odgovori #20 u: Lipanj 11, 2010, 20:14:25 poslijepodne »
Jao, kako ovo dobro izgledaaa! Stvarno mi se jako sviđa.
Nije li smeđa algetina česta pojava u cikliranju? Kada potroši sav višak koji joj paše iz vode - maknut će se. Dotada, nadam se neće biti posljedica po bilje.
FILIP (Valpovo)

Offline Vele bit

• Punopravni član
  • Tamo gore gdje...proljeće uvijek kasni
« Odgovori #21 u: Lipanj 12, 2010, 12:07:58 poslijepodne »
Citat:
Inače bio sam jučer kod prijatelja akvariste, ima 45l akvarij,24w aquastar, dodaje samo mikro kad se sjeti, imjena vode je 5l kad zaliva cvijeće jednom mjesečno, kripte,microsorumi, mahovine,neka rotala,limun... to tako dobro šljaka da nepovjeruješ, co2 nema,čak suprotno,neki unutarnji filter ubacuje zrak u aq... on samo gleda u akvarij i hrani ribice i sve super, a ja se ubijam sa hi-tech akvarijem, blyxom,cubom, ovim-onim i opet cijanobakterija, neka bijela skrama na površini, iz silikona, čupava na grani po fissidensu... bilo je i končaste al srećom ne više... vijam tu ravnotežu i sklad u akvariju...odoh sad meditirati da nebrbljam više

U potpunosti razumijem tu frustraciju.

Offline ibanezfrelon

• Punopravni član
    • ART IMAGE
« Odgovori #22 u: Lipanj 14, 2010, 12:51:20 poslijepodne »
Citat:
Inače bio sam jučer kod prijatelja akvariste, ima 45l akvarij,24w aquastar, dodaje samo mikro kad se sjeti, imjena vode je 5l kad zaliva cvijeće jednom mjesečno, kripte,microsorumi, mahovine,neka rotala,limun... to tako dobro šljaka da nepovjeruješ, co2 nema,čak suprotno,neki unutarnji filter ubacuje zrak u aq... on samo gleda u akvarij i hrani ribice i sve super, a ja se ubijam sa hi-tech akvarijem, blyxom,cubom, ovim-onim i opet cijanobakterija, neka bijela skrama na površini, iz silikona, čupava na grani po fissidensu... bilo je i končaste al srećom ne više... vijam tu ravnotežu i sklad u akvariju...odoh sad meditirati da nebrbljam više

U potpunosti razumijem tu frustraciju.
da,da...

Offline lp

• Punopravni član
    • HAS - HrAquascape.org
« Odgovori #23 u: Lipanj 14, 2010, 13:16:23 poslijepodne »
Ovako kad gledam sa slike kao da je ovaj lijevi panj previše naprijed...kad bi ga malo iza pomakao bilo bi puno bolje.  ;)

EDIT:

Pa tko vam brani napravit low light akvarij i uživat kao taj akvarista? Treba sve probat i naći sebe u tome. Nije za svakoga high light akvarij sa dodavanjem hrpe gnojiva. To oduzima vremena i nije za svačiji stil života.  ;)

Mala digresija...meni je jedino smješno kad netko stavi zemlju za cvijeće u podlogu i kaže ne volim baš ubacivat kemiju u akvarij, a ono stavio je odmah u startu u podlogu hrpu kemije, al glavno da je ne voli ubacivat.  :D
« Zadnja izmjena: Lipanj 14, 2010, 13:23:41 poslijepodne od lp »

Offline M23_Vu

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 40
  • AqVu
« Odgovori #24 u: Lipanj 16, 2010, 22:15:42 poslijepodne »
Akvarij uživo stvarno odlično izgleda!  :klap:  ima jako puno potencijala i samo se malo još pozabavi oko granja...vidim dosta si bilja izbacio van i sad još bolje izgleda.... :up: