Hej

Evo pokušat ću ti pomoći, ali ja sam ipak još uvijek početnica, pa neka me iskusniji isprave ako griješim.
Što se tiče same kupnje agame, to je uvijek bolje obaviti kod uzgajivača nego u dućanu, jer nikad nemožžeš biti siguran u kakvim je uvjetima držana životinja, je li zdrava itd.
Ne znam zašto hoćeš baš mužjaka, ali ako želiš malu agamu, najvjerojatnije joj nećeš ni znati spol, jer razlike postanu vidljive tek u dobi od kojeg mjeseca i kad dosegnu oko 15 cm...
Terarij ti je jednostavnije kupiti, ali jeftinije napraviti. Ovisi o tome koliko imaš vremena i volje. Ja imam terarij od OSB ploča i maloj je super unutra, a OSB ploče nisu ni skupe, tako da preporučam to... bitno ti je da napraviš ventilaciju (najbolje vertikalnu) i paziš na temperaturu i vlagu.
Agama jede žive kukce (cvrčke, phobase, dubie, ponekad brašnare itd.), ali nesmiješ joj davati tvrdokrilce (npr.bubamara). Također, dok je agama mala možeš joj dati žive brašnare (ali samo svakih par dana, jer sadrže fosfor koji joj je potreban, ali ne u prevelikim količinama), jer ih ona ubije i pojede, ali kad naraste bolje joj nemoj davati, jer tad agame gutaju, a brašnari to ponekad prežive i ozlijede agamu iznutra (Saša, hvala ti na ovom objašnjenju

) Hrana mora biti proporcionalna veličini agame, da nebi došlo do komplikacija. Osim te proteinske hrane, agama jede i povrće (endiviju, matovilac, mrkvu, mahune, grašak, leću, maslačak...) i voće (jabuke, dinju, kruške, grožđe...) Svaki drugi ili treći dan treba joj hranu posipati određenim vitaminima.
Od bolesti nema zašto oboljeti ako se pravilno brineš za nju, treba pripaziti da ne ostane stare kože kad se presvlači i ako primijetiš neke promijene na njoj (npr. neprirodnu boju, stolicu, težinu..) odvedi ju veterinaru... za to ti je najbolja doktorica Maja Lukač na veterinarskom faxu ( to je u Zagrebu, ne znam za neka druga mjesta), a ako tvoj ujak liječi i egzotične životinje onda nemaš briga

Mislim da sam odgovorila na sve, više o agami si možeš pročitati ovdje -
http://www.akvarij.net/index.php?option=com_content&view=article&id=219:pogona-vitticeps-bradata-agama-ukratko-i-openito&catid=56:gmazovi&Itemid=176...
Sretno u nabavci agame i javi ako trebaš još nešto