Lipanj 29, 2025, 13:32:09 poslijepodneNajnoviji Član: hrga1977

Autor Tema: Pocetnik , Molim pomoc !  (Posjeta: 1562 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Ivo

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • **
Pocetnik , Molim pomoc !
« u: Svibanj 27, 2010, 22:32:54 poslijepodne »
Ovako , imam 15 god i od malena sam jako zainteresiran za gustere buduci da mi je ujak veterinar .
Od malena sam se igrao s njegovim gusterima i zato sam odlucio kupiti jednog ...
Odlucio sam se za Bradatu agamu.
Znaci , ovo me zanima :
Gdje kupiti povoljno muzijaka bradate agame ?
Mozete li mi reci kako da si napravim terarij ili jos bolje gdje da kupim ?
Sto jede?
Obolijeva li od parazita i bolesti cesto?
Kako i cime da ga hranim ?
I to je za sada to...
Ako bude jos pitanja pitat cu i da bude napomenuto ne zelim ugroziti zivot zivotinji dok ne budem znao sve potrebno da mu bude dobro.
Sada ako bi mi netko zelio pomoci bio bih previse zahvalan.
Hvala !!

Offline nemo123

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 30
    • moja priča na blogu :)
Odg: Pocetnik , Molim pomoc !
« Odgovori #1 u: Svibanj 27, 2010, 23:23:44 poslijepodne »
Hej :)
Evo pokušat ću ti pomoći, ali ja sam ipak još uvijek početnica, pa neka me iskusniji isprave ako griješim.
Što se tiče same kupnje agame, to je uvijek bolje obaviti kod uzgajivača nego u dućanu, jer nikad nemožžeš biti siguran u kakvim je uvjetima držana životinja, je li zdrava itd.
 Ne znam zašto hoćeš baš mužjaka, ali ako želiš malu agamu, najvjerojatnije joj nećeš ni znati spol, jer razlike postanu vidljive tek u dobi od kojeg mjeseca i kad dosegnu oko 15 cm...
Terarij ti je jednostavnije kupiti, ali jeftinije napraviti. Ovisi o tome koliko imaš vremena i volje. Ja imam terarij od OSB ploča i maloj je super unutra, a OSB ploče nisu ni skupe, tako da preporučam to... bitno ti je da napraviš ventilaciju (najbolje vertikalnu) i paziš na temperaturu i vlagu.
Agama jede žive kukce (cvrčke, phobase, dubie, ponekad brašnare itd.), ali nesmiješ joj davati tvrdokrilce (npr.bubamara). Također, dok je agama mala možeš joj dati žive brašnare (ali samo svakih par dana, jer sadrže fosfor koji joj je potreban, ali ne u prevelikim količinama), jer ih ona ubije i pojede, ali kad naraste bolje joj nemoj davati, jer tad agame gutaju, a brašnari to ponekad prežive i ozlijede agamu iznutra (Saša, hvala ti na ovom objašnjenju :) ) Hrana mora biti proporcionalna veličini agame, da nebi došlo do komplikacija. Osim te proteinske hrane, agama jede i povrće (endiviju, matovilac, mrkvu, mahune, grašak, leću, maslačak...) i voće (jabuke, dinju, kruške, grožđe...) Svaki drugi ili treći dan treba joj hranu posipati određenim vitaminima.
Od bolesti nema zašto oboljeti ako se pravilno brineš za nju, treba pripaziti da ne ostane stare kože kad se presvlači i ako primijetiš neke promijene na njoj (npr. neprirodnu boju, stolicu, težinu..) odvedi ju veterinaru... za to ti je najbolja doktorica Maja Lukač na veterinarskom faxu ( to je u Zagrebu, ne znam za neka druga mjesta), a ako tvoj ujak liječi i egzotične životinje onda nemaš briga :up:
Mislim da sam odgovorila na sve, više o agami si možeš pročitati ovdje - http://www.akvarij.net/index.php?option=com_content&view=article&id=219:pogona-vitticeps-bradata-agama-ukratko-i-openito&catid=56:gmazovi&Itemid=176...
Sretno u nabavci agame i javi ako trebaš još nešto :)

Offline ivborosa

• Moderator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 33
« Odgovori #2 u: Svibanj 27, 2010, 23:27:54 poslijepodne »
prvo si procitaj http://www.akvarij.net/index.php?option=com_content&view=article&id=219:pogona-vitticeps-bradata-agama-ukratko-i-openito&catid=56:gmazovi&Itemid=176

tu bi trebo saznat vecinu informacija...

ako te bude jos nekaj zanimalo slobodno pitaj...

b agame su super jedino kaj dok su male jako puno jedu pa bi bilo dobro da si uzgajas sam hranu da ju imas s cim hranit jer bi inace mogo bankrotirat...kasnije kad poraste je prehrana relativno jetina
terarij mozes kupit kod jednog od sponzora na stranici npr teraristika.hr....matija radi prekrasne terarije...ili jeftinija opcija da si sam napravis od iverala kantiranog, ili od osb ploca (sto je najjeftinije ali en i najljepse)

oko nabavke...njih ima dosta cesto u rh ima par ljudi koji ih uzgajaju, pa ilis e strpis dok neko nebude imo leglo ili pak mozes ovak narucit, jer se dosta lako i jeftino mugu uzet
Akvaristika u srcu, teraristika u (cenzura) =) =)

Offline Ivo

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #3 u: Svibanj 27, 2010, 23:50:29 poslijepodne »
Ovako ljudi hvala na svemu imam samo nekoliko pitanja sada jel zna netko pouzdanog uzgajivaca ( od koga si uzela nemo ? ) i u vezi obs ploca , gdje ih nabaviti te za ventilaciju jel to samo rupe napraviti ili sta .
Jos , kakva treba biti podloga i gdje da kupujem hranu ?

Hvala !!

Offline ivborosa

• Moderator
  • Punopravni član
« Odgovori #4 u: Svibanj 28, 2010, 00:06:45 prijepodne »
OSB ploce imas u svakom ducanu s gradjevinom i onima tipa bauxxxx u svim takvim...meni osobno najjeftinije je u uradi sam jer prodaju cijele ploce po nekoj smjesnoj cijeni...mislim da oko 80-90 kuna

za ventilaciju imas razlicitih mrezica...tj neznam kak se to zove one ventilaciske nesto...kaj ljudi stavljaju na npr kupaonska vrata, na zid...ja sma naso od plastike i super su mi...samo trebas malo potrazit jer znaju bit ekstremno skupe...to sam isto kupio u vce gore spomenutom ducanu

podloga ti je pijesak...a hranu kupujes kod nekoga ko prodaje :D...ima par ljudi na forumu pa ih mozes kontaktirat

Offline Ivo

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #5 u: Svibanj 28, 2010, 00:12:21 prijepodne »
Hvala ti puno , jel mi mos rec dimenzije za malu i veliku agamu ?
I tko prodaje kvalitetne agame ?

Offline ivborosa

• Moderator
  • Punopravni član
« Odgovori #6 u: Svibanj 28, 2010, 00:15:58 prijepodne »
necu ti rec koliki terarij ti treba jer nisi ni otvorio link(priznaj)...LJENCINO!!!!!! :D :D :D :D  fino si otvori i sve ti prekrasno piše crno na bijelo :zagrljaj:

a kaj se tice agama...sad zadnje mislim da je skorpac imo ali neznam jer mu ostala jos koja...posalji mu pp...ak on nema sigurno ce znat ko ima..a ak nece onda stavi u oglase

Offline Ivo

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #7 u: Svibanj 28, 2010, 00:20:53 prijepodne »
Hehe fala , btw kunem se svojom buducom agamom da sam otvorio link al sam dimenzije preskocio valjda haha .

Offline ivborosa

• Moderator
  • Punopravni član
« Odgovori #8 u: Svibanj 28, 2010, 00:32:04 prijepodne »
da da to je ono: "kad se kunem majkom, mozda i lažem, ali kad se kunem u oca ne lažem majke mi"

no bitno da ti fino procitas taj link, di bus sazno sve kaj trebas znat...vidis malo terarij, vidis kak zgleda ventilacija ( sve je super opisano) pa jos malo na google sjedne da vidis jos svacega i onda je to to

Offline Ivo

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #9 u: Svibanj 28, 2010, 00:48:47 prijepodne »
Evo sve sam 3 put proso jos nabavit dijelove , sredit terarij i dolazi bradonja xD

Offline ivborosa

• Moderator
  • Punopravni član
« Odgovori #10 u: Svibanj 28, 2010, 00:59:05 prijepodne »
drago mi ej da imamo jos jednog tera(o)ristu  :up:

Offline nemo123

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 30
    • moja priča na blogu :)
« Odgovori #11 u: Svibanj 28, 2010, 06:13:06 prijepodne »
Mislim da ih skorpac više nema, ja sam uzela zadnju  :star:
Ali možda se varam -.-" A što se hrane tiče, ja sam mkupila od IggyOS - a, bube su u dobrom stanju i lijepo se množe ;) a i mislim da ih on prodaje najviše vrsta odjednom...

drago mi ej da imamo jos jednog tera(o)ristu  :up:

Slažem se :up: