Srpanj 20, 2025, 19:15:40 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: ugibaju mi skalari molim pomoč  (Posjeta: 1280 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline neva

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 50
ugibaju mi skalari molim pomoč
« u: Svibanj 16, 2010, 16:09:36 poslijepodne »
ovako akv. je 120 l,imam 6 crnih,6 crvenih,6crvenoglavihneonki,4 corya,2 ancistrusa,bila 4 skalara sada samo1,6 narančastih tetri,dosta bilja i2 loze.filter je vanjski SPUŽVA AKTIVNI UGLJEN I GRANULICE PROTIV AMONIJAKA,mijenjam vodu cca svaki 2 tjedan 50%,temp.je 25 i sipam uvjek bunarsku vodu i sori zaboravila sam da imam i guramije 2 kom jedna ženka mi je nedavno uginula od trbušne vodenice(bar mislim jer je bila naježena i imala je napuhnut stomak).Kod skalara nema nikakvih vanjskih znakova na koži, samo prestanu jesti,povlače se napovršinu i nakon 2 dana uginu .Ovom zadnjem su oči bile malo izbačene.I još jedan problem sa ženkom corya stalno pravi mjehuriće na površini normalno jede i normalno izgleda,nije se nikad mrijestila ,a stara je 2 god. probala sam je odvojiti sa 2 mužijaka ali ništa od toga nakon 1mj i radila sam onako kako piše da treba postupiti.I umalo da zaboravim voda nema nikakav miris ,filter perem u akv. vodi po potrebi,ribe hranim JBLNovo Bel 1 na dan. U naprjed hvala inadam se da ne zamjerate na pravopisnim grškama jer kucam po tipkovnici ko kokoš.

Offline ibanezfrelon

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 46
    • ART IMAGE
Odg: ugibaju mi skalari molim pomoč
« Odgovori #1 u: Svibanj 16, 2010, 16:40:35 poslijepodne »

Offline ceh

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 50
« Odgovori #2 u: Svibanj 16, 2010, 17:19:42 poslijepodne »
koliko ćesto mjenjaš aktivni ugalj naime taj semora mjenjat  jer  poslije izvjesnog vremena   ugalj  se zasiti  i poćne vraćat otrovne materije  u akvarijum
jel ti  gunami puko u akvariju  ili si mu sama  skratila muke (ovo pitam ja i ja imam dva tri gunamija koji imaju velike stomake  i nekad se nakostreše  al ovo je več mjesecima )
ako je pukla u akvarijumu onda je zagadila cio akvarij

ako imaš pumpu za zrak ukljući   po ovom mnogo mi se  ćini ko trovanje amonijakom  znaći izmjena vode  i dodavanje  ffm  bi  bilo nešto  osnovno za napravit

sretno
Please remember that the following comments are personal experiences and may or may not apply to your setup. Use them as guide to help better understand your fish,

Offline neva

• Punopravni član
« Odgovori #3 u: Svibanj 16, 2010, 22:47:56 poslijepodne »
kao prvo hvala na javljanju i aktivni ugljen sam mjenjala prije 3mj ,a gurami nije pukla izvadila sam je prije iz akvarija. Ostale ribice se ponašaju normalno.prije jedno 3-4tj sam imala problema sa Ihijom ali nakon toga je sve bilo u redu.Akvarij mi je uvjek otvoren jer nemam original pokrov ako to šta znači

Offline neva

• Punopravni član
« Odgovori #4 u: Svibanj 16, 2010, 22:49:48 poslijepodne »
sory zaboravi napisati da sam neki dan promjenila nekih 30%vode i da li neko zna zašto je cory poludila :roll:hvala u naprjed :zagrljaj:
« Zadnja izmjena: Svibanj 16, 2010, 22:53:44 poslijepodne od neva »

Offline ceh

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 50
« Odgovori #5 u: Svibanj 17, 2010, 08:49:32 prijepodne »
aktivni ugalj izbaci iz akvarija   šteti biljkama , ako se koristi ondase koristi 4-5  dana  i vadise iz akvarija
u 3 mjeseca onse zasiti  i sve ti vrti u akvarijum
kori  je  živahna ribica   uvjek hvataju zrak prave baloniće    sve je normala
 bilo bi dobro da ispuniš upitnik   o bolestima   kolega ti je dao link
 vodu  zavisi koliko je akvarijum  star    al je dobro mjenjat  jednom tjedno  30%  i jednom u mjesecu oprat  filter  u akvarijskoj vodi

opet napominjem da mnogo ljudi nevoli aktivni ugalj   jedan sam od njih  njeg samo koristim ako ljećim ribe u karanteni  pa poslije terapije filtriram 4-5 dana  i onda vadim vanka   ugalj   ali ako  ga ti koristiš onda bi bar jednom u dva tjedna morala mjenjat   znaći  stari baciš  i ubaciš nov

opet napominjem  to bi mogao biti jedan   od uzroka problema

Please remember that the following comments are personal experiences and may or may not apply to your setup. Use them as guide to help better understand your fish,

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 55
    • Facebook profil
« Odgovori #6 u: Svibanj 17, 2010, 10:04:05 prijepodne »
Pozdrav neva,

U svom akvariju očito imaš porblema sa kemijskom i biološkom kvalitetom vode. Naime, provela si liječenje protiv icha a istovremeno ti je aktivni ugljen u filteru 3 mjeseca tako da je isti neutralizirao lijek protiv icha a istovremeno si pobila dobar broj dobrih bakterija koje žive u akvariju i u filter materijalu. Sukladno navedenom vjerujem da su ti u akvariju povišene razine amonijaka, nitrata, nitrita, nitrozamina i fosfata.  Uz navedeno, s obzirom da ulijevaš u akvarij bunarsku vodu koja je bakteriološki, virološki a moguče i parazitološki onečišćena, u tvom akvariju sa ribama žive mnogi uzročnici bolesti koji samo čekaju da se poremeti kemijska kvaliteta vode, odnosno da ribama opadne imunitet i tada ribe obolijevaju (trbušna vodenica, ispupčene oči i dr.).

Ja bih na tvom mjestu napravio slijedeće:

1. Proveo bih liječenje cijelog akvarija sa JBL Furanol 2 ili sa Sera Bactopur Direct a s ciljem da poubijam masu bakterija koja se nalazi u tvom akvariju (prethodno vađenje aktivnog ugljena iz filtera).
2. Nakon liječenja kada više nema zločestih bakterija u filteru, akvarijsku vodu mijenjao bih samo sa vodom iz pipe jer je to bakteriološki čista voda

Nadam se da znaš postupke liječenja, te postupak ubrzanog cikliranja nakon liječenja pa o tome neču dužiti. Pozdrav i sretno.

Offline luxy

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 28
« Odgovori #7 u: Svibanj 17, 2010, 12:29:32 poslijepodne »
plavi svima pomogne :up:
yesterday,all my troubles seemed so far away,now it looks as thought they are here to stay,oh i believe in yesterday...

Offline neva

• Punopravni član
« Odgovori #8 u: Svibanj 17, 2010, 15:08:14 poslijepodne »
Hvala puno na savjetima . Ihiju sam liječila u drugom akvariju ,a u ovom sam digla temperaturu do28 i u njemu nije bilo niti jedne ribe tako da ličinke uginu,za sada su sve ostale ribe u redu i ugalj ide van pa če da vidimo još jednom hvala iako imate vremena za još jedno pitanje ne vezano za bolesti  : kako sa svom ovom ribom +sharki idu kozice

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 55
    • Facebook profil
« Odgovori #9 u: Svibanj 17, 2010, 15:31:49 poslijepodne »
Ako imaš dovoljno biljaka za sakrivanje kozice mogu iči bez problema, skalari ih vole papati ali bilje+brzina kozica daje kozicama puno veče šanse za preživljavanje.

Offline neva

• Punopravni član
« Odgovori #10 u: Svibanj 17, 2010, 16:01:48 poslijepodne »
Ma onda super imam more mahovine i na kraju sam nadošla šta sam napravila naime druga grana koju sam stavila u akv. otkuhala sam je 1 i nisam je dobro očistila šta misliš da li je to možda bio problem(naime to sam popravila)i još nešto nadam se da nisam dosadna ancistruska mi se zadnji put mrijestila prije 6mj naime ćup u kojem su voljeli biti im je postao mali pa sam ga zamjenila i sada im se ne sviđa oni su stari oko  3 god. probala sam ih i makniti u drugi akvarij ali ništa imaš kakav savjet :)