čestitam Olembe, postao si tata

ja sam imala ove ribe pred jedno 7 - 8 godina, možda i više, nisam ni znala kako se zovu.
iako je tužno što niti jedna riba (i dobar dio bilja

) ne može s njima u akvarij, stvarno ih je prekrasno gledati

moji su imali jedno 50tak malih, isto su tako kopali rupe, ženka ponarančastila...
sad ih nemoj micati - ona će perajama stvarati struju vode preko jajašaca da se ne upljesnive, a on će stražariti nad njima.
samo gurni prst u vodu pa ćeš sve zvijezde vidjet

nemoj se prepasti ako počnu uzimati jajašca u usta - neće ih pojesti, nego ih ponekad miču s jednog mjesta na drugo.
kad malci proplivaju kretat će se sasvim bezglav. roditelji će ih stalno loviti usima i gurati u neki kutak koji budu smatrali sigurnim.
a kad malci ovladaju plivanjem kako treba, slijedit će mamu i tatu ko male muhice svud po akvariju.
malci su prekrasan prizor.
odmah kreni s uzgojem artemije za živu hranu (imaš jajašca u pet shopovima, trebat će ti jedna velika plastična boca i pumpica za zrak).
malci će kroz par dana potrošiti žumančane vrećice i trebat će im živa hrana.
predlažem ti da kad mali malo narastu (recimo skoro pa cm) da ili njih, ili roditelje prebaciš u veći akvarij.
po mogućnosti malce.
roditelji će se onda opet mrijestiti, a ti ćeš u velikom akvariju imati jato malih ribica. kad malo porastu izgledat će super.
jedino, ovaj veseli ciklus mora u jednom trenutku stati jer, kao što rekoše gore, nema čovjek više kud s tim malim ribicama... meni je to svojedobno jako teško palo. nitko ih neće udomiti jer papaju druge ribice, i onda nemaš kud s njima. a preslatki su, i baš neobično inteligentni za ribe.
eto, to je to od mene.
čestitke još jednom - uživaj s ribicama dok stigneš, stvarno su prekrasna stvorenja.