Srpanj 27, 2025, 13:27:54 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: oprema akvarija za zlatnu ribicu  (Posjeta: 9775 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Gini

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
oprema akvarija za zlatnu ribicu
« u: Svibanj 06, 2010, 11:45:33 prijepodne »
Pozdrav!
Nenadano smo doma dobili zlatnu ribicu. Jučer sam kupila akvarij, filter micro jet 40nešto, šljunak. Zanima me dali mi još nešto treba npr. pumpa za zrak? Akvarij je dimeznija 45x23x30cm. kako staviti taj filter -skroz u vodu ili nešto mora virit van,nemam upute.
Inače znam za cikliranje, prehranu ali ovo me ubija. Ne mislim ništa trpat unutra samo stavit dole šljunak i to je to.
Nemojte me napadat ako sam negdje kiksala! 

Offline Klanjo

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 43
  • Bolje vrabac u ruci nego riba iza ormara.
Odg: oprema akvarija za zlatnu ribicu
« Odgovori #1 u: Svibanj 06, 2010, 12:18:29 poslijepodne »
Pozdrav i dobro došla,
Po mojem proračunu to je 30 lit. akvarij ak sam u krivu nek me ispravi netko,
Filter ti je ok on je do 40 lit. takav imam za karantenu ali se jako brzo štopa sa zlatnim tak da buš ga morala čistiti često, ja sam ga čistil svaka 5 dana jer je protok pao skroz,uz filter si trebala dobiti i crnu cjevčicu koja na kraju ima plastični regulator to nabiješ na vrh filtera,isto imaš malu cijev kaj viri iz njega al ona ti je željezna,to ti je da baca zrak ili ti balončiče ,ali ja preferiram da imaš za zrak posebno pumpu koja je za to.

E sada akvarij ti je premali za zlatnu pogotovo ak je karas ak je pajčolankica ili neka druga fency zasada če ti biti ok ali to zasada mislim na sljedečih 6 mjs.

Ako nisi pročitaj si članak

http://www.akvarij.net/index.php?option=com_content&view=article&id=565:zlatna-ribica-carrasius-auratus-zanemarena-ljepotica&catid=20:anci&Itemid=63

Pozdrav,
Mudrost se krije u riječima velikog Aristotela:
"Sinko, ako tebi treba filozofija da piješ vino, mislim da imaš ozbiljnih problema."

Offline Andrijana

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Lokacija: Zagreb Dugave
« Odgovori #2 u: Svibanj 07, 2010, 16:31:32 poslijepodne »
Akvarij nije idealan, ali će sigurno poslužiti ako se radi samo o jednoj ribi. Uz filter joj osigurate pumpu za zrak, nemojte pretjerivati sa hranjenjem (ne smije ni gladovati) i to će biti ok. Litraža bi trebala biti veća, ali s obzirom na većinu sirotih riba koje krepiraju u kuglama 5-6 litara, vaša će imati koliko toliko pristorjan život, a onda kad se ukaže prilika za nešto većim, samo naprijed....

Offline murtila

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #3 u: Svibanj 21, 2010, 18:04:11 poslijepodne »
Ma, da...i ja mislim da je dovoljna litraža, uvijek kažu 30 po ribici, imaš jednu i to je o.k...barem za sada.
Kad se ja sjetim u čemu sam dobila čak 3 ribice, isto nenadano ....jadnice male ...al, brzo sam ih prebacila, naravno kad sam sve doznala zahvaljujući ovdje dobrim ljudima  ;)

Ako imaš na vrhu filtera tu cjevčicu za zrak, ona ti mora viriti van, odnosno ne biti u vodi, znači ostatak filtera ti mora biti u vodi, barem mislim da je tvoj filter za vodu
iako mislim da ti je pametnije kupit posebno pumpu za zrak
Koja ti je vrsta zlatne  :question:
Aj stavi i koju sličicu

i naravno...dobrodošla  :)

FBI - Riboobavještajci :ninja:

Offline Goldfish

• Novi član
  • *
« Odgovori #4 u: Svibanj 23, 2010, 22:12:42 poslijepodne »
Ljudi, ja imam jednu veliku zlatnu ribicu sa duplim repom i jednu malu žutu sa velikim druplim repom i velikim perajima ta je dosta manja u okruglom akvarijumu su, u negde oko 3-4 litre i manje, jel to malo? Stalno im se brzo prlja voda, nemaju ništa nameravam još da dokupim šljunak, šta im treba? Stalno izlaze i uzimaju vazduha gore, i šta da uradim da se ne prlja voda i da imaju vazduha, imam 14 godina pa sam nov u ovome, imao sam pre ribice ali nisam ja brinuo o njima, pa bih molio što detaljnije objašnjenje  :up: Hvala unapred :heart:

Offline Annie_S

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 39
« Odgovori #5 u: Svibanj 23, 2010, 22:17:26 poslijepodne »
Litraza treba biti barem 10 puta veca, dakle barem 40 litara. Okrugli akvariji su neprihvatljivi iz vise razloga-osim sto unistavaju vid ribicama, na njih se ne moze postaviti filter koji je neophodan, pogotovo jer su zlatice veliki zmazanci. Dobro bi dosla i zracna pumpa, ribicama ti fali kisika. Procitaj vodic za pocetnike na portalu.

Offline luxy

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 28
« Odgovori #6 u: Svibanj 23, 2010, 22:22:09 poslijepodne »
imaš 2 ribice i to zlatne u 4 litre,omg...
nema veze tek si početnik,ako ikako možeš osiguraj im akvarij od barem 50 litara,ako ne udomi ih,jer se nijedna ribica ne bi smjela držati u takvim uvjetima,pročitaj vodič za početnike(jako dobra stvar),osiguraj im pumpicu za zrak i filter,ali prvo nabavi veći akvarij...
yesterday,all my troubles seemed so far away,now it looks as thought they are here to stay,oh i believe in yesterday...

Offline ZliBrka

• Moderator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
"Dišemo slobodno jedino kad nas s drugima povezuje zajednički cilj koji nadilazi naše JA."  Zemlja Ljudi

Offline Goldfish

• Novi član
  • *
« Odgovori #8 u: Svibanj 23, 2010, 22:50:54 poslijepodne »
Ok, hvala pročitaću, viđao sam i mnogo veće zlatne ribe u istom akvarijumu, pa zato... A čitao sam nešto  po forumu stalno mi prljaju vodi i šta je cikliranje? Kažu da se ne sme menjati voda jer se produži cikliranje ali ne kužim šta je to? -?
Mislim da ću moći da kupim akvarijum dimenzija: dužina:50cm širina:30cm i visina negde oko 45 cm.
Jel tu ima 50 litara, ali jedna riba izgleda dosta ne formirano i to ona velika, a baš je velika i sada i jedna mala svetlija od velike, mislim da je mala pajčolinka video sam negde na forumu da se tako zovu. Mislim da je toliki akvarijum bio ili manji. Jako lep bez ivica nego samo ravno kao presečeno. I iza neko bilje na slici i greben neki, ili je samo zalepljeno za prodaju. I hteo sam još nešto da pitam, pošto se dosta razumem u biljke stavio bih šljunak i kupio ako mogu u cvećari onaj ukrasni bambus, ili ukucajte Dracaena Sanderiana ako to može u vodi kod zlatica, bilo bi super.

Offline luxy

• Punopravni član
« Odgovori #9 u: Svibanj 23, 2010, 23:02:27 poslijepodne »
cikliranje ti je proces stvaranja dobrih bakterija u podlozi,filteru...ukratko moraš čekati 3-4 tjedna bez ribica(sa napunjenim akvarijem) da ti se on zaciklira
super što možeš nabaviti veći akvarij :klap:
to za taj ukrasni bambus ne znam... -?
yesterday,all my troubles seemed so far away,now it looks as thought they are here to stay,oh i believe in yesterday...

Offline Goldfish

• Novi član
  • *
« Odgovori #10 u: Svibanj 23, 2010, 23:13:41 poslijepodne »
Pa jbg ja sam ih stavio odmah čim sam kupio, nisam ništa čekao, i šta ću sad? Neću onda stavljati bambus, bolje da ne rizikujem pitam zato što sam video u jednom akvariju. I šta kad se stvore te bakterije, onda da ne menjam vodu, ili šta? I samo nešto mi kažite, raspravljam se s mamo stalno i hoću i šljunak i biljkice da kupim a ona kaže da se to često menja voda i čisti i da treba puno posla, koliko često zlaticama treba menjati vodu i uopšte čistiti akvarijum?

Offline luxy

• Punopravni član
« Odgovori #11 u: Svibanj 23, 2010, 23:25:49 poslijepodne »
ništa,ako ti je voda mutna sa vremenom će se razbistriti(kad završi cikliranje),naravno da moraš mijenjati vodu jednom tjedno 20-30%posto vode
ako misliš imati biljke poželjna ti je hranjiva podloga(zemlja,humus),imaš dvije opcije:ili kupiti gotov supstrat u pet shopu(ovo je skuplje),ili kupiti običnu zemlju za cvijeće(najbolja je florabela),ali onda tu običnu zemlju moraš namakati 3 tjedna u vodi(koju mijenjaš svako 2-3 dan)
po meni je bolja druga opcija
preko te zemlje ide sloj šljunka,te naravno onda u to sadiš biljkice
ja bi to sve uradio kada dobiješ novi akvarij,kada ga dobiješ sačekaj bar 2-3 tjedna(zbog cikliranja),te tek onda ubaci ribice,biljke možeš odmah ubaciti jer za nih nije potrebna zaciklirana voda
usput kada misliš kupiti novi akvarij?
nadam se da sam ti pomogao...
reci mami da je neophodno imati šljunak i biljke(naravno i hranjivu podlogu),iako to nije neophodno ali tako ćeš je brže nagovoriti :D

Offline Goldfish

• Novi član
  • *
« Odgovori #12 u: Svibanj 23, 2010, 23:34:39 poslijepodne »
Ok, hvala rećiću joj da je neophodno :D
A sad jedno glupo pitanje, da li da sadim biljkice sa već malo usute vode ili da sipamvodu nakon što zasadim biljke?
I kako misliš da menjam tu vodu sa zemljom? na 2-3 dana? Sve ili samo malo?
Sorry, znam da su glupa pitanja, ali sam skroz početnik u ''ribljem'' svetu. :)

Offline luxy

• Punopravni član
« Odgovori #13 u: Svibanj 23, 2010, 23:37:32 poslijepodne »
po meni je lakše saditi biljke sa već malo usute vode.tu vodu sa zemljom,promijeniš dio vode jer ćeš na taj način izvući iz zemlje ono štetno(bar sam ja tako shvatio) :D
kada namjeravaš kupiti veći akvarij?

Offline Goldfish

• Novi član
  • *
« Odgovori #14 u: Svibanj 23, 2010, 23:40:26 poslijepodne »
Hvala, pa ne znam, može biti za desetak dana, za mesec dana ili za čak i dva meseca -? A pročitao sam da okrugli akvarijumi oštećavaju vid zlaticama imam i jedan običan pravougaoni, da ih u taj stavim? samo tu su mi mesožderke pa ne znam gde ću s njima, ali ako treba zlaticama samo reci sutra odma ih tu premeštam.
Stvarno ne znam kada ću kupiti veći, a palo mi na pamet da kupim i ono veliko na nogu u kafeima za limunadi pa ih tu stavim, jel bi mogle tu? I tu da stavim dekoraciju...

Offline luxy

• Punopravni član
« Odgovori #15 u: Svibanj 23, 2010, 23:47:15 poslijepodne »
istina je da oštećuju vid ti okrugli akvariji...
koliko litara ima taj obični pravougaoni(pomnožiš duljinu širinu i visinu i to podijeliš sa tisuću)
ja smatram da im taj mjesec dana u okruglom neće baš toliko naškoditi ali ako imaš bolje uvjete za njih zašto ne!
za ovo drugo stvarno ne znam na šta misliš -?

Offline Goldfish

• Novi član
  • *
« Odgovori #16 u: Svibanj 23, 2010, 23:50:46 poslijepodne »
Pa taj isto ima negde oko 3-4 litre a možda i nešto veće nađem, nego mislio sam zbog vida, ali ipak će ići u ovaj drugi a za okrugli ću kupiti neke druge ribe, one male crne, ne znam... Mislio sam ima velika staklena čaša na nogu mala debela noga i to je za limunadi uma negde oko 20-tak 30-tak litara, pa sam to mislio, onda sutra idu u drugi, ali, kao što rekoh traži ću nešto bolje pa možda i nađem! :zagrljaj:

Offline luxy

• Punopravni član
« Odgovori #17 u: Svibanj 23, 2010, 23:51:36 poslijepodne »
roditeljima reci da će ti ribice uginuti ako im odmah u roku dan dva ne osiguraš veći akvarij(ni ovo nije istina,ali nije u redu ni da se pate) :D,ali opet nemoj zaboraviti na cikliranje u velikom,možeš ih malo ranije premjestiti u veliki,jer će im u svakom slučaju biti bolje nego u nemogućoj kugli...
po meni je najbolja dekoracija za akvarij ustvari bilje!

Offline luxy

• Punopravni član
« Odgovori #18 u: Svibanj 23, 2010, 23:54:21 poslijepodne »
onda je bolje da ostanu u ovome jer taj ima isto litara kao i ovaj,a ribice neće tako brzo oslijepiti(bar tako mislim)
nemoj nikakve ribice stavljati u tu kuglu,jer nijednoj ribici ne odgovara kugla!
svakako traži nešto bolje,jer usporedbe radi to je kao da ti i još netko živite u 4 kvadrata tj. nemoguće...

Offline Goldfish

• Novi član
  • *
« Odgovori #19 u: Svibanj 23, 2010, 23:59:05 poslijepodne »
Eh, šteta, onda ću je iskoristiti za nešto drugo, govoriću tako, ali sad treba nešto da pravimo jednu veliku sobu i tu će otići puno para i sve mislim da će se uskoro kupiti neki veći akvarij, ali imam svoje pare :D dobiće one veći za sada ću probati naći nečiji da pozajmim dok ne kupim, veći neki a onda posle kad kupim... Ok, hvala ti druže za sve ;)

Offline luxy

• Punopravni član
« Odgovori #20 u: Svibanj 24, 2010, 00:03:15 prijepodne »
uvjek sam tu da pomognem ;)
pogledaj u oglasima svako malo se prodaju akvariji pa pogledaj,i ja sam preko oglasa nabavljao stvari :up:

Offline Goldfish

• Novi član
  • *
« Odgovori #21 u: Svibanj 24, 2010, 00:06:28 prijepodne »
Imaju ovde neki oglasi, ili ono na netu samo ukucam?

Offline luxy

• Punopravni član
« Odgovori #22 u: Svibanj 24, 2010, 00:11:15 prijepodne »
oglasi su ti ovdje na forumu.
imaš slatkovodne oglase-organizmi i biljke,i slatkovodni oglasi-oprema,u ovaj prvi uđeš ako ti trebaju biljke i ribice,a u drugi ako ti treba akvarij,rasvjeta,grijač,pumpa,filter........ti još ne možeš objavljivati svoje oglase jer nisi objavio još 50 postova,ali se možeš javljati na tuđe oglase...
laku noć!

Offline Goldfish

• Novi član
  • *
« Odgovori #23 u: Svibanj 24, 2010, 00:13:14 prijepodne »
Hvala, laku noć! Ali mislim da će biti problema jer sam iz Srbije? -?

Offline luxy

• Punopravni član
« Odgovori #24 u: Svibanj 24, 2010, 00:15:11 prijepodne »
mislim da ovdje ima par ljudi iz srbije,a i meni su slali u BIH ljudi iz hrvatske
a sad stvarno laku noć :D :D :D