Kolovoz 18, 2025, 13:20:02 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Tetraodon nigroviridis  (Posjeta: 6748 vremena)

0 Članova i 4 Gostiju pregledava ovu temu.

Offline luka 33

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 28
Odg: Tetraodon nigroviridis
« Odgovori #25 u: Svibanj 05, 2010, 22:25:49 poslijepodne »
ako se smije znati gdje su kupljeni?? :o

Offline mala_balava

• Punopravni član
  • **
  • Dob: 48 Lokacija: Zagreb
« Odgovori #26 u: Svibanj 05, 2010, 22:28:51 poslijepodne »
U aqua terri, oni ih, kažu, uvijek imaju.
Zaustavi vlak kad vidiš cvjetne livade..

Offline luka 33

• Punopravni član
« Odgovori #27 u: Svibanj 05, 2010, 22:31:28 poslijepodne »
jooooojj....sad bi jednog :'( :'( :'(.....jedva cekaaaammm...

Offline mala_balava

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #28 u: Svibanj 05, 2010, 22:35:03 poslijepodne »
Kod mene ti je akcija 1+1 gratis   :D   ubit ću se, ovakve stvari su samo meni svojstvene....
Moram još malo razmisliti... uglavnom prije nego ideš kupovati, javi se, ozbiljno...

Offline luka 33

• Punopravni član
« Odgovori #29 u: Svibanj 05, 2010, 22:37:47 poslijepodne »
ok javim se....
« Zadnja izmjena: Svibanj 06, 2010, 08:51:31 prijepodne od luka 33 »

Offline Njofra

• Punopravni član
« Odgovori #30 u: Svibanj 05, 2010, 22:50:23 poslijepodne »
Da ...lijepo si rekla.....baš tebi svojstveno.
Slažem se sa Malky-em.....mogu živjeti,..da.I neke ribe gdje je preporučeno 300 litara preživjet će i u 30.....jako sam siguran u to.
I kornjača koja ima 30 cm preživjet če u akvariju od 35 cm,....lično sam vidio.Tako če i ovi preživit ako je voda tvrda i alkalna,..pa hoče.
Ali,...ipak uvijek ču reći i tako sam naučio od nekada.....prvo dobro promisli,dobro prouči ribu ,zahtjeve i sve,.....sve potrebno omoguči i onda se odlući.
Vidio sam 1000 puta ribu koja mi se svidjela,..poneslo bi me,...ali,...nikada ne uzimaj ono za kaj nisi siguran.
Taj akvarij,...koliko sam upučen namjenjen je za nešto drugo,...i ovo je baš bespotrebno.
Živa hrana''',....neznam,...to se tako ne tretira.......Imaš ribe,..pa ju ulovi i daj nekom tko je jede.
Al imat nekaj kaj če bit izgriženo osakačeno,...nema smisla.
Ajd stavit ču jato gupiča sa frontosama pa neka se hrane.....mislim ...neznam.
Ne želim soliti pamet,...pišem jer te znam i kaj sam mislio da sam te nekaj naučio,....nesrećo.
Misli.......drugi puta....
I\'VE WATCHED THE MOON GROW OLD

Offline hologram

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 47
  • samo za hitne slučajeve 0997022021
« Odgovori #31 u: Svibanj 05, 2010, 22:57:11 poslijepodne »
ajde njofra malo povuci ručnu i pusti ju dovoljno sama pati što se uvalila, ja preuzimam dio krivice na sebe jer ju nisam spriječila već sam skupa s njom vrištala ispred akvarija u trgovini...
nego ima li netko konkretna saznanja o ovim ripcima, da li ih može vieš komada zajedno u akvarij i koliki je minimum litraže?
:AkTer:

Offline smileyzg

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
« Odgovori #32 u: Svibanj 05, 2010, 23:04:34 poslijepodne »
koliko sam ja čuo, jedan gospodin u Samoboru ima jato od 7 ili 8 ribača...a mislim da je i tu na forumu bio netko tko je radio aq baš za njih...

EDIT: evo teme https://www.akvarij.net/forum/index.php?topic=36511.0
« Zadnja izmjena: Svibanj 05, 2010, 23:08:03 poslijepodne od smileyzg »

"It's your road, and yours alone! Others may walk it with you, but no one can walk it for you..."

Offline Njofra

• Punopravni član
« Odgovori #33 u: Svibanj 05, 2010, 23:12:39 poslijepodne »
Hologram,..pa neznam šta sam loše rekao. Ili možda jesam???
Pa to vrijedi za sve i da se ljudi nauče jednom.
Ja se ovime bavim dugo,....i imao sam jedan primjer gdje sam  kao početnik grdo pogriješio al nitko mi nije imao reć nitisam toliko mogao pročitat.
Al danas barem imaš informacija,.....neče svijet propast ako ju ne kupim jedan dan prije nego sve proučim.
Tako ja razmišljam,...a ako je loše??????Neznam.
Uglavnom te ribe neče moči biti tu ako je još uvijek plan isti,....to je tako ,...i ja nemogu drugo reć.

Offline hologram

• Punopravni član
« Odgovori #34 u: Svibanj 05, 2010, 23:16:31 poslijepodne »
genijalni su, ali ne piše koliko im prostora treba,,,

Offline Njofra

• Punopravni član
« Odgovori #35 u: Svibanj 05, 2010, 23:38:12 poslijepodne »
Pa 100 litara im je dovoljno.....jer trebali bi biti sami,.....
Nemogu govoriti iz iskustva, jer ih nisam imao...ali zanmljivi su pa čitao sam dosta........

Offline luka 33

• Punopravni član
« Odgovori #36 u: Svibanj 06, 2010, 00:10:37 prijepodne »
a jel bi mogao jedan u 54 litre sam?

Offline Aqua terra

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Lokacija: HR-TOMAŠICA
« Odgovori #37 u: Svibanj 06, 2010, 00:19:00 prijepodne »
Može se držat više riba u akvariju, pravilo je 1cm ribe 1 litra vode, odrasla riba ima do 17cm, znači minum je 17 litara vode na jednu ribu. Kod tetraodeona još malo više pošto se hraní mesom i više zagade vodu. Treba dobra filtracija, promjena vode 1/3 1x do 2x tjedno ovisno o količini riba i kolko se hrani, osjetlivi su na kvalitetu vode.Hrana- chironomus, živa hrana - larve komaraca, obavazno puževi da nebi nima prerasli zubi. Nehranit sa mesom ili govedim srcem, pošto ribe nemogu dovolno preradit proteine od toplokrvnih životinja. Vole akvarij sa biljem, polažu ikru na listove, pijesak-vole se zakopavat, Na grijač stavit zaštitu da se neopeku, znaju se pritisnut uz grijač
Dobro raspoloženje neće riješiti sve vaše probleme,ali će nasekirati toliko ljudi da valja ga zadržati.

Offline mala_balava

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #38 u: Svibanj 06, 2010, 00:21:11 prijepodne »
Teroristi moji mali..... i temu ste mi isterorizirali   :D  :D  :D

Offline Njofra

• Punopravni član
« Odgovori #39 u: Svibanj 06, 2010, 04:37:29 prijepodne »
...dobra je ova opcija.....mijenjanja i brisanja.....khmmm.....
Neke stvari je teško pregrmit......jako teško....
« Zadnja izmjena: Svibanj 06, 2010, 04:56:34 prijepodne od Njofra »

Offline ZorK

• Punopravni član
  • Condylactis aurantiaca
« Odgovori #40 u: Svibanj 08, 2010, 14:15:13 poslijepodne »
Poštovane kolege, ovo je prvi (a najverovatnije i poslednji) put da pišem prilog za slatkovodni deo nekog od akvarističkih foruma. Nisam se bavio slatkovodnom akvaristikom i može se reći da sam u toj oblasti potpuni laik…

Međutim, moram nešto da napišem o mom iskustvu sa ribom o kojoj ste ovde pisali – ali u morskom akvariju! Izgleda mi da ne postoji dilema da se radilo o toj vrsti, Tetraodon-u nigroviridis-u? Primerak ove ribe sam kupio u Trstu još početkom 1982. godine – zapala mi je za oko, bila je jako simpatična. Oko toga ste se i vi ovde složili. Riba nije bila sasvim sitna (oko 5cm dužine), izgledala je potpuno zdravo i  bilo je očigledno sasvim aklimatizovana na morsku vodu – izvadili su mi je iz akvarija sa morskim ribama! Naravno, ne sećam se više da li su je i prodavali pod tim imenom? U vodi sa parametrima tipičnim za morsku vodu, kao i akvarijima od 200-250 litara neto zapremine, živela je kod mene punih 14 (!) godina u periodu od marta 1982 do februara 1996. godine. Tada joj je verovatno “od starosti” došao sudnji dan, pošto nije bilo nekih uočljivih problema u akvariju u tom periodu. U međuvremenu, riba nije previše porasla. Na oko deset centimatara dužine. Istina, ja nisam nikada ribe naročito obilno hranio, a moguće je da je čitav život proveden u vodi velikog saliniteta imao uticaja na to? Međutim, skoro sve vreme izgledala je zdravo i zadovoljno! Očito da ova vrsta poseduje zavidnu sposobnost adaptacije: može lepo da živi i u “pravoj” slatkoj vodi i u “pravom” moru!

Nije bilo većih problema u odnosima sa drugim ribama, riba nije bila agresivna. Istina, radilo se o morskim ribama, a nije bilo ni pripadnika iste vrste....Pamtim, međutim, jednu zanimljivost u vezi sa ovim. Naime, dva primerka plavog tanga Paracanthurus hepatus su ispoljila toliku netrpeljivost prema ovoj ribi da sam bio prinuđen da ih razdvojim. Srećom, ja sam skoro sve vreme bavljenja hobijem raspolagao sa dva morska akvarija. To se desilo u vremenskom razmaku od desetak godina  i prilično je čudno, pošto P.hepatus nije poznat kao neki agresivac...

Ne sećam da su ovu ribu morski sesilni beskičmenaci nešto posebno zanimali (možda samo neki perjasti crvi), ali itekako jesu rakovi. Nisam mogao rakove kozice da držim u istom akvariju – manje primerke bi riba u komadu, u trenu mogla da proguta, bukvalno samelje. Pri tom bi noge raka otpadale unaokolo – scena ne baš prijatna za posmatranje.

Tetraodon se posle dužeg vremena navikao da pomalo uzima i “suvu” hranu, ali to nikada nije činio sa posebnim oduševljenjem. Tako, sve vreme su joj potrebni “konkretni”, mesnati, sveži obroci… Kao prilog, tu je i jedna “praistorijska” fotografija. Nešto se na njoj ipak da razaznati! Nadam se da će Vam biti zanimljivo ovo moje staro iskustvo sa tom bez ikakve sumnje vrlo šarmantnom akvarijskom ribom. Srdačan pozdrav svima!
« Zadnja izmjena: Svibanj 08, 2010, 14:38:24 poslijepodne od ZorK »

Offline Grale

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 47
« Odgovori #41 u: Svibanj 08, 2010, 15:15:58 poslijepodne »
Zanimljive informacije :up:. Naveo si da teško prihvaća suhu hranu, a kak je bilo sa hranjenjem dok si bio duže odsutan (godišnji)?

Offline ZorK

• Punopravni član
  • Condylactis aurantiaca
« Odgovori #42 u: Svibanj 08, 2010, 16:08:39 poslijepodne »
Praksa mi je što se režima ishrane riba u tim sitacijama uvek bila ista – važila je za sve vrste morskih riba. Dobro uhranjenim, zdravim ribama period od dve-tri nedelje “dijete” ne predstavlja ni najmanji problem. Dovoljno je da u tom periodu odsutnosti neko (prijatelj akvarista, rođak…) navraća otprilike dva puta nedeljno i da dobro nahrani ribe. I uvek će sve biti potpuno OK. U  akvarističkoj praksi teškoće su neuporedivo češće posledica preterano velike količine hrane koja se u akvarij ubacuje…Ne smemo samo dozvoliti da naše ribe u dugom vremenskom periodu budu neadekvatno hranjene, i to u prvom redu u pogledu kvaliteta, ali i količine. U tom slučaju su problemi izvesni! Poz.

Offline hologram

• Punopravni član
« Odgovori #43 u: Svibanj 17, 2010, 14:25:13 poslijepodne »
gle, u kakvoj si ih vodi dobila? bočatoj ili običnoj? ako su za sad zadovoljni u običnoj, polako, ali stvarno polako im podigni "salinitet"... mislim da krajnja slanost ne treba prelaziti više od dvije žličice (čajne) soli na 10l - ali to je info koji sam ja dobio...
čuj smajlek, jel to tetraodon u tvom avataru? kaj ih ti imaš?

Offline Fuman

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Dob: 29
« Odgovori #44 u: Svibanj 17, 2010, 15:57:58 poslijepodne »
Upisi funny fish u google i to ti je prva slika koju izbaci  :-[ :-[

Offline smileyzg

• Punopravni član
« Odgovori #45 u: Svibanj 17, 2010, 16:03:53 poslijepodne »

je, to je mali Dwarf Puffer (poznatiji i kao Green Puffer Fish, Tetraodon,...), i nažalsot, zbog nedostatka uvjeta (mjesto, akvarij) ih nemam... ali nadam se da ću ih jednog dana imati ;)
« Zadnja izmjena: Svibanj 17, 2010, 21:32:33 poslijepodne od smileyzg »

"It's your road, and yours alone! Others may walk it with you, but no one can walk it for you..."

Offline hologram

• Punopravni član
« Odgovori #47 u: Svibanj 17, 2010, 16:21:09 poslijepodne »

je, to je mali Darf Puffer (poznatiji i kao Green Puffer Fish, Tetraodon,...), i nažalsot, zbog nedostatka uvjeta (mjesto, akvarij) ih nemam... ali nadam se da ću ih jednog dana imati ;)
e da sada sam skužila da su to patuljasti do 2,5 cm, ali sumnjam da ih ima kod nas za kupiti, ovi u trgovini su već više od 3 veliki...možda nam ih akvaterra uveze?
;)
gle ga kako je sladak, da ima 4 noge bija bi ka pas ;)

Offline smileyzg

• Punopravni član
« Odgovori #48 u: Svibanj 17, 2010, 16:29:49 poslijepodne »
meni je najjači onaj klinac (slike natjecanja)... zakon je... kad sredim uvjete, dofuravam par Dworfova izvana...

Offline hologram

• Punopravni član
« Odgovori #49 u: Svibanj 17, 2010, 21:27:19 poslijepodne »
ja bih si isto nabavila izvana ako sam dobro skužila da ima patuljastih...možda ih tukano ima, ili neki austrijski...
uglavnom, susjedi smo pa ako što saznaš...viči!
;)