Srpanj 27, 2025, 18:50:00 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: akrilni akvarij i pucanje dna :(  (Posjeta: 3535 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline ribafish

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 44
akrilni akvarij i pucanje dna :(
« u: Travanj 28, 2010, 22:00:56 poslijepodne »
pozdrav svima!

prije jedno dvije godine kupila sam SunSun akrilni akvarij od cca 80 litara, sa stalkom i svom opremom.
izgledao je, ako zanemarite plastične koralje i ostale "dekoracije", otprilike ovako:

osim iritantno kompliciranog spajanja rasvjete na poklopac, akvarij je radio savršeno i ja bila presretna. a onda mu je, nakon jedno 6 mjeseci stajanja na mjestu, iz čistog mira puklo dno. to je izazvalo pomor ribica, ustanak parketa i moju čvrstu odluku da se nikad više ne bavim akvaristikom. muž je ovu odluku pozdravio s oduševljenjem.

mene je držalo me do neki dan, a sada sam poželjela pokušati ponovo. dobila sam njegov blagoslov, no ako se incident ponovi, ima da me nema.  -?

i dalje mi se sviđa isti takav akvarij, ali ne znam dal da riskiram s novim ili da se radije bacim na staklene akvarije? voljela bih čuti je li itko ovdje imao sličnih problema sa akrilnim akvarijima, i što mogu poduzeti da spriječim moguće ponovno pucanje i poplavu?

p.s.
na dnu nije samo akril, nego je i nekakav grid plastičnih podložaka koji bi valjda trebali osigurati stabilnost čitave stvari.

Offline Vele bit

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 46
  • Tamo gore gdje...proljeće uvijek kasni
Odg: akrilni akvarij i pucanje dna :(
« Odgovori #1 u: Travanj 28, 2010, 22:10:48 poslijepodne »
Uf!
Lijepi pozdrav i dobro nam došla!
Ne znam što pametno napisati osim da svi mi akvaristi držimo doma vodu u staklu koje kad tad može iz nekog razloga odlučiti prestat držat tu istu vodu i to uvijek nekako potisnemo jer tko bi stalno brinuo o tome.Eto nažalost tebi se dogodilo. Nema garancije da se to neće ponoviti. Možeš samo poduzeti sve što je u tvojoj moči da se ne ponovi i nadati se najboljem. Znači pronači odgovarajuče mjesto za akvarij,odgovarajuči stalak,pridržavati se uputa proizvođača akvarija i to bi trebalo biti to. Jeste li možda akvarij neravnomjerno opteretili,stavili ga na neravnu podlogu ili slično??

Offline Malky

• Trade Count: (+3)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
    • Akvarij NET
« Odgovori #2 u: Travanj 28, 2010, 22:29:17 poslijepodne »
Ja sam imao prvi akvarij SunSun od 150L prije nekih 2 godine otprilike, prodao ga dalje i jos uvijek radi bez problema. Znam jos jednog clana koji ga ima ali od 250L i mislim da je i njemu ok.

Jednostavno se desilo da je s tvojim bila neka greska u akvariju ( ako nije greska s tvoje strane), mozda bi se to dogodilo i da je bio stakleni.

Offline ribafish

• Punopravni član
« Odgovori #3 u: Travanj 28, 2010, 22:40:13 poslijepodne »
pozdrav Vele bit!

sad kad to tako kažeš, akvaristika stvarno zvuči rusko ruletski :D

ne znam je li bio na dovoljno ravnom. istina je da nije stajao direktno na podu, nego na dva velika ytong bloka, jer nam je bio ljepši kad nismo morali čučati da ga pošteno pogledamo. možda je u tom greška? meni se podloga uistinu činila ravnom, nije mi palo na pamet da to idem detaljnije provjeravati :-[ 
a što se ravnomjernosti opterećenja tiče, unutra nije bilo nikakvog kamenja. samo šljunak, biljke, sitna riba i jedno prilično samozatajno mangrovo drvce. šljunka je bilo par centimetara, možda 5...
i stajao je na svom vlastitom stalku (EDIT: a stalak smo onda stavili na ta dva bloka, da bude viši).

pozdrav, Malky.

ovo je dobro čuti - čitavo vrijeme brinem da je sam akvarij bio nekvalitetan. sad sam poprilično sigurna da ću ga kupiti. ponovo :)
« Zadnja izmjena: Travanj 28, 2010, 22:46:01 poslijepodne od ribafish »

Offline Nuclear

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 38
« Odgovori #4 u: Travanj 28, 2010, 23:04:34 poslijepodne »
Jel bio komad stiropora il neke spužve ispod akvarija???

To u pravilu ide ispod da nebi došlo do pudanja dna

Offline mega

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 50
  • ZADAR
« Odgovori #5 u: Travanj 28, 2010, 23:16:09 poslijepodne »
evo da te malo oraspoložim....... ;)
ne dešava se svakom, ali meni je.......evo link da ne pišem ponovo.......    https://www.akvarij.net/forum/index.php?topic=43069.0

ali meni sad u dnevnom boravku stoji novi od 250l vode.............samo još malo čekam da ga dopunim sa još par ribica koje se trebaju vratiti sa čuvanja nakon akvarijloma!!! :roll:
ne znam bi li preživio bez akvarija u kući više....ali to jutro sam bio u stanju sve ostaviti i ne kupiti nikad više akvarij!.............danas sam sretan što nije tako!............ :)

ako možeš, kupi novi....nije važno koje marke i od čega je.......bitno da ti budeš zadovoljna sa njim............a sve ovo o čemu pričamo je slučajnost.........
pozdrav i nadam se da ćeš nam pokazati za koji tjedan (ili dan) svoj novi akvarij!!!!!!!... ;)
koji put se probudim samo da bi mogao opet leći!!!

Offline ribafish

• Punopravni član
« Odgovori #6 u: Travanj 28, 2010, 23:16:37 poslijepodne »
Jel bio komad stiropora il neke spužve ispod akvarija???

To u pravilu ide ispod da nebi došlo do pudanja dna

znam da ide, i pod staklene akvarije sam je uredno stavljala. no ovaj na sebi ima plastični okvir, a na donjoj strani se taj okvir pretvara u nešto što izgleda kao plastična mreža s držačima koji ispod sebe imaju gumu. ne znam kako da to opišem, a ne mogu naći sliku... uglavnom, ako ispod i stavim stiropor, on će vršiti mnogo veći pritisak na mjesta gdje držači dotiču podlogu nego na ostatak akvarija.

stvarno ne znam što da radim s tim. mogu maknuti čitavu stvar, i staviti sve direktno na stiropor.

Offline Nuclear

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 38
« Odgovori #7 u: Travanj 28, 2010, 23:20:42 poslijepodne »
Ma ne treba vjerojatno. Ima akvarija i pod koje se ne smije staviti stiropor koji su tak na stalku

Offline ribafish

• Punopravni član
« Odgovori #8 u: Travanj 28, 2010, 23:24:32 poslijepodne »
evo da te malo oraspoložim....... ;)
ne dešava se svakom, ali meni je.......evo link da ne pišem ponovo.......    https://www.akvarij.net/forum/index.php?topic=43069.0

ali meni sad u dnevnom boravku stoji novi od 250l vode.............samo još malo čekam da ga dopunim sa još par ribica koje se trebaju vratiti sa čuvanja nakon akvarijloma!!! :roll:
ne znam bi li preživio bez akvarija u kući više....ali to jutro sam bio u stanju sve ostaviti i ne kupiti nikad više akvarij!.............danas sam sretan što nije tako!............ :)

ako možeš, kupi novi....nije važno koje marke i od čega je.......bitno da ti budeš zadovoljna sa njim............a sve ovo o čemu pričamo je slučajnost.........
pozdrav i nadam se da ćeš nam pokazati za koji tjedan (ili dan) svoj novi akvarij!!!!!!!... ;)

hvala ti, Mega!

ovo je točno kao moja priča, samo je kod mene volumen bio manji. i još je bio pod garancijom, ali nisam otišla reklamirati od očaja...
hajde, baš mi je drago da si nabavio novi :)
može, kad stigne podijelit ću slike. a i kad posadim bilje i naselim unutra ribice!

@lllnuclearlll
raspitat ću se još o tome; ako je u podlozi bila greška, stvarno ne bih voljela da se ponovi.

Offline Vele bit

• Punopravni član
« Odgovori #9 u: Travanj 28, 2010, 23:28:21 poslijepodne »
ribafish
Samo jedno pitanje. Kažeš da je akvarij stajao na 2 ytong bloka? Da li ste između akvarija i bloka stavili neku dasku od jednog komada ili je akvarij stajao drito na blokovima?

Offline ribafish

• Punopravni član
« Odgovori #10 u: Travanj 28, 2010, 23:34:03 poslijepodne »
ma ne, nisam to dobro opisala. bila su dva ytong bloka na podu, pa na njima stalak (oriđiđi sunsunov), pa na njemu akvarij.

EDIT: znači, imaš sam tank, koji je nekako okružen plastičnim okvirom s tim rešetkastim dnom, pa to stoji na drvenom ormariću s kojim je kupljen, pa ormarić na ytongu, pa to sve na podu.

Offline Vele bit

• Punopravni član
« Odgovori #11 u: Travanj 28, 2010, 23:38:53 poslijepodne »
U svakom slučaju,puno sreče u novom pokušaju :up:

Offline ribafish

• Punopravni član