Srpanj 21, 2025, 23:47:20 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: upomoć!  (Posjeta: 3221 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline luxy

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 28
upomoć!
« u: Travanj 25, 2010, 19:03:20 poslijepodne »
moja 2 crvena platya su jedno vrijeme vesele i sve,a za nekoliko minuta samo legnu na šljunak i miruju,pa se svako malo dižu i plivaju,ali više vremena provode ležeći nego plivajući.šta to može značiti usput leđne su im peraje priljubljene uz tijelo(nisu raširene) :'(

ako netko zna šta bi to moglo biti molim da se javi!
yesterday,all my troubles seemed so far away,now it looks as thought they are here to stay,oh i believe in yesterday...

Offline luxy

• Punopravni član
Odg: upomoć!
« Odgovori #1 u: Travanj 25, 2010, 20:41:37 poslijepodne »
ej radi se također o platyu,naime stomak mu je jako napuhan,pa što to znači? :-[

jesu mi ovi platyi boležljivi :D
yesterday,all my troubles seemed so far away,now it looks as thought they are here to stay,oh i believe in yesterday...

Offline luka 33

• Punopravni član
« Odgovori #2 u: Travanj 25, 2010, 21:23:24 poslijepodne »
Jesu mu ljuske odvojene?i daj malo slika

Offline luka 33

• Punopravni član
« Odgovori #3 u: Travanj 25, 2010, 21:24:09 poslijepodne »
AKVARIJ:
-   dimenzije / litraža,
-   temperatura,
-   parametri vode (ako se znaju),
-   vrijeme od pokretanja akvarija,
-   kad su useljene prve ribice,
-   period i količina mijenjanja vode

FILTER:
-   tip i marka filtera
-   način i periodi čišćenja
-   filter materijal (ima li aktivni ugljen)

OSTALA OPREMA:
-   panjevi i kamenje
-   grijač
-   pumpa za zrak
-   CO2 sustav – kakav
-   kemija?

STANOVNICI:
-   popis vrsta riba i broj pojedinih primjeraka
-   starost ribica
-   ima li potencijalnih „terorista“
-   hranjenje – koliko i što

PROMJENE:
-   promjene u akvariju u zadnja 2 – 3 tjedna (nove ribice, biljke, oprema)
-   promjena kvalitete vode (zamućenje, miris)

SIMPTOMI:
-   detaljan opis simptoma – promjene na koži, disanje, ponašanje, jede li, promjene na perajama ili škrgama, očima...
-   kad su se simptomi prvi puta uočili
-   pokušaj liječenja, čime
-   koliko je ribica bolesno, uginuća?
-   stanje ostalih stanovnika

ispuni ovo....

Offline luxy

• Punopravni član
« Odgovori #4 u: Travanj 25, 2010, 21:44:56 poslijepodne »
ne ljuske mu nisu odvojene,ne radi se o jednoj ribici nego o dvije,nekako mi se čine kao da su u bedu i samo se izvale na šljunak i leže...

dimenzije akvača ne znam ali znam da je cayman 40 tj. da ima kapacitet 20l,temperatura je 26,parametre ne znam :-[,vrijeme od pokretanja akvarija je 2 i po tjedna,prve ribice su useljene nakon pet dana(znam da se nije dovoljno ciklirao,ali to je bilo za zlatne,sada sam prekjučer doveo toplovodne,filter od zlatnih nisam potpuno oprao pa smatram da je sada akvač zacikliran),mijenjam vodu svako 2 tjena oko 20%
filter je blucompact 01,on je došao uz akvarij,spužvica je filter materijal
imam jedna veći kamen i šljunak kao podlogu,grijač sam kupio najmanji koji su imali,prodavač mi je rekao da je on sasvim dovoljan,pumpa za zrak je ujedno sa filterom,nemam co2 ni nikakvu kemiju
od ribica imam:3 crvena platya,4 neonke,3 guppija(mužjaka),te 2 čistača,ali koliko znam čistaći se ne računaju jer su na dnu,neznam starost ribica ali znam da su skroz male :-[,potencijalnih terorista nema,hranim ih 2 put na dan ujutru i navečer ali skroz malo,imam 2 vrste hrane:friskies multifloc(listići),te nutron biogran za srednje ribice(male granulice),prodavač mi je rekao da te 2 hrane kombiniram...
nema promjena,osim što mi sutra dolaze anubiasi :D,voda je normalnog mirisa i kristalno je čista

eh sad te moje 2 ribice(crveni platyji)su stalno na dnu i leže dižu se samo kada im treba hrana(za vrijeme hranjenja)normalno jedu te povremeno ustaju da plivaju,ali većinu vremena provode na dnu,nemaju promjena na škrgama,normalno dišu,samo su malo neaktivne i ponekad je jedna od njih agresivna ali ne puno,treći platy mi ima jako zaobljen i napuhan stomak,šta to može značiti?
ničim ih ne liječim,možda i nema razloga,ali ipak -?
ostali stanovnici su super društveni i živahni pogotovo guppiji,oni su mi najslađi

Offline luxy

• Punopravni član
« Odgovori #5 u: Travanj 25, 2010, 22:54:23 poslijepodne »
................. :roll: :roll: :roll:.......................

????????

Offline luxy

• Punopravni član
« Odgovori #6 u: Travanj 26, 2010, 09:39:16 prijepodne »
eh gotovo je,obe su uginule,nitko se od vas nije javio na vrijeme sa savjetom :'( :'( :'( :'( :'( :'( :'( :'(

Offline ceh

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 50
« Odgovori #7 u: Travanj 26, 2010, 09:59:05 prijepodne »
šteta za ribe    al kako si opiso ove napuhane  to je trbušna vodenica    i  obićno  riba pukne i inficira cio akvarijum   što znaći sterilizacija   riba i akvarijuma  jer je bolest manje više neizljćiva
opet  ovo nemora znaćit   jer  dasi posto neku sliku sa sigurnošću   se  može reć   e sad ako  je vodenica    sve ribe će ti ugiut  pošto su ove krepale u akvarijumu
nadamse da nije

poenta je   slika govori 1000  rijeći   druga  poenta  ako imaš bolesnu ribu  odmah je odvajaj  u karantenski akvarijum
ja sam svoj   od 18 litara  akvarijum  platio  30  eura   i tu ako koja riba se razboli  ide na ljećenje    je mal  al bolje i   takav neg  nikakav 

poslusaj moj savjet  sad kupi  tetra general  tonic    on je ko neki antibiotik    pa ubaci u akvarijum   po uputama naravno 
da  možda sprijećiš   eventualnu epidemiju  pa ti ode cio akvarijum 
ribice  će da budu zbunjene    voda  zelena   al  netreba se bojat    neškodi   im
ukljući  zraćnu pumpu    za svaki slućaj 
  sretno 
Please remember that the following comments are personal experiences and may or may not apply to your setup. Use them as guide to help better understand your fish,

Offline hento

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 41
« Odgovori #8 u: Travanj 26, 2010, 10:22:32 prijepodne »
eh gotovo je,obe su uginule,nitko se od vas nije javio na vrijeme sa savjetom :'( :'( :'( :'( :'( :'( :'( :'(

Savjetovali smo te prije kupnje da ne kupuješ tolko riba na tak mali akvarij.

Vjerojatno ti je došlo do povečane koncentracije nitrata u akvariju, dakle puno češče mjenjaj vodu (50% svaka 3 dana uz korištenje FFM-a ili nekog sličnog preparata za pripremu vode), manje hrani ribe.

Očito još nisi pročital vodič za početnike...
Sretno s ostatkom ribica
Never underestimate the power of the Dark Side

--- Koprivnica ---

Offline luxy

• Punopravni član
« Odgovori #9 u: Travanj 26, 2010, 10:22:42 prijepodne »
eto slika:

Offline luxy

• Punopravni član
« Odgovori #10 u: Travanj 26, 2010, 10:25:11 prijepodne »
dobro sutra ću promijeniti pola vode,da li da ta voda bude malo zagrijana(iz bojlera) ili obična hladna iz pipe?

usput znate li šta je ovoj ribici na slici?

Offline ibanezfrelon

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 46
    • ART IMAGE
« Odgovori #11 u: Travanj 26, 2010, 10:36:21 prijepodne »
Stavio si puno riba u mali neciklirani akvarij iako si dobio savjete da to ne radiš.
Ribe su ti uginule od nakupljenog amonijaka i ako ne budeš češće mijenjao vodu i to svaki drugi dan 50% uginut će ti još riba.
Nitko ti ne odgovara na post jer ti ionako radiš po svom pa se onda nikom neda ni pisat.
Oprosti ako sam pregrubo to napisao ali nisi prvi koji je pitao za savjet, napravio po svom i onda sljedeći post ''upomoć''.

Znači, necikliran ti je akvarij ili nedovoljno cikliran pa ti filter nije spreman obraditi tu količinu amonijaka kojeg stvaraju tvoje ribe kojih ima previše i koje si prenaglu ubacio.
Moraš obavezno zbog toga  redovito i to svaka dva dana mijenjat dosta vode da izbaciš taj amonijak i daš ribama svježu vodu.
Vremenom će se akvarij zaciklirat pa izmjene neće mrat bit tak0o česte a onda ćeš mjenjat vodu jednom tjedno 30%.
Kako sad mjenjaš vodu je pemalo i za cikliran akvarij a kamoli za necikliran.
Dobro bi bilo da u vodu sa svakom izmjenom vode ubaciš duplu dozu ffm-a od Easylifea jer on će pomoć neutralizirat dušične spojeve.
Isto tako ako imaš love kupi bočicu sa dobrim bakterijama koje ćeš ubacivat u filter nakon izmjene vode da ubrzaš cikliranje.
Dobro bi ti bilo i imat testere za nitrite i nitrate jer tako ćeš znat kad ti je akvarij zacikliran (kad se više ne pojavljuju nitriti) i moć ćeš pratit razinu nitrata kad se akvarij zaciklira.

Ako poslušaš ove savjete možda spasiš ribe ako nisu već previše potrovane.

Još jednom se ispričavam ako sam bio pregrub i želim ti sreću :up:

Offline acies

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Lokacija: zg
  • zagreb
« Odgovori #12 u: Travanj 26, 2010, 10:39:05 prijepodne »
http://www.akvarij.net/index.php?option=com_wrapper&view=wrapper&Itemid=498

str. 20.....muljaš samom sebi da si pročitao priručnik za početnike...i naravski...tebi ribe ugibaju

iskreno se čudim da ti je još netko voljan pomoći...toliko kvalitetnih savjeta a ti grlom u jagode

Offline luxy

• Punopravni član
« Odgovori #13 u: Travanj 26, 2010, 10:39:52 prijepodne »
mora li ta voda prije mijenjanja biti zagrijana?

Offline gtrifun

• Punopravni član
« Odgovori #14 u: Travanj 26, 2010, 10:43:45 prijepodne »
Ne treba ako mjenjas u malim kolicinama dovoljno ti je samo iz pipe ne bude im nista a
ako u vecim onda si pripremis dan prije da dobije sobnu temp i to je to....

Offline KLOKI95

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 30
« Odgovori #15 u: Travanj 26, 2010, 10:44:40 prijepodne »
mora li ta voda prije mijenjanja biti zagrijana?
Treba biti onako mlaka,da nije ni skroz hladna a ni topla...

Offline Marichuy

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 39
« Odgovori #16 u: Travanj 26, 2010, 10:46:09 prijepodne »
Vodu moraš promijeniti odmah a ne sutra
Life is like a box of chocolates. You never know what you’re gonna get.

Offline luxy

• Punopravni član
« Odgovori #17 u: Travanj 26, 2010, 10:48:45 prijepodne »
znam ali mi nije odstajal 24 sata!

šta ću pitati prodavača samo imaju li ffm ili treba pitati nešto drugo? :-[ :-[ :-[

Offline luxy

• Punopravni član
« Odgovori #18 u: Travanj 26, 2010, 11:03:12 prijepodne »
puno vam hvala,niste uopće grubi i ja bi se tako ponašao prema nekome tko je sto puta ponovio istu stvar  :-[

zvao sam zoo shop imaju FFM,danas ga idem kupiti,pa ću sutra pri izmjeni vode usuti duplu dozu,pa će onda valjda sve štimati,još ću jedno 2 tjedna mijenjati pola vode svako 3 dana,treba li se pri svakoj izmjeni vode davati dupla doza FFM-a?

još jednom hvala najbolji ste! :up:

Offline luxy

• Punopravni član
« Odgovori #19 u: Travanj 26, 2010, 11:45:57 prijepodne »
treba li se pri svakoj izmjeni vode davati dupla doza FFM-a?

Offline Pandorica

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 41
« Odgovori #20 u: Travanj 26, 2010, 11:49:47 prijepodne »
voda ne treba biti vruca jer ne kuhas rižu... :) samo neka bude na sobnoj temperaturi... i mijenjanj 50% svaki drugi dan... za FFM ne znam, ja ga dodajem samo kada radim drasticna pretmbavanja po akvariju..  :up:
Zagreb / Sveta Nedelja

Upravo zato što je tako topao, osmijeh je ljepši od bilo kojeg cvijeta na svijetu.

Offline luxy

• Punopravni član
« Odgovori #21 u: Travanj 26, 2010, 11:57:33 prijepodne »
ok :up:

Offline luxy

• Punopravni član
« Odgovori #22 u: Travanj 26, 2010, 20:57:33 poslijepodne »
ej ljudi evo mene upravo iz zoo shopa nije bilo sada trenutno ffm ali su mi dali isto sredstvo samo druge marke zove se aqua sana

ima li itko iskustva sa njom i općenito sa proizvodima marke prodac?

još me zanima:ja sam u posudu stavio mlaku vodu(za sutrašnju promjenu vode) i ona je s vemenom postala hladna pa me zanima oće li ribicama smetati ako uspem tu malo hladniju vodu(voda je bila na sobnoj temperaturi)? :-[ :-[ :-[

Offline Jingo

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
« Odgovori #23 u: Travanj 26, 2010, 21:25:06 poslijepodne »
Aqua Sana je ok, 10 ml na 40 lit. je standardno doziranje, ja sam koristio skoro dvije godine taj preparat  :up: (sadrzi i aloe veru za smirenje)

Offline luxy

• Punopravni član
« Odgovori #24 u: Travanj 26, 2010, 21:31:07 poslijepodne »
uh laknulo mi je da još netko to koristi jer svi stalno pričaju o FFM-u :D

a što sa vodom je li im odgovara iako je malo hladnija(nalazi se na sobnoj temperaturi)