Kolovoz 22, 2025, 20:12:27 poslijepodneNajnoviji Član: MMela

Autor Tema: Mali akvarij  (Posjeta: 11691 vremena)

0 Članova i 4 Gostiju pregledava ovu temu.

Offline pravda

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
Mali akvarij
« u: Travanj 25, 2010, 13:10:19 poslijepodne »
Evo da predstavim .svoj mali akvarij,radi se o malom od 13 litara(dobro ste pročitali),jer nisam baš pri novčekima.U početku sam prvo malo cunjao po netu,da vidim kakva su iskustva drugih,jedan kolega je i nabavio na poslu kompletan aq,pa se i ja odlučih za jeftiniju verziju,skoro pa sam svoj majstor.U akvariju se trenutno nalaze 3 crna molya,tri crvena gupya,omjer i kod jednih i drugih 1:2 u korist ženki,a uskoro bi trebalo biti i gupija malih.Ima još i ancitrus i coridoras(nadam se da sam dobro napisao nazive),te sam od kolege dobio dve povelike ribe,jedna je mužjak švert,a druga nemam pojma i nikako da nađem naziv ribe.Ta se riba na slikama nalazi u blizini površine i iznad šverta.Za uređenje do kraja mi nedostaje još rasvijeta,no u kući ima dovoljno prirodnog svijetla,pa će to malo sačekati do slijedeće plaće,nešto smislim.Također mi i biljke nedostaju,razmišljam da stavim na panj mahovinu,panj je mangrov i stalno pušta boju,kuhan,namakan,standardna procedura,no meni nesmeta,a kako vidim ni ribama,još bih ubacio i anubis(biljka,nadam se da znate na koju mislim),jer ne naraste prevelika ili ako znate neku drugu koja nije zahtijevna i ne raste velika.To bih pogledao u Pet centru,ali zadnji put kad sam bio,sve mi nekako jadno izgledalo.Evo slikica pa ako netko zna o kakvoj se ribi radi nek napiše,inače švert i ta druga mi se malo ne uklapaju,jer su dosta veće od ostalih,ali su miroljubive i ne natjeruju ostale.

Offline pravda

• Punopravni član
Odg: Mali akvarij
« Odgovori #1 u: Travanj 25, 2010, 13:19:35 poslijepodne »
Možda je to i ženka,neznam,ali ponekad je švert pokušava zaskočiti  :-[ :-[ :-[

Offline Venom

• Trade Count: (+4)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 28
  • Juwel Rio 180 !
« Odgovori #2 u: Travanj 25, 2010, 13:39:51 poslijepodne »
Dobro je to sve ali ancitrus ti naraste 12 cm u duzinu i rade ga prodaj ili daruj nekome jer ni njemu tu nije nes ostavis molye dodas anubias i mahovine gupye daruj takodjer premda si ih tek kupio imat ces ih mali milion jer su oni zivorotke i akvarij ti bude prenapucen.Ostavis molye koji se isto brzo kote (sad sam izmuljao bzvz ostav ili molije ili gupye) i dodas jos 1 corydorasa i 2 otoniculsa i to je to.Dakle ancić vani neke od zivorotki isto vani i ostavis recimo gupye i 2 corydorasa i 2 otoniculsa (otići ti ciste staklo cistaci stakla a corydorasi ti ciste dno). I stavis neku rasvjetu recimo diy ako nadem nesdobro postam ti pa pogledaj da ti bude lakse za napraviti.Ja mislim da ce ti biti dosta jedna stednja zarulja od 6500 kelvina. Sretno i zivio  :up:  :zagrljaj:  :up:  :zagrljaj:
Evo ti link za rasvjetu kako da napravis pa malo procitaj biti ce ti lakse mozes to i sam probaj
https://www.akvarij.net/forum/index.php?topic=43925.0

Offline ivonahr

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 40
« Odgovori #3 u: Travanj 25, 2010, 14:11:51 poslijepodne »
ili ostavi i molije i gupije...ali samo jedan spol.... ili m ili ž da se ne razmnažaju....

ja znam što znaći imati 30ak beba molija u 10l akvariju...i vjeruj mi.....nije dobro.......

mislim da bi trebao imati maksimalno 4 ribe u tom akvariju....

Offline ivonahr

• Punopravni član
« Odgovori #4 u: Travanj 25, 2010, 14:17:01 poslijepodne »
kad sam ja imala tak mali akvać...imala jednu molicu koja je izlegla 30 malaca i nekak sam nakupila nofce za veći akvarijić.... sad sam sve molije poklonila....
osim te svoje prve molice i jednu njenu bebu sam si ostavila.....
a kaj se rasvjete tice, imala sam običnu stolnu lampu..... koja je bila dovoljna  :)

Offline pravda

• Punopravni član
« Odgovori #5 u: Travanj 25, 2010, 14:59:03 poslijepodne »
Ma znam za gupye i moly,kad sam došao kući,palo mi na pamet da sam trebao samo muške uzeti,ove ću pokušati mijenjati ili pokoniti nekome,a ancitrusa isto znam da naraste,a sad je još malecki,pa kad naraste poklonim ga i uzmem drugog malog.No kako vi već imate iskustva,dok akvarij ne naraste,vjerovatno ću napraviti kako mi savjetujete.Što se tiče rasvjete,razmišljao sam da sam,napravim od LED stolne lampe,koja košta nekih 30tak kuna i radi na 3volta,a ja slučajno imam takav adapter za struju.Isto tako ako se nevaram u repiću ima montažna aq lampa za ispod 100kn,pa možda to kupim.BTW. coridoras mi se nekoliko puta na dan "ludira",jurca nekoliko minuta po akvariju ko poludio,a onda se opet vrati uobičajenom čeprkanju.Kad sam ubacio ove dvije veće ribe u aq,on se izvrnio i leđno plutao po površini,kao da je uginuo,kad sam krenuo da ga izbacim i čim sam ga dodirnuo rukom,zbriso je ispod panja i tako cijeli dan,a onda sam im dao jesti,coridoras je odmah "nadošao" i poslje bilo sve normalno.

Offline ivonahr

• Punopravni član
« Odgovori #6 u: Travanj 25, 2010, 15:13:53 poslijepodne »
 :D meni se čini da je ljubomoran

Offline ivonahr

• Punopravni član
« Odgovori #7 u: Travanj 25, 2010, 15:17:14 poslijepodne »
a jel imaš filter u akvariju? ak nemaš, imaš za kupiti u zoo repiću u buzinu full mali filter za 70kn

što se lampe tiće, sve je bolje kad si sam napraviš  :up:

Offline ivonahr

• Punopravni član
« Odgovori #8 u: Travanj 25, 2010, 15:21:48 poslijepodne »
aaaa, sori, nisam prije skužila na slici... vidim da imaš filter...  :-[

Offline pravda

• Punopravni član
« Odgovori #9 u: Travanj 25, 2010, 15:23:02 poslijepodne »
a jel imaš filter u akvariju? ak nemaš, imaš za kupiti u zoo repiću u buzinu full mali filter za 70kn

što se lampe tiće, sve je bolje kad si sam napraviš  :up:

Ja sam u Dalju,ali u osiijeku imamo Zoo repić,a tamo sam i uzeo aq i filter.Ima komletan filter,mislim da se to zove preljevni,vanjski je i ima onaj mali slapić,pa na ovako malu količinu netreba pumpa za zrak.Sad sam baš gledao rasvijetu po principu sam svoj majstor i mislim da je izvedivo,jer ako se nevaram imam gotovo sve dijelove,žarulju,grlo,a vjerovatno i cijev u podrumu,mogao bi se bacit na posao ovaj tjedan.

Offline v4nity

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Dob: 40
    • v4nity
« Odgovori #10 u: Travanj 25, 2010, 17:41:30 poslijepodne »
Ovo ti je puno previse ribica na tako malo litrazu vec u startu, a da ne pricam sta ce biti kada krenu malci. Za tako mali aq odluci se samo za jednu vrstu ribica i to nekih manjih velicinom 3-4 komada maksimalno. Ako mislis ostaviti corydorasa, postavi sitniju podlogu i bit ce ti zahvalan. Doduse, moje osobno misljenje je da bi ti se u tako malom akvariju jedino isplatilo drzati bettu(samo jednu!) ili kozice, za ostale ribice je ovo naprosto premalen prostor. Koliko vidim po slikama, nemas grijac, a drzis toplovodne ribice. Dakle obavezno grijac nabaviti ako zelis da ti ribice pozive jos neko vrijeme

Offline luxy

• Punopravni član
« Odgovori #11 u: Travanj 25, 2010, 17:51:08 poslijepodne »
grijač ti je neophodan za toplovodne!
yesterday,all my troubles seemed so far away,now it looks as thought they are here to stay,oh i believe in yesterday...

Offline kiki83

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: varaždinske toplice
« Odgovori #12 u: Travanj 25, 2010, 18:01:40 poslijepodne »
ja smatram isto tako da ti je to jako malo  za te sve ribe a veci možeš nac u oglasniku za sicu
a u krajnjem slucaju ga i sam napravi
ja sam sad napravio 80l nemam mjesta za veći
ja ti preporucam stavi bilje betana ili kozice kako ti preporuca i u postu iznad ;)

Offline Marichuy

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 39
« Odgovori #13 u: Travanj 25, 2010, 18:19:58 poslijepodne »
Ovo ti je puno previse ribica na tako malo litrazu vec u startu, a da ne pricam sta ce biti kada krenu malci. Za tako mali aq odluci se samo za jednu vrstu ribica i to nekih manjih velicinom 3-4 komada maksimalno. Ako mislis ostaviti corydorasa, postavi sitniju podlogu i bit ce ti zahvalan. Doduse, moje osobno misljenje je da bi ti se u tako malom akvariju jedino isplatilo drzati bettu(samo jednu!) ili kozice, za ostale ribice je ovo naprosto premalen prostor. Koliko vidim po slikama, nemas grijac, a drzis toplovodne ribice. Dakle obavezno grijac nabaviti ako zelis da ti ribice pozive jos neko vrijeme
Potpisujem  :up:
Life is like a box of chocolates. You never know what you’re gonna get.

Offline pravda

• Punopravni član
« Odgovori #14 u: Travanj 25, 2010, 18:28:00 poslijepodne »
Na žalost što je za nekog sića,za drugog su veliki novci,pa tako i investicija u komadu od nekoliko stotina kuna,meni je puno,ali ovo nije forum o novcu.Dakle odlučio sam se za mali iz više razloga,a neke od njih su i one stvari koje se znaju desiti ljudima,pa cijeli aq moraju graditi iznova,e sad nije isto kad se uređuje 13lit i 200lit,barem ja tako gledam.Što se tiče napučenosti,to je samo privremeno,ove veće ću ili se mijenjati s nekim ili ih pokloniti,a gupije imam u planu pokloniti,na te vrste sam se odlučio čisto iz početničkih razloga,kao i većina koja su počinjala sa akvarijima.Za sad mi je cilj ovaj mali učiniti što ugodnijim mjestom za njegove stanovnike,a kad jednog dana nabavim veći,tada ću skupiti nadam se iskustva da ga opremim nekim egzotičnijim vrstama.

Offline kiki83

• Punopravni član
« Odgovori #15 u: Travanj 25, 2010, 19:02:11 poslijepodne »
Na žalost što je za nekog sića,za drugog su veliki novci,pa tako i investicija u komadu od nekoliko stotina kuna,meni je puno,ali ovo nije forum o novcu.Dakle odlučio sam se za mali iz više razloga,a neke od njih su i one stvari koje se znaju desiti ljudima,pa cijeli aq moraju graditi iznova,e sad nije isto kad se uređuje 13lit i 200lit,barem ja tako gledam.Što se tiče napučenosti,to je samo privremeno,ove veće ću ili se mijenjati s nekim ili ih pokloniti,a gupije imam u planu pokloniti,na te vrste sam se odlučio čisto iz početničkih razloga,kao i većina koja su počinjala sa akvarijima.Za sad mi je cilj ovaj mali učiniti što ugodnijim mjestom za njegove stanovnike,a kad jednog dana nabavim veći,tada ću skupiti nadam se iskustva da ga opremim nekim egzotičnijim vrstama.
a istina kad nemas je tesko samo smanji broj ribica
stavi biljcicu koju ja bi ti preporucio anubias nije zahtjevna a prekrasna

Offline kiki83

• Punopravni član
« Odgovori #16 u: Travanj 25, 2010, 19:09:57 poslijepodne »
a lova je uvijek problem a sta ces.
ma samo za sad smanji brojnost riba
rjesi grijač ak nemas
baci biljcice poput anubiasa jako ljepa i nezahtjevna imas i veceg rasta i manjeg
i uživaj teško je ali sta ces :g018:

Offline pravda

• Punopravni član
« Odgovori #17 u: Travanj 25, 2010, 19:14:19 poslijepodne »
a istina kad nemas je tesko samo smanji broj ribica
stavi biljcicu koju ja bi ti preporucio anubias nije zahtjevna a prekrasna

Pa to i planiram,već sam to i prije napisao,ovih dana idem u Osijek pa pogledam anubias,ako ima gdje za nabavit.Kad smo kod biljki,danas sam planirao barsko bilje ubaciti,ali tijekom pripreme,sam našao jako puno jajašaca od puževa,pa sam odustao,inače sam sam biljke izvadio iz vode,uobičajeni tretman sa hipermanganom,ali kad sam listove krenio ispirati,gotovo na svakom listu je bilo jajašaca u velikim količinama.

Offline kiki83

• Punopravni član
« Odgovori #18 u: Travanj 25, 2010, 19:24:42 poslijepodne »
pa možes to isprati  ali ja sam imao losa iskusrva s tim barskim biljem
prekrasne primjerke sam nasao ali uvijek mi je propalo samo je pustilo lisce i gotovo a ne kužim zasto
dal im onaj mulj bolje odgovara i ta voda ili sta
probaj oprati bilje pa stavi možda ces imat vise srece od mene :up:

Offline Venom

• Trade Count: (+4)
  • Punopravni član
  • Juwel Rio 180 !
« Odgovori #19 u: Travanj 25, 2010, 20:14:06 poslijepodne »
Barsko bilje u toplovodni tropski akvarij.Gle vidimo da si početnik i da neznas dosta toga sve te ribice prodaj ili pokloni i stavi bettana koji je jako ljep i miran si.Stavi grijač obavezno jer taj akvarij bez grijača je ništa.Cek jesi li ti uopce ciklirao akvarij jeli znas sto je to cikliranje :question:  :question: Kažem ti ako nema novaca i vidim da bas nemozes ulagati u akvaristiku koja je jako skupa jer tek jedan obican FFM preparat za vodu kosta 76 kn.Zato shvati to ozbiljno i bolje ti je prestani dok mozes ili skupi novce i kupi si akvarij imas aquastar 60L 500kn.A ja sam ta akvarij kupio i sada kupujem sve za njega osim grijača i filtera i u njega cu uloziti oko 1500kn da bi bio ljepi biljni akvarij kakav i treba biti bez puno napucenosti i svega.Odluci se ili odustani ili nastavi s većim akvarijem a ne se krpati.Ti mislis da sam lud ali na kraju ces vidjeti kada stavis rasvjetu pa kad alge pocnu pa kad nebudes imao vremena za akvarij pa akvarij ti je mali i malo vise riblje kakice koju ne ocistis (amonijak i tako to) i dode do pomora riba  :dead: a to ne bi bas volio.Molim te razmisli i nemoj me krivo shvatiti i naljutiti se na mene  -?  -?  :question:  :question:  :up:  :nerv:

Offline ivonahr

• Punopravni član
« Odgovori #20 u: Travanj 25, 2010, 20:27:36 poslijepodne »
mislim da ti najbolji anubias i samo anubias na nekom kamenčiću ili malom drvcu... jer ti molice i ostale živorotke jako vole grickati biljke, pa ti preporučam da ne bacaš novac na biljke jer će ih one uglavnom pogrickati....
 u malom akvariju sam imala cabombu i svu su ju uništile pa ti nju nikako ne preporučam  ;)
i sad ove dvije molice kaj imam stalno grickaju biljkice, jedino anubias nisu uspjele 'osakatit', pa ti ga zato preporučam  :up:

:) meni je moj mali akvarij bio savršen! ali je bilo više posla s njim nego sad s ovim većim.

nisam imala ni grijač ni filter u tom akvariju i moli je bila super... živa i zdrava još i danas! kako je lampa svjetlila tako se i voda grijala...

Offline ivonahr

• Punopravni član
« Odgovori #21 u: Travanj 25, 2010, 20:37:18 poslijepodne »
a kaj se tiče tih kemikalija kaj je kolega gore pisao.....vjerojatno bi trebalo...al ima i jeftinijih preparata......al  ni to niš nisam stavljala u taj mali akvarij........ u početku...

sad je druga situacija, imam osjetljivije ribe i zahtjevnije...... tak da sad to sve trošim

sad sam se sjetila, kad sam bila mala sam imala isto akvarij od 10l i zlatnu ribicu unutra...... živjela je 5 godina sirota....sa crvenim pijeskom i plastičnom biljkom hahahahahaha :D užas i katastrofa.......al ja sam ju obožavala.

Offline ibanezfrelon

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 46
    • ART IMAGE
« Odgovori #22 u: Travanj 25, 2010, 20:44:28 poslijepodne »
Barsko bilje u toplovodni tropski akvarij.Gle vidimo da si početnik i da neznas dosta toga sve te ribice prodaj ili pokloni i stavi bettana koji je jako ljep i miran si.Stavi grijač obavezno jer taj akvarij bez grijača je ništa.Cek jesi li ti uopce ciklirao akvarij jeli znas sto je to cikliranje :question:  :question: Kažem ti ako nema novaca i vidim da bas nemozes ulagati u akvaristiku koja je jako skupa jer tek jedan obican FFM preparat za vodu kosta 76 kn.Zato shvati to ozbiljno i bolje ti je prestani dok mozes ili skupi novce i kupi si akvarij imas aquastar 60L 500kn.A ja sam ta akvarij kupio i sada kupujem sve za njega osim grijača i filtera i u njega cu uloziti oko 1500kn da bi bio ljepi biljni akvarij kakav i treba biti bez puno napucenosti i svega.Odluci se ili odustani ili nastavi s većim akvarijem a ne se krpati.Ti mislis da sam lud ali na kraju ces vidjeti kada stavis rasvjetu pa kad alge pocnu pa kad nebudes imao vremena za akvarij pa akvarij ti je mali i malo vise riblje kakice koju ne ocistis (amonijak i tako to) i dode do pomora riba  :dead: a to ne bi bas volio.Molim te razmisli i nemoj me krivo shvatiti i naljutiti se na mene  -?  -?  :question:  :question:  :up:  :nerv:
Slažem se :klap:

Offline pravda

• Punopravni član
« Odgovori #23 u: Travanj 25, 2010, 20:55:01 poslijepodne »
@ Venom

Iako sam totalni početnik,aq sam ciklirao,a na tvoje pisanje se neljutim,iako se radi o ribama,ipak su to živa bića,pa je potrebna i njega za iste,što se tiče izmeta,obično crijevo čuda čini,osim toga meni je lakše napraviti djelomičnu izmijenu vode,nego nekome sa 200L kutijom,zbog gnojenja i hoću što prije nabaviti biljke,tako da dio štetnih tvari bude provaren kroz biljke,a s obzirom da nisam iz grada i neidem tamo često,nisma odmah biljke nabavio,a nadam se da ću to u utorak riješiti kad idem u Osijek,pa ako netko hoće pomoći nek se javi na pp.Isto tako trenutna temperatura vode je 22C,iako nemam grijač,a ribice su već naraštajima iz domaćeg uzgoja i već su dobrano aklimatizirane.S obzirom da se nitko nije rodio da sve zna,pa tako ni ja,priključio sam se vama u nadi da to uspije,jer kako sam mjesecima pratio na netu iskustva su različita,nekome uspije aq od 10L,a nekome ugine i onaj od 200L.

Offline pravda

• Punopravni član
« Odgovori #24 u: Travanj 25, 2010, 21:24:57 poslijepodne »
Da se razumijemo,znam koliko truda,vremena i troškova iziskuje ovaj hobi,s obzirom da sam obiteljski čovjek sa malom djecom,supruga i ja radimo,želim za početak ići sa malim akvarijem i iskreno se nadam da će to uspijeti,a nadam se ću jednog dana nabaviti veći akvarij.Nadam se da me razumijete.