Lipanj 27, 2025, 23:40:04 poslijepodneNajnoviji Član: hrga1977

Autor Tema: Filtracija  (Posjeta: 4682 vremena)

0 Članova i 2 Gostiju pregledava ovu temu.

Offline ivica

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
    • http://yahoo.com
Filtracija
« u: Travanj 24, 2010, 06:54:31 prijepodne »
Ja i dalje guram projekt "Bosansko jezerce" i veći dio poslova je gotov. Sada ostaje još pitanje filtracije. Volio bi čuti koje sve načine ste vi koristili u praksi i kako su se pokazali. Velika mana mjesta na kojem je moje jezerce je činjenica da ljeti gotovo nema hlada po cijeli dan. To će vjerovatno izazvati problem sa algama itd. Zanima me dali je netko također imao sličan problem i dali ga je uspio rijšiti. Također me zanima što je sa iskustvima i stavljanju akvarijskih biljaka u jezerce???
Unaprijed hvala na odgovorima! :)
Halo Bing...

Offline kotoranin

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
  • me & son
Odg: Filtracija
« Odgovori #1 u: Travanj 25, 2010, 22:50:32 poslijepodne »
Ja i dalje guram projekt "Bosansko jezerce" i veći dio poslova je gotov. Sada ostaje još pitanje filtracije. Volio bi čuti koje sve načine ste vi koristili u praksi i kako su se pokazali. Velika mana mjesta na kojem je moje jezerce je činjenica da ljeti gotovo nema hlada po cijeli dan. To će vjerovatno izazvati problem sa algama itd. Zanima me dali je netko također imao sličan problem i dali ga je uspio rijšiti. Također me zanima što je sa iskustvima i stavljanju akvarijskih biljaka u jezerce???
ja sam za moje jezerce 2500l kupio iz njemacke spoljni filter UBBINK(kao holandska firma),sa UV-C 11w,i pumpom 2500l/h pontec.
medjutim ni to nije bilo dovoljno,pa sam odlucio sam da uradim filter.
kupio plasticnu bacvu 50l,na dno stavio  keramike i simbiont(bio filtracija),pa onda vrece od krompira,pa vata,pa bio sundjer.pumpa 2300l/h i zavrsio posao,voda bistra kao sa izvora,a sunce uvjek direktno bije na jezerce.
za biljke,neznam bas iz aq,kod mene koi i zlatne bi je smazale dok trepnes,ja drzim vodene palmice,ali zivim na moru,tako da klima nije problem,a za bosnu,palmice samo ljeti.
probaj lokvanje i sl.

Offline ivica

• Punopravni član
    • http://yahoo.com
« Odgovori #2 u: Travanj 26, 2010, 21:19:24 poslijepodne »
Da i ja imam sličan plan za filtraciju sa malom bačvom itd. No nikako da skontam koju pumpu da uporabim. Imamo ovu u vrtnom jezercu koja služi sa vodopad no ne znam dali je ta dovoljna ili mi ipak za tako nešto treba nešto jača pumpa???
Halo Bing...

Offline mrljo#2

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 53
« Odgovori #3 u: Svibanj 12, 2010, 06:29:32 prijepodne »
..e ovako ja sam novi ovdje na forumu al' imam nekakaj iskustva s jezercima (nekih 10g), osobito onima na suncu.
Kao prvo ako ti je jezerce na suncu non-stop trebaš UV-sterilizator, dobru pumpu da ti prepumpa jezerce barem jednom u 2 sata, te filter od barem 5% zapremine vode (što više to bolje)
Ukoliko želiš stavit u nutra KOI šarane zaboravi biljke, jer budu ti sve potrgali....
Za sad toliko moram na posal....

Offline Dombe

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 31
« Odgovori #4 u: Svibanj 12, 2010, 15:12:20 poslijepodne »
Ne mora biti uvijek da potrgaju bilje,meni u dvije godine ništa nije stradalo.

Offline mrljo#2

• Punopravni član
« Odgovori #5 u: Svibanj 12, 2010, 16:11:43 poslijepodne »
Ne mora biti uvijek da potrgaju bilje,meni u dvije godine ništa nije stradalo.
Normalno da nemora biti, no ovi moji od nekih 35-40 cm su potrgali sve lišće pa čak i šljunak porazbacali iz posude. Pravilo je da nema pravila.
Nego u svezi filtracije.
Kako sam već naveo u postu prije sve stoji. E sad kada se kupuje pumpa za ribnjak, treba voditi računa o zapremini i dubini ribnjaka o tome dali će se prepumpavanje vode vršiti kroz UV-C steilizator i na koju razinu iznad ribnjaka.
Zašto... Ovako svaka pumpa ima nazivni protok vode na sat koji  je mjeren bez potiska u vis dakle u razini s pumpom a koji se smanjuje sa dubinom potapanja i visinom do ulaza u filter. Nadalje ukoliko se voda tjera kroz UV-C, to je još jedno dodatno opterećenje za pumpu, pogotovo ako su ulaz i izlaz na UV-C-u manji od izlaznog otvora na pumpi. Tako da treba obratiti pažnju na tablicu protoka u odnosu na dubinu i visinu, koja je obično priložena u uputstvu za uporabu. Ja osobno imam Heissner-ovu Aqua Craft pumpu nazivne snage 6600L/H kada sam je potopio 1m na dno ribnjaka, pripojio UV-C na ulazu u filter sam dobio nekih cca 4000L/H.
Zašto filter mora biti što veći ??... iz razloga što filter osim što vrši fizičku filtraciju, on isto tako vrši i biološku. Tako da se po nekim pravilima voda mora zadržati u filteru u prosjeku dvanaestak minuta kako bi korisne bakterije uspijele odraditi svoj posao. To znači da treba malo jednostavne matematike kako bi se uspostavio što bolji odnos između pumpe, filtera i UV-C-a.
UV-C je po mom mišljenju jedn od najkorisnijih uređaja u ribnjaku, osobito kada u njemu nema bilja a plus toga je većinom na suncu.
Za UV-C vrijedi kao i za filter, poželjno je da je pravilno dimenzioniran s pumpom. Iz razloga, ako se stavi mali UV, ne samo po snazi već i po svojoj zapremini a pumpa ima velik protok voda će se u nj zadržati prekratko da bi je UV spektar tretirao (ovo je iz osobnog iskustva). To vam je k'o sa sunčanjem, ako iziđete nakratko na sunce nećete izgorjeti, no zadržite li se malo....
I tako, to bi bilo malo podrobnije.

Nego ima li netko informaciju gdje bi se moglo nabavit mladih Koi-a u Hrvatskoj a da nisu svi na isti kalup, obzirom da ih ima ohohoo boja...?

Offline ninci

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 40
« Odgovori #6 u: Svibanj 13, 2010, 09:34:52 prijepodne »
koie one metalik, u biti ne znam kako se točno zovu no boje su raznih metala... preljeva se srebrna-bakrena i te...prekrasni su mi... sam vidla u kaliji (na onoj pomočnoj cesti uz slavonsku aveniju prema žitnjaku) i u zoo city-u u mandi centru...(također na toj pomočnoj cesti ali iza zelene tržnice prema istoku).
Pustike, Turopolje

Offline mrljo#2

• Punopravni član
« Odgovori #7 u: Svibanj 13, 2010, 16:33:45 poslijepodne »
koie one metalik, u biti ne znam kako se točno zovu no boje su raznih metala... preljeva se srebrna-bakrena i te...prekrasni su mi... sam vidla u kaliji (na onoj pomočnoj cesti uz slavonsku aveniju prema žitnjaku) i u zoo city-u u mandi centru...(također na toj pomočnoj cesti ali iza zelene tržnice prema istoku).
...čuj Ninci jel znaš točni naziv te Kalije, točnu adresu ili broj telefona, obzirom da nisam iz ZGB-a prije bih nazvao. Ove u Mandiu sam vidio cijena je bezobrazna za primjerke koje nude, mislim da je oko 250 kn/kom, mislim...., u Austriji na jednoj ozbiljnoj farmi dobiješ Koi-e u A-klasi i to mrcine od 30-tak cm.
Hvala
« Zadnja izmjena: Svibanj 13, 2010, 16:44:14 poslijepodne od mrljo#2 »

Offline Dombe

• Punopravni član
« Odgovori #8 u: Svibanj 13, 2010, 19:06:35 poslijepodne »
Baš nebi rekao.Gledajući cijene po Austriji rekao bi da su tamo jedni od skupljih,na jednoj stranici sam našao i cijenu od 1200 eura za 40-ak cm velikog koia.

Offline mrljo#2

• Punopravni član
« Odgovori #9 u: Svibanj 13, 2010, 21:55:24 poslijepodne »
Baš nebi rekao.Gledajući cijene po Austriji rekao bi da su tamo jedni od skupljih,na jednoj stranici sam našao i cijenu od 1200 eura za 40-ak cm velikog koia.
Gle ovdje moramo razlučit dali govorimo o profi uzgajivačima Koi-a i cijenama o kojima ti pričaš ili o nama amaterima koji nastojimo uzgojiti ono što imamo na tržištu.
Koi šarani kao i psi i mačke su klasificirani i imaju određeni pedigre i porijeklo. To znači da im boja, uzorak i veličina i još štošta, utiču na ocjenu a samim time i na cijenu.
Uzgajalište koje sam ja naveo je Teichwirtschaft na adresi http://www.fische.at, pa da nebi mislio da lupam bezveze. Zaviri u njihov cijenik. Iznenadit ćeš se kako nas ovdje deru za neku 4. klasu Koi-a.

Ovo dolje je nekoliko mojih...

Offline Dombe

• Punopravni član
« Odgovori #10 u: Svibanj 13, 2010, 23:07:28 poslijepodne »
Jel bi se kako moglo kod njih naručiti koi?I gdje su cijene i koi koji su na prodaju na stranici?
« Zadnja izmjena: Svibanj 13, 2010, 23:10:54 poslijepodne od Dombe »

Offline mrljo#2

• Punopravni član
« Odgovori #11 u: Svibanj 14, 2010, 06:10:14 prijepodne »
Jel bi se kako moglo kod njih naručiti koi?I gdje su cijene i koi koji su na prodaju na stranici?
Cjenik
http://www.fische.at/cms/index.php?option=com_docman&task=cat_view&gid=2&Itemid=56
« Zadnja izmjena: Svibanj 14, 2010, 06:23:45 prijepodne od mrljo#2 »

Offline ninci

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 40
« Odgovori #12 u: Svibanj 14, 2010, 13:13:43 poslijepodne »
znam, kalia: sjemenarna zagreb, d.o.o žitnjak b.b.b 10000 zg, tel: 01 2405-200; www.sjemenarna.hr- kod njih su ti koi-i bili mali kakvih 6-7 cm i cjena im je bila kakvih 45 kn, ali tako malih imaš i u zoo cityu-i mislim da su još jeftiniji.
Pustike, Turopolje

Offline Dombe

• Punopravni član
« Odgovori #13 u: Svibanj 14, 2010, 14:17:58 poslijepodne »
Šteta što nemaju slike koia koje prodaju.

Offline ivborosa

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 33
« Odgovori #14 u: Svibanj 15, 2010, 00:03:29 prijepodne »
malo zalutali s teme...ali ivice mislim da filter mozes sam napravit...e sad dali u obliku bacve (ako ju imas kam sakrit) mozes si cak zbetonirat pokraj jezerca i gore stavis fini poklopac pa ti odma taj ilter sluzi ko klupa i tak...ovisi kaj ti se da radit....bacva je najlaksa i dobra ako ju imas di sakrit....a pumpe...ili one za vrtna jezerca ili pak uzmes neku morsku jer one imaju ogromne protoke i spojis si na taj filter

a kaj se tice koi-a..meni su osobno preljepe ribe...i iako inace preferiram natural varijante ribe i takve su mi puno ljepse od oni uzgojenih krićavih ( npr meni ej jedan heckel diskus pno ljepsi od bilo kojeg uzgojnog) crveno bijeli koi-ju su mi san snova...bas bi volio napravit jedno povece jezerce za njih...ali eto cekam bolje vrijeme....mozda svoje dvoriste u iducih 20ak godina...
a ak nis drugo cekam da se oženim/najdem curu tak da ju mogu natjerat da mi iskopa jezerce  :D
Akvaristika u srcu, teraristika u (cenzura) =) =)

Offline Dombe

• Punopravni član
« Odgovori #15 u: Svibanj 15, 2010, 11:27:39 prijepodne »

a kaj se tice koi-a.. crveno bijeli koi-ju su mi san snova
Kohaku. ;)