Ne mora biti uvijek da potrgaju bilje,meni u dvije godine ništa nije stradalo.
Normalno da nemora biti, no ovi moji od nekih 35-40 cm su potrgali sve lišće pa čak i šljunak porazbacali iz posude. Pravilo je da nema pravila.
Nego u svezi filtracije.
Kako sam već naveo u postu prije sve stoji. E sad kada se kupuje pumpa za ribnjak, treba voditi računa o zapremini i dubini ribnjaka o tome dali će se prepumpavanje vode vršiti kroz UV-C steilizator i na koju razinu iznad ribnjaka.
Zašto... Ovako svaka pumpa ima nazivni protok vode na sat koji je mjeren bez potiska u vis dakle u razini s pumpom a koji se smanjuje sa dubinom potapanja i visinom do ulaza u filter. Nadalje ukoliko se voda tjera kroz UV-C, to je još jedno dodatno opterećenje za pumpu, pogotovo ako su ulaz i izlaz na UV-C-u manji od izlaznog otvora na pumpi. Tako da treba obratiti pažnju na tablicu protoka u odnosu na dubinu i visinu, koja je obično priložena u uputstvu za uporabu. Ja osobno imam Heissner-ovu Aqua Craft pumpu nazivne snage 6600L/H kada sam je potopio 1m na dno ribnjaka, pripojio UV-C na ulazu u filter sam dobio nekih cca 4000L/H.
Zašto filter mora biti što veći ??... iz razloga što filter osim što vrši fizičku filtraciju, on isto tako vrši i biološku. Tako da se po nekim pravilima voda mora zadržati u filteru u prosjeku dvanaestak minuta kako bi korisne bakterije uspijele odraditi svoj posao. To znači da treba malo jednostavne matematike kako bi se uspostavio što bolji odnos između pumpe, filtera i UV-C-a.
UV-C je po mom mišljenju jedn od najkorisnijih uređaja u ribnjaku, osobito kada u njemu nema bilja a plus toga je većinom na suncu.
Za UV-C vrijedi kao i za filter, poželjno je da je pravilno dimenzioniran s pumpom. Iz razloga, ako se stavi mali UV, ne samo po snazi već i po svojoj zapremini a pumpa ima velik protok voda će se u nj zadržati prekratko da bi je UV spektar tretirao (ovo je iz osobnog iskustva). To vam je k'o sa sunčanjem, ako iziđete nakratko na sunce nećete izgorjeti, no zadržite li se malo....
I tako, to bi bilo malo podrobnije.
Nego ima li netko informaciju gdje bi se moglo nabavit mladih Koi-a u Hrvatskoj a da nisu svi na isti kalup, obzirom da ih ima ohohoo boja...?