Lipanj 28, 2025, 12:19:12 poslijepodneNajnoviji Član: hrga1977

Autor Tema: Prvi pauk...profesionalo misljenje  (Posjeta: 4745 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline lukeee

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
Prvi pauk...profesionalo misljenje
« u: Travanj 18, 2010, 18:58:56 poslijepodne »
pozz trazim jedno profesionalno misljne...a htio jednog lijepog , neagresivnog i  naravno nezahtjevnog pauka...pocetnik sam pa imam glupa pitanja...gledo sam malo postove i sve to i nagledo se stvarno lijepih pauka... :)

Offline Striček Matija

• Punopravni član
Odg: Prvi pauk...profesionalo misljenje
« Odgovori #1 u: Travanj 18, 2010, 19:29:32 poslijepodne »
evo ti moje "pofesionalno mišljenje"...  nezahtjevni pauci su iz rodova Brachypelma, Grammostola... (a i večina drugih rodova po meni...)
sad...u neagresivne...  "agresivnost"/defanzivnost kod paukova se pojavljuje u svim vrstama... ovisno o jedinki koju uzmeš.. dakle kako imaš sreće...  :D to ti nemože niko garantirat... jedna od mojih ženki Brachypelma albopilosum je bila skroz pitoma.. i onda kad je odrasla je imala jedan period od skoro godinu dana gdje je na bilo kakvo kretanje oko i u terariju dizala prednje noge..pokazivala zubiće i udarala sa nogama što got je bilo u blizini...  nakon tog "PMS sindroma" opet se vratila na staro i mogao sam ju uzet na ruku bez problema...

osobno bi rekao da najviše šanse imaš za pitomu jedinku..koja ne baca iritirajuće dlake i da je totalno nezahtjevna ...sa nekom vrstom Grammostole... pulchra, rosea, pulchripes...

Offline ZeleniMrav

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 46
  • You'll Never Walk Alone
« Odgovori #2 u: Travanj 18, 2010, 19:32:13 poslijepodne »
osobno bi rekao da najviše šanse imaš za pitomu jedinku..koja ne baca iritirajuće dlake i da je totalno nezahtjevna ...sa nekom vrstom Grammostole... pulchra, rosea, pulchripes...

I vjerovatno Brachypelma emilia ili Aphonopelma bicoloratum....moje su bile skroz "pitome",dlake kao da ih ni nemaju a i dosta ljudi kazu da su im skroz mirne....
20l vanila
North: Unfinished business
“Look deep into nature, and then you will understand everything better.” AE

Offline Striček Matija

• Punopravni član
« Odgovori #3 u: Travanj 18, 2010, 19:49:16 poslijepodne »
moje aphonopelme su sve do jedne bile živčane i bacale dlake...

a dlake Brachypelmi su me iritirale najviše... i od zadnjih par puta kad su me zasipale sam dobio kvalitetan osip po rukama  :D :D :D a o svrbežu da ne pričam... poludio sam...

opet..ljudi različito reagiraju na iritirajuće dlake... neke ljude uopće ne iritiraju i to mi je skroz fascinantno... dok su neki ljudi skroz odustali od Brachypelmi (i paukova starog svijeta) baš zbog iritacije koja im se sve više i više pojačavala...

sve ovisi od jedinke do jedinke..i pauka i čovjeka  :)   

Offline KLOKI95

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 30
« Odgovori #4 u: Travanj 18, 2010, 20:47:25 poslijepodne »
Chromatopelma cyaneopubescens,moja neostvarena zelja :) Hteo sam je kao prvu tarantulu,ali me je drug nagovorio da uzmem a.geniculatu...N.chromatus je takodje lep...Ali prvenstveno chromatopelma cynaneopubescens mi je vrh :)

Offline Saša Puttar

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Varaždin
« Odgovori #5 u: Travanj 18, 2010, 21:32:58 poslijepodne »

I vjerovatno Brachypelma emilia ili Aphonopelma bicoloratum....moje su bile skroz "pitome",dlake kao da ih ni nemaju a i dosta ljudi kazu da su im skroz mirne....

Ja imam emiliu i moja je dosta nervozna čim otvorim terarij več  baca dlačice, a bicoloratum mi je skroz mirna, ali me od nje jako svrbe ruke tak da izbjegavam kontak sa njom.

Offline lukeee

• Novi član
  • *
« Odgovori #6 u: Travanj 18, 2010, 22:56:08 poslijepodne »
Chromatopelma cyaneopubescens,moja neostvarena zelja :) Hteo sam je kao prvu tarantulu,ali me je drug nagovorio da uzmem a.geniculatu...N.chromatus je takodje lep...Ali prvenstveno chromatopelma cynaneopubescens mi je vrh :)

Prelijep ti je taj pauk...a lijep mi je i Brachypelma emilia..sto je neko spomenio gore...ljudi stvarno vam puno hvala...htio bi jos znati neke preporuke oko terarija i koliko bi me kostala ta 2 pauka pojedinacno...ty

Offline Anaunadora

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Ženski   Lokacija: okolica Zagreba
« Odgovori #7 u: Travanj 19, 2010, 00:44:17 prijepodne »
pozz trazim jedno profesionalno misljne...a htio jednog lijepog , neagresivnog i  naravno nezahtjevnog pauka...pocetnik sam pa imam glupa pitanja...gledo sam malo postove i sve to i nagledo se stvarno lijepih pauka... :)

Moj savjet... Avicularia Versicolor  :)
Ja imam 2 versicolora i bili su mi prvi pauci. Nikad problema nisam imala, od agresive ni a, a kaj se tiče zahtjevnosti... jedino ono..nabavi dok je 2,3 presvlačenje paukač tak da se on na tebe navikne i naravno i ti na njega...neš sad nabavljat odraslog pauka :) A i to je zapravo (meni) najljepše gledat... kako odrastaju  :zagrljaj:
Al skrenula sam s teme  :D ugl. nisu zahtjevni ... barem meni nisu  8)
Uvijek sam tvrdila i tvrdit ću : Avicularie su ZAKON   :heart: :inlove:
Ali da vidimo i što će ostali savjetovati  :up:

Offline Andrijana

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Lokacija: Zagreb Dugave
« Odgovori #8 u: Travanj 19, 2010, 08:38:11 prijepodne »
Slažem se sa Anaunadorom, versicolori su divni (i ja ga imam). Nemoj puno razmišljati  već si uzmi paukića koji ti se sviđa. Kojeg god da uzmeš moraš rukovati s njim i oko njega s poštovanjem, bio on više ili manje agresivan. Ako se dobro informiraš, postupaš pametno i s oprezom, neće biti problema...

Offline p.luka

• Punopravni član
« Odgovori #9 u: Travanj 19, 2010, 12:45:04 poslijepodne »
moja a.semani nebaca iritajuce dlacice nikad al zato je full agresivna prije nije bila sad je, imam ja bebu gramostole rosee i a.geniculate predivne su oba dvije... uzmi si za pocetak brachypelmu smithi ili emiliu,avicularie znaju cesto zapet u presvlacenju potrebna im je velika vlaga nije bas za pocetnika

Offline toncek12

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 33
« Odgovori #10 u: Travanj 19, 2010, 20:08:59 poslijepodne »
za prvog pauka nebi preporučio arborealnog jer su oni više plašljive i živčane vrste pa kad počnu bježat neznaju na koju bi stranu prije krenuo...to je moje mišljenje..ovo kaj Matija kaže za dlake..pauk će ih bacat kad se osjetu ugroženo,zato nećeš puno prčkat po terariju i dirat ga pa neće bit problema sa dlačicama :) nadam se da se meni nikad neče to dogodit da postanem tako alergičan na dlačice...je da svrbi i izazivaju živčanoču hehehe al nije tolko strašno :D
uglavnom terestrijalna(talna) vrsta bi bila idealnija za prvog pauka :up: e sad koja...biraj sam :)

Offline Anaunadora

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #11 u: Travanj 19, 2010, 21:25:50 poslijepodne »
moja a.semani nebaca iritajuce dlacice nikad al zato je full agresivna prije nije bila sad je, imam ja bebu gramostole rosee i a.geniculate predivne su oba dvije... uzmi si za pocetak brachypelmu smithi ili emiliu,avicularie znaju cesto zapet u presvlacenju potrebna im je velika vlaga nije bas za pocetnika

A dobro, to je... treba im vlaga.. al opet mislim da je puno jednostavnije ( u slučaju  arborealnog pauka ) održavati vlagu što fkt nije neki problem nego za prvog pauka nabaviti terastrialnog i onda stalno strahovati ( s obzirom na to da je u pitanju prvi pauk ; naravno poslije kad stekneš iskustvo svejedno ti je jel arborealni il terastrialni) dal će past il ne. Nek se ( nedo Bog) preplaši pauk il vlasnik.. i padne pauk i gotov je.  -? Neznam.. to je samo moje skromno mišljenje  8)

za prvog pauka nebi preporučio arborealnog jer su oni više plašljive i živčane vrste pa kad počnu bježat neznaju na koju bi stranu prije krenuo...to je moje mišljenje..ovo kaj Matija kaže za dlake..pauk će ih bacat kad se osjetu ugroženo,zato nećeš puno prčkat po terariju i dirat ga pa neće bit problema sa dlačicama :) nadam se da se meni nikad neče to dogodit da postanem tako alergičan na dlačice...je da svrbi i izazivaju živčanoču hehehe al nije tolko strašno :D
uglavnom terestrijalna(talna) vrsta bi bila idealnija za prvog pauka :up: e sad koja...biraj sam :)

E da, za ovaj dio da su plašljivi i ''živčani'' se slažem, al moje su bile takve jedno.. pa dok se nisu navikle na mene. Ugl. kak pauci zapamte vlasnika po česticama u koži, mojima nije trebalo dugo :)
I od onda... mir pri hiži  :D

Offline Striček Matija

• Punopravni član
« Odgovori #12 u: Travanj 19, 2010, 21:57:48 poslijepodne »
[ Ugl. kak pauci zapamte vlasnika po česticama u koži, mojima nije trebalo dugo :)

oprosti..al otkuda ti ovaj podatak da pauci to mogu?

Offline KLOKI95

• Punopravni član
« Odgovori #13 u: Travanj 19, 2010, 22:02:10 poslijepodne »
[ Ugl. kak pauci zapamte vlasnika po česticama u koži, mojima nije trebalo dugo :)

Ma to vecina misli da se tarantula vremenom navikne...Ali nije tako da znate!

Offline Anaunadora

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #14 u: Travanj 19, 2010, 22:12:46 poslijepodne »

Od naše zajedničke prijateljice Stele H.  8)

Offline lukeee

• Novi član
  • *
« Odgovori #15 u: Travanj 19, 2010, 22:14:27 poslijepodne »
a stvarno ste me zbunili sa svim tim vrstama ima stvarno lijepih pauka...htio bi naravno sta sam reko neplasljivog ali i ne agresvong...svidaju mi se Brachypelma emilia,N.chromatus i full mi se svida Avicularia Versicolor ali je penjacka vrsta...Cuo sam za ovog pauka Psalmopoeus cambridgei...mozete li mi reci kakav je to pauk i molim vas da mi pocnete pisat cijene jel stvarno me to zanima...

Offline KLOKI95

• Punopravni član
« Odgovori #16 u: Travanj 19, 2010, 22:31:25 poslijepodne »
Psalmopoeus cambridgei...mozete li mi reci kakav je to pauk i molim vas da mi pocnete pisat cijene jel stvarno me to zanima...
Takodje "penjacka" vrsta kako ti kazes,gde god naidjes na to pocetno ime  Psalmopoeus  to su sve "penjacke vrste"...Cene ti se krecu od 5-10e pa na gore..Ne znam sad tacno tamo u Hrvatskoj jer sam ja iz Srbije,ali neka ti ovo moje bude orijentir dok ti drugi ne kazu tacnije cene :)

Offline toncek12

• Punopravni član
« Odgovori #17 u: Travanj 19, 2010, 22:35:56 poslijepodne »

Haha..dobra ti je ova...ajde daj pauku prst za test pa nam javi kako prošlo  :up:

Offline Anaunadora

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #18 u: Travanj 19, 2010, 22:53:32 poslijepodne »

Haha..dobra ti je ova...ajde daj pauku prst za test pa nam javi kako prošlo  :up:

:funny: hehe dobra fora ovo s prstom  :P :up:

Offline ivborosa

• Moderator
  • Punopravni član
« Odgovori #19 u: Travanj 20, 2010, 00:45:38 prijepodne »
Moje misljenje je da ako covjek razumije kaj znaci paul i ako je normalan moze uzet bilo koju vrsti tarantule kao prvog jer bukvalno gledano odrzavanje paula je 12 puta lakse nego odrzavanje pasa... Ovisi jer ces morat izdvojit 5 ili 7 minuta tjedno...to je po meni nista

A ak nisi normalan onda te i G Rozea moze ugrozit... Tak da po meni biraj kaj ti je svidja ali nemoj ocekivat od pauka fizicki kontalt nego samo divljenje prek stakla...kod "pocetnickih paukova" je mozda prag tolerancije malo veci i malo su sporiji ali to ne znaci sa te nemoze opizdit

Zato svima pamet u glavu, pincetu u ruke i nema frke
Akvaristika u srcu, teraristika u (cenzura) =) =)

Offline Striček Matija

• Punopravni član
« Odgovori #20 u: Travanj 20, 2010, 14:31:45 poslijepodne »

mi se onda sigurno poznamo kad znaš ko su moji prijatelji? :)

Offline Anaunadora

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #21 u: Travanj 20, 2010, 14:34:09 poslijepodne »

mi se onda sigurno poznamo kad znaš ko su moji prijatelji? :)

Heh.. nismo se upoznali face to face ali sam čula neke stvari o tebi. Tak da te znam samo po pričanju :)

Offline Andrijana

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Lokacija: Zagreb Dugave
« Odgovori #22 u: Travanj 20, 2010, 15:01:56 poslijepodne »
Bemti, na ovom forumu svatko svakoga zna, samo ja tele nikoga neznam...  -?

Lukeee, kojeg god da zemeš nećeš pogriješiti. Oprezan moraš biti sa svakim, ali živinice su super i trud se isplati. Što je paukić agresivniji prije ćeš "steći poštovanje" prema njemu, samo pazi da tvoje sticanje poštovanja ne dođe glave paukića.  A od Grammostola i Brachipelmy ima toliko lijepih vrsta, sigurno ćeš naći neku koja ti se dopada. Ja sada razmišljam o Grammostoli pulchripes-u, baš mi je nekako  :heart: 
Što se tiče avicularia ili arborealnih općenito, čitala sam da su dosta živčani i plašljivi, ali očito je moja paukica iznimka. Živčana nije uopće, a plašljivije reagira samo na nagli pokret. To samo pokazuje koliko svaki paukić ima svoj karakter, bez obzira na karakteristike vrste kojoj pripada...

Sretno s odabirom  :up:

Offline lukeee

• Novi član
  • *
« Odgovori #23 u: Travanj 20, 2010, 16:17:15 poslijepodne »
Evo odlucio sam da kupim Brachypelma smithi,Brachypelma emilia ili Brachypelma boehmei jako mi se svidaju. Ako imate jos neke pauke lijepe samo predlozite i de molim vas de mi recite koliko kostaju ove tarantule i gdje ih mogu nabavit.ty
« Zadnja izmjena: Travanj 20, 2010, 20:08:56 poslijepodne od lukeee »

Offline Anaunadora

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #24 u: Travanj 20, 2010, 16:30:10 poslijepodne »
Živčana nije uopće, a plašljivije reagira samo na nagli pokret.

Takve su i moje :) O kojem paukaču mi pričamo?  :heart: