Čitao sam ja već o tom tenesitu na bonsai forumima i čini mi se mrak i jeftino...šta je pisalo nekih 20 kuna 20 litara. Sigurno ću to probat samo da saznam di se može nabavit.
Kažu bonsai uzgajatelji da je bolje od akadame japanske, što zbog cijene, što zbog toga šta je tenesit teži i ne smrzava se šta je "bonsaiima" jako bitno. A za akadamu znam da ju je dosta aquascapera koristilo kao podlogu (evo npr.
akadama akvarij) i da ju je Amano prije koristio stalno. Znači ne možeš fulat sa tenesitom, jer su te granule i ti komadići cigle prozračna podloga, korijen se širi bez problema, cirkulacija je super te velika moć upijanja.
Ima i drugih sličnih stvari recimo
Liapor je jeftin samo druge boje, već granuliran 1-4mm. Jedino šta kažu da je malo lakši od tenesita. Kažu MD Profil na Žitnjaku 50-60 kuna, 50 litara.
I čini mi se da sam naletio na zamjenu za vulkanit, u biti to i je vulkanit po izgledu, i specifikaciji, samo šta je puuuuno jetiniji...
Pumice. U Pet Centru 5 litara vulkanita cca 100kn, a u MBM centru u Lučkom Pumice, bonsaii kažu 80kn 50 litara.
Jaaako jaaaako zanimljiva tema koja bi mogla mnogima omogućit odlične supstrate za malo novaca...njihova idealna kombinacija poglode za bonsai je na dno 20% treseta ili zemlje za cvijeće koja ima treseta (florabella recimo), pa pumice, pa preko toga 40% tenesita jer je teži i preko toga 40% lakšeg liapora. Meni se to čini savršenim.