Srpanj 18, 2025, 23:57:25 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Tenesit kao podloga  (Posjeta: 7489 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Karlo

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 47
Tenesit kao podloga
« u: Travanj 16, 2010, 13:57:37 poslijepodne »
Da li je tko koristio tenesit 3-6mm za podlogu, naravno ne čisti nego možda nekakav miks sa organskom materijom, npr zemljom ili tresetom?
Tenesit se inače koristi za teniske terene, a dobije se drobljenjem cigle.
Pretpostavljam da je sastavom isti kao aquaclay samo što nema tako lijepi obli oblik.

Offline lp

• Punopravni član
    • HAS - HrAquascape.org
Odg: Tenesit kao podloga
« Odgovori #1 u: Travanj 19, 2010, 10:04:09 prijepodne »
Čitao sam ja već o tom tenesitu na bonsai forumima i čini mi se mrak i jeftino...šta je pisalo nekih 20 kuna 20 litara. Sigurno ću to probat samo da saznam di se može nabavit.

Kažu bonsai uzgajatelji da je bolje od akadame japanske, što zbog cijene, što zbog toga šta je tenesit teži i ne smrzava se šta je "bonsaiima" jako bitno. A za akadamu znam da ju je dosta aquascapera koristilo kao podlogu (evo npr. akadama akvarij) i da ju je Amano prije koristio stalno. Znači ne možeš fulat sa tenesitom, jer su te granule i ti komadići cigle prozračna podloga, korijen se širi bez problema, cirkulacija je super te velika moć upijanja.

Ima i drugih sličnih stvari recimo Liapor je jeftin samo druge boje, već granuliran 1-4mm. Jedino šta kažu da je malo lakši od tenesita. Kažu MD Profil  na Žitnjaku 50-60 kuna, 50 litara.

I čini mi se da sam naletio na zamjenu za vulkanit, u biti to i je vulkanit po izgledu, i specifikaciji, samo šta je puuuuno jetiniji...Pumice. U Pet Centru 5 litara vulkanita cca 100kn, a u MBM centru u Lučkom Pumice, bonsaii kažu 80kn 50 litara.  

Jaaako jaaaako zanimljiva tema koja bi mogla mnogima omogućit odlične supstrate za malo novaca...njihova idealna kombinacija poglode za bonsai je na dno 20% treseta ili zemlje za cvijeće koja ima treseta (florabella recimo), pa pumice, pa preko toga 40% tenesita jer je teži i preko toga 40% lakšeg liapora. Meni se to čini savršenim.  ;)

Offline lp

• Punopravni član
    • HAS - HrAquascape.org
« Odgovori #2 u: Travanj 19, 2010, 10:08:51 prijepodne »
Evo i teme na 34 strane koga zanima o podlogama di se raspravljalo o tome...

http://hbf.my-bonsai.com/index.php?topic=705.0

Offline M23_Vu

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 40
  • AqVu
« Odgovori #3 u: Travanj 19, 2010, 10:34:47 prijepodne »
A taman kad sam mislio da sam odlucio koju cu podlogu...sad opet moram razmisljati! :D

Offline Karlo

• Punopravni član
« Odgovori #4 u: Travanj 19, 2010, 11:04:58 prijepodne »
Je stari već sam proučio bansai forum peije nego sam temu okačio.
Ima jedan teniski teren blizu mene pa ću pitat ekipu od kuda uzimaju. Znam da treba tražit tenesit za zimu jel je krupnije granulacije.

Čovječe ako je ono dobra zamjena za vulkanit, ludilo.
Jesi uspoređivao sastav?

Offline Frida

• Punopravni član
  • Dob: 47
« Odgovori #5 u: Travanj 19, 2010, 11:18:42 prijepodne »

I ja sam to proučavala...
Al taj Pumice ima jako puno prašine u sebi...
Ja ću probati onaj drobljeni floreopor.

Offline Karlo

• Punopravni član
« Odgovori #6 u: Travanj 19, 2010, 11:22:19 prijepodne »

I ja sam to proučavala...
Al taj Pumice ima jako puno prašine u sebi...
Ja ću probati onaj drobljeni floreopor.

sudoper, sito, ispiranje... :)

Offline lp

• Punopravni član
    • HAS - HrAquascape.org
« Odgovori #7 u: Travanj 19, 2010, 11:55:44 prijepodne »
Frida...pa pumice (tj. vulkanit) ionako nije zamišljen baš kao podloga (topsoil), nego kao dodatni sloj iznad tanjeg sloja treseta ili zemlje za cvijeće...pa i nije bitno jel prašina u njemu. Ono kao kad netko stavi iznad zemlje, vulkanit, pa šljunak u akvariju. U ovom slučaju bi išlo malo zemlje ili treseta na golu povšinu akvarija, tek toliko da prekrije staklo,  pa onda na to pumice i iznad biraš tenesit ili liapor. Dobiješ bomba podlogu, prozračnu i hranjivu sa svim, i mikro i makrolementima. Ma u biti sve je to isto kao i do sada, samo što bi ovako napravljena podloga bila prozračnija nego da se stavi baš šljunak. I naravno višestruko jeftinija, pa bi onda oni sa velikim akvarijima bili najviše na dobitku jer ni ja ne bi išao sa vulkanitom sigurno u velikom akvariju, zbog love. :up:

Sad treba vidjet da nije ovaj liapor (meni je ljepša boja od tenesita) prelagan, da ne bi bilo dizanja podloge i problema kod sađenja biljaka. Za tenesit tvrde bonsaiji da nema problema i da je težak kad upije vodu.

Karlo vulkanit potpuno jednako izgleda kao pumice, al ono baš potpuno identično....znam jer ga koristim odtkad se bavim akvaristikom, a i piše da je to vulkanski pijesak tako da sam uvjeren da je to to. Tako da tu po meni i nema dileme.  ;)
« Zadnja izmjena: Travanj 19, 2010, 11:59:36 prijepodne od lp »

Offline Karlo

• Punopravni član
« Odgovori #8 u: Travanj 19, 2010, 12:13:50 poslijepodne »
Piše ekipa da ga nema u ZG, samo Split, jesi možda provjerio da li je u međuvremenu došlo?

Offline lp

• Punopravni član
    • HAS - HrAquascape.org
« Odgovori #9 u: Travanj 19, 2010, 12:26:14 poslijepodne »
Nisam, kad naletim prema tamo pogledat ću...ili nek netko drugi javi ako će ići.

Idući setup planiram za koji dan slagat, al će biti ono "tipičan nature" sa ne baš puno biljaka u podlozi, već po granama, pa neću radit sad nešto ekstra jaku podlogu već slabiju da ne bi bilo tarapane.

Malo zemlje ili nečeg sličnog (treset, osmocote), vulkanita i ako nađem šta od ovog gore, tenesit ili liapor pa ću javit kako se pokazalo.

Offline acies

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Lokacija: zg
  • zagreb
« Odgovori #10 u: Travanj 19, 2010, 12:27:56 poslijepodne »
zemlja ili treset tek da pokrije staklo,pomice na to i na vrhu liapor ili tenesit... znači li to da je šljunak generalno isključen?

Offline Nuclear

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 38
« Odgovori #11 u: Travanj 19, 2010, 12:34:46 poslijepodne »
A što je taj liapor? Ne nalazim to nigdje na Internetu.

Offline lp

• Punopravni član
    • HAS - HrAquascape.org
« Odgovori #12 u: Travanj 19, 2010, 12:39:24 poslijepodne »
Pa ova je kombinacija ako uspije, prozračnija i bolja za razvoj korijena...pa ne bi išao na šljunak. Ako ne uspije, lako se vratim na šljunak preko zemlje i vulkanita.

Treba to isprobat još, al meni te prozračne podloge djeluju kao ADA proizvodi ili oni master soil proizvodi šta se prodaju za puno love. Samo što to oni (o ADA pričam) namoče i pretretiraju sa makrolementima prije upotrebe i stave ispod power sand, nešto kao NPK koji se polagano ispuštaju. To ima svoje prednosti i mane...mana je zaheban start u početku kad ima previše svega pa se mora mjenjat voda često, prednost je poslije jer nema pretjeranog vodenog doziranja.

Kažem treba to još isprobat da li funkcionira sve, al ne vidim razloga da nekome akadama super funkcionira, a da onda tenesit ili liapor ne bi funkcionirali umjesto šljunka.  ;)

« Zadnja izmjena: Travanj 19, 2010, 12:43:12 poslijepodne od lp »

Offline lp

• Punopravni član
    • HAS - HrAquascape.org
« Odgovori #13 u: Travanj 19, 2010, 12:47:53 poslijepodne »
A što je taj liapor? Ne nalazim to nigdje na Internetu.

http://hbf.my-bonsai.com/index.php?topic=1553.0  sve piše u prvom postu.

Offline acies

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Lokacija: zg
  • zagreb
« Odgovori #14 u: Travanj 19, 2010, 12:48:10 poslijepodne »
sad ste mi dali opet za mislit...a taman sam htjela novi akvarij zasadit istom kombinacijom tetrinog supstrata i vulkanita jer mi je to dobro funkcioniralo do sad ;)

Offline Frida

• Punopravni član
  • Dob: 47
« Odgovori #15 u: Travanj 19, 2010, 13:10:16 poslijepodne »
Liapor ili floreopr je jedno te isto...ja sam mislila staviti samo taj drobljeni,bez ičeg drugog,naravno ako nije prelagan.

Offline M23_Vu

• Punopravni član
  • AqVu
« Odgovori #16 u: Travanj 19, 2010, 18:03:34 poslijepodne »
Lp šta kažeš na ovu kombinaciju: Kcl,pa florabella i tetrin supstrat pomiješani,pa pumice i onda aquaclay? Mislio sam vulkanit ali pumice su isplativije daleko,uglavnom treba mi nesto malo teze sto ce potisnuti zemlju jer ne idem na sljunak...
« Zadnja izmjena: Travanj 19, 2010, 23:43:56 poslijepodne od M23_Vu »

Offline svizac

• Trade Count: (+2)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 46
« Odgovori #17 u: Travanj 19, 2010, 19:53:23 poslijepodne »
Evo i ovo je sa njihovog foruma i ima neki tip u Sesvetama Tenesita.To sam neki dan gledao pošto mene zanima vermikulit koji bi se mješao sa zemljom.Tema sa foruma mojbiljnikvarij.org. http://hbf.my-bonsai.com/index.php?topic=1014.0

Offline lp

• Punopravni član
    • HAS - HrAquascape.org
« Odgovori #18 u: Travanj 20, 2010, 07:45:17 prijepodne »
Lp šta kažeš na ovu kombinaciju: Kcl,pa florabella i tetrin supstrat pomiješani,pa pumice i onda aquaclay? Mislio sam vulkanit ali pumice su isplativije daleko,uglavnom treba mi nesto malo teze sto ce potisnuti zemlju jer ne idem na sljunak...

Pa valjda će biti dobro tako, ne mogu sa sigurnošću reć jer nisam to koristio, pa mi je glupo govorit bilo šta. Ako ideš na jeftinu kombinaciju šta će ti uopće tetrin supstrat ili aquaclay unutra?

Pogledao sam jučer u onom MBM centru u lučkom, nemaju ništa od ovoga što smo spomenuli.

Sve čekam da se Tuljan javi u temu...ipak je on tu tata mata. Božooooo, ajde malo prosvjetli nas i reci šta misliš o ovim pumicama, tenesitu, liaporu i općenito o soil podlogama iznad zemlje u akvariju?   :meeting:

Offline Vele bit

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 46
  • Tamo gore gdje...proljeće uvijek kasni
« Odgovori #19 u: Travanj 20, 2010, 13:06:38 poslijepodne »
Da li je išta od tog što spominjete hranjivo ili ima samo ulogu završnog sloja?

Offline M23_Vu

• Punopravni član
  • AqVu
« Odgovori #20 u: Travanj 20, 2010, 15:44:08 poslijepodne »

Pa valjda će biti dobro tako, ne mogu sa sigurnošću reć jer nisam to koristio, pa mi je glupo govorit bilo šta. Ako ideš na jeftinu kombinaciju šta će ti uopće tetrin supstrat ili aquaclay unutra?

Pogledao sam jučer u onom MBM centru u lučkom, nemaju ništa od ovoga što smo spomenuli.

Sve čekam da se Tuljan javi u temu...ipak je on tu tata mata. Božooooo, ajde malo prosvjetli nas i reci šta misliš o ovim pumicama, tenesitu, liaporu i općenito o soil podlogama iznad zemlje u akvariju?   :meeting:
ma dobit cu 2l tetrinog pa cu pomijesati s florabelom,a aquaclay sam dobio i definitivno zelim s njim raditi setup.e sad,pisalo se da je prelagan i da nije bas dobitna kombinacija sa zemljom pa trebam savjet sta da stavim izmedu njih,vulkanit,pumice ili trece nesto?

Offline Karlo

• Punopravni član
« Odgovori #21 u: Travanj 20, 2010, 19:51:16 poslijepodne »
Pumice je hranjiv

Offline M23_Vu

• Punopravni član
  • AqVu
« Odgovori #22 u: Svibanj 08, 2010, 00:01:48 prijepodne »
i jel uspio netko nabaviti šta od ovih stvari? -?

Offline Marko_Sp

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 67
« Odgovori #23 u: Svibanj 08, 2010, 00:17:53 prijepodne »
U svoj mali probni akvarij stavio sam onaj Master soil od Wave-a i nisam pretjerano sretan. Iako sam ga dobro isprao muti vodu i pokriva bilje finom crvenom prašinom. Ne znam što je ta prašina a što smeđa alga. Osim toga lagan je i ne drži bilje - neke biljčice sam morao po par puta ponovo saditi. Mislio sam nabaviti Fluorite od Seachema ali sada više nisam siguran. Nema do kvarcnog pijeska za završni sloj...

Offline Malky

• Trade Count: (+3)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
    • Akvarij NET
« Odgovori #24 u: Svibanj 08, 2010, 10:38:20 prijepodne »
Mene jos uvijek zanima di se moze nabavit Akadama, ako netko ima kakav info :up: