Srpanj 21, 2025, 21:50:16 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Hrana  (Posjeta: 1966 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Mins

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Ženski   Lokacija: Zagreb
  • I mala riba je - riba.
Hrana
« u: Travanj 13, 2010, 10:38:24 prijepodne »
Pozdrav
Možda je već bila tema (malo sam tražila, ali nisam baš našla što me zanima)...zanima me s čime hranite svoje hladnovodne ribe? U biti potakla me tvrdnja jednog forumaša oko toga da je JBL najbolja papica, zatim nutrafin, tetra...itd. Ja svoje ( i tropske) hranim sa serinim peleticama i listićima, malo dodajem i onih zelenih što padnu na dno sa spirulinom...imaju zelenog rogolista za brstiti (u tropskom raste ko blesav pa im tjedno dodajem)  plus vitamini. Zanima me i koliko često se trebaju davati vitamini...svaki dan recimo 2 tjedana pa pauza 2 tjedna ili svakih par dana na hranu?

:)
Pet ribljih sloboda: site i kvalitetno hranjene, u ugodnom okruženju, bez ozljeda, boli i bolesti, sa slobodom prirodnog ponašanja i izostankom stresa i strahova.

Offline Mins

• Punopravni član
  • I mala riba je - riba.
Odg: Hrana
« Odgovori #1 u: Travanj 13, 2010, 21:19:47 poslijepodne »
Izgleda da sam ili promašila sažvakanu temu ili ne hranimo ribe ili sam prekršila pravilo imenovanja proizvođača hrane  :-X
 -? ili...
Pet ribljih sloboda: site i kvalitetno hranjene, u ugodnom okruženju, bez ozljeda, boli i bolesti, sa slobodom prirodnog ponašanja i izostankom stresa i strahova.

Offline babyboom

• Moderator
  • Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
« Odgovori #2 u: Travanj 14, 2010, 07:39:53 prijepodne »
nisi ništa promašila, već ljudi nisu stigli odgovoriti!
najbolje je hraniti s onim što ti misliš da je tvojim ribama odgovarajuće
u biti sve te gotove hrane variraju u relativno malo sastojaka...

evo, mi već godinama koristimo za naše prasce nutrafinove pahuljice za zlatne, pahuljice sa spirulinom (općenite jer za zlatne se pojave vrlo rijetko), te pahuljice za tropske koje dajemo jednom tjedno, za promjenu...uz to, za promjenu dobiju i nutrafinove tabletice ili kuglice, no time nisu oduševljene...
uz to dobiju redovito povrće - najviše salatu, grašak i tikvice
čistači dobivaju nutrafinove tabletice za čistače, te tetrine tabimin ili plecomin tabletice - naizmjence...
naravno i povrće...

ponekad im dadem i nešto "egzotično" što u pravilu kod zlatica izazove veselje, poput par komadića naribane jabuke, mrkve, pa čak, ali vrlo vrlo vrlo vrlo malo meseka mljevenog (piletine ili puretine) koje dobiju iz ruke, dako da odmah pojedu....
da, povremeno dobiju i hranu za jezerske ribice i to je onda narodno veselje - serinu ili nutrafinovu (ako naletim)...

s drugim hranama nismo bili previše zadovoljni ne zato što ribice ne bi voljele nego zato što su dosta mutile vodu

a sad - doista ti moraš sama odrediti što ćeš davati svojima...

Offline Klanjo

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 43
  • Bolje vrabac u ruci nego riba iza ormara.
« Odgovori #3 u: Travanj 14, 2010, 12:33:15 poslijepodne »
Ma ja ih ne hranim samo kupujem nove   :devil:

Šala mala  :) ovak ja sam svojima kupil prije par dana 3 vrste hrane baš za zlatne od sere nekakve sticks pa imaju  colored sticks i jos neku kaj nisam još otvoril,tabletu za čistače i naravno lističe.
E sada lističe tamane ko lude,a kad sam im bacil te stickse pojele su jednu i nista vise ostavile ostatak da pluta,posto sam im bacil dosta toga a ove nisu jele onda sam pokupil i bacil van iz akvarija,na drugoj probi sam im stavil samo malo toga i opet nista al sam sada ostavil u akvariju preko noči kad ono ujutro čudo nema više,valda kad su videle da nebuju nista drugo dobile bilo im je i to dobro.
E tabletu im bacim tak 2 puta tjedno i nju jedu kad se počne rastapati isto ko ludi,e pošto imam jednog plehića sa njima njemu tak svakih 3 dana stavim šnjitu krastavca ili tikvice,tu sam skužil da se zlatne sa njim šoraju oko krastavaca, a kad im stavim poparenu salatu ili kelj ili mrkvu ono ništa ne trzaju uopče tak da fakat ovisi kaj ti ribe vole,ja im bacim u vodu jednom tjedno vitamine i to nakon promjene vode u vodu drito,probal sam na lističe kapati vitamine al se zaljepe jedno s drugim pa se stvrdnu pa sam problemi oko toga tak da sam odustal od toga.

Eto tolko od mene i hranjenju.

Mudrost se krije u riječima velikog Aristotela:
"Sinko, ako tebi treba filozofija da piješ vino, mislim da imaš ozbiljnih problema."

Offline Mins

• Punopravni član
  • I mala riba je - riba.
« Odgovori #4 u: Travanj 14, 2010, 23:35:35 poslijepodne »
S obzirom da nisam baš davala "ljudsku" zelenjavu zanima me koliko se i kako pripremljen grašak, salata, tikvica daje? Posebo jer si uzgajam flance salte, špinata i ostalog za povrtanjak pa je nešpricano i sigurno za papicu.  :)

Vitamine dajem tako da zagrabim hranu u žličicu i onda nakapam i pričekam par trenutaka da upije pa ih "pozovem" i dam ispred usta da odmah progutaju  :D
Ne dajem svaki dan već povremeno...a ovoj bolesnoj što je liječim svaki dan nakapam na dio antibiotske hrane.
« Zadnja izmjena: Travanj 14, 2010, 23:40:15 poslijepodne od Mins »

Offline Klanjo

• Punopravni član
« Odgovori #5 u: Travanj 14, 2010, 23:57:38 poslijepodne »
Salatu i sve kaj ima listove sam popariš sa vručom vodom da nije pretvrdo,a grašak skuhaš skineš ljusku i napraviš pire tak i sa mrkvom,a ja tikvicu i krastavac stavljam sviježi sam ogulim koru kolko sam skužil krastavac ima mekaniju sredinu pa im je lakše za jesti jer tikvicu baš i ne diraju tu i tamo ju čopnu.
"Sinko, ako tebi treba filozofija da piješ vino, mislim da imaš ozbiljnih problema."

Offline babyboom

• Moderator
  • Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
« Odgovori #6 u: Travanj 15, 2010, 09:55:43 prijepodne »
možeš salatu uzeti list iz sredine glavice i samo jako dobro oprati pod jakim mlazom vode
da vidiš veselja - finija im je nego poparena!

a parenje je slijedeće: preliješ lišće vrelom kuhanom vodom i ODMAH preliješ hladnom...

grašak možeš stisnuti među prstima (kuhani) i sve im dati jer vole i ljuskice (ako su velike ribe)....a ljuske su sjajne za kakanje :)

Offline Klanjo

• Punopravni član
« Odgovori #7 u: Travanj 16, 2010, 17:04:16 poslijepodne »
A moji su premali još da bi jeli sa ljuskama, a daj mi reci kad im staviš list dali ga zakačiš na dno ili ga pustiš da pliva?.

Offline babyboom

• Moderator
  • Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
« Odgovori #8 u: Travanj 16, 2010, 21:13:24 poslijepodne »
naravno, da bi ribe jele grašak sa ljuskama trebaju biti barem godinu dana, odnosno, odgovarajuće veličine
no, i njima je potrebno prstima istisnuti meso, a onda ljuskice samo ubaciti

listove možeš pustiti da slobodno plivaju, ali možeš i poklopiti kamenom na dnu...svejedno je
važno je ono što ostane drugi dan izvaditi (da ne nastaje otpad)

Offline Beata

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Lokacija: Zgb
« Odgovori #9 u: Travanj 18, 2010, 23:32:06 poslijepodne »
Mins, ovo sa kapanjem vitmina na hranu mi se čini ODLIČNA ideja. Bravo!
Ja sam se uvijek pitala koliki je postotak šanse da u tim silnim litrama vode bas te kapljice ribice progutaju . Bravo, ideja je stvarno super, Odmah sutra cu ju primjeniti.
A sto se tiče povrća, moje dvije zlatice obožavaju grašak, tj obožavale su ga dok su bile male, jurile su na njega čim bi ga vidjele, sad ga onak mirno pojedu, al ok, ipak pojedu, a mrkvu uzmu u usta, promuljaju i pljunu i tako uvijek, stalno i zauvijek.I samo zamažu vodu s tim pljuvanjem. No, jako su smijesne kad pljunu sažvakanu mrkvu....
A s tikvicama nisam probala. Kuhane?
Veselim se sve probat.
No, jabuke se nekak ne usudim. Babymum , pa nije li to pretvrdo? mozda su kuhane?

Offline Beata

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Lokacija: Zgb
« Odgovori #10 u: Travanj 18, 2010, 23:36:48 poslijepodne »
Babymum, jos sam zaboravila pitat - hrana za jezerske ribe = veselje... pa svakak želim to veselje priuštit i svojim ribausima.
Koliko te hrane?
Ima za kupit u dučanus vulgaris ili samo u nekim superposebnim.
Sad mi je proradila mašta...pa da imam samo malo normalnije susjede... koje bi tu jezerce moglo past.....promjera tri metra najmanje. No, to su samo snovi. Susjedi su realnost!
Aj reci za hranu.
Mersi boku!