Srpanj 20, 2025, 15:18:06 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Velika smrtnost corydorasa !  (Posjeta: 3076 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline ROCCO

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Lokacija: Pula
Velika smrtnost corydorasa !
« u: Travanj 12, 2010, 12:37:02 poslijepodne »
Ljudi dajte me prosvjetlite!

Naime radi se točnije o Crorydoras paleatusima. Nije mi jasno zašto mi 90% njih ne preživi duže od 10-ak dana od uvođenja u akvarij.
Da li se tu možda radi o genetski slaboj pošiljci istih ili bi uzrok mogao biti u ostalim stanovnicima akvarija ( potencijalni sumnjivci: 2 skalara, 2 botie striate) ili možda u kvaliteti vode?
Inače imam i 9 paracheirodon axelrodi, 4 hemigramus bleheri i 2 otocinclusa koji ne pokazuju nikakve znakove da im ne odgovara kemija vode.
Tjedno mjenjam 20% vode, cirkulacija vode je dobra, testeri ne odskaču od normalnih vrijednosti.
Nisam primjetio da su im napuhnuti stomaci ili oči, nema tragova istrošenosti "brčića" tako da mi je razina frustracije poprilično visoka. X-(
Radimo kao crvi, zato nam je sve tako trulo!

Offline mbogdan

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 44
    • Diskusari
Odg: Velika smrtnost corydorasa !
« Odgovori #1 u: Travanj 12, 2010, 12:47:07 poslijepodne »
Koristis li sol??ako da,ovi mali somici ne podnose prisutnost soli u vodi!
Od ovih ostalih riba mislim da nema potencijalnih opasnosti po iste.

Offline cicovspu

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 41
  • CiCo
« Odgovori #2 u: Travanj 12, 2010, 12:49:01 poslijepodne »
kolika je količina nitrata/nitrita?!?!
Zaprešić / Vukovar / Križevci
Trigon190
Cayman 60

Offline Malky

• Trade Count: (+3)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
    • Akvarij NET
« Odgovori #3 u: Travanj 12, 2010, 14:26:26 poslijepodne »
koliko je star akvarij?

Offline tikky2

• Punopravni član
« Odgovori #4 u: Travanj 12, 2010, 14:27:15 poslijepodne »
kkavu podlogu imaš?? naime ako je podloga oštra, koriji oštete svoje brćiće što za njih znači smrt...

Offline ROCCO

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #5 u: Travanj 12, 2010, 14:50:08 poslijepodne »
Koliko znam nisam nikakvu sol koristio (jedino ako je u ovu pulsku špinsku vodu prodrlo more  :D)
Danas ću ponovo malo brljat sa testerima da vidim za nitrate i nitrite.
Inače akvarij je star godinu dana, rađeno sve po PS-u (cikliranje, postepeno uvođenje faune...)
Podloga je sitni pijesak (stavio sam ga namjerno radi njih). Negdje sam na netu pročitao da podloga nema neku veću ulogu u trošenju njihovih brčića već da na to ima utjecaj kvaliteta vode.

Offline dh99

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 44
« Odgovori #6 u: Travanj 12, 2010, 14:53:11 poslijepodne »
kkavu podlogu imaš?? naime ako je podloga oštra, koriji oštete svoje brćiće što za njih znači smrt...

nismo li davno zaključili da podloga nema veze sa oštećenjem brćića već kvaliteta vode?

Offline ibanezfrelon

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 46
    • ART IMAGE
« Odgovori #7 u: Travanj 12, 2010, 16:25:34 poslijepodne »
Ja sam primjetio da su koriji jako osjetljivi na nitrate , kladim se da je u tome stvar.
Nisi napisao  koliko litara je akvarij

Offline Marko_Sp

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 67
« Odgovori #8 u: Travanj 12, 2010, 21:03:07 poslijepodne »
koriji su jako osjetlivi i na nedostatak kisika. u vremenima redukcija struje pocrkali bi svi  :(
to mi se dogodilo 3 puta a samo jednom su i druge ribe gutale zrak na površini.

Offline ROCCO

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #9 u: Travanj 12, 2010, 21:22:42 poslijepodne »
Ja sam primjetio da su koriji jako osjetljivi na nitrate , kladim se da je u tome stvar.
Nisi napisao  koliko litara je akvarij

Evo sad sam testirao vodu (doduše sa testerom 5u1 Sera) koji pokazuje dosta visoke nitrite  NO2 cca 2mg/l dok je preporučena vrijednost <0,1 mg/l.
Ne znam koliko je taj tester pouzdan jer  ako su nitriti toliko visoki to bi se odrazilo i na ostale stanovnike u akvariju (pročitah negdje da su nitriti prilično opasni jer uzrokuju poremećaje u krvotoku riba).
Inače akvarij je od 125 l.
Morat ću nabaviti tester samo za nitrite ako uopće postoji ili nabaviti bakterije iz porodice nitrobacter  :D

Offline dubravko 77

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb Dubrava
« Odgovori #10 u: Travanj 12, 2010, 22:26:37 poslijepodne »
probaj staviti pumpu za zrak , imo sam isti problem stavio pumpu i bit če ti   :up: dok nisam imo pumpu ni obični corydorasi mi nisu izdržali 30 dan  a sada imam 15 malo zahtjevnijih  več 15 mj . kod mene je pumpa riješila problem .

Offline dubravko 77

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb Dubrava
« Odgovori #11 u: Travanj 12, 2010, 22:27:53 poslijepodne »
probaj staviti pumpu za zrak , imo sam isti problem stavio pumpu i bit če ti   :up: dok nisam imo pumpu ni obični corydorasi mi nisu izdržali 30 dan  a sada imam 15 malo zahtjevnijih  več 15 mj . kod mene je pumpa riješila problem .

Offline Nuclear

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 38
« Odgovori #12 u: Travanj 12, 2010, 22:28:27 poslijepodne »
Nitriti???

Pa ako su ti nitriti tako visoki onda ti nešto nije u redu sa filtracijom. Neadekvatna filtracija, ili si isprao filter materijal previše i pobio bakterije.

Offline ibanezfrelon

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 46
    • ART IMAGE
« Odgovori #13 u: Travanj 12, 2010, 22:52:21 poslijepodne »
Hitno mijenjaj  50% vode dok su ribe još žive!!!!!
To je puno nitrita, akvarij je očito necikliran inače bi umjesto nitrita bili povišeni manje opasni nitrati.
Ako možeš nabaviti ubaci duplu dozu FFM-a od Easylifea.
Tako mijenjaj vodu svaka dva dana dok se nitriti ne stabiliziraju pa postupno smanjuj količinu izmjenjene vode.
Testere možeš škarama uzdužno prerezati na 2 pa čak i 3 djela pa dobiješ 3x više testera.
Možeš i izrezat recimo samo onu kockicu za no2 jer nema smisla da svaki put mjeriš i tvrdoću i ph vrijednost vode.

Filter NIKAKO ne peri ispod špine jer klor ubija dobre bakterije koje uništavaju nitrite i takvim pranjem filtera akvarij se nikad neće zaciklirat.

Offline cicovspu

• Punopravni član
  • CiCo
« Odgovori #14 u: Travanj 13, 2010, 07:54:51 prijepodne »
nabavi protočnu pumpu i usmjeri ju tako da diže stvari s dna... filter će to lakše pokupiti a cory-i to neće pojesti ili što već ;)
Trigon190
Cayman 60

Offline ROCCO

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #15 u: Travanj 13, 2010, 08:24:34 prijepodne »
Hvala na savjetima.Pokušati ću sa izmjenama vode i FFM-om.

Inače nikad nisam ispirao filter materijal pod špinom (uvijek samo po jednu spužvu i to u akvarijskoj vodi), cirkulacija vode je dosta dobra (kružna) jer se većina materijala sa dna podiže i završava u filteru.Površina vode se mreška tako da kisika ne manjka.

Prije kad bi vodu testirao nitriti bi bili praktički na nuli tako da mi nije jasno zašto je došlo do takvog skoka.
Sad jedno laičko pitanje: U dva navrata sam na 50% dna usisao cca 5mm pijeska kojeg je zahvatila zelena alga te sam nadomjestio sa novim pijeskom.Da li sam možda time uništio bakterijsku kulturu?

Offline cicovspu

• Punopravni član
  • CiCo
« Odgovori #16 u: Travanj 13, 2010, 09:05:36 prijepodne »
pijesak si prije ispirao ili ...?!?!
Trigon190
Cayman 60

Offline ROCCO

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #17 u: Travanj 13, 2010, 09:36:21 prijepodne »
pijesak si prije ispirao ili ...?!?!

Naravno, u 10 voda !

Offline cicovspu

• Punopravni član
  • CiCo
« Odgovori #18 u: Travanj 13, 2010, 09:42:53 prijepodne »
onda mislim da nema veze ta zamjena pijeska...

stvarno ne znam što im se desilo
Trigon190
Cayman 60

Offline ceh

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 50
« Odgovori #19 u: Travanj 13, 2010, 19:00:57 poslijepodne »
neg ti men reci ćim ih hraniš   ...
Please remember that the following comments are personal experiences and may or may not apply to your setup. Use them as guide to help better understand your fish,

Offline ROCCO

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #20 u: Travanj 14, 2010, 07:43:49 prijepodne »
neg ti men reci ćim ih hraniš   ...

Hranim ih tableticama za ribe dna od Tetre i naravno što stignu maznut od onoga što sa površine promakne ostalim stanovnicima.

Offline ceh

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 50
« Odgovori #21 u: Travanj 14, 2010, 09:32:54 prijepodne »
jesili probao   nabavit iz nekog drugog grada  mislim druge lokacija   odeš neki 50 kilometara  od uobićajnog mjesta di kupuješ  
mislim to bi pobilo tezu o nekim genetskim poremečajuma ili  nekoj bolesti koja vlada u okolici    svašta je moguće  meni je nekidan uginulo 4 diskusa i  10 neonki  u karanteni  srećom    a svi došli iz jedne  prodavnice  ja se neki dan vratim tamo  kad ono zatvoreno    jućer nazovem  tip mi veli da su muse sve ribe razbolile i pokrepale, pa more bit  bolest    jesil probao sa nekom drugom vrstom corya  ....??
ili da kupiš par  komada iz istog izvora  ubaciš ih u karantenski akva    i tretiraš  tetra tonikom  ostavis  desetak dana ..  tako sam ja uspio spasit dva diskusa  kad sam vidio da krepaju    ubacim tonik  i sad su još zivi  i jos  se ljeće  dodajm   fishtamin   svako većer  a  ujutro mjenjam 10%  vode  u karanteni    pa kad se voda razbistri  oz onog kletog zelenila (tetra tonik )  ostaviću ih još 10 dana tu  pa idu  onda  sa ostalim  ....
« Zadnja izmjena: Travanj 14, 2010, 09:39:20 prijepodne od ceh »
Please remember that the following comments are personal experiences and may or may not apply to your setup. Use them as guide to help better understand your fish,

Offline ROCCO

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #22 u: Travanj 14, 2010, 10:03:48 prijepodne »
jesili probao   nabavit iz nekog drugog grada  mislim druge lokacija   odeš neki 50 kilometara  od uobićajnog mjesta di kupuješ  
mislim to bi pobilo tezu o nekim genetskim poremečajuma ili  nekoj bolesti koja vlada u okolici    svašta je moguće  meni je nekidan uginulo 4 diskusa i  10 neonki  u karanteni  srećom    a svi došli iz jedne  prodavnice  ja se neki dan vratim tamo  kad ono zatvoreno    jućer nazovem  tip mi veli da su muse sve ribe razbolile i pokrepale, pa more bit  bolest    jesil probao sa nekom drugom vrstom corya  ....??
ili da kupiš par  komada iz istog izvora  ubaciš ih u karantenski akva    i tretiraš  tetra tonikom  ostavis  desetak dana ..  tako sam ja uspio spasit dva diskusa  kad sam vidio da krepaju    ubacim tonik  i sad su još zivi  i jos  se ljeće  dodajm   fishtamin   svako većer  a  ujutro mjenjam 10%  vode  u karanteni    pa kad se voda razbistri  oz onog kletog zelenila (tetra tonik )  ostaviću ih još 10 dana tu  pa idu  onda  sa ostalim  ....

Probat ću i tu varijantu pa da isključim i tu mogućnost.
A možda mi po akvariju hara neki vodeni poltergeist koji očito ima na piku samo brkate. :D

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 55
    • Facebook profil
« Odgovori #23 u: Travanj 15, 2010, 09:52:42 prijepodne »
Pozdrav ROCCO,

Kod tebe je problem sa filterom (slab protok vode) ili sa filter materijalom (zaštopan) ili je pak riječ o invaziji modrozelene alge (cijanobakterija) (sluz koju si kupio sa šljunka).

Naime corydorasi su jako osjetljivi na povišene razine nitrata i nitrita koji su pak u vodi velike tvrdoće jako otrovni a posebice za koridorase jer je veća koncentracija nitrata i nitrita u udubinama dna, ispod panja, oko korjena bilja i dr., a sve su to mjesta na kojima corydorasi borave i spavaju pa vrlo brzo dolazi do trovanja krvi i tu završava priča.

1. Ne znam koliki ti je protok vode kroz filter ali ako je slab mijenjaj ga i kupi jači filter.
2. Barem jednom mjesečno operi sav filter materijal u akvarijskoj vodi jer zaštopan materijal sa kojekakvim prljavštinama smanjuje protok vode a tako je i slabija denitrifikacija
3. modrozelena se alga obožava nastanjivati na pijesku (zato se baš i ne predlaže upotreba pijeska za podlogu u slatkovodnim akvarijima) problem je jer se pijesak vrlo brzo stvrdne a svi otpadni produkti riba i ostaci hrane padaju na dno i tamo trunu što je izvrsna hranjiva podloga za cijanobakterije. Coridorasy ne mogu uspješno prozračivati stvrdnuti pijesak.

Napravi kako su ti predložili kolege (promjene vode), kupi proizvod koji u sebi ima žive denitrificirajuče bakterije Easy Life "Aquastart" i doziraj prema uputstvu, izlaznu cijev iz filtera usmjeri tako da jedan dio mreška površinu vode a drugi dio da tjera vodu prema dnu (kupi plastični Y nastavak i montiraj ga na izlaznu cijev).
Uz navedeno redovito koristi kako je kolega savjetovao FFM a jednom tjedno obavezno dodaj vitamine u vodu a tijekom naredna dva tjedna jednom tjedno dodaj duplu dozu.

Ubuduće moraš napisati više podataka o akvariju, odnosno trebaš ispuniti upitnik o bolesti riba koji se nalazi ispod moga posta.

Javi što si poduzeo te kako su ribe, pozdrav i sretno.

Offline Mins

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Lokacija: Zagreb
  • I mala riba je - riba.
« Odgovori #24 u: Travanj 16, 2010, 09:53:30 prijepodne »
Ja bih još nadodala da nije dobro preduboko ususavati podlogu, i ne sva podrčja odjednom već kod svakog čišćenja neki drugi dio (ja najviše ususavam iznad mjesa gdje hranim ili se hrana zadržava dulje, te oko "mrtvih" kutova sa slabijom cirkulacijom) i to samo malo zabiti do cm u podlogu ili tik do podloge. Ako se diglo previše pijeska onda kad napravim promjenu vode još dodam dozu FFM na već tretiranu vodu.

Što se corya tiče, meni je isto uginulo jedno tri od pet (pretpostavljam da je bila riječ o ribama koje su bile već bolesne i kronično bakterijski oslabljene, ali iznutra jer su izvana bile sasvim ok). Ugl, evo sad su preostala dva imala mrijest (jučer su zaljepili jaja po staklu i bilju)...tak da jednostavno se dogodi da neki uginu...no ne može se znati bez mikroskopske analize 100% točno uzrok.
Pet ribljih sloboda: site i kvalitetno hranjene, u ugodnom okruženju, bez ozljeda, boli i bolesti, sa slobodom prirodnog ponašanja i izostankom stresa i strahova.