Srpanj 22, 2025, 13:51:15 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Koliko vas uzgaje živu hranu za svoje ribe  (Posjeta: 8985 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Martin77

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Lokacija: Slovenska Bistrica
Koliko vas uzgaje živu hranu za svoje ribe
« u: Travanj 07, 2010, 23:44:45 poslijepodne »
Zanima me koju živu hranu gojite za bolju ishranu svojih riba.
 Svi znamo da je živa hrana najbolje šta možemo nuditi svojim ljubimcima, ali mislim da  kot vas u Hrvatskoj vrlo malo akvarista goji kot kuče koju živu hranu.
 Kot nas u Sloveniji oni pravi akvaristi obično goje ili enhitreje ili vodne buhe, popularni su i grindal crviči i vinske mušice.

A kako je kot vas ?

Offline IV@N@

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Lokacija: Rijeka
  • Dorado Kras Gotnik
Odg: Koliko vas uzgaje živu hranu za svoje ribe
« Odgovori #1 u: Travanj 08, 2010, 00:34:42 prijepodne »
ja moram priznat da nikad nisam uzgajala živu hranu  :-[
dajem sušene dafnije,tubifexe...znala sam prije radit domaću hranu ,al strašno je prljala vodu pa sa odustala...
Our fears are only what we tell them to be...

Offline Martin77

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #2 u: Travanj 08, 2010, 01:08:40 prijepodne »
Radit hrano, ovo nije isto, živa hrana nikad ne prlja vode.
Mljeveno govedže srce ili slične smese prljaju vodu, ali kat hraniš sa enhitrejama ili buhama nikat se ne prlja voda.
 Npr : ako ribe ne pojedu buhe jer smo jih stavili previše, one žive u vodi i ribe oče da jih kat tat pojede.

Offline ivborosa

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 33
« Odgovori #3 u: Travanj 08, 2010, 03:06:18 prijepodne »
Nisam bas upoznat s uzgojem hrane za ribe i iskreno da kazem nikad me to nije prevec zanimalo, ja sam uvjek iso linijom manjeg otpora i cak mi je i jednom u 4-5 mjeseci bilo tesko zamjesat govedje srce....

Ako sam dobro pratio forum ( a zadnjih godinu sam jako slabo na akvaristici jer nemam akvarij vise) jedina ziva hrana kaj se spominjala bili su grandal crvi i artemija, nisam cuo da je itko uzgajo vodene buhe, enhitreje i voćne mušice (ovo uzgajaju teraristi), ali kak kazem nisa bas u toku ali mislim da se stanje nije nista promjenilo i da rijetko ko uzgaja zivu hranu za ribe...

osobno mislim da je tehnologija proizvodnje hrane za ribe na dosta visokoj razini i svi ti sastojci su u hrani u gotovo perfektnim količinama tak da neznam koliko je uzgoj hrane zapravo potreban, osobno nikad nisam vidio ribe koje su hranjene živom hranom pa da bi mogao usporedit i reć iz iskustva....i iskreno jako bi mi drago bilo kad bi ti stavio slike ribe koje su odgojene na toj živoj hrani pa da prosvjetlim malo svoje vidike u akvaristici koji su već uvelike zakržljali

bilo bi super kad bi mogo napisati koji članak o uzgoju pa da mozda vise ljudi proba s tim....znam da mi teraristi uzgajamo hranu, zašto nebi malčice otežali i akvaristima...pa nek imaju jos 5 posuda s hranom ;)

svaka čast i definitivno zanimljiva tema koju ću pratit u narednih par (tje)dana ako će bit aktivna
Akvaristika u srcu, teraristika u (cenzura) =) =)

Offline Tiii

• Trade Count: (+13)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 37
  • Shrimp noob
« Odgovori #4 u: Travanj 08, 2010, 04:43:09 prijepodne »
Mislim da hrana koja se prodaje u listicima ili bilo koja druga pravljena hrana ne moze zadovoljiti potrebe riba,to jest moze ali mislim da to nije to
Ako je to tako lako sve izmiksati,napraviti savrsenu ravnotezu,zasto ne postoji takva hrana za ljude,dođes kupis i pojedes jedan savrseno uravnotezeni obrok,mislim da bi to bilo idealno
Stvar je da se sva hrana pravi od nekog otpada koji nije podoban za hranjenje ljudi,ali eto da se ne baci moze upotrijebiti za hranjenje zivotinja
Tako da je moj glas za zivu hranu,ali sa tim da se obrati pozornost i na uzgoj i hranjenje te zive hrane,da bi i ona u konacnici stvarno bila zdrava
Necu spominjati instinkt riba za pokretnom hranom koja im budi apetit ;)

Offline Faber

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 42
  • Lega iz Dubrovnika 8)
« Odgovori #5 u: Travanj 08, 2010, 07:47:36 prijepodne »
Ja sam vodene buhe imao(opet cu nabavit).hranio ih buhama,dosla stara,o gle kanta vode pored cvijeca,i pljas u cvijece!i ode mi cijela kultura vodenih buha!lol
N.multifasciatus
 Cayman60
Tanganyika  Watt Wolln Wir Trinken? so ein durst

Offline Martin77

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #6 u: Travanj 08, 2010, 09:10:29 prijepodne »
Kot uzgoja coridorasa adolfoji i sterbaj imao sam priliku se uvjeriti što znači živa hrana.

Imao sam jato od 9 primeraka predivnih adolfija, i nikako da mi se mrjeste, po jednoj godini u kojoj sam jim hranijo svu moguču suhu hranu nikad se nisu mrestili, a onda sam jih redovito hranio sa enhitrejami, ne samo redovito, coridorasi su uvjek imali na razpolaganju crviče koji u vodi žive i do dva dana, naravno mora da bude akvarij bes šljunka, inače se crviči ukopaju u podlagu.

Posle jednog mjeseca ovakve ishrane mrestili su se, i mrestili su se svakih 14 dana, imao sam jih toliko da sam jih vozio u Vogelfarmu u Avstriji.

I tu je još nešto interesantno, kot nas u Zoo trgovini dobio bih za jednok cor. adolfoija najviše 1.5 € a oni su jih prodali napred čak po 12 €.

A u Vogelfarmi dobijo bih za jednog 3 € a prodali su jih napred za 7 €.

Primer šta rade trgovine.

Ali ovo je za neku drugu temu, živa hrana jest zakon.

Offline Nuclear

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 38
« Odgovori #7 u: Travanj 08, 2010, 09:24:22 prijepodne »
Kolika je cijena te početne kulture za koju si stavio oglas, i gdje mogu nabaviti sve ostalo potrebno? Taj treset i ne znam što još jer iskreno ne razumijem najbolje onaj članak na slovenskom koji si stavio, a i google translate je jako loš.

Offline Tiii

• Punopravni član
  • Shrimp noob
« Odgovori #8 u: Travanj 08, 2010, 11:28:37 prijepodne »
To i mene zanima,i zanima me dali smrde?

Offline Nuclear

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 38
« Odgovori #9 u: Travanj 08, 2010, 11:33:34 prijepodne »
zanima me dali smrde?

vjerojatno  :D

Al meni nije problem jer bi ih držao u šupi  

Zvuči mi primamljivo uzgajanje žive hrane, samo da kolega slovenac da više informacija koje razumijem :D, kad bi recimo preveo onaj tekst iz oglasa

Meni su se nedavno crvi napravili u akvariju od previše hranjenja i skalari su ih kao ludi jeli i hvatali. Ni jednu vrstu hrane nisu jeli tak...
« Zadnja izmjena: Travanj 08, 2010, 11:40:21 prijepodne od lllnuclearlll »

Offline Martin77

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #10 u: Travanj 08, 2010, 12:54:51 poslijepodne »
Kultura sa enhitrejima ne smrdi, za kulturo možete upotrebit običnu zemlju za ruže - bez gnojiva, u članku je sve napisano kako bi bilo najidealnije, a svako može uzgajivati malo po svome jer upšte nije zahtevno.

Offline Tiii

• Punopravni član
  • Shrimp noob
« Odgovori #11 u: Travanj 08, 2010, 13:30:34 poslijepodne »
Koliko kosta startna kultura kod tebe Martine?

Offline tikky2

• Punopravni član
« Odgovori #12 u: Travanj 08, 2010, 13:52:31 poslijepodne »
ja svojim ribama nekad napravim artemiju, čisto kako dodatak prehrani...

Offline Martin77

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #13 u: Travanj 08, 2010, 19:51:06 poslijepodne »
Ali artremija košta, i neznem kako bih matične parove diskusa hranio sa artremijom.

Za enhitreje potrošiš novac samo za startnu kulturu, sve drugo je džabe, jer zemlju za ruže ima  uskoro svaki kot kuče,.
 Kao posuda za početni uzgoj ti je najbolja embalaža od sladoleda ( 1kg), u koju staviš oko 5 cm zemlje i sveskupa nakvasiš sa vodom, staviš unutra startnu kulturo, uzmeš kao pola oreha veliki kos leba namočiš u mljeko i staviš na zemlju.

Leb pokriješ sa staklenom pločicom, jer če se ispod skupljati crviči.

Več kroz kojih 7 dana čejo se crviči udvostručiti i tat možeš napravit još jednu škatlu za uzgoj, ili počneš hraniti ribe.

Skupljanje se vrši sa pincetom, sa kojom jih pokupiš i staviš u malo vode da jih očistiš i tako su spremni da jih stavimo u akvarij.
 Za skupljanje večih količina postoji sistem sa kojim dobiš sasvim čiste, a o tome drugi put.

Offline Gwyneeth

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 40
  • Betta Svijet
« Odgovori #14 u: Travanj 08, 2010, 19:58:31 poslijepodne »
Pokusala sam sa mikrocrvima jedino. Ni onda kao ni sada nisam imala toplo mjesto van kuce gdje bi ih mogla drzati pa sam odustala cisto radi smrada. Sa ostalim crvima nisam jos pokusavala al mi se svidja ideja. Osobito tako nesto sto prodajes, ali, zanima me temperatura na kojoj ti crvici mogu zivjeti? Jer ih nemam namjeru drzati u kuci a vani nije jos dovoljno toplo.

Inace za mladj se uzgaja artemija, ovo ljeto posto imam dvoriste bih probala uzgojiti do odraslih pa cemo vidjeti oce li uspjeti cim malo zatopli jos ;)
"People need friends. Bettas kick their faces"
Hello, my name is Ksenija and I'm channaholic...
...Pula...

Offline Martin77

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #15 u: Travanj 10, 2010, 15:26:12 poslijepodne »
Stvarno me iznenadilo da kot vas niko ne uzgaje ni buhe ni enhitreje, jer kot nas jih puno uzgaje i jedne i druge i to  je nešto sasvim normalno da našim ribama priuštimo nešto živo.

A oni koji redovito mreste vrste kao što su diskusi,ramirezi,coridorasi... upotrebljavaju živu hranu za matične parove, jer imajo više ikre , i za mrijest nikat nije problem.

Ako se ko interesuje za živu hranu neka pogleda na našom Slovenskom forumu ( akvazin, ili akvanubis) šta sve se tamo piše, i iznenadit če se koliko ima napisanog o ovoj temi.

Offline Tiii

• Punopravni član
  • Shrimp noob
« Odgovori #16 u: Travanj 10, 2010, 15:48:02 poslijepodne »
E zaboravio sam pitati koliko kostaju vodene buhe,i koliko se brzo razmozavaju i sta im je potrebno za uzgoj

Offline Martin77

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #17 u: Travanj 10, 2010, 16:59:49 poslijepodne »
E moji ljudi, nemam ovoliko vremena da bih vam sve napisao što je moguče napisati o tome. Možda ču si uzat nekat vreme i napisat nešto više i o buhama.
 A sat u par reči, gojit se mogu u svakvakim posudama, jupol kante, bačve,stari akvariji,pvc cisterne..... posude velike od 15l pa do koliko očeš.
 Staviš startnu kulturu, koju hraniš sa mljikom, ne previše na 50l vode svaki treči dan 10 kapi, Ljeti jim je glavna sezona jer u posudama koje imamo vani se množe ko lude, svaka odrasla ima na svakih 10 dana 50 mladih, životni vek jim je negde oko 2 meseca.
 Iz kulture možemo jih  za ishranu upotrebljavati svaki dan, ali moramo pazit da kulture ne oslabimo previše , love sa finom mrježicom za izlov riba u akvariju.
 Kat jih stavimo u akvarij sa ribama, one če jih lovit kao da su lude.
« Zadnja izmjena: Travanj 10, 2010, 17:13:57 poslijepodne od Martin77 »

Offline zeki972

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 52
« Odgovori #18 u: Travanj 10, 2010, 19:59:23 poslijepodne »
je li imaš  startnu kulturu vodenih buha? :)

Offline Karlo

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 47
« Odgovori #19 u: Travanj 11, 2010, 09:43:26 prijepodne »
daj malo više napiši o buhama, koliko često im se mijenja voda, čime se hrane itd

Offline Gwyneeth

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 40
  • Betta Svijet
« Odgovori #20 u: Travanj 11, 2010, 15:01:44 poslijepodne »
Koja je hranjiva vrijednost enhitrea i buha? Mislim na odnos proteina/masti.
"People need friends. Bettas kick their faces"
Hello, my name is Ksenija and I'm channaholic...
...Pula...

Offline Martin77

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #21 u: Travanj 11, 2010, 16:14:55 poslijepodne »
Kot buha je najbitnije da ne pretjeramo sa hranom , kao što sam več napisao svaki treči dan na 50l vode se daje cca 10kapi mljeka, ako jih imamo vani na otvorenom, ne mjenjamo vode,nego je samo doljivamo, što ishlapi.
 U kulturo je dobro da naselimo i puževe kao što su, melanje,svitki ili jabučari koji u kulturi pojedu odmrle buve i luštine od tek razvijenih buha i tako skrbe za naravno ravnovesje u kulturi.
 Kat tad može kultura iz neznanog razloga pokrepat, zato svakome priporučujem da jih goji u najmanje dvije posude, jer ako jedna propadne neče izgubit svih.
 U principu je uzgoj vrlo enostavan, i daje hranu za dugi vek, jer jedna odrasla buha ima svakih 10 dana 50 mladih, a u jednoj od 50l vode je obično od 1000 do 2000 buha, jer jih nešto koristimo za ishranu je stanje vrlo različno.

I sat o sastavu enhitreja Sastav je sljedeći: 70% proteina, 14,5% masti, 10% ugljik-hidrata, a 5,5% pepela (mineralne tvari). O sastavu vodnih nbuha neznam ništa, znam samo to da su ribe lude na njih.

Kao primer što znači ishrana sa živom hranom, sam jučer poslikao moje skalare koji od jednom brižno ćuvajo dva mresta ikre, da od jednom dva mresta.
 Prvi put su se mrestilči 4.4. i u prvom mrestu je oko 300 kom ikre, posle pet dana nad prvom mrestom su odložili i druge ikre, opet oko 250 ikri, i taku sad odjednom brižno čuvaju dva mresta, prve ikre su več u fazi izlrganja i imaju repiče.
 Par hranim sa enhitrejima i to samo svaki drugi dan, ostalo dobiju suvu hranu, kat jim dajem enhitreje dobe ot prilike 30crviča ( istina nisam nikat brojio ) tamo negde

Offline Faber

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 42
  • Lega iz Dubrovnika 8)
« Odgovori #22 u: Travanj 11, 2010, 16:29:59 poslijepodne »
Stvarno me iznenadilo da kot vas niko ne uzgaje ni buhe ni enhitreje, jer kot nas jih puno uzgaje i jedne i druge i to  je nešto sasvim normalno da našim ribama priuštimo nešto živo.

A oni koji redovito mreste vrste kao što su diskusi,ramirezi,coridorasi... upotrebljavaju živu hranu za matične parove, jer imajo više ikre , i za mrijest nikat nije problem.

Ako se ko interesuje za živu hranu neka pogleda na našom Slovenskom forumu ( akvazin, ili akvanubis) šta sve se tamo piše, i iznenadit če se koliko ima napisanog o ovoj temi.
Pa mene isto cudi,vodene buhe bar nisu problematicne,koji listic,voda na sunce da pozeleni,i to jedu.ma najjednostavnije su za drzat.Samo doljevat vodu i to je to.hrane se mikroorganizmima zelenom vodom i tako.sad cu valjda opet dobit novu kulturu.Stavim u vrt u neku malu bacvu i to je to!
Inace,kad imam priliku poci na ribanje,po noci nahvatam zivih kril racica,to mi ciklidi obozavaju a jako su hranjivi i zdravi.
A kod nas je valjda stvar neupucenosti i ne znanja,zato ljudi ne uzgajaju zivu hranu,pa samo pisi o toj vrsti hrane.
Eto meni su interesantni ti crvi!al ja vecinom imam vodene,ili licinke komaraca kad bude ili buhe..to vise preferiram 8)
N.multifasciatus
 Cayman60
Tanganyika  Watt Wolln Wir Trinken? so ein durst

Offline Marko_Sp

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 67
« Odgovori #23 u: Travanj 11, 2010, 16:56:07 poslijepodne »
Što se tiče enhitreja Rihard Jerič u svojoj knjizi "Svet akvaristike" iz 1984. ;) kaže da "enfitreje smiju biti samo dopunska hrana jer je prilično masna i dolazi u obzir samo zimi kada nema na raspolaganju druge žive hrane. Parove koje smo odabrali za rasplod ne hranimo enhitrejama."

Inače i ja sam svojedobno uzgajao vodenbuhe koje sam našao u bunkerima u istočnom dijelu Maksimira - ispod 5. jezera. Ribe su bile lude za njima - u akvariju je nastao kaos kad bi ih dobile

Offline Dodode

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 51
  • Mikraš!
« Odgovori #24 u: Travanj 11, 2010, 18:42:55 poslijepodne »
Možda blesavo pitanje, al jel vodene buhe mogu skočit van iz posude? Odnosno jel treba posudu pokrit? Da nebi imao pun stan buha  :D
live long and prosper