@Igor - vjerojatno si radio s losim kompaktima jer ovo sto pises jednostavno ne stoji. Isto kao sto se kompakt muci s fokusiranjem kroz grane, tako se i slr. Postoji rucno izostravanje koje nije lose, a da ne pricam da ima kompaktnih aparata na kojima se rucno izostrava identicno kao na slr-u. Ako ce ti kompakt za koju godinu biti kanta, biti ce ti i tijelo od slr-a. Iskljuciv si i kompakt ti je "nesto da se ima za slikanje", a mobiteli rade cudo fotografije. Ne pokusavam reci da je kompakt bolji od slr-a, ali to nisu losi aparati kao sto ih ti prikazujes...daleko od toga. Da ne pricam o tome da se kompakt moze nositi stalno sa sobom i da je i najlosiji kompakt pri ruci bolji od najboljeg slr-a kod kuce.

Skorpac, jesi uspio?
Kanibale, samo tako! Sve ces sam poloviti, samo radi!
Evo da pridonesem malo ovoj temi, vise se ni ne sjecam sto je tu pisano, ali evo jos malo iz glave:
Mane kompakta u odnosu na slr:
1. Manji senzor i jednaki broj piksela = veci sum. U pravilu dosta veci sum. I na niskim iso vrijednostima.
2. Teze manualno fokusiranje, sporiji autofokus.
3. Sporije uzastopno okidanje (burst).
4. Slabiji i losije postavljen built-in flash
5. Veci vanjski flash kad se stavi obicno bude mase kao kompakt i nespretno je rukovati s tim buduci da je teziste skroz cudno.
6. Puno veca dubina polja nego kod SLR-a aparata s izmjenjivim objektivima.
7. "Siroki" kraj objektiva ne ide dalje od ekvivalenta 28mm.
8. Krace trajanje baterije.
9. Teze komponiranje (jel to rijec?) slike pri jarkom svjetlu.
10. Sporija manualna kontrola blende i brzine, veca razlika kod srednje i visoke razine slr-a, dok kod entry levela koji imaju jedan kotacic i nije tako neka velika razlika.
Prednosti kompakta u odnosu na slr:
1. Manja masa i dimenzije.
2. Dosta niza cijena.
3. Daleko jeftinija kucista za podvodno fotografiranje.
4. Veca dubina polja, posebno korisno kod makro fotografije iako nemaju pravo 1:1 povecanje.
5. Lakse i brze komponiranje s live-viewom nego sto je to kod SLRa.
Slobodno nadopunite sto sam zaboravio i ispravite sto sam krivo napisao.