Srpanj 18, 2025, 23:59:35 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: dal uzet dslr il kompakt?  (Posjeta: 24192 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Igor Velevski

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
Odg: dal uzet dslr il kompakt?
« Odgovori #125 u: Travanj 16, 2010, 00:21:12 prijepodne »
Hahahaha, stvarno sam video vec razvijene fotografije koje su slikane nekom nokiom i prosto nisam mogao da verujem na format i ostrinu! E sad...naravno da detalji cine fotografiju, ako nema detalja onda je fotka losa! Inace ne kazem ja da sa kompaktom ne moze da se napravi dobra fotka, evo sve ima sta sam napisao.....ali kao prvo treba da se dobro namucis, pa od 10 izadje ti jedna do 2 dobre, kao drugo ne moze se uhvatiti brza zivotinja ili zivotinja izmedju grana, kao trece MF ne vredi nista, kao cetvrto, za pejsaze, mrtvu prirodu i objekte koje miruju je ok, ali za drugo kompakti su aparat koji sluzi kao da se ima nesto za slikanje.....i za kraj cena dobrih kompakta koja je ista sa cenama ekonomicnih dslr-a za obicne ljude amatere koje vole fotografiju.
Ipak SLR je visi nivo, visa klasa koja ne moze biti slabija od dobrih kompakta, a za objektive...nista nije tesko ako se voli fotografija...jedan objektiv na primer svake druge godine da si srcu priustim nije bog zna sta i nece trajati to vecno.
Ajde da racunamo ovako........kroz X godina taj kompakt bice djubre, da bi kupio najnoviji kompakt, dao bi isto kao sto bi ja dao na primer za objektiv ili objektive sam skupio, pa bi kupio novo telo. Ajde sad recite da nisam u pravu!

Offline skorpac

• Počasni član
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 50
  • Mean bastard
    • Insta
« Odgovori #126 u: Travanj 16, 2010, 09:58:18 prijepodne »
 :ultimate:

.. tako se razmišlja ... stakla ostaju vjećna, pogotovo ako su objektivi fiksni i ne padnu na pod :)

.. ljudi uzimajte fiksne objektive, ako baš moraju biti zoom objektivi, onda uzmite što manji raspon .. u večini slučajeva ako se fotka vani, a gdje bi drugdje... isti će se napuniti prašinom... pa onda slijedi rastavljanje .... čišćenje...  zašto? .. zato jer nisu hermetički zatvoreni. L - ovi su večinom zatvoreni. Ili rade sa zrakom iz samog aparata, ali ako objektiv u sebi ima prašine onda će ga imati i tijelo :)

.. no sve to kaj sam napisao je bezveze razmišljati o tome... posvetite se fotkanju .. evo ja sad odoh fotkati nešto što gledam već mjesec dana i nikako da dođe lijepo vrijeme ..
https://www.instagram.com/skorpac/
Tu mi se možete javiti

Offline cann

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
« Odgovori #127 u: Travanj 16, 2010, 14:12:52 poslijepodne »
evo uzeo danas na probu eos 300d i malo se igrao sa njime, zapravo već sam spucal oko 200 fotki  :D :D, lijepo je vrijeme i dvorište je u cvatu pa onda imam kaj fotkat..slikal sam na manual postavkama, onak knjiga i traži, puca pa gledaj fotku i malo rihtaj..ma milina  :zagrljaj:
evo dvije slikice od danas, ništa nije dirano u photoshopu, jedino je iz raw-a, prebačeno u jpeg i postavljen je auto kontrast..
1. fotka je sa 18-55 objektivom, a druga sa 28-200, nisu nešto, al s obzirom kak sam do sad fotkal ovo je za mene zakon...

Offline Ace

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb Grad
« Odgovori #128 u: Travanj 16, 2010, 14:24:47 poslijepodne »
Kanibale, pas ti nije baš oštar:)..inače kad fotkaš životinje oči uvijek moraju biti u fokusu, mislim da si trebao staviti veću brzinu zatvarača..onako od mene laika.. :)

@Igor
"kao drugo ne moze se uhvatiti brza zivotinja ili zivotinja izmedju grana,"
Ko zna šta ti hvataš tako brzo al priznaj da nisu životinje, prije zgodne Makedonke ;)..šalim se..u pravu si kad kažeš da je teško uhvatiti pokret, ali i to se može kad dobro poznaš svoj kompakt i ako znaš na kojoj udaljenosti će "životinja" proći...:)

Inače tema je super..nadam se da će se više stručnih ljudi uključiti pa i početnika s iskustvima s dslr-om, jer ako ga uzmem i ja ću biti baš to početnik s dslr-om, pa me zanima i njihova ocjena jel im se isplatilo uzimati dslr...ovdje tko god već ima dslr ga hvali..

Offline cann

• Punopravni član
« Odgovori #129 u: Travanj 16, 2010, 14:49:54 poslijepodne »
je upravo sad gledam i isprobavam brzinu zatvarača, al ga onda moram uskladit i sa iso-om..
kolko sam do sad skužil brže okidanje, iso mora bit veći, kad ga stavim na cca 500 brzinu zatvarača, onda iso moram dizat i do 800, a ako je na 4000 onda moram stavit na 1600, jer ne uzima dovoljno svijetlosti, odnosno slike su mi mračne ...
no bit će, pa tek slikam sa dslr-om dva sata  :D

Offline Ruki

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb
  • Kum
« Odgovori #130 u: Travanj 16, 2010, 14:57:53 poslijepodne »
@Igor - vjerojatno si radio s losim kompaktima jer ovo sto pises jednostavno ne stoji. Isto kao sto se kompakt muci s fokusiranjem kroz grane, tako se i slr. Postoji rucno izostravanje koje nije lose, a da ne pricam da ima kompaktnih aparata na kojima se rucno izostrava identicno kao na slr-u. Ako ce ti kompakt za koju godinu biti kanta, biti ce ti i tijelo od slr-a. Iskljuciv si i kompakt ti je "nesto da se ima za slikanje", a mobiteli rade cudo fotografije. Ne pokusavam reci da je kompakt bolji od slr-a, ali to nisu losi aparati kao sto ih ti prikazujes...daleko od toga. Da ne pricam o tome da se kompakt moze nositi stalno sa sobom i da je i najlosiji kompakt pri ruci bolji od najboljeg slr-a kod kuce. :D

Skorpac, jesi uspio?

Kanibale, samo tako! Sve ces sam poloviti, samo radi!

Evo da pridonesem malo ovoj temi, vise se ni ne sjecam sto je tu pisano, ali evo jos malo iz glave:

Mane kompakta u odnosu na slr:
1. Manji senzor i jednaki broj piksela = veci sum. U pravilu dosta veci sum. I na niskim iso vrijednostima.
2. Teze manualno fokusiranje, sporiji autofokus.
3. Sporije uzastopno okidanje (burst).
4. Slabiji i losije postavljen built-in flash
5. Veci vanjski flash kad se stavi obicno bude mase kao kompakt i nespretno je rukovati s tim buduci da je teziste skroz cudno.
6. Puno veca dubina polja nego kod SLR-a aparata s izmjenjivim objektivima.
7. "Siroki" kraj objektiva ne ide dalje od ekvivalenta 28mm.
8. Krace trajanje baterije.
9. Teze komponiranje (jel to rijec?) slike pri jarkom svjetlu.
10. Sporija manualna kontrola blende i brzine, veca razlika kod srednje i visoke razine slr-a, dok kod entry levela koji imaju jedan kotacic i nije tako neka velika razlika.

Prednosti kompakta u odnosu na slr:
1. Manja masa i dimenzije.
2. Dosta niza cijena.
3. Daleko jeftinija kucista za podvodno fotografiranje.
4. Veca dubina polja, posebno korisno kod makro fotografije iako nemaju pravo 1:1 povecanje.
5. Lakse i brze komponiranje s live-viewom nego sto je to kod SLRa.

Slobodno nadopunite sto sam zaboravio i ispravite sto sam krivo napisao. :)

Kvatric tj. kilometar sjevernije / Zagreb
All the Dude ever wanted was his rug back... it really tied the room together...

Offline Ace

• Punopravni član
« Odgovori #131 u: Travanj 16, 2010, 15:00:59 poslijepodne »
brzinu zatvarača usklađuješ sa otvorom blende a tek onda sa podizanjem ISO vrijednosti..i to ako moraš(barem ja tako radim na kompaktu), što je manji F broj(otvor blende) bit će ti svjetlija slika...

@Ruki

mane 6 i prednosti 4 ??...
« Zadnja izmjena: Travanj 16, 2010, 15:05:43 poslijepodne od Ace »

Offline cann

• Punopravni član
« Odgovori #132 u: Travanj 16, 2010, 15:37:20 poslijepodne »
jedno laičko, što je blenda otvorenija, to je broj koji označava njezinu otvorenost manji, zar ne ?
« Zadnja izmjena: Travanj 16, 2010, 16:28:13 poslijepodne od cannibal »

Offline Antimon

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 52
    • www.minigo.info
« Odgovori #133 u: Travanj 16, 2010, 15:54:46 poslijepodne »
jedno laičko, što je bledna otvorenija, to je broj koji označava njezinu otvorenost manji, zar ne ?

točno

Offline acies

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Lokacija: zg
  • zagreb
« Odgovori #134 u: Travanj 16, 2010, 16:18:02 poslijepodne »
da ne otvaram novu sličnu temu pitat ću ovdje..

nemam većih ambicija spram fotografije ali voljela bi napraviti koju normalnu fotku s mojim fotićem...svaka mi je prekurena i nema veze sa realnim stanjem u akvariju...imam cannon ixus65 i ako mi netko može reći kak da ga adekvatno podesim bila bi mu zahvalna...pretpostavljam da nemam nekih ludih opcija, ali tipa stisni ovo i pojačaj ono bi mi pomoglo.

Offline cann

• Punopravni član
« Odgovori #135 u: Travanj 16, 2010, 16:33:38 poslijepodne »

Prednosti kompakta u odnosu na slr:
1. Manja masa i dimenzije.
2. Dosta niza cijena.
3. Daleko jeftinija kucista za podvodno fotografiranje.
4. Veca dubina polja, posebno korisno kod makro fotografije iako nemaju pravo 1:1 povecanje.
5. Lakse i brze komponiranje s live-viewom nego sto je to kod SLRa.

ruki ako je to sve onda i nije neka prednost kompakta nad dslr-om, još k tome ako izbacimo prve 3 točke ostaje da su jači u samo dvije stavke, ako gledamo ono što nam od fotografije nude...

iskreno, nisam fotkal sa boljim il dobrim kompaktom, okinul sam dvije fotke sa boljim dslr-om (od e&d-a), i sad sam danas spucal oko 300 fotki sa "lošijim" dslr-om, i ono kaj vidim ko laik kompakt lošiji se ne može ni u kom pogledu mjeritit sa lošijim il ajmo to ovak reć starijim dslr-om, u ovom slučaju riječ je o canonu 300d

Offline Igor Velevski

• Punopravni član
« Odgovori #136 u: Travanj 16, 2010, 16:56:49 poslijepodne »
Hahahaha odlicna diskusija  :up:
Ace, svaka zivotinja je brza, ptice, gustere, pa i zmije.......a tek zeneeeeeee hhheeehhheeee, nego da ti nesto sapnem: i moja zena spada u one brze, zato ne smem mnogo da pricam mnogo o zenama hahaha

Ruki, nisi me razumeo...hteo sam da kazem da kad dodje vreme da kupis novi kompakt, a nekom sa slr-om novo telo, kupili bi to za od prilike za iste pare. Znaci troskovi isti, a oprema opet neuporedljiva!

Inace ja nisam ima u ruke kompakt sa manuelim fokusiranjem kao kod slr objektive, napisao sam negde gore da mozda ove nove kompakte imaju nesto vise inovativno, ne znam, a i novi kompakti mozda imaju bolje funkcije, ne mozda, ako ti kazes onda nema zasto da to poreknem. Ja sam imao i jos ga imam canon power shot s2 is i da ti kazem da MF ima ali bolje da ga nema. Ne znam kako je kog G serije, ali mislim da je MF isto sranje! Tako da, po mom islustvu, opet napominjem, ne znam kako je kod najnovijih kompakta, ako dodjes dotle da koristis MF kod kompakta onda ces se namuciti i iskreno ne znam kakav rezultat bi postigao. Na primer kad slikam neku pticu izmedju grana, fokusiram pticu, a dobar deo grane se i ne vide, a ono sto se vidi, cak i ulepsava fotografiju!

Canibal fotke su ti odlicne...ja sam mislio da kad vidis prve slike koje ces sam da napravis, da ces biti jako razocaran kao sto sam bio ja  :D! Moje su bile katastofa! Produzi da vezbas i eksperimentiras i bices odusevljen od mogucnostima i kreativnosti...a tek razni objektivi koji ces si priustiti srcu tokom godina eheeeeeeeeeeee!

Offline cann

• Punopravni član
« Odgovori #137 u: Travanj 16, 2010, 17:13:37 poslijepodne »
ee igore, trebo si vidjet izraz mog lica kad sam okinul prve dvije fotke  :D, u racku vračam to nazad nije to za mene, sve nekakvo tamno, jedva da nazireš konture u fotki  :D, al onda knjiga čitaj i štelaj fotić i ide..

pitanje, vidio sam da ima, sad ne znam koliko napamet (6 il 7), nije ni bitno, točki fokusa..koje točke vi koristite, zasad mi je nekak najbolje sa središnjom, a druge nisam ni probal, jedino sam probal sa svima odjednom, al onda mi ne izgleda ok fotka..ima fora kakva u tome, kaj se slika pa onda druga točka?

Offline Igor Velevski

• Punopravni član
« Odgovori #138 u: Travanj 16, 2010, 17:21:36 poslijepodne »
Sve u svemu ima ljudi i to najvise, koji zele da u dzebu imaju aparat koji ce koristiti kad idu na odmor ili neko mesto, da bi imali neku uspomenu, ili da uhvate neke momente u zivotu! Za njih su kompakti vise nego dovoljni. Ali ima ljudi koji ne zaradjuju od fotografija, to su amateri koji vole da eksperimentiraju, uzivaju u fotkanju i opremu i koji ne mogu biti zadovoljni sa dzebnim aparatima! Za njih je slr, a koliko su psremni da izdvoje za slr to je vec sasvim nesto drugo - sto vise, to bolje i ne bi se slozio da kompakte imaju nizu cenu.....zavisi koje, one bolje kostaju isto, cak i vise u odnosu na ekonomicnih slr-a, za siroku primenu!

Ruki ...mora ipak da priznas kad okines na slr, dozivljavas bar neko zadovoljstvo, kod mene je bar tako  :D, a za onih koje zele samo fotografiju za uspomenu, smejace se na ovo!

Offline E&D

• Počasni član
  • Punopravni član
  • Davor Žerjav
    • http://www.fotodavor.com
« Odgovori #139 u: Travanj 16, 2010, 18:33:55 poslijepodne »
Dario, pratim temu sa zanimanjem.  :D
Drago mi je da te neš razveselilo ko malo dete. E, ak je tak - onda je taj nesretni nezgrapni dslr za tebe  ;)
Dvije stvari:
1. ISO ne namještaš naknadno (mjereći prema brzini zatvarača ili blendi) - ISO se namješta prvo. Idealan je 100, do 400 ti na Canonu nema značajnog šuma, 800 se koristi za silu, 1600 samo kod katastrofa (prorodnih  :D). Nekadašnji ekvivalent ISO vrijednostima su ASA standardi - uglavnom je bilo za kupiti filmova od 100 i 200 ASA (današnjih 100 i 200 ISO) i to su bili filmovi finog zrna. S filmovima od 400, 800 itd. ASA dobivale su se fotke većeg zrna (zrnate, vidljivo točkase), ali to su bili filmovi osjetljiviji na svjetlo i njih si mogao koristiti u tamnijim uvjetima. Tvoj fotić (ko i moj) ima to ograničenje da producira digitalni šum kaj je jako vidljivo kod 800 i 1600 ISO (noviji fotići to sve više izbjegavaju i mogu se frljiti i do 3200 ISO pa i više praktički bez šuma). Šum nastaje zbog onog kaj glazbenici zovu "gain" (mislim dabudeš tak najlakše skužil). Znači kad na pojačalu dodaš gain dobiješ distorziju zvuka, ako ga preopteretiš onda "fercira" ("šumi"). Znači, probaj izbjegavati ISO veći od 100, iznad 400 idi samo u nuždi.
2. Točke fokusiranja: odabirom samo središnje točke kod fokusiranja autofokus se "koncentrira" samo na tu točku - dakle, ciljano autofokusiraš. Kad fokusiraš ono kaj hoćeš, "zaključaš" fokus (držiš okidač na pola), napraviš rekompoziciju jer najčešće ti fokusirani objekt nije u centru kompozicije i okineš. Idealno bi bilo da ne radiš rekompoziciju, nego da odabereš točku fokusiranja (od njih 9) točno tamo gdje jest (to moraš prije namještati pa ti oduzima vremena). Na taj način ne gubiš bolesnu  točnost jer čim i malo pomakneš fotić više ti točka nije u idealnom fokusu (al s tim se zamaraju oni koji imaju jače DSLR-e i optiku koja je kalibrirana). Uglavnom, fokusiraj pomoću centralne točke i rekomponiraj, to radim i ja i valjda 98% korisnika (D)SLR-a. Možeš koristiti i sve točke za fokusiranje odjednom (onda aparat sam izabere onu koja je najbliža i tu fokusira, tj. one koje su najbliže).

Offline E&D

• Počasni član
  • Punopravni član
  • Davor Žerjav
« Odgovori #140 u: Travanj 16, 2010, 18:38:40 poslijepodne »
ispravak:300d ima 7 točaka autofokusa

Offline Ruki

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb
  • Kum
« Odgovori #141 u: Travanj 16, 2010, 18:58:58 poslijepodne »
Ace... da... tako je. Mana je velika dubina polja kod kompakta jer je f/2.8 na kompaktu ekvivalent f/8 na slr-u. Samim time si kreativno ogranicen jer je pri kracim zarisnim duljinama tesko dobiti zamucenje pozadine. Kod makro fotografije je suprotno i dok je kod slr-a dubina polja mala, kod kompakta je puno veca. Photoshop CS4 ima mogucnost automatskog spajanja vise fotografija iste stvari s razlicitim fokusima u jednu i tako se umjetno dobije makrofotografija gdje je skoro sve ostro.
Acies, probaj usmjeriti aparat u najsvjetliji dio akvarija i stisni okidac do pola i onda "prekomponiraj" da lijepo dobijes cijeli akvarij bez da pomices aparat blize ili dalje od akvarija.
Cannibal, ono sto sam napisao su svakako prednosti kompakta nad slr-om, ali sto se same kvalitete fotografija tice naravno da je slr bolji. Ne kazem ja da je kompakt bolji od slr-a.
Igor, da, to je istina oko kupnje! A i zvuk okidaca je svakako bolji he he!
E&D:
1. Da to je tako uglavnom, ali reci cu ti da ja sve vise zadnje postelavam ISO. Jest da se visok ISO vidi na ekranu, ali kad se ispise onda i vise vrijednosti prolaze. Nekako se vise koncentriram otvoru blende pa "pregrmim" visi ISO. MOzda i 40d ima nesto manje suma, ali mozda i nema. :)
2. Na drugo nemam komentara osim toga da sam i ja u 98% osim kad nesto u pokretu fotografiram (npr. nedavno utrku), onda ukljucim sve i ai servo. :)
Kvatric tj. kilometar sjevernije / Zagreb
All the Dude ever wanted was his rug back... it really tied the room together...

Offline cann

• Punopravni član
« Odgovori #142 u: Travanj 16, 2010, 19:06:02 poslijepodne »
zanimljivo i sad mi je puno jasnije kad je u audio slengu  :D :up:

nego evo pitanja dalje..
ako kažeš da se iso postavlja na 100 i tak se drži, max na 400..ako blendu otvorim do kraja..probal sam i tak al onda se moram igrat sa zatvaračem..tj., ako ga stavim da mi je brži iznad 165 dobivam tamne slike?
u čem je problem, a ako dignem iso iznad 400, i ostavim zatvarač na kojih 200 i blendu otvorim do kraja dobijem ajmo reč normalnu sliku..ili?

Offline E&D

• Počasni član
  • Punopravni član
  • Davor Žerjav
« Odgovori #143 u: Travanj 16, 2010, 19:12:54 poslijepodne »
Na 18-55 možeš bez frke postavljati ekspoziciju na 1/60 sekunde čak i dužu ak imaš mirnu ruku. E, a za tamne uvjete treba koristiti jače objektive ("brže", otvorenije, čitaj: skuplje) ili blic (vanjski za najbolje rezultate), ili stativ pa dulje ekspozicije.

Offline E&D

• Počasni član
  • Punopravni član
  • Davor Žerjav
« Odgovori #144 u: Travanj 16, 2010, 19:17:16 poslijepodne »
e, tri su osnovne stvari: otvor blende, brzina zatvarača i ISO vrijednost. One međusobno koreliraju, tj. proporcionalno se mijenjaju. Treba dosta vježbe da se to shvati, ali jednom kad imaš iskustva sve je lakše (al onda počneš uviđati ograničenja fotića ili optike  :D )

Offline cann

• Punopravni član
« Odgovori #145 u: Travanj 16, 2010, 19:21:10 poslijepodne »
Na 18-55 možeš bez frke postavljati ekspoziciju na 1/60 sekunde čak i dužu ak imaš mirnu ruku. E, a za tamne uvjete treba koristiti jače objektive ("brže", otvorenije, čitaj: skuplje) ili blic (vanjski za najbolje rezultate), ili stativ pa dulje ekspozicije.

baš ću probat sutra tak stavit, sad bi najrađe fotkal, al sam jbg., na poslu  :D
..no u nedjelju idem za zg u zoo, pa ćemo tam imat oko 6 giga fotki i da vidimo kaj bum smislil..

no još nešto..ako je vrijeme ajmo reč sunčano, iso na 100, blenda mora biti otvorena full ili probam okinut dvije tri i vidjwet fotke pa ju štelam?, a brzinu zatvarača mogu držat na 80, tak sam okidal danas vani, samo sam blendu ima na pol otvorenu, a iso držal na 400..
ne znam kaj sam htel pitat i kak to sad zvuči, al ajd ovak..
koji je redosljed štelanja dslr-a?
iso-zatvarač-blenda..il?

Offline E&D

• Počasni član
  • Punopravni član
  • Davor Žerjav
« Odgovori #146 u: Travanj 16, 2010, 19:34:34 poslijepodne »
http://expomat.tripod.com/pdf/ExposureMat.pdf
Igraj se i uči  :D

Redosljed uvijek ovisi kaj hoćeš.
Relativno uvijek 1. je ISO (procjeniš kakvi su svjetlosni uvjeti i složiš 100 za dobro svjetlo, 200 za oblačno, 400-800 slabije svjetlo). Dalje štelaš otvor blende (veći otvor ak hoćeš zamućenu pozadinu, tj. pliće polje oštrine, koje je povezano i s fokusnom dužinom ( :D zvuči komplicirano, al nije)) ili brzinu zatvarača - ako hoćeš zamrznuti pokret onda 1/250, 1/500 ili brže, ako hoćeš "razmazano" onda dulje ekspozicije. Uglavnom, sve ti je povezano.

Offline cann

• Punopravni član
« Odgovori #147 u: Travanj 16, 2010, 20:14:30 poslijepodne »
čini mi se da kužim  :D :D procjeni ak kužim  :D

ako želim oštru sliku npr.ptice na grani, blendu otvorim do kraja, dobit ću pticu u fokusu (oštru), a grane oko nje ajmo tak reć, mutne..odnosno, što je blenda zatvorenija to je kut oštrine većI? ak sam dobro skužil..
za zatvarač mi je jasno, relativno, manje brzina za neke normalne fotke, npr. mahanje ruku fotkam sa bržim zatvaračom, zbog samog pokreta, dok sa time rihtam blendu?
kompliciram, al mislim da znam u čem je fora -?

Offline skorpac

• Počasni član
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 50
  • Mean bastard
    • Insta
« Odgovori #148 u: Travanj 17, 2010, 10:24:05 prijepodne »
.. ajd sad ovako ... svašta smo mi tu nasrali ... svi skupa jednu veliku hrpu dreka ;), ja Vam svima vellim da uopće nije potrebno imati dobar fotić nego je potrebno imati dobro znanje u Photo Shopu .. ko ne vjeruje nek pogleda ovo!

http://www.youtube.com/watch?v=uuwlYRts360&feature=player_embedded

.. ako nekome trebaju instrukcije za ovakve zahvate, slobodno me kontaktirajete,,, nisam pre skup :)
« Zadnja izmjena: Travanj 17, 2010, 10:29:20 prijepodne od skorpac »
https://www.instagram.com/skorpac/
Tu mi se možete javiti

Offline Ace

• Punopravni član
« Odgovori #149 u: Travanj 17, 2010, 14:52:04 poslijepodne »
Joj idem mi na    taj photoshop...ja samo želim da fotić koji uzmem vjerno prenese ono što ja vidim svojim očima na komp..npr. boje nekog zalaska sunca itd.. a ako to nemože onda da ja to podesim n akompu ..i to je to ... ovo na filmu jest neka vrsta zanata/znanja, sam rad u photoshopu ponekad ovisi tko se njime služi dovede do nastanka umjetničkog djela..ali to nije fotografija po meni, to je photoshop..kako sam rekao njega bi stavio kao neku zasebnu vrstu umjetnosti naravno ako se koristi izvan osnovnih podešavanja parametara fotografije..

Ja kažem da za dobru fotografiju nije uopće važno imati dobar fotić ni photoshop...već temu, fotografija mora imati nešto za poručiti a ne da kad je gledaš jedino što budi u tebi je..joj kak je oštra, kak se vide detalji itd..(tehničke stvari) to po meni nije ni F od fotografija a nažalost tavih je mnogo, imaju makinu od fotića a fotke im bez imalo "umjetničkog" "posebnog" u sebi ...ili su fotošopirane do boli..onda ih gledam kao takvu vrstu umjetnosti...

Imam doma neku knjigu najbolje fotografije National Geographic-a...neke od tih slika izgledaju tehnički katastrofa , ali kad ih gledate, neke od tih fotki su prava mala umjetnička djela, jer jednostavno stvarate priču oko njih..iz samo jedne slike.. ...te su fotke snimane s fotićima koje bi svaki današnji kompakt potukao...

Imam frendicu koja mi je pokazala fotke koje je snimila sa svojim osrednjim kompaktom..slike su mrak..inače je pobjedila na nekom natjecanju gdje je bilo dopušteno jedino mobitelom snimati fotke...

Ovo sve pišem...neznam ..tak, piše mi se :)

@skorpac
Nismo mi nikaj "nasrali", ova tema mi je super..samo bi volio da se više ljudi uključi u temu..pogotovo početnika s dslr-om...vi "profesori" ste jedna strana priče..al treba doći do profešure..i imati želje doći do tog znanja..mene zanima ona druga strana priče..ekipa koja si je kupila skupu opremu i onda nakon nekog vremena "više nemam toliko vremena za fotkanje..ili..joj, skuplja mi prašinu doma...itd."  bojim se da nebi kanibal i ja zapeli na toj drugoj strani , da ne dođemo ni do nekakve zalatne sredine :) , zato se ja premišljam ko "gladni srat" :)
« Zadnja izmjena: Travanj 17, 2010, 14:55:45 poslijepodne od Ace »