Srpanj 19, 2025, 23:39:16 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Koja je ovo alga???  (Posjeta: 2614 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline mukihr

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Dob: 50
    • Pusle Audio Team
Koja je ovo alga???
« u: Ožujak 30, 2010, 21:34:24 poslijepodne »
Prvo sam mislio da je u pitanju Staghorn... no u razgovoru sa jednim cijenjenim kolegom, cini se da mozda i nije - molio je da stavim slike ovdje na net pa molim i njega i Vas sve da pogledate o cemu je rijec.... alga se nalazi na kamenju u prednjem planu akvarija ... racunao sam ju suzbiti sa Glossom no ona mi sporo raste zbog nedostatka podloge (sto cemo rijesiti) pa se na njoj uhvatila druga vrsta alge sto cete mozda i vidjeti na slikama... ta druga me ne brine - vise me pati ova prva po kamenju.....

inputi dobrodosli i potrebni - hvala...
AQ 80lit... rasvj: 1*Sylvania GroLux 18W, 4*TEZ Daylight 15W...
Bicolor-1kom, Botia macracanthus-1kom, Crne udovice-4kom, Sij. algojed-2kom, Otocinclus-2kom, sacica malih Corica i Ancica na privremenom radu :P

Offline ana*žac

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Dob: 46 Lokacija: Zg
Odg: Koja je ovo alga???
« Odgovori #1 u: Ožujak 30, 2010, 21:43:01 poslijepodne »
Ja bi rekla Staghorn.
Don't drive faster than your Guardian Angel can fly!!!

Offline mukihr

• Punopravni član
  • **
    • Pusle Audio Team
« Odgovori #2 u: Ožujak 30, 2010, 23:01:18 poslijepodne »
to je bila i moja inicijalna misao... nemam pojma.... navodno Staghorn bas i ne raste po kamenju... cini se da je ovo Ninja Mutant Staghorn.... :P :P :P :P
Bicolor-1kom, Botia macracanthus-1kom, Crne udovice-4kom, Sij. algojed-2kom, Otocinclus-2kom, sacica malih Corica i Ancica na privremenom radu :P

Offline maliapostol

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
« Odgovori #3 u: Ožujak 30, 2010, 23:35:35 poslijepodne »
ja ju imao do nedugo
uhvatila je cubu i unistila ju ali najvise je bila na sljunku u prednjem planu
sto se tice suzbijanja nisam nasao nista konkretno
bilo je prica o amonijaku i smanjivanju svjetla i tak ali meni nije nista pomoglo
uzeo sam stvar u svoje ruke i sa easy carbom svaki dan sipao po njoj i gasio sam filer dok sam poljevao po sljunku

ali i to veliki ALI alga je nestala i to nakon nekoliko dana i sljunak je dobio nazad predivnu bijelu boju ALI voda mi je i prije bila skroz lagano mutna a nakon ovoga je totalno postala mutna i svakim danom sve gore tj.imam procvat algi i evo danas to uspjesno rijesavam sa tetra pond algorem
istina je da sam ja malo i pretjerao sa doziranjem easycarba ali napominjem te da imas mogucnost cvata algi tj.bjelo zelenkasta voda
stvar je u tome kaj mi je ta bestija unistila mjesec dana zivota i nije mi zao kaj mi se voda zamutila pogotovo kaj ovo tetrino sredstvo odlicno funkcionira i kaj sam tu bestiju kroz par dana izbrisal iz svog akvarija
Odrasto sam al na kratko bit cu dijete zivot cijeli...C.J.

Offline zeki972

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 52
« Odgovori #4 u: Ožujak 30, 2010, 23:43:38 poslijepodne »
...
uzeo sam stvar u svoje ruke i sa easy carbom svaki dan sipao po njoj i gasio sam filer dok sam poljevao po sljunku...

.. ALI voda mi je i prije bila skroz lagano mutna a nakon ovoga je totalno postala mutna i svakim danom sve gore tj.imam procvat algi i evo danas to uspjesno rijesavam sa tetra pond algorem
istina je da sam ja malo i pretjerao sa doziranjem easycarba

:D :D :D malo pretjerao..i malo mutna.. :D :D :D

Offline maliapostol

• Punopravni član
« Odgovori #5 u: Ožujak 30, 2010, 23:50:19 poslijepodne »
pa u pocetku malo
jucer nisam videl drugi kraj akvarija al su zato ribe uzivale

a kaj se ti smijes piz....jedan :D :D :D
sad bum i ja imal super cistu vodu opet i bil bum faca 8)

Offline zeki972

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 52
« Odgovori #6 u: Ožujak 30, 2010, 23:55:57 poslijepodne »
 ;) :D :up:

Offline mukihr

• Punopravni član
  • **
    • Pusle Audio Team
« Odgovori #7 u: Ožujak 31, 2010, 07:06:04 prijepodne »
hehehehe....

decki - voda mi je kristal clear... srecom... dodajem co2 u diy metodi i easycarbo .. cini se ipak da to nije dovoljno jer na panju imam tipicni pokazatelj da mi nedostaje co2 - "blackbeard" algu - navodno se ona javlja kod nedostatka ili nestabilnog co2... no, nikako da mi stigne drop checker pa se ne usudim nakrkati co2 da perja, da ne pobijem ribe....

imao sam 1W/litri ukljuceno .. sad je nekih 0.7W/litri i rast algi je dosta opao... povrh toga jos i doziran sa EI metodom - no nisam jos tocno odredio kolicine (radim prema jednom receptu ali vidim pokazatelje nedostatka mikro, kalija i fosfata tako da to moram pojacati).......

Offline maliapostol

• Punopravni član
« Odgovori #8 u: Ožujak 31, 2010, 09:17:11 prijepodne »
ma ne radi se o tome da ces ti povecati koncetraciju co2 ......ni nemoj dok ne dobis DC
kad sa easycarbom polijes biljku direktno ona ce se "osusiti" isto vrijedi za alge
znaci uzmes spricu ili kapaljku gurens ruku do dna i par milimetara od alge pustis malo easycarba i nakon pola sata alga bu postala roza samo pazi na biljke i nemoj pretjerivati sa dozama jer reko sam ti kaj je bilo meni

Offline mukihr

• Punopravni član
  • **
    • Pusle Audio Team
« Odgovori #9 u: Ožujak 31, 2010, 09:44:41 prijepodne »
ma ne radi se o tome da ces ti povecati koncetraciju co2 ......ni nemoj dok ne dobis DC
kad sa easycarbom polijes biljku direktno ona ce se "osusiti" isto vrijedi za alge
znaci uzmes spricu ili kapaljku gurens ruku do dna i par milimetara od alge pustis malo easycarba i nakon pola sata alga bu postala roza samo pazi na biljke i nemoj pretjerivati sa dozama jer reko sam ti kaj je bilo meni

probat cu to odraditi tako da uzmem dnevnu dozu EasyCarbo (2ml) i razrijedim ju sa jos 4ml vode i onda lijepo po algama - malo po malo cu je valjda sasjeci.... :) ugasim pumpu na pola sata ili vec nekako pa cemo vidjeti...

Offline Nuclear

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 38
« Odgovori #10 u: Ožujak 31, 2010, 10:25:53 prijepodne »
Ja sam imao isto problema sa sličnom algom jedno vrijeme. Možda je baš ta, al od toliko vrsti algi ja nisam sigurna nikad koja je. 

Nakon što sam startao akvarij imao sam DIY CO2 s jednom bocom, i kad bi mijenjao 1-2 dana nebi imao stabilni CO2 i onda se ona pojavila. Al odmah nakon što sam stavio 2 boce koje mijenjam naizmjenično tako da imam stalni dotok CO2 nije se više pojavljivala.

Offline mukihr

• Punopravni član
  • **
    • Pusle Audio Team
« Odgovori #11 u: Ožujak 31, 2010, 10:50:51 prijepodne »
Ja sam imao isto problema sa sličnom algom jedno vrijeme. Možda je baš ta, al od toliko vrsti algi ja nisam sigurna nikad koja je. 

Nakon što sam startao akvarij imao sam DIY CO2 s jednom bocom, i kad bi mijenjao 1-2 dana nebi imao stabilni CO2 i onda se ona pojavila. Al odmah nakon što sam stavio 2 boce koje mijenjam naizmjenično tako da imam stalni dotok CO2 nije se više pojavljivala.

vidis - ovo nije losa ideja ...
ja bih probao ici na bocu sa co2 i ventil... vidjet cu ako budem mogao finanacijski izdrzati to...

Offline 985plavi

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 55
    • Facebook profil
« Odgovori #12 u: Ožujak 31, 2010, 11:01:24 prijepodne »
Iako se Staghorn alga pojavljuje na mjestima jakog svijetla i jakog protoka vode prema slikama koje si poslao rekao bih da se možda ipak radi o "jadnoj" i "zakržljaloj" Staghorn algi.

Staghorn algi se rješava relativno vrlo lako, naime, s obzirom da se najčešće pojavljuje pri površini na mjestima najjačeg svjetla na listovima, izlazu iz filtera i dr., jednostavno se otkinu listovi na kojima se pojavila, odnosno, očisti se površina cijevi i sl.

Jednostavno izvadi kamenčiće obrasle tom algom ili dobro preruj podlogu (izmješaj podlogu). Dakle, ovo je samo privremeno rješenje a trajno češ je se riješiti ako poštuješ tri pravila vezana za rast ove alge a to je:

1. povečati dodavanje CO2
2. povečati količinu dodavanih Fosfata
3. smanjiti foto period na 8 do 9 sati, odnosno 4 sata svjetlo, 2 sata bez svjetla te 4 do 4,5 sati svjetla

Pozdrav i sretno.

Offline mukihr

• Punopravni član
  • **
    • Pusle Audio Team
« Odgovori #13 u: Ožujak 31, 2010, 11:34:11 prijepodne »
Iako se Staghorn alga pojavljuje na mjestima jakog svijetla i jakog protoka vode prema slikama koje si poslao rekao bih da se možda ipak radi o "jadnoj" i "zakržljaloj" Staghorn algi.

Staghorn algi se rješava relativno vrlo lako, naime, s obzirom da se najčešće pojavljuje pri površini na mjestima najjačeg svjetla na listovima, izlazu iz filtera i dr., jednostavno se otkinu listovi na kojima se pojavila, odnosno, očisti se površina cijevi i sl.

Jednostavno izvadi kamenčiće obrasle tom algom ili dobro preruj podlogu (izmješaj podlogu). Dakle, ovo je samo privremeno rješenje a trajno češ je se riješiti ako poštuješ tri pravila vezana za rast ove alge a to je:

1. povečati dodavanje CO2
2. povečati količinu dodavanih Fosfata
3. smanjiti foto period na 8 do 9 sati, odnosno 4 sata svjetlo, 2 sata bez svjetla te 4 do 4,5 sati svjetla

Pozdrav i sretno.

Plavi - thnx na odg.
znaci ipak je Staghorn... sunce joj njeno... na ja - mislio sam si ja...
- co2 ne mogu vise jer se bojim da ne pobijem ribače - bar ne dok ne dodje drop checker... cim dodje drop checker budem nagazio :P
- fosfate sam nagazio od danas u jutro - dodao sam 50% vise nego kako pise u EI metodi pa cemo vidjeti...
- foto period je 7 sati u komadu... vec duze vrijeme... (ostalo od vremena kada mi je gorjela 1W/lit. rasvjeta) nisam htio dirati jer sam i tada imao cak i vise Staghorna i na bilju... sad na bilju gotovo nemam - ostalo je jos samo na kamenju koje tu i tamo prerujem povrsinski i kada usisavam...

od neki dan mi se pojavila po novome koncasta zelena na panju... to cu cetkicom da pokupim...

ma bit ce to tako - svjestan sam - dok ne nadodjem koliko cega treba dodavati i dok se kemija u AQ ne ustali.... :P

najvise mi brige zadaje "blackbeard" alga... nju cu probati onako kako je maliapostol predlozio - easycarbo neposredno u njenoj blizini ispustiti i to sa iglom i pri iskljucenoj pumpi (jer mi se nagomilala na mjestu gdje je dobro svjetlo i dobar protok vode iz pumpe - klasika - nije ni ona blesava gdje ce :P :P :P )
:) thnx jos jednom na odg.
poz.

Offline 985plavi

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 55
    • Facebook profil
« Odgovori #14 u: Ožujak 31, 2010, 12:33:39 poslijepodne »
Čuj crne bradate alge također češ se trajno riješiti pojačanjem CO2 dok se privremeno može smanjiti njen broj sa fizičkim uklanjanjem i EC-om.

Offline mukihr

• Punopravni član
  • **
    • Pusle Audio Team
« Odgovori #15 u: Ožujak 31, 2010, 13:13:30 poslijepodne »
Čuj crne bradate alge također češ se trajno riješiti pojačanjem CO2 dok se privremeno može smanjiti njen broj sa fizičkim uklanjanjem i EC-om.

je ... uhhh... ma ne mos' - vrijeme curi a neke stvari ne dolaze i ja cupkam u mjestu... bit ce....

Offline ibanezfrelon

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 46
    • ART IMAGE
« Odgovori #16 u: Travanj 01, 2010, 18:09:34 poslijepodne »
Teško da ćeš pobit ''ribače'' sa diy co2, a i ako slučajno pretjeraš ribe će ti to pokazat tako da će se sve dignut na površinu po zrak..
Neće one samo odjednom riknut.
Evo, meni sad idu 4 mjehurića u sek preko powerheada i dc mi je svijetlo zelen, ako i pojačam na 5 isto ribe ne pokazuju overdose ali držim na 4 just in case.
Vjerujem da bi ti mogao bez problema držat na 2 mjeh-sek samo kad pojačaš co2 onda taj dan promatraj ponašanje riba a ako počnu izlazit iz aq psovajući :-X :-X
onda ih vrati natrag i promjeni im 50% vode i manji co2 :)

Offline mukihr

• Punopravni član
  • **
    • Pusle Audio Team
« Odgovori #17 u: Travanj 01, 2010, 22:53:19 poslijepodne »
sve pet... moram rijesiti to pitanje co2 posteno... ovako sa diy je sve trci trci pa polako....
 :dead: