Akvarij je star cca 3 i pol godine, možda čak i više. Otpočetka naseljen "jednostavnim" biljkama i ribama: živorotke, 1 botia, 1 ancistrus, od bilja crypta, valisneria, java moss. U to doba ribe su se razmožavale ko lude, bilje raslo ko munjeno. Valisneriu i javu sam morala krvnički čupati vani jer ribe nisu imale gdje plivati.
Onda se nešto dogodilo (to je negdje bilo pred godinu, godinu i pol) ribe su se stale razmnožavati, i malo po malo (vrrrrlo sporo) ugibati jedna po jedna. I bilje je nekako sporije počelo rasti. E da! Prije toga sam stavila unutra jednoga skalara kao bilošku kontrolu razmnožavanja jer se otelo kontroli.
Znači od ludila života malo po malo je nastala pustinja. Bilje nije venulo, ali je stalo rasti.
Živorotke su polako otišle jedna po jedna i sad su zamijenjene sa
(znači sadašnje stanje je:)
1skalar
1botia
3rasbore
7udovica
1ancistrus
znači te ribe su unutra bile sa dosta lijepim nasadima cripte i minijaturnim zaostalim čuperkom jave moss, koja nije ni rasla ni venula. samo je stajala tamo. grijač i filter su originalni, a lampa je neka za ribe i bilje, ne sjećam se koja, al niš posebno. U to vrijeme nisam ništa dodavala u vodu, i priznajem, malo sam prorijedila mijenjane na cca svaka 2 tjedna (sa jednom tjedno)
I onda je počela bujati cijanobakterija. Prvo malo po malo uz rub stakla, a onda sve više Što sam više vadila više mi je bujala. Čak sam napravila "generalku": sve van, pranje svega, pranje pijeska u toploj vodi itd, a onda je bilo još gore.
Uglavnom kad god je krenem vaditi van (strugati sa stakla i dizati s pogloge) još je gore. Ovaj tjedan je prekrila cijelu podlogu za 3-4 dana.
Dodala sam još jedan filter, mijenjam vodu 1 tjedno (oko 10%), dodala sam par vlati valisnerie koja samo stoji tamo... Sad sam odlučla napraviti potpuno zamraćenje i mijenjeti 30% vode svakih 2-3 dana.
Java i dalje čami tamo, cripta se nekako drži, ali obavijena je u cijano, listovi su joj smeđe žuti i otpadaju.
mislim da ću se cijano već nekako riješiti, ima tu savjeta dosta, pa mislim da ću uspijeti, ali muči m zapravo uzrok. Otkud tako očajno stanje???
Da li u ovoj fazi treba gnojiti ili ne? Da li će gnojenje pomoći u ravnoteži ili će još pognojiti cijano?
Imam neku otopinu fosfata, da li da to dodajem?