Srpanj 08, 2025, 12:29:34 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Cijanobakterija, generalno loše stanje u 54L, molim dijagnozu  (Posjeta: 2442 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Meduza

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
Cijanobakterija, generalno loše stanje u 54L, molim dijagnozu
« u: Ožujak 29, 2010, 10:16:24 prijepodne »
Akvarij je star cca 3 i pol godine, možda čak i više. Otpočetka naseljen "jednostavnim" biljkama i ribama: živorotke, 1 botia, 1 ancistrus, od bilja crypta, valisneria, java moss. U to doba ribe su se razmožavale ko lude, bilje raslo ko munjeno. Valisneriu i javu sam morala krvnički čupati vani jer ribe nisu imale gdje plivati.

Onda se nešto dogodilo (to je negdje bilo pred godinu, godinu i pol) ribe su se stale razmnožavati, i malo po malo (vrrrrlo sporo) ugibati jedna po jedna. I bilje je nekako sporije počelo rasti. E da! Prije toga sam stavila unutra jednoga skalara kao bilošku kontrolu razmnožavanja jer se otelo kontroli.

Znači od ludila života malo po malo je nastala pustinja. Bilje nije venulo, ali je stalo rasti.

Živorotke su polako otišle jedna po jedna i sad su zamijenjene sa
(znači sadašnje stanje je:)

1skalar
1botia
3rasbore
7udovica
1ancistrus

znači te ribe su unutra bile sa dosta lijepim nasadima cripte i minijaturnim zaostalim čuperkom jave moss, koja nije ni rasla ni venula. samo je stajala tamo. grijač i filter su originalni, a lampa je neka za ribe i bilje, ne sjećam se koja, al niš posebno. U to vrijeme nisam ništa dodavala u vodu, i priznajem, malo sam prorijedila mijenjane na cca svaka 2 tjedna (sa jednom tjedno)

I onda je počela bujati cijanobakterija. Prvo malo po malo uz rub stakla, a onda sve više Što sam više vadila više mi je bujala. Čak sam napravila "generalku": sve van, pranje svega, pranje pijeska u toploj vodi itd, a onda je bilo još gore.

Uglavnom kad god je krenem vaditi van (strugati sa stakla i dizati s pogloge) još je gore. Ovaj tjedan je prekrila cijelu podlogu za 3-4 dana.

Dodala sam još jedan filter, mijenjam vodu 1 tjedno (oko 10%), dodala sam par vlati valisnerie koja samo stoji tamo... Sad sam odlučla napraviti potpuno zamraćenje i mijenjeti 30% vode svakih 2-3 dana.

Java i dalje čami tamo, cripta se nekako drži, ali obavijena je u cijano, listovi su joj smeđe žuti i otpadaju.

mislim da ću se cijano već nekako riješiti, ima tu savjeta dosta, pa mislim da ću uspijeti, ali muči m zapravo uzrok. Otkud tako očajno stanje???

Da li u ovoj fazi treba gnojiti ili ne? Da li će gnojenje pomoći u ravnoteži ili će još pognojiti cijano?

Imam neku otopinu fosfata, da li da to dodajem?

Offline Meduza

• Novi član
  • *
Odg: Cijanobakterija, generalno loše stanje u 54L, molim dijagnozu
« Odgovori #1 u: Ožujak 29, 2010, 10:27:46 prijepodne »
Zaboravila sam reći da ima i jedan sićušni čuperak crne čupave u kutu.

Ma stanje je očito jako jako loše, i donekle kužim kako je do toga došlo, ali sad ne znam kako se vratiti na pravi put. :'(

Offline Annie_S

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 39
« Odgovori #2 u: Ožujak 29, 2010, 10:58:41 prijepodne »
Jesi ikad mijenjala lampu u akvariju?

Offline Meduza

• Novi član
  • *
« Odgovori #3 u: Ožujak 29, 2010, 11:17:55 prijepodne »
Ovo je treća lampa. Prva je bila origigi, a druge dve sam mijenjala kad bi crkle. Nažalost ne znam koje su bile, ali koliko znam neke srednje klase, ala "to vam svi uzimaju". Ako me kužiš...S tim da je bijanje počelo prije promjene lampe, očno znam zato što nakon što je crkla lampa sam bila u mraku nekih punih par tjedana, prilikom čega se cjano povukla, ali čim sam stavila novi lampu se ponovo javila.

Offline Vele bit

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 46
  • Tamo gore gdje...proljeće uvijek kasni
« Odgovori #4 u: Ožujak 29, 2010, 11:26:14 prijepodne »
Lijepi pozdrav Meduza!
Koliko često i kako čistiš filter te koji mu je protok?
Gnojiš li,koliko i s čime?
Imaš li hranjivu podlogu ispod šljunka?
Usisavaš li podlogu pri promjenama vode?

Offline Nuclear

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 38
« Odgovori #5 u: Ožujak 29, 2010, 11:29:58 prijepodne »
Pa ak si već radila kompletnu generalku mogla si sve ispočetka početi. Isprati kompletan akvarij i napraviti novi setup.

Offline Meduza

• Novi član
  • *
« Odgovori #6 u: Ožujak 29, 2010, 11:34:52 prijepodne »
Lijepi pozdrav Meduza!
Koliko često i kako čistiš filter te koji mu je protok?
Gnojiš li,koliko i s čime?
Imaš li hranjivu podlogu ispod šljunka?
Usisavaš li podlogu pri promjenama vode?

Podlogu usisavam, imam usisavač iz kućne radinosti napravljen od cijevi i lijevka (super jednostavno)
Gnojenje.. u principu ne, bila sma gnojila sa tetrinim gnojivom a nakon toga JBL ovim ali sam to bila zapustila već mjesecima
Podloge ispod šljunka nema

A filter.. hm čistim ga svakih cca mjesec dana, možda rjeđe neki put, ispirem ga pod tekućom vodom (znam da nebi smjela) U principu nikad nije jako prljav niti začepljen. Ne znam koliki je protok , to je originalni filter/pumpa od Recorda 60. S tim da sam sd dodala još jedan manji unutra, mogu dati podatke kad dođem doma.

Offline Meduza

• Novi član
  • *
« Odgovori #7 u: Ožujak 29, 2010, 11:37:26 prijepodne »
Pa ak si već radila kompletnu generalku mogla si sve ispočetka početi. Isprati kompletan akvarij i napraviti novi setup.
Pa i jesam. Sve je oprano, očišćeno, nalivena nova voda, zasađene nove biljke od kojih je jedna uvenula tj nikad se nije primila a druga valisneria samo čami tamo.

U principu nema promjene nakon generalke.

Offline Nuclear

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 38
« Odgovori #8 u: Ožujak 29, 2010, 11:49:26 prijepodne »
A filter.. hm čistim ga svakih cca mjesec dana, možda rjeđe neki put, ispirem ga pod tekućom vodom (znam da nebi smjela) U principu nikad nije jako prljav niti začepljen. Ne znam koliki je protok , to je originalni filter/pumpa od Recorda 60. S tim da sam sd dodala još jedan manji unutra, mogu dati podatke kad dođem doma.

Ovo ti je razlog zašto su ti ribe ugibale. Filter materijal ni u kojem slučaju ne smiješ ispirati pod vodom iz pipe i čistiti ga do kraja. on se u pravilu ni ne čisti dok se ne smanji protok, a nema ga razloga čistiti ako nije prljav.. A čisti se samo u akvarijskoj vodi i ne do kraja. Voda iz slavine ti pobije sve bakterije i onda ti se desi to s čim imaš problema. Naravno da bujaju alge kad nemaš biološku ravnotežu u akvariju.

Offline Vele bit

• Punopravni član
« Odgovori #9 u: Ožujak 29, 2010, 12:46:30 poslijepodne »
Šteta što kad si več radila generalku nisi stavila hranjivu podlogu ispod šljunka,bilo bi ti lakše biljkama.

Cijanobakterija i kak je se rješiti? Evo jedne u nizu tema:
https://www.akvarij.net/forum/index.php?topic=36770.0

Ja na svojih 54l mjenjam negdje od 20 - 30l vode tjedno (možda ne trebaš baš tolilko ali 10 % je po meni premalo) tih 20-30l ispustim iz akvarija usisavajuči dno ne remeteči previše podlogu.Voda koju stavljam u akvarij je odstajala ili tretirana FFM-om (proizvod od Easy lifea ili neko slično sredstvo za tretiranje vode) prije dodavanja. Filter ispiri u akvarijskoj vodi...

Skalar i Botia narastu preveliki za taj akvarij a Botie su i izuzetno druželjubive i osječaju se bolje u jatu svoje vrste..
kaj još?? Mozak mi ne radi,nemrem se sjetit pa ak trebaš samo pitaj a i kolege će pomoč

Offline Marichuy

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 39
« Odgovori #10 u: Ožujak 29, 2010, 13:06:56 poslijepodne »
Manje više sve je rečeno,nemaš hranjivu podlogu i bilje ne gnojiš (ne daješ im papati  :) ) zato ti propada...šta se tiče riba skalar je prevelik za tvoj akvarij (minimalno 150 l ) i bolje ga pokloni a  rasbore su jatne ribice i treba ih biti barem 10 ne 3...poslušaj savjete i akvarij bi ti trebao doć na svoje...E da i filter ne peri pod špinom ubijaš dobre bakterije,odli malo akvarijske vode u kantu i lagano ga peri unutra...sretno  ;) ;)
Life is like a box of chocolates. You never know what you’re gonna get.

Offline Meduza

• Novi član
  • *
« Odgovori #11 u: Ožujak 29, 2010, 14:53:22 poslijepodne »
OK hvala.

A da li trebam gnojiti bilje dok se ne riješim cijano?

Offline Vele bit

• Punopravni član
« Odgovori #12 u: Ožujak 29, 2010, 16:54:46 poslijepodne »
OK hvala.

A da li trebam gnojiti bilje dok se ne riješim cijano?
Iskreno ne znam ali ako se odlučiš na tretiranje Eritromicinom on će ti ju vrlo brzo (kroz par dana) rješit,tak da i nije bitno.
Inače kao jedan od uzroka Cijanobakterije se spominje i nedostatak Nitrata,koje inače dodajemo gnojenjem jednim od makroelemenata točnije sa KNO3,također se spominje nedovoljna cirkulacija vode,prljavi filter,nestalna razina co2 u vodi..bla bla..
Prije tretmana Eritromicinom,usiši što više možeš Cijano napasti,jer odumiranjem ispušta toksine u vodu pa da to minimaliziraš.. Ostalo po jednom od recepata za tretiranje(Imaš i u linku kojeg sam ti stavio)
Kad rješiš Cijano,prouči malo sisteme gnojenja,ima dosta tema tu na forumu,preporučujem savjete kolege lp-a. Kao i tekstove na početnoj stranici..

Edit: (kvragu i moje editiranje,al kad uvijek nekaj zaboravim i skužim gramatičku grešku  :D )
        Redovita i obilna izmjena vode i u isto vrijeme usisavanje površine dna bez prevelikog 
        uznemiravanja istog je meni osobno prevencija broj 1. protiv S.Ž.S. ili ti po naški Svog Živog
        Sranja!

« Zadnja izmjena: Ožujak 29, 2010, 17:08:08 poslijepodne od Vele bit »

Offline Meduza

• Novi član
  • *
« Odgovori #13 u: Ožujak 30, 2010, 17:08:39 poslijepodne »
Nakon 48 sati mraka stanje je tako-tako. Cijano je opet tu, puno manje nego što bi se inače umnožila i nekako mršavija. Slabije se drži za površine. Listovi bilja neobično čisti. Ali ima dosta ostalog smeća. Miris lagano močvarni.
Promijenila sam cca 30-40% vode (pritom usisala dno povadila smeća kolko god sam mohla) te dodala: (hrpu kemije)
4 JBL kugle za korjenje
3 Dajana Biofilter tablete za filter
10 ml Tetra Easy Balance-a
10 ml Dajan Algicida
10 ml Dajana Proflora

imam još u pričuvi i Dajan prevent koji mi se čini dosta extreman pa ću njega čuvati kao predzadnje rješenje prije eritro.

Offline cann

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
« Odgovori #14 u: Ožujak 30, 2010, 17:36:19 poslijepodne »
ma pusti tu kemiju, nećeš ju sa time riješit..
kreni sa eritromicinom i skrati muke sebi i bilju i ribicama..
i mijenjaj nakon toga veće količine vode, il manje hrani ribe..

Offline lol89

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Dob: 35
« Odgovori #15 u: Ožujak 30, 2010, 18:03:32 poslijepodne »
zamrečivanje akvarija neće ti ništa pomoći jer ciano nije alga nego već bakterija, možda će se malo povući ali i dalje će biti u akvariju samo će se manje viditi. Kako su ti drugi već rekli počni liječenje sa eritromicinom!!!
Rovinj

Offline Meduza

• Novi član
  • *
« Odgovori #16 u: Svibanj 23, 2010, 10:01:33 prijepodne »
Evo mjesec dana je prošlo od mog prvog posta.
Svašta sam pokušavala, ali uglavnom nema pomaka.

Tako da sam pred 4 dana konačno kupila Eritromicin, 250mg i dozirala prema ovom receptu:
"Day 1.
Add 2.5 mg/L erythromycin. If you have a protein
skimmer, turn it off. I believe it will inactive a lot of the
antibiotic through coprecipitation with protein. It will,
however, be very usefull later.

Day 2.
Add 2.5 mg/L erythromycin.

Day 3.
Now you should see a lot of dead blue-green bacteria
floating around in the tank. Increase filtration (a second
mechanical filter if possible) to get rid of it. If you have a
protein skimmer, turn it on. The critical thing now is to get
rid of as much protein (dead bacteria) as possible to avoid a
peak of ammonia."

E, ali 3. dan nije bilo nikakve promjene pa sam dodala još 2,5mg/l i malo pročeprkala naslage cijano.

Danas je četvrti dan i i dalje nema promjene. Čini mi se da se opet malo umnožila

Pitanja:
1. da li je trebalo mijenjati vodu između doziranja
2. da li je trebalo poptuno ugasiti filter?
3. Što da radim? Mislila sam danas promijeniti caa 30-50% vode i dodati još 2,5mg/l

Offline Jingo

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
« Odgovori #17 u: Svibanj 23, 2010, 11:17:59 prijepodne »
Ja sam je se prema ovom receptu uspio rijesiti relativno brzo, eritromicin - za tri dana, uz uklanjanje potencijalnih uzroka.
Predlazem ti da prije dodavanja eritromicina, sam prašak razmutiš u malo vode. Ja sam sadrzaj tablete muckao sa 10 ml destilovane vode, i onda takav rastvor dodavao direktno spricom na dno gdje je bilo navise te CB. Prije toga bih izmjenio vodu.