Srpanj 19, 2025, 14:40:25 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Da li netko zna šta je ovo???  (Posjeta: 1300 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline zzzeko

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Dob: 43
Da li netko zna šta je ovo???
« u: Ožujak 28, 2010, 15:02:31 poslijepodne »
Pozdrav,imam jednog bolesnog skalara koji je već tri mjeseca u karanteni.Naime počelo je sa jednom malom bijelom točkicom na tijelu ribe koja se izdužila te razmnožila po cijeloj ribi.Riba se ponaša normalno,jede ne češa se.Vjerojatno je neki parazit,probao sam liječiti sa costapurom,mycopurom,jbl oodinol,medazol ali nije dalo nekih rezultata.Tada sam prešao na sol i sa velikom dozom soli su se povukle i ostale samo dvije tri izrasline ali me strah više solit da nebi napravio slane sardele.Sad od te 2-3 izrasline su došle 5-6 ali ni blizu ko na fotografijama.inače to mi je ženka od jedinog mrijesnog para skalara pa bi je svakako pokušao spasit.
Evo slika,pomagajte!

Offline zzzeko

• Punopravni član
  • **
Odg: Da li netko zna šta je ovo???
« Odgovori #1 u: Ožujak 28, 2010, 15:20:33 poslijepodne »
Inače riba je izvađena iz akvarija:200 lit
                                               filter atman at 882
                                               co2-diy
                                               temp. 26
                                               izmjena vode 20%  na tjedan
                                               aktivni ugljen-ne
                                               voda normalna(bez promjena)
                                               ostali stanari:5-6 večih skalara,10ak malih,par komunalaca,ancistrus,sijamski algojed,botia.Na sustanarima nema znakova oboljenja.
Skalar je prvi stanovnik akvarija cca 1 god a nabavljen je već velik pa nezanam kolikoje star.

Offline kikoporto

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški  
  • M A L A W I
« Odgovori #2 u: Ožujak 28, 2010, 17:21:48 poslijepodne »
https://www.akvarij.net/forum/index.php?topic=38931.0
evo pogledaj dali je kod tebe isto ovako na kraju imaš objašnjenje kako sam se ja rješio toga
Virovitica - Brezovica

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 55
    • Facebook profil
« Odgovori #3 u: Ožujak 30, 2010, 09:58:25 prijepodne »
Pozdrav zeko, sorry što se nisam uspio javiti prije ali u velikoj sam gužvi na poslu pa...

Fotografija je jako loše rezolucije pa se baš ne vidi pretjerano dobro (bilo bi najbolje ponovo uslikati sa boljim fotoaparatom).

Ovo što tvoj skalar ima na površini kože liči jednom parazitu koji se zove Glossatella ciliata ali njega ubija costapur a liječi se isto kao i ich, međutim s obzirom da si ti napisao da si već liječio sa costapurom (nadam se da si proveo liječenje kako piše u uputstvu (dva puta po 7 dana)) tada je druga, stoga i opravdana, pretpostavka da se radi o bakterijskoj bolesti Columnaris kao i kod kolege kikoporta. Ovo "opravdano", tvrdim jer si napisao da si proveo liječenje protiv parazita i gljivica a nisi probao sa antibiotikom što si zapravo trebao napraviti prvo.
Treća je sumlja da se radi o malim tumorima (Lymphocistys) koje je prouzročio virus.

Dakle, moj je savjet da provedeš jednokratno karantensko liječenje sa antibiotikom Serinim Bactopurom Direct ili JBL Furanol s time da uz antibiotik u vodu dodaš i malo nejodirane soli, liječenje traje 3 do 4 dana ovisno koji antibiotik budeš koristio. Također predlažem da malo pojačaš dozu lijeka ako ribu držiš u tvrdoj vodi. Nakon tretmana promjeni svu vodu i kroz tjedan dana svaki drugi dan dodaj vitamine u vodu da mu malo podigneš imunitet.

Ukoliko ne pomogne liječenje s antibiotikom tada ti preostaje jedino podizanje opčeg imuniteta ribe jer se u tom slučaju radi o virusu za koji ne postoji lijek već podizanjem imuniteta ribi pomažemo da sama pobijedi virus.

Pozdrav i javi što si odlučio te kako ide liječenje.

Offline zzzeko

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #4 u: Travanj 22, 2010, 22:59:46 poslijepodne »
pozdrav,
evo samo da javim da je skalar uspješno izlječen i to sa bactopurom uz dodavanje soli.
samo mi nije jasno da li mu je pomogao bactopur ili sol s obzirom da u prvom lječenju bactopurom nije bilo rezultata.
evo 10ak dana je bez ijedne izrasline i danas je otišao kod moje sestrične jer mu se tamo nalazi njegova bolja polovica pa ko zna možda bude još mladih.

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 55
    • Facebook profil
« Odgovori #5 u: Travanj 23, 2010, 09:37:26 prijepodne »
Pozdrav zeko i odmah na početku zahvaljujem što si nam javio rezultate liječenja.

Postavio si pitanje:
Citat:
evo samo da javim da je skalar uspješno izlječen i to sa bactopurom uz dodavanje soli.
samo mi nije jasno da li mu je pomogao bactopur ili sol s obzirom da u prvom lječenju bactopurom nije bilo rezultata.

S obzirom da je najvjerojatnije bila u pitanju bakterijska bolest, bakterije je ubio antiseptik ili antibiotik s time da je sol dodatno oslabila bakterije pa je bactopur djelovao brže i bolje.
Naime, sol u vodi izvlači tekučinu iz bakterijske stanice te tako oštečuje staničnu mambranu koja postaje propusnija za ulazak antibiotika tako da ovaj tada djeluje puno brže i uspješnije.

Pozdrav i sretno.