Srpanj 22, 2025, 00:21:49 prijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Jucer kupio nove ribe i...  (Posjeta: 5118 vremena)

0 Članova i 2 Gostiju pregledava ovu temu.

Offline Nuclear

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 38
Odg: Jucer kupio nove ribe i...
« Odgovori #25 u: Ožujak 29, 2010, 23:50:51 poslijepodne »
Skalari su mali, kupljeni prošli tjedan, jedva jedu SAK male granulice. kozice imam u akvariju i ne diraju ih.

Zato bi i uzeo neonke odmah da se nauče živjet s njima.

Što je najbolje corydorase ni ne vidim :D gadovi su pod panjem svi... A akvarij je Rio 180 pa i nije tak puno corya, a pošto su jatne vole se naganjati pa sam ih uzeo malo više  :)

Offline traxman

• Trade Count: (+2)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 46
« Odgovori #26 u: Ožujak 29, 2010, 23:58:00 poslijepodne »
HEHE i moji su bili mali, ali kad vise nebudu mali reci papa kozicama!! barem je tako bilo kod mene, onda su otisli u oglasnik! dobro, za neonke ne brini jer ce neonke brze doci do max velicine pa ih nece skalari dirati!

ja imam 6 corydorasa i cisto ih je dosta u isto riu180, sto ljudi sto cudi ;)

Offline Nuclear

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 38
« Odgovori #27 u: Ožujak 30, 2010, 00:00:50 prijepodne »
ja kad ih vidim onak male s brčićima kak ruju po dnu uzeo bi ih još toliko  :D

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 55
    • Facebook profil
« Odgovori #28 u: Ožujak 30, 2010, 10:45:11 prijepodne »
Poštovanje traxman a pozdrav i ekipi koja se uključila u raspravu.

Na žalost nisam prije pročitao post ali možda još nije kasno da se uključim sa nekoliko informacija...

Ako je na tvojim ribama sivkasto zlatna "prašina" radi se o parazitu oodinumu a ako su po tijelu bijelo sivkaste točkice kao glavica pribadaće (manje -1,2 mm) tada se radi o ichu.
Sukladno navedenom u svoj si veliki akvarij unio jednog od gore navedenih parazita i sada se oni polako razmnožavaju te će uskoro najvjerojatnije doći do opće zaraze u velikom akvariju bez obzira što si zaražene ribe odvojio jer je dovoljno da u vodu otpadne barem jedna cista i gotovo je.

Savjet je da napraviš slijedeće:

1. moraš jasno vidjeti da li se radi o oodinumu ili o ichu te sukladno tome odmah započni liječenje cijelog akvarija sa oodinolom ili costapurom (ovisno o bolesti) u kombinaciji sa nejodiranom soli Ectopur i podizanjem temperature kako bi ubrzao životni ciklus parazita. Ako se bojiš za kozice pohvataj ih i odvoji u karantnu (tu vodu kasnije nemoj sipati u akvarij). Biljekama neče biti ništa na 29C.

Platija nisi trebao ubiti on je dobio bakterijsku infekciju na mjestu gdje je imao malu ozlijedu i mogao si ga izliječiti, molim te nemoj to ubuduće raditi jer i on je živo Božje stvorenje.

Znaš što treba raditi ubuduće kod kupnje novih riba - obavezna karantena barem 10 dana...

Javi nam što si odlučio te što si poduzeo, pozdrav.

Offline traxman

• Punopravni član
« Odgovori #29 u: Ožujak 30, 2010, 12:54:01 poslijepodne »
ma sve kaj ti kazes kaj se tice bolesti sam prozvako s hrpom ljudi, no nekako mi se cini da mozda nije nista!
jer da je nekaj bi se od petka pojavilo na ostalim ribama! ovi rasbori su sad vec skoro pa normalni, a u gl. akvariju nema znakova bolesti...

istina, najvise je licilo na odinium nikako ich, no za sada cu cekati i vidjet ka ce se desiti! nema smisla "trovati" ribe s lijekom, ako nemaju simptoma!

kaj se tice platija, a kaj da velim bilo mi ga je stvarno tesko baciti u wc, ali trenutno nisam bio raspolozen za kemijanje, jer se previse toga nakupilo, jel ich, jel odinium, jel gljivica, bakterija.... u akvariju!

kao sto rekoh karantena ce biti obavezna od sada, nema vise cici mici i ostavljati slucaju!

dakle kao sto sam reko, stavio sam malo soli, dodo malo jacu koncentraciju vitamina, zrak i cekam i gledam!
ako do ned nece biti nikakvih simptoma stavit cu razbore u gl. akvarij.

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 55
    • Facebook profil
« Odgovori #30 u: Travanj 01, 2010, 09:08:16 prijepodne »
Čuj traxman, ako se radi o ich-u ili o oodinumu, a ribama su otpale točkice to su zapravo puknule ciste sa milijunima jajašaca koja se sada legu u larve koje plivaju po akvariju i traže novog domačina...

Sukladno navedenom, kada otpadnu ciste tek je završio prvi stadij početka zaraze cijelog akvarija.

Naravno da postoji i vjerojatnost da se radi o virusnom oboljenju a u tom slučaju treba pomoči ribama da se svojim vlastitim imunitetom same izliječe.

S obzirom da nam nisi poslao fotografije cijelo ovo vrijeme samo možemo nagađati o čemu se zapravo radi kod tvojih riba jer fotografija govori više od samog opisa simptoma...

Javi nam kakva je situacija, pozdrav i sretno.

Offline traxman

• Punopravni član
« Odgovori #31 u: Travanj 01, 2010, 09:24:30 prijepodne »
Trenutno ih nemam kaj ljeciti jer nemaju simptoma nikakvi vise! sve se je povuklo i za sad nema zaraze, niti drugi ljudi se ne zale, niti su one u ducanu lose!
Dao sam im malo jacu dozu vitamina i za sad je to to!

nema se kaj sad napraviti osim cekati! :)