Srpanj 22, 2025, 19:35:01 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Jucer kupio nove ribe i...  (Posjeta: 5135 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline traxman

• Trade Count: (+2)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 46
Jucer kupio nove ribe i...
« u: Ožujak 27, 2010, 16:35:04 poslijepodne »
Imam rio 180, vanjski filter, dosta raznog bilja.

do jucer navecer sam imao:
neonke, koridorase, platije, endlere,ancsitruse,zebrice.

jucer sam kupio betana(pet centar) i dvije betanke(zoo vili), dva sijamca i 6 rasbora (Trigonostigma heteromorpha)

danas sam skuzio, neznam kak jucer nisam, da je jedan rasboras sav prekriven nekakvim ko finim bijelim prahom. ko da ju je neko brasnom posipao.
Za sada sam to primjetio samo na toj jednoj ribici, dok ostalih 5 je ok, kao isva ostala populacija!

Pokuso sam slikati i stavit, ali to je mala ribica i tesko ju mogu poslikati. Uglavnom gledam malo po netu icht, ali meni po slikama icht izgleda prekrupan za ovo! jel mozda neka druga bolest u pitanju?
fakat je ribica sva posipana bijelim tockicam po cijelom tijelu, dakle ako je icht to bi trebao biti uznapredovani, ali ribica leta po sredini i po povrsini s drugima, jede i ne trlja se u nista???
vidio sam jednom u zivo u aqua terri su imali zarazenu posiljku ichtom hokejke, ali te su tockice bile vece i ne tako blizu jedna drugoj ko ovo moje??? ovo je ko neka prasina po njoj. a opet ako je ich kak se toj jednoj tako rasirilo a na drugima nista?

ako moze kakav savjet, jer u proteklih godinu dana kolko se bavim akvaristikom nisam nikada imao posla s bolestima!

sad idem mijenjati vodu pa da malo nafilam akvarij s FFM, podignem temp. na 30? ali neznam kaj da napravim kad nemogu odrediti uzrocnika  :'(

zahaljujem se na pomoci...! :zagrljaj:
« Zadnja izmjena: Ožujak 27, 2010, 17:15:46 poslijepodne od Jurupari »

Offline lol89

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Dob: 35
Odg: Jucer kupio nove ribe u aqua terri i...
« Odgovori #1 u: Ožujak 27, 2010, 16:46:41 poslijepodne »
pogledaj si ovaj link: http://www.jbl.de/onlinehospital/perpicture/index.php?Step=2&GalleryId=2

odvoji obavezno bolesnu ribu u drugi akvarij
Rovinj

Offline traxman

• Punopravni član
« Odgovori #2 u: Ožujak 27, 2010, 16:48:59 poslijepodne »
pogledaj si ovaj link: http://www.jbl.de/onlinehospital/perpicture/index.php?Step=2&GalleryId=2

odvoji obavezno bolesnu ribu u drugi akvarij
:-)
vec sam vidio tu sliku, ali ovo je full rijetko, meni je ribica doslovce ko posipana brasnom :-)

nemam drugi akvarij, ali ako je zaraza tu bi najradje bacio u WC :-(

probat cu poslikati pa stavim sliku

Offline lol89

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #3 u: Ožujak 27, 2010, 16:58:45 poslijepodne »
ako imaš stavi je u jednu teglu barem od 5l i stavi je neka pluta u glavni akvarij, jer nebi bilo poželjno da dođe do zaraze ostalih riba  :up:

i probaj staviti sliku  :)
Rovinj

Offline traxman

• Punopravni član
« Odgovori #4 u: Ožujak 27, 2010, 17:07:10 poslijepodne »
a imam grijac od 100w, mozda bi mogo skemijati nekakvu posudu/akvarij.

nemrem poslikati jer je ribica vrlo brza a i te tockice su fakat jako sitne, a prepuna ih je. sad sam jos malo bolje gledo i ostale te rasbore, i cini mi se da i fruge imaju malo tog praha po sebi, ali ne previse!
to niej tockica svakih 1-2mm, doslovce unutar milimetra kvadratong ih ima 10.
po netu i slikama meni to ne zgleda ko icht a i po simptomima riba! ne kuzim!
budem danas promjenio vodu i stavio ffm-a, a sutra cu vijdeti kak ce biti drugim stanarima i toj ribici. ak bude gorje onda neznam, idem ih lijeciti ichtom???

jel ima kakva druga bolest slicna tom ichtu, mislim po tim "tockicama"/prahu?

Offline Jurupari

• Hrvatska udruga ciklidofila
  • Počasni član
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
  • Marko Lenac
« Odgovori #5 u: Ožujak 27, 2010, 17:15:23 poslijepodne »
sorry ali sad sam se ulogirao. bit će to oodinium. bolje je makni nego da zarazi druge ribe

Offline lol89

• Punopravni član
  • **
Odg: Jucer kupio nove ribe i...
« Odgovori #6 u: Ožujak 27, 2010, 17:17:42 poslijepodne »
nemoj bezveze stavljati lijek u akvarij ako nisi 100% siguran o čemu se radi, sačekaj neka ti odgovori neki iskusniji akvarist  :up:
Rovinj

Offline traxman

• Punopravni član
« Odgovori #7 u: Ožujak 27, 2010, 22:18:47 poslijepodne »
promjenio sam 50% vode, stavio ffm, a ovih 6 ribica stavio u casu od pol litre i objesio na rub akvarija da pluta u vodi.
jednostavno nisam siguran kaj je to, icht nije jer je presitno. vidjet cu kak ce biti do jutra, da li ce se prosiriti.

dva sijamca koje sam uzeo su bili u istoj vrecici, no oni su u akvariju, pa cu njih da promatram isto!
ako sutra kaj vidim idem u pet centar po ljek za odinum.
no muci me bakar! imam i kozice i bilje!   :( to ce sve pocrkati  :'(

no ako je parazit u akvariju, onda mi nema druge negozrtvovati nesto  :(
pas mater, da je bar icht, ovo govno je zajebanije  :(

Offline traxman

• Punopravni član
« Odgovori #8 u: Ožujak 27, 2010, 22:21:45 poslijepodne »
nemoj bezveze stavljati lijek u akvarij ako nisi 100% siguran o čemu se radi, sačekaj neka ti odgovori neki iskusniji akvarist  :up:
a citam po netu igledam slike, i vise mi slici na odinium, ali opet muci me kaj ribice nemaju hrpu znakova:
nisu letragicne, jedu, plivaju, normalno disu, nemaju skupljene peraje, odinium vuce na zuto, zeleno, zlatno prasinu, a meni dijeluje bijelo, ne taru se o kamenje i sl. ono hrpa stvari koje se ne poklapaju???
zato c jos malo cekati, da vidim jel ce ova jedna krepati ili ne, pa cu onda krenuti. mozda nije nista?

ako mi pocnu crkavati ribe, i spalim bilje ljekom za odinum,mislim da ce biti mrtvih riba i u aqua terri. tak mi i treba kad ne provjerim kaj kupujem  >:( ali i njima ce biti zao kaj su prodali zarazene ribe!! :punch:

moram kupiti karantenski akvarij, jer ocito se svasta moze kupiti u ljepoj nasoj!

idem spat... >:(
« Zadnja izmjena: Ožujak 27, 2010, 22:26:27 poslijepodne od traxman »

Offline traxman

• Punopravni član
« Odgovori #9 u: Ožujak 28, 2010, 21:20:26 poslijepodne »
mali update!

onih 6 riba su u velikoj kanti na + 28C i aeracija ukljucena! stavljeno ujutro malo vise od pola zlice soli na 10L vode!
za sad plivaju, i jedu!

no imam novost u akvariju:
jedan crveni platy je dobio kvrgu na glavi velicine finog ljudskog prista. fakat ogromno izgleda!! slika...

sad mi se nekak cini da bi ipak trebala poceti kura ljecenja recimo JBL Punktol ULTRA, nekak mi se cini kao najbolji lijek ili mozda hvaljeni SERA costapur.

no cekat cu jos do sutra, idem ujutro u aqua terru da vidim kaj ce mi oni "reci". jeb.. cu im sve po spisku ako se budu bahatili i ne izadju mi u susret nekako!  >:( >:( >:(

kaj vi mislite o slici i mom nacinu razmisljanja glede odabira lijeka?
slika je koma, ali to je najbolja od 20 kom koje sam okinuo....   :(

samo mi nikako nejde u glavu kako je to sitno izgledalo na onim ribicama u kanti?? ko da to nisu iste bolesti???

Offline traxman

• Punopravni član
« Odgovori #10 u: Ožujak 29, 2010, 12:16:15 poslijepodne »
zvao danas ove u aqua terru i rekli mi da njihovi rasbori nisu bolesni i da probam ljeciti ribe s munster medimorom?????

http://www.aquarium-munster.com/index.php?con_cat=167&con_lang=2

mislim da me neko zavlaci za nos!

neznam i dalje kaj da kupim od ljeka?? :(

Offline Nuclear

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 38
« Odgovori #11 u: Ožujak 29, 2010, 15:17:53 poslijepodne »
Inače, ne kupuj ni u ludilu ribice u pet centru.

Offline traxman

• Punopravni član
« Odgovori #12 u: Ožujak 29, 2010, 15:29:21 poslijepodne »
Inače, ne kupuj ni u ludilu ribice u pet centru.
Mislim da si sad finu glupost opalio!
Svakome se moze desiti propust, a kako svi hoce prodati ribe, neki put u toj brzini i kratkim karantenskim uvjetima, prebrzo odu do krajnjeg kupca, pa se desi ono najgore...
Ja sam 90% riba kupio i aqua terri i bio zadovoljan njima, sto po cijeni sto po kvaliteti, no sad mi se desilo ovo!  :(
Vlasnica mi se javila i trvdi da su joj te ribe OK i nemaju nikakvih tockica i da vjerovatno se desilo to zbog promjene vode i stresa riba! No meni za sad sam to primjetio samo na tim ribicama i neku ogromnu bijelu kvrgu na glavi platy-ija. No vidjet cu kak su danas kad se vratim s posla, ako bude kakvih simptopa i na drugim valjda bude bilo ocitije o cemu je rijec i da vise krenem s ljecenjem!
Uzet cu neke vitamine za ribe i malo ih time nakljukati...

Offline Nuclear

• Punopravni član
« Odgovori #13 u: Ožujak 29, 2010, 15:41:58 poslijepodne »
Inače, u pet centru krepane ribice stavljaju u dio gdje drže biljke. A ti samo daj...

Također svi akvariji su im povezani prek filtera tak ak se razboli jedna riba, to dođe u sve ostale akvarije.

Znanje prodavača je užas, cijene još gore.

Corydoras pande su recimo 40kn/kom, dok su u belugu 20kn/kom.

Za aqua-terru nisam ništa rekao, oni su sasvim OK trgovina, najbolji izbor ak se mene pita. Ribice kupujem tamo i u Belugu koji je isto OK, al malo skuplji. I nisam nikakvih problema imao još.

Offline traxman

• Punopravni član
« Odgovori #14 u: Ožujak 29, 2010, 15:53:29 poslijepodne »
Crknute ribe stavljaju medju bilje da se bolje gnoje  :D Od kud ti to? Ja to nisam vidio nikad!!

Kod ostalih nisu spojeni svi akvariji? Siguran?

Znanje prodavaca? HM! Kak se namjeris, ako se bave akvaristikom znaju dosta, ali ak su tamo samo zato jer prodaju, najcesce neznaju i prodaju ribe isto ko da prodaju i majice i tenisice... tak je svugdje ne samo u zoo shopovima! Profesionalnu pomoc tesko mozes naci nazalost!  :(

Cijene, kaj da velim, glupi su kad se ne zele poravanti s konkurencijom, ali eto... njihov gubitak!

Offline Nuclear

• Punopravni član
« Odgovori #15 u: Ožujak 29, 2010, 16:00:17 poslijepodne »
Nisam vidio to osobno al sam od par iskusnijih ljudi dobio savjet da ne kupujem ribe i bilje u pet centru. A sad ko hoće nek izvoli.

Nebi ni kupovao jer su im cijene previsoke

U viliju možeš dobiti dobar savijet, belugo je također OK što se tiče prodavača. Aquaterra malo zaostaje al imaju najpovoljniju ponudu riba i to zdravih jer su ih njihovog uzgoja. A uvijek se naravno može desiti da je neka bolesna.

U pet centar odem pogledati što imaju, i tamo kupim FFM i Profito eventualno jer su cijene tih proizvoda OK.

« Zadnja izmjena: Ožujak 29, 2010, 17:51:33 poslijepodne od lllnuclearlll »

Offline zeki972

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 52
« Odgovori #16 u: Ožujak 29, 2010, 17:05:39 poslijepodne »
pa vidim da si ti  kupovao ribice u petak  u AQT, kupio sam i ja  nešto razbora, povećavao sam svoje jato...i  moje se ponašaju  kao i uvijek sasvim ok, bez ikakvih problema i simptoma..tako da moram biti skeptičan da si  boleštinu donio od njih, jer koliko sam imao iskustva s bolestima, dva puta sam  kupovao u PC i svaki put sam poslije toga imao  sranje u aq..ja imam takva iskustva,i što reče kolega lllnuclearlll tko hoće neka kupuje gdje voli. osobno u AQT imam povjerenja i unazad dugo vremena od kad kupujem kod njih nisam imao  problema s bolestima.. sorry ako zvuči kao reklama, ali tako je..
 što se tiče lijeka meni se  JBL Punktol pokazao   izuzetno dobar, nisam imao nikavih usputnih gubitaka, a vidim da i ti imaš kozice, meni su sve  preživjele, a imam i amano i cristal red shrimp..tako da ja preporučam  taj lijek što se icha tiče, ali poštujem svačiju  odluku..
javi novosti..i sretno.. :up:

Offline maliapostol

• Punopravni član
« Odgovori #17 u: Ožujak 29, 2010, 17:55:08 poslijepodne »
Citat:
no cekat cu jos do sutra, idem ujutro u aqua terru da vidim kaj ce mi oni "reci". jeb.. cu im sve po spisku ako se budu bahatili i ne izadju mi u susret nekako!    
ja stalno nekog vraga u aquateri kupujem i sa ribama do sada nije bilo problema a da i je nebi ovak pisal na forumu jer to je po meni malo bezobrazno jer ..ipak opet trebas doci tam a greske se desavaju svugdje ali ne treba odma biti bezobrazan jer i oni su ljudi i to dobri i kulturni
« Zadnja izmjena: Ožujak 29, 2010, 19:25:00 poslijepodne od maliapostol »
Odrasto sam al na kratko bit cu dijete zivot cijeli...C.J.

Offline traxman

• Punopravni član
« Odgovori #18 u: Ožujak 29, 2010, 23:07:08 poslijepodne »
evo da napisem par rijeci o danasnjoj popodnevnoj situaciji...

ribe u akvariju su za sada dobro, bez ikakvih simptoma! one u kanti su isto bolje nego u subotu, jedva se naziru te tockice, dakle ipak nesto je na njihovoj kozi, ali prolazi "samo od sebe", no vidjet cemo za par dana kako bude...
sto se tice onih u aqua terri slicna je situacija kao i kod mene doma, ali ipak malo bolja... Na nekima se vide te jaaaako sitne tockice, no treba se dobro dobro zagledati da se skuzi, mozda to tako i mora biti, neznam, no kazu da ih ne lijece i da nijedna nije uginula. Neznam, jel to neka "alergijska" rekacija ribe na promjenu ambijanta, vode, kemije itd... vidjet cemo uskoro kaj ce vrijeme reci!
za sad ih nemam kaj ljeciti kad simptopmi nestaju, a u akvariju nema nikakvih simptoma, bar za sad!

kad sam vec bio tamo kupio sam akvarijic od 20L, hang on atman-100 filter i jbl ativol vitamine. Slozio sve i prebacio ribice... ubacio sam jos malo soli, vitamine u oba akvarija i cekam daljnji slijed dogadnja... a akvarijic ce u neko vrijeme postati kozicnjak  :)

i da onog platija s velikim bijelim pristom (tak je izgledao) nisam htio drzat i riskirati te je zavrsio je u WC-u. mozda se je negdje ozljedio u akvariju pa se to inficiralo, ali vjerujem da nebi prezivio tak i tak  :(

« Zadnja izmjena: Ožujak 29, 2010, 23:15:27 poslijepodne od traxman »

Offline Nuclear

• Punopravni član
« Odgovori #19 u: Ožujak 29, 2010, 23:14:22 poslijepodne »
Ja sam mislio u AQT u četvrtak po neonkice, al sad više ne znam dal da idem -?

Offline traxman

• Punopravni član
« Odgovori #20 u: Ožujak 29, 2010, 23:20:08 poslijepodne »
joj ajde nemoj panicariti, pizdarija se moze desiti svugdje! ja sam tamo kupio skoro sve ribe, izmedju ostalog i plave neonke i ja se nadam da cu opet :)
samo eto popizdio sam jer sam primjetio da su se osipale s necime, ali eto vidis prolazi samo od sebe... a bolesti bas to ne rade!

ali vjeruj mi kako god ovo da prodje, gdje god da kupim ribu, ide prvo u karantenu 7-10dana! bolest moze biti u stanju inkkubacije, i kad ju kupis nema simptoma, a onda nakon 2-3-4-5 dana buuum! jebga, bad luck!
zato nemoj se plasiti, ali pametu glavu! dobra skola uvjek dobro dodje...

imaju ti bas mlade plave neonkice i jako su slatke :)

Offline maliapostol

• Punopravni član
« Odgovori #21 u: Ožujak 29, 2010, 23:28:39 poslijepodne »
joj ajde nemoj panicariti, pizdarija se moze desiti svugdje! ja sam tamo kupio skoro sve ribe, izmedju ostalog i plave neonke i ja se nadam da cu opet :)
samo eto popizdio sam jer sam primjetio da su se osipale s necime, ali eto vidis prolazi samo od sebe... a bolesti bas to ne rade!

ali vjeruj mi kako god ovo da prodje, gdje god da kupim ribu, ide prvo u karantenu 7-10dana! bolest moze biti u stanju inkkubacije, i kad ju kupis nema simptoma, a onda nakon 2-3-4-5 dana buuum! jebga, bad luck!
zato nemoj se plasiti, ali pametu glavu! dobra skola uvjek dobro dodje...

imaju ti bas mlade plave neonkice i jako su slatke :)
:klap: :klap:
Odrasto sam al na kratko bit cu dijete zivot cijeli...C.J.

Offline traxman

• Punopravni član
« Odgovori #22 u: Ožujak 29, 2010, 23:37:20 poslijepodne »
Citat:
no cekat cu jos do sutra, idem ujutro u aqua terru da vidim kaj ce mi oni "reci". jeb.. cu im sve po spisku ako se budu bahatili i ne izadju mi u susret nekako!    
ja stalno nekog vraga u aquateri kupujem i sa ribama do sada nije bilo problema a da i je nebi ovak pisal na forumu jer to je po meni malo bezobrazno jer ..ipak opet trebas doci tam a greske se desavaju svugdje ali ne treba odma biti bezobrazan jer i oni su ljudi i to dobri i kulturni

i ja isto kupujem najcesce u AT, i ribe i hranu za njih i za cucka! ali znas kakav je narod, Govorim generalno, svi ti hoce nesto prodati, a poslje kad hoces reklamirat, onda ko te je... Ja sam samo bio ljut i popizidl kaj se to desilo meni, a moj akvarij nikad nije upoznao bolesti, dok nisam stavio nove ribe. istina bila je tu betta iz pet centra, no ona nije imala simptome,  dok rasbori iz AT jesu. kaj drugo da covjek pomisli?

a ono kaj sam ja reko to sam reko onak iu stilu "sta bi bilo kad bi bilo" naravno, nemogu trenutno nikoga "napasti" jer neznam sto se desava, niti da li je u pitanju kakva bolest, no u SUB su fakat ribe bile uvaljane brasnom i popizdil sam! danas je to vec na nekih 30% LUDO!

a kako sam se se vec opeko kod nekih trgovaca pusem i na hladno :)
primjera radi, jednom sam reklamirao neku robu VE-MILu i dok im nisam doso s trznom inspekcijom, nisu me je.. ni 5%. ali onda kad sam banuo, duboko su mi ispricavali i vratili novce bez ijedne rijeci! Danas svatko svakog hoce zednog prek vode prevesti, ali eto meni je to lagano dopizidlo, i ak imam dobrih cinjenica/dokaza uvjek izvucem deblji kraj, a imam i puno volje se natezati!!  :D

Da se razumijemo nemam nista protiv AT i meni su oni jedni od boljih ducana! Ako nista drugo kad sam htio uzeti neku ribu uvjek su me upozorili ako je fazi ljecenja. To je naravno fer, no kako ti kazes greske/propusti se mogu uvjek desiti... ;)

Pozdrav!

Offline Nuclear

• Punopravni član
« Odgovori #23 u: Ožujak 29, 2010, 23:44:39 poslijepodne »
Svejedno moram po SAK u AQT pa budem i neonkice pogledao. Ako imaju novu pošiljku malih kako kažeš, uzeti ću 15 komada vrlo vjerojatno onda.

To mi je to onda za akvarij.

12 corydorasa, 3 ancistrusa, 4 sijamska algojeda, 4 skalara i 15 neonkica.

Offline traxman

• Punopravni član
« Odgovori #24 u: Ožujak 29, 2010, 23:48:40 poslijepodne »
Svejedno moram po SAK u AQT pa budem i neonkice pogledao. Ako imaju novu pošiljku malih kako kažeš, uzeti ću 15 komada vrlo vjerojatno onda.

To mi je to onda za akvarij.

12 corydorasa, 3 ancistrusa, 4 sijamska algojeda, 4 skalara i 15 neonkica.
Ajme kaj ce ti tolko corydorasa? :D

Samo neznam bas da ce ti neonkice ostati zive ak ih stavis u AQ! Bojim se da ce si skalari ak su vec malo prirasli jako dobro omastiti brk... nebi ja bas tako! Fakat su male neonkice! Manje od mojih kozica a bivsi skalari koji nisu bas bili nesto veliki su ih fino znali krknut i to u jednom zalogaju! samo su ticala 2-3 min virila iz usta, grozno kad sam to vidio!! :(