Kolovoz 25, 2025, 12:54:37 poslijepodneNajnoviji Član: MMela

Autor Tema: Ciscenje vanjskog filtera  (Posjeta: 4518 vremena)

0 Članova i 2 Gostiju pregledava ovu temu.

Offline stucn@

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
Ciscenje vanjskog filtera
« u: Ožujak 25, 2010, 20:32:02 poslijepodne »
Koliko je cesto potrebno ciscenje vanjskog filtera tetratec 700l/h ako je akvarij 300l
U akvariju je nova voda koja se ciklira 7 dana kada taj proces bude gotov za otrilike 2-3 tjedna dal je potrebno ocistiti filter prije preseljenja riba u novi akvarij , u vodu stavljam aquastart ?
 :d032:

Offline ceh

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 50
Odg: Ciscenje vanjskog filtera
« Odgovori #1 u: Ožujak 25, 2010, 20:57:11 poslijepodne »
pomeni taj   filter je premal  za   toliki akvarijum    opet sve ovisi koliko i koje ribe će bit unutra    recimo ako imaš dva  gibbicepsa   onda će ti trebat  još dva  filtera  jer ovi seru nenormalno   :D
a ako imaš  nene malo  manje ribe    i ne tako puno  onda  kad se akvarijum ustabili   ja bi reko svaki mjesec  dana opet  to je tolo relativno da je skoro nemoguće odgovorit 
Please remember that the following comments are personal experiences and may or may not apply to your setup. Use them as guide to help better understand your fish,

Offline stucn@

• Punopravni član
« Odgovori #2 u: Ožujak 25, 2010, 21:00:31 poslijepodne »
Bice 5-7 discusa 15neonki 2-3cistaca i to je to inaravno 4-5 biljki

Offline IV@N@

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Lokacija: Rijeka
  • Dorado Kras Gotnik
« Odgovori #3 u: Ožujak 25, 2010, 21:05:54 poslijepodne »
da fakat je premali ali neko pravilo je da protok treba bit 3-10 puta veći od litraže(ovisi o ribama) -?
Our fears are only what we tell them to be...

Offline stucn@

• Punopravni član
« Odgovori #4 u: Ožujak 25, 2010, 21:12:08 poslijepodne »
Ja se nadam da ce ovo biti dosta jer ja ovaj vise nemogu zamjeniti a i negdje na forumu sam procitao da protok mora biti 2-5 puta od litraze
moj je malo vise od 2 puta pa se iskreno nadam da to bude funkcioniralo ako budem jednom u 10-14 dana mjenjao 50l vode i cistio prljavstinu sa dna naravno dodavao odstajalu vodu najmanje dva tjedna !!! :a042:

Offline nikkka33

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 50
  • pozdrav iz šibenika
« Odgovori #5 u: Ožujak 25, 2010, 21:30:48 poslijepodne »
evo da ti pomognem..dobrodošao..
taj filter šta ga imaš u biti će ti biti od pomoći jedno vrijeme ali planiraj si uzeti jači od recimo 1200 l protoka i drži oba upaljena.dakle,ne izbacuj jedan da bi ga zamijenio sa drugim nego drži oba filtera upaljena. filer ne trebaš čistiti tako često.prati cirkulaciju vode gore na izlaznoj cijevi.bar ja tako gledam.kada vidim da mi se protok smanjio očistim ga..ja u trista litara imam dva filtera jedan od 390 l i drugi 1200 i čistim ih jednom u recimo dva mjeseca..
pošto kaniš imati diskuse za njih ćeš morati imati poprilično stabilnu i čistu vodu kao i za tetre.pričekaj da ti se voda dobro zaciklira.pored tvog filtera vjerojatnost je da će ti ribice odlaziti na površinu.ako ti se to dogodi pripremi zračnu pumpu radi ozračivanja akvarija..

Offline Baja

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 42
« Odgovori #6 u: Ožujak 25, 2010, 21:40:59 poslijepodne »
Ja u 300l sa 8 diskusa imam filter 1200 l/h i morat ću ubaciti još jedan. To savjetujem i tebi, jeftinije ti je kupiti još jedan filter nego da ti se diskusi razbole.
I nije potrebno, mislim čak ni dobro držati vodu dva tjedna da stoji, jedan dan ti je dovoljno.

Offline stucn@

• Punopravni član
« Odgovori #7 u: Ožujak 25, 2010, 22:15:55 poslijepodne »
dal bi sta pmoglo ako stavim jos jedan od 260l/h iz staroga akvarija taj ondma upuhuje i zrak !!! -?

Offline IV@N@

• Punopravni član
  • Dorado Kras Gotnik
« Odgovori #8 u: Ožujak 25, 2010, 22:29:33 poslijepodne »
preslabo... kod tebe bi protok trebao biti oko 1500 l/h i više

Offline nikkka33

• Punopravni član
  • pozdrav iz šibenika
« Odgovori #9 u: Ožujak 25, 2010, 22:44:40 poslijepodne »
nemoj..neka ti bude za prvu ruku ovaj kojeg imaš,za ispomoć si stavi zračnu.ako si možeš priuštiti još 400 kn uzmi si filter od 1200 litara a ako ne ovaj tvoj će izdržati skupa sa zračnom neko vrijeme ali ćeš češće morati čistiti filter i mijenjati vodu.dakle ili odmah još jedan jaki ili u najskorije vrijeme..

Offline Baja

• Punopravni član
« Odgovori #10 u: Ožujak 25, 2010, 22:51:46 poslijepodne »
Ma nije bitan protok za diskuse, za njih je i 700 l/h protoka dovoljno. Bitna je količina filter materijala a taj filter ga ima premalo budući da će u njemu biti 7-8 diskusa. Sigurno će ti pomoći taj drugi filter, a sa vremenom ćeš vidjeti i sam situaciju pa ćeš znati reagirati.

Offline stucn@

• Punopravni član
« Odgovori #11 u: Ožujak 25, 2010, 23:00:27 poslijepodne »
nemoj..neka ti bude za prvu ruku ovaj kojeg imaš,za ispomoć si stavi zračnu.ako si možeš priuštiti još 400 kn uzmi si filter od 1200 litara a ako ne ovaj tvoj će izdržati skupa sa zračnom neko vrijeme ali ćeš češće morati čistiti filter i mijenjati vodu.dakle ili odmah još jedan jaki ili u najskorije vrijeme..
ma di to ima filter 1200l za 400kn kad me ovaj od700l dosao 680kn javi

Offline SMRTNIK

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 40
« Odgovori #12 u: Ožujak 25, 2010, 23:15:24 poslijepodne »
u oglasu sam ja kupio fluval 205 protok 900l za mi se cini 300kn

Offline nikkka33

• Punopravni član
  • pozdrav iz šibenika
« Odgovori #13 u: Ožujak 25, 2010, 23:30:31 poslijepodne »
poslala sam ti pp

Offline stucn@

• Punopravni član
« Odgovori #14 u: Ožujak 26, 2010, 15:46:23 poslijepodne »
Moracu se snaci sa ovime sto imam jer svaki daljni trosak nije dobro dosao od strane moje zene , vec sam dao 4000 kn za sve a tek slijedi kupovina riba a u trgovini su mi rekli da mi je taj filter sasvim ok pa ti sad vidi  :g050:

Offline acies

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Lokacija: zg
  • zagreb
« Odgovori #15 u: Ožujak 26, 2010, 16:45:58 poslijepodne »
kao da si stavio fićin motor da gura audija šesticu....ne držim diskuse ali poznato je da se voda poprilično prlja zbog njihovog hranjenja...ako sam dobro vidjela po pet shopovima  diskusi su oko 150 kn a ti ih kupuješ 7-8....tražio si savjet i svaki član ti je suflirao preslabu filtraciju tetre.. ja bi možda kupila koji diskus manje da ostatku mogu priuštiti koliko toliko kvalitetnu filtraciju :up:

Offline nikkka33

• Punopravni član
  • pozdrav iz šibenika
« Odgovori #16 u: Ožujak 26, 2010, 18:13:17 poslijepodne »
to šta su ti rekli u pet shopu moraš uzimati sa velikom zadrškom jer, čast izuzecima, tamo rade ljudi koji niti neznaju šta prodaju a kamoli da daju koji dobar da ne kažem pametan savjet..tražio si savjet od nas,mi smo ti rekli da ti je to premalo za diskuse.

Offline Nuclear

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 38
« Odgovori #17 u: Ožujak 26, 2010, 19:08:12 poslijepodne »
Pa jel baš moraš imati diskuse u akvariju???

To što su ti rekli u trgovini ti je u suprotnosti onome što piše na kutiji filtera.

Za tetratec EX700... a taj filter imaš, jel tak?... piše da je 100-250L akvarije. Ti imaš 300L. A čak to što i piše je malo lila. 250L je puno za taj filter. Do 200L bi išao s njim max ako je tak puno diskusa u pitanju.

« Zadnja izmjena: Ožujak 26, 2010, 19:31:37 poslijepodne od lllnuclearlll »

Offline stucn@

• Punopravni član
« Odgovori #18 u: Ožujak 26, 2010, 20:09:14 poslijepodne »
Smanjicu broj diskusa na 5 pa cu probati
Danas sam se otisao raspitati kod covjeka koji se akvaristikom bavi 30 godina i on kaze da to sve bude stimalo sad vise nisam pametan ko  je upravu pa mi nista drugo ne preostaje nego probat pa cemo vidjet sta ce biti !!! :up:

Offline Nuclear

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 38
« Odgovori #19 u: Ožujak 26, 2010, 20:33:25 poslijepodne »
Danas sam se otisao raspitati kod covjeka koji se akvaristikom bavi 30 godina i on kaze da to sve bude stimalo sad vise nisam pametan ko  je upravu pa mi nista drugo ne preostaje nego probat pa cemo vidjet sta ce biti !!! :up:

Gle, tak je najbolje. Prvo probaj pa ćeš vidjeti. Nije problem filter počistiti malo češće, a onda ako baš budeš trebao kupi neki kad budeš imao sredstava.

Daleko od toga je da taj filter ne valja.

Offline Faber

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Lega iz Dubrovnika 8)
« Odgovori #20 u: Ožujak 26, 2010, 20:45:38 poslijepodne »
eto recimo EHEIM Vanjski filter Professional 3 2071 950 l/h ti je preporuka od 120-250
EHEIM 2073 1050l/h ti je preporuka  od 180-350 litara akvarij
Eheim 2075 1250l/h ti je preporuka 240-400? 500 šta ja znam....
e sad,nisam i dimenzije spominjao,jer eto normalno da u veće stane više filter materijala,više filter materijala više i bolje biološke filtracije zar ne?

sad tvoj  je na 700,onak...bome je slabo,ja u 90 litara sa ciklidima(afrički) imam vanjski filter(ne uspoređujemo unutarnje i vanjske) Eheim2222 koji je kao 500l/h,plus sam još dodao protoka,koraliu1....tako da imam protoka jer filtracija je sasvim dovoljna.ali....nekako mi je akvarij dugačak i skontao sam da taj potisak nije baš neš naj naj...pa sam puko još 250l/h pumpu...ma ni to mi nije bilo to...izbacio ju van i stavio cirkulacijsku pumpu..brate sad i pastrvke mogu držat unutra ako hoću  :D :D

Danas sam se otisao raspitati kod covjeka koji se akvaristikom bavi 30 godina i on kaze da to sve bude stimalo sad vise nisam pametan ko  je upravu pa mi nista drugo ne preostaje nego probat pa cemo vidjet sta ce biti !!! :up:
i ja se bavim preko 15 godina,moram li spominjati kakvi su filteri bili devedesetih? a rasvjeta? i tad sam kao klinac mislio da je to sasvim dovoljno heheheh
zato me sve to čudi ....
al evo ti savjet.....prodaj ovaj filter za nešto para,i kupi veći eheim pa onda nemaš nit problema nit išta...

samo....jesi ti to sad nešto spominjao,kao čistit filter nakon cikliranja? a zašto???? pa tek si ga zaciklirao nediraj ga....mislim radi šta oćeš šta me briga al ja nebi... :D ;) :up:
N.multifasciatus
 Cayman60
Tanganyika  Watt Wolln Wir Trinken? so ein durst

Offline stucn@

• Punopravni član
« Odgovori #21 u: Ožujak 26, 2010, 20:51:46 poslijepodne »
eto recimo EHEIM Vanjski filter Professional 3 2071 950 l/h ti je preporuka od 120-250
EHEIM 2073 1050l/h ti je preporuka  od 180-350 litara akvarij
Eheim 2075 1250l/h ti je preporuka 240-400? 500 šta ja znam....
e sad,nisam i dimenzije spominjao,jer eto normalno da u veće stane više filter materijala,više filter materijala više i bolje biološke filtracije zar ne?

sad tvoj  je na 700,onak...bome je slabo,ja u 90 litara sa ciklidima(afrički) imam vanjski filter(ne uspoređujemo unutarnje i vanjske) Eheim2222 koji je kao 500l/h,plus sam još dodao protoka,koraliu1....tako da imam protoka jer filtracija je sasvim dovoljna.ali....nekako mi je akvarij dugačak i skontao sam da taj potisak nije baš neš naj naj...pa sam puko još 250l/h pumpu...ma ni to mi nije bilo to...izbacio ju van i stavio cirkulacijsku pumpu..brate sad i pastrvke mogu držat unutra ako hoću  :D :D

Danas sam se otisao raspitati kod covjeka koji se akvaristikom bavi 30 godina i on kaze da to sve bude stimalo sad vise nisam pametan ko  je upravu pa mi nista drugo ne preostaje nego probat pa cemo vidjet sta ce biti !!! :up:
i ja se bavim preko 15 godina,moram li spominjati kakvi su filteri bili devedesetih? a rasvjeta? i tad sam kao klinac mislio da je to sasvim dovoljno heheheh
zato me sve to čudi ....
al evo ti savjet.....prodaj ovaj filter za nešto para,i kupi veći eheim pa onda nemaš nit problema nit išta...

samo....jesi ti to sad nešto spominjao,kao čistit filter nakon cikliranja? a zašto???? pa tek si ga zaciklirao nediraj ga....mislim radi šta oćeš šta me briga al ja nebi... :D ;) :up:
Hvala na savjetu vec cu nesto smisliti za taj filter a sto se tice ciscenja taj mi je odgovor trebao HVALA majstore

Offline stucn@

• Punopravni član
« Odgovori #22 u: Ožujak 26, 2010, 20:52:49 poslijepodne »
Nikako vam nisam napisao da ce diskusi biti mali to jest 4-5 cm pa dok oni porastu ja cu valjda promjeniti tu famoznu pumpu
Hvala svima na trudu sto pomazete  :zagrljaj:

Offline Faber

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Lega iz Dubrovnika 8)
« Odgovori #23 u: Ožujak 26, 2010, 21:05:08 poslijepodne »
e ajde može još jedan mali savjetić???
kad nabaviš veći filter(probaj što prije) kad ga budeš stavio u pogon(prije dobrog pranja) ostavi i taj stari filter jedno duže vrijeme da ti se zaciklira filter...da nebi slučajno bilo  :dead:  :) :up:
N.multifasciatus
 Cayman60
Tanganyika  Watt Wolln Wir Trinken? so ein durst

Offline IV@N@

• Punopravni član
  • Dorado Kras Gotnik
« Odgovori #24 u: Ožujak 26, 2010, 21:16:15 poslijepodne »
e ajde može još jedan mali savjetić???
kad nabaviš veći filter(probaj što prije) kad ga budeš stavio u pogon(prije dobrog pranja) ostavi i taj stari filter jedno duže vrijeme da ti se zaciklira filter...da nebi slučajno bilo  :dead:  :) :up:
aj dok su mali možeš još nekako al bi ti preporučila da ubaciš jednu pumpu u akvarij za bolju cirkulaciju. ;)