Kolovoz 08, 2025, 16:16:26 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Početnička pitanja prije pokretanja diy co2  (Posjeta: 12171 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline moke

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
Odg: Početnička pitanja prije pokretanja diy co2
« Odgovori #25 u: Ožujak 24, 2010, 12:27:16 poslijepodne »
Ček malo moke.

Ako ti zatvoriš DIY bocu skroz. Kad se nakupi dovoljno CO2 plastična boca će eksplodirati. U biti probiti će na najslabijem spoju. Al aj objasni ak ti to radiš jer ako bi uspio iskontrolirati CO2 imao bi ga puno više.

Ma nece explodirati naravno,da bi slaufi poiskakali od pritiska zato su vam potrebna tri sistema za infuziju i samo jedan ventil onaj sa tockicem koji ide na glavnu bocu.  zasto tri sistema jer imate dovoljnu kolicinu slaufa i prikljucnica  . Stim da busimo cep samo onoliko koliko je potrebno da prodje PVC tvrda cjevcica koju imate u sistemu od infuzije...montiramo je  sa unutarnje strane cepa i lijepimo sekundarnim ljepilom... na flasu navrcemo cep na kojem je PVC cjevcica  te komad crijeva i takodje njega lijepimo i tako redom sve spojeve Cjevcica i slauf lijepimo ljepilom. stim da na kraju ide i nepovratni ventil obavezno.
spasavaj se ko moze  :aaa:

Offline Annie_S

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 39
« Odgovori #26 u: Ožujak 24, 2010, 12:32:08 poslijepodne »
Ja ne znam. Jel sam ja toliko glupa ili je to stvarno malo puno posla?

Offline moke

• Punopravni član
« Odgovori #27 u: Ožujak 24, 2010, 12:33:57 poslijepodne »
Ček malo moke.

Ako ti zatvoriš DIY bocu skroz. Kad se nakupi dovoljno CO2 plastična boca će eksplodirati. U biti probiti će na najslabijem spoju. Al aj objasni ak ti to radiš jer ako bi uspio iskontrolirati CO2 imao bi ga puno više.

pa zato mi i traje po 15 tak dan a moze jos i duze..nego se usmrdi pa mjenjam...u glavnom ti je kod diy-a bitno da imas kavlitetan otapac nista drugo znaci da je svaka kap dragocjena i upotrebljena na valjan nacin, arezultate ces sam vidjeti.... :up:

Offline moke

• Punopravni član
« Odgovori #28 u: Ožujak 24, 2010, 12:37:03 poslijepodne »
btw. gdje da kupim taj difuzor koji provjereno radi. Pampa jel ti taj koji si ti naveo imaš, gdje si ga kupio i koliko je?
Kupio bi na e-bay-u al nemam kreditnu karticu

kupljen preko interneta http://www.fish-street.com/product_details.php?category_id=56&item_id=168&currency_code=USD

pitanje za Annie_S:

na osnovu čega si došla do zaključka da ti je  potreban co2 ?

ako misliš da to treba imati "pod moraš", grdno se varaš, postoje prekrasni akvariji bez co2 i bez hrpe makro i mikroelemenata, uz razumnu rasvjetu (čitaj: malo slabiju) i biljke kojima nije potrebno puno svjetla može se proći s češćim i malo obilnijim zamjenama vode

dodavanje co2 samo zato jer te neko špota što ga nemaš nije rješenje, on se dodaje ako postoji potreba za to, u velikom broju slučajeva ta potreba je stvarna, ali kao što rekoh, može se i bez toga

Jeste i puni Algi nakon izvjesnog vremena... ja nepusim fore u vidu lijepa slika biljnog koji je prije toga slagan i ciscen 12 sati od do, pa slikan.

Offline Pampa1

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 65
  • wywh
« Odgovori #29 u: Ožujak 24, 2010, 14:08:50 poslijepodne »
Jeste i puni Algi nakon izvjesnog vremena... ja nepusim fore u vidu lijepa slika biljnog koji je prije toga slagan i ciscen 12 sati od do, pa slikan.

nije nužno tako, tajna uspjeha je u ravnoteži potrebnih sastojaka, ako u stojadina staviš fergazer od ferrarija, neće ići ništa brže, baš suprotno

umjerena rasvjeta, sporo rastuće biljke, dobra podloga, česte izmjene vode, usisavanje podloge i kvalitetna filtracija - sve to smanjuje potrebu za dodatno dodavanje bilo čega jer su i potrebe biljaka puno manje nego kod jakog svjetla, većina potrebnih stvari se dobije iz ribljih otpadaka i redovnom izmjenom vode
..:: Zagreb, Dubrava ::..
Do not argue with an idiot. He will drag you down to his level and beat you with experience.

Offline maliapostol

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
« Odgovori #30 u: Ožujak 24, 2010, 15:08:48 poslijepodne »
skrenuli ste sa poante
ja ne zelim bilje koje mi se ne svida a vecinom mi se svidaju biljke koje imaju potrebu za co2 i makroelemente
tako i drugi pojedinci!mislim sad mozemo i krenuti sa pricom da kaj uopce guramo bilje u akvarij i svi predimo na zlatice i ciklide
svako od nas povremeno dozivi dosadu vlastitog zivota i trazi promjenu pa tako i akvarija i ako cura zeli malo promjene i zna rijesenje zasto joj onda ne pomognemo savjetima koji su joj potrebni a ne pricama o spororastucim biljkama koje ne trebaju co2(bez ljutnje)
Odrasto sam al na kratko bit cu dijete zivot cijeli...C.J.

Offline Riky

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 38
« Odgovori #31 u: Ožujak 24, 2010, 15:55:31 poslijepodne »
ma to se traži!!!
skrenuli ste sa poante
ja ne zelim bilje koje mi se ne svida a vecinom mi se svidaju biljke koje imaju potrebu za co2 i makroelemente
tako i drugi pojedinci!mislim sad mozemo i krenuti sa pricom da kaj uopce guramo bilje u akvarij i svi predimo na zlatice i ciklide
svako od nas povremeno dozivi dosadu vlastitog zivota i trazi promjenu pa tako i akvarija i ako cura zeli malo promjene i zna rijesenje zasto joj onda ne pomognemo savjetima koji su joj potrebni a ne pricama o spororastucim biljkama koje ne trebaju co2(bez ljutnje)

:up:

neće ti bit na odmet stavit CO2, i to ovako - uzmi 4 decilitra šećera (dvije pune čaše od dva deci), uzmi čajnu žličicu kvasca, , uspi u bocu mlake ili tople vode, u tu vodu šećer, izmućkaj da se otopi, u to usipaj kvasac, izmućkaj još malo, nakon nekog vremena dobit ćeš reakciju,
    frkni preko cjevčice u jednu malu bocu, koja ti je kao tampon zona i brojač mjehurića, uzmi još malo crijeva i iz te male bočice preko običnog kamenog raspršivača, ili filtera od cigareta ili ljestvi i stavi u akvarij, i nećeš fulat sigurno.
    ako ti se da uzmi malo alu folije i omotaj ovu veću bocu u kojoj je mješavina, da bude tamna i to je to.
i ako možeš sve to stavi iznad akvarija ili na akvarij, tek toliko da nebi došlo do preljevanja van.
Carpe diem!
''...šaka suza, vrića smija...''

Offline moke

• Punopravni član
« Odgovori #32 u: Ožujak 24, 2010, 16:46:05 poslijepodne »
umjerena rasvjeta, sporo rastuće biljke, dobra podloga, česte izmjene vode, usisavanje podloge i kvalitetna filtracija - sve to smanjuje potrebu za dodatno dodavanje bilo čega jer su i potrebe biljaka puno manje nego kod jakog svjetla, većina potrebnih stvari se dobije iz ribljih otpadaka i redovnom izmjenom vode
[/quote]

Ha pa sada sve zavisi koliko ce ko bildat bilje i koje je bilje u pitanju i koliko mu treba svijetla, makro i mikro elemenata, koliko je kisela voda,  koliko imas riba, Koliko je litara Akvarij,  Jesi li slozio biljke po temperaturnim razlikama nekima pase od 18 do 24 nekima od 24 do 28 itd itd..... i mali milion stvari ali ovo sve je nemoguce ukomponovati,a opet kazem sve zavisi koje biljke imas i koliko one trebaju da bi imale normalan rast.

Offline ibanezfrelon

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 46
    • ART IMAGE
« Odgovori #33 u: Ožujak 24, 2010, 17:37:02 poslijepodne »
Netko je spomenuo kanistar. Pa jel mogu onda umjesto u malu bocu od litru i pol napraviti u kanistru pa da bude dosta? Hvala bogu, bar mi kvasac nije problem. :)
možeš, karnister je bolji jer ga je teže prevrnut, stane više smjese i veći je otvor pa je lakše usipavat šećer :D

Offline Annie_S

• Punopravni član
« Odgovori #34 u: Ožujak 24, 2010, 18:40:39 poslijepodne »
Evo, prema Vedranovom clanku na portalu sam napravila diy co2. U manjoj bocici se vidi da izlazi otprilike jedan mjehuric u sekundi. Ono kaj me muci je da ne vidim mjehurice da izlaze kroz kamen u akvarij. Mislim da nigdje nista ne pusta. Jel normalno da se ne vide ili mozda treba neko vrijeme da se stvori dovoljan pritisak da krene?

Offline Nuclear

• Punopravni član
« Odgovori #35 u: Ožujak 24, 2010, 19:13:58 poslijepodne »
Pričekaj pritisak. Meni treba i nekoliko sati, pa čak i cijeli dan da mi krene kako treba

Offline Annie_S

• Punopravni član
« Odgovori #36 u: Ožujak 24, 2010, 19:34:22 poslijepodne »
Je, je, krenulo je. Malo sam ipak i zasilikonirala za svaki slucaj. Sutra po dropchecker, veljda nebu nist nocas.
« Zadnja izmjena: Ožujak 24, 2010, 19:45:11 poslijepodne od Annie_S »

Offline Nuclear

• Punopravni član
« Odgovori #37 u: Ožujak 24, 2010, 19:46:58 poslijepodne »
Je, je, krenulo je. Malo sam ipak i zasilikonirala za svaki slucaj. Sutra po dropchecker, veljda nebu nist nocas.

Trebat će ti i kh 4 otopina.

Offline Annie_S

• Punopravni član
« Odgovori #38 u: Ožujak 24, 2010, 20:11:28 poslijepodne »
Znam, hvala.  :up:

Offline maliapostol

• Punopravni član
« Odgovori #39 u: Ožujak 24, 2010, 21:11:55 poslijepodne »
kolko sam skuzil stavila si diy verziju sa bocom od 1l ili 1,5l pa onda nemoras trcati po dropchecker rade probaj preko oglasa jer nema sanse da predoziras sa bocom akvarij ako si radila po uputama
bas mi je drago da si se odlucila
samo hrabro naprijed :klap:

Offline Pampa1

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 65
  • wywh
« Odgovori #40 u: Ožujak 24, 2010, 21:47:36 poslijepodne »
bas mi je drago da si se odlucila
samo hrabro naprijed :klap:

:up:
..:: Zagreb, Dubrava ::..
Do not argue with an idiot. He will drag you down to his level and beat you with experience.

Offline sarita

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 50
« Odgovori #41 u: Ožujak 25, 2010, 08:15:07 prijepodne »
Bravo Ana!
Da ste mi rekli poslala bih ti po Cici izvaganu sodu za kh4.

Offline Annie_S

• Punopravni član
« Odgovori #42 u: Ožujak 25, 2010, 08:28:46 prijepodne »
Pa sarita, nije da te danas nisam mislila zicati.  :D

Offline lp

• Punopravni član
    • HAS - HrAquascape.org
« Odgovori #43 u: Ožujak 25, 2010, 08:31:53 prijepodne »
Dosta mi je da me se spota za taj co2, pa cu krenuti bar sa diy za pocetak.  :D Pitanja su:
1. ljestvice ili zracni kamen
2. gasiti po noci ili ne
3. jel pozeljno da se mreska povrsina
4. gdje mora stajati boca (na razini iznad akvarija?)
5. staviti zracnu pumpu po noci ili ne
6. jel trebam drop checker
7. hoce mi to uopce biti dosta za 190 l?
Hvala na pomoci.  :zagrljaj:

Evo i od mene odgovora jer sam napravio jedno dva-tri postava sa DIY pa cu ti rec onako iz iskustva:

1. Ljestve naravno bolje otapaju i super su za diy.
2. Sa DIY ne možeš i da hoćeš, ako su ljestve u igri...ja ni sa bocom ne gasim nikada jer nemam solenoid, i nijednu riba mi nije uginula od toga nikada.
3. To ti je povezano sa dva...mreškanje izbacuje co2. Sa malo mreškanja, onako da se površina miče, al da je ništa ne razbija, dobijaš sljedeće: ribe dobiju hrpu kisika, a ti ne izgubiš previše co2. Ako jedva postižeš dosta co2 onda nemoj.
4. Svejedno, ako je ispod nabavi nepovratni ventil i super.
5. Ne
6. Naravno.
7. Može biti dosta...samo moraš naći način da imaš dosta co2 konstatno. Tebi će trebat onako otprilike 2 mjehurića u sekundi za dobro zasađen biljni. Morat ćeš češće mjenjat boce, pa će ti dopizdit, pa ako ćeš biti baš zagrižena za biljnu akvaristiku i dalje, nabavit ćeš bocu ionako.

Aj uzivaj.  ;)

Edit: Još jedan savjet, stavi zemlju za cvijeće ispod obavezno da ne moraš gnojit preko vode hrpu, ne trpaj previše rasvjete, i sa DIY co2 ćeš moći imati super biljni bez problema.

Majke ti mile koliko kompliciranja oko običnog diy co2. Pa to danas svi više manje koriste, a vi napravili cijelu nauku.
« Zadnja izmjena: Ožujak 25, 2010, 09:22:54 prijepodne od lp »

Offline noel

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 51
« Odgovori #44 u: Ožujak 25, 2010, 10:48:33 prijepodne »

Majke ti mile koliko kompliciranja oko običnog diy co2. Pa to danas svi više manje koriste, a vi napravili cijelu nauku.
[/quote]

:klap:

Offline Annie_S

• Punopravni član
« Odgovori #45 u: Ožujak 25, 2010, 11:37:06 prijepodne »
Imam problem, izlazi mi voda iz filter boce u akvarij i dize se razina u crijevu pa treba sto godina da co2 to potisne i da krene, makar je boca u visini vrha akvarija, tj. sad sam je stavila na akvarij. Hoce to rijesiti nepovratni ventil i gdje da ga stavim, cim nize ili nebitno? Znam da su pitanja debilna ali eto...  :-[

Offline Nuclear

• Punopravni član
« Odgovori #46 u: Ožujak 25, 2010, 11:46:00 prijepodne »
Kak ti izlazi voda iz filter boce u akvarij? nije mi jasno? filter boca se puni do pola, a crijevo koje ide u akvarij je na vrhu filter boce i uopće ne dira vodu u boci. Kak ti onda može voda ići? jedino ak je crijevo koje ide u akvarij potopljeno u filter boci

Offline maliapostol

• Punopravni član
« Odgovori #47 u: Ožujak 25, 2010, 12:13:03 poslijepodne »
ma nista nije debilno  :)
kupi nepovratni ventil obavezno i stvai ga sto blize akvariju-znas kaj mislim-skoro pa u vodu od akv...

inace u toj kontrolnoj boci ulazno crijevo ide skoro do dna a izlazno crijevo(ono koje ide u akvarij) se moze staviti tak kratko da jedva viri iz cepa,a vodu samo do trecine tek tolko da vidis baloncice

u onoj velikoj boci sa kvascem crijevo mora biti isto jako kratko .....jedva da viri iz cepa

a malo glupo pitanje .....dali su ti obadvije boce u istoj razini

Offline cicovspu

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 41
  • CiCo
« Odgovori #48 u: Ožujak 25, 2010, 12:22:00 poslijepodne »
ma problem je kaj je gurnula u filter boci oba crijeva u vodu... nije htjela slušat a ja se nisam htio previše petljati.... ja sam rekao svoje: da, draga i gledao dalje tv :D
Zaprešić / Vukovar / Križevci
Trigon190
Cayman 60

Offline Nuclear

• Punopravni član
« Odgovori #49 u: Ožujak 25, 2010, 12:27:01 poslijepodne »
Da, ak si gurnula oba crijeva u vodu prvo će ti CO2 istisnut svu vodu iz boce dok se crijevo ne oslobodi i tek onda će krenuti CO2
« Zadnja izmjena: Ožujak 25, 2010, 13:20:24 poslijepodne od lllnuclearlll »