Kolovoz 08, 2025, 15:54:58 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Početnička pitanja prije pokretanja diy co2  (Posjeta: 12170 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Annie_S

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 39
Početnička pitanja prije pokretanja diy co2
« u: Ožujak 23, 2010, 11:56:35 prijepodne »
Dosta mi je da me se spota za taj co2, pa cu krenuti bar sa diy za pocetak.  :D Pitanja su:
1. ljestvice ili zracni kamen
2. gasiti po noci ili ne
3. jel pozeljno da se mreska povrsina
4. gdje mora stajati boca (na razini iznad akvarija?)
5. staviti zracnu pumpu po noci ili ne
6. jel trebam drop checker
7. hoce mi to uopce biti dosta za 190 l?
Hvala na pomoci.  :zagrljaj:

Offline Pampa1

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 65
  • wywh
Odg: Početnička pitanja prije pokretanja diy co2
« Odgovori #1 u: Ožujak 23, 2010, 12:54:22 poslijepodne »

bolje ljestvice, još bolje stakleni difuzor

2. gasiti po noci ili ne

diy se ne može gasiti, može se puštati co2 u sobu a ne u akvarij, mislim da nije potrebno, kod mene ide non-stop, ali ide preko powerheada koji po noći ne radi pa je i otapljanje slabije

svako mreškanje površine izbacuje co2, ali malo mreškanja nikad ne škodi

kod mene je bila u razini akvarija, sad je pola metra ispod akvarija da se ne vidi, nisam vidio neku razliku

ne, teško da ćeš s diy co2 predozirati svojih 190 litara

po meni, da, najbolje se vidi stanje co2 u akvariju

ovisi kakve su ti potrebe akvarija, ako je jako svjetlo s puno bilja mislim da nije dosta, na ovo neka odgovori netko s više iskustva, ipak ja imam akv. od 45 litara i meni je super diy

zaključak: boca i ventili su zakon, samo košta puno, pa razmisli

..:: Zagreb, Dubrava ::..
Do not argue with an idiot. He will drag you down to his level and beat you with experience.

Offline sarita

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 50
« Odgovori #2 u: Ožujak 23, 2010, 12:56:11 poslijepodne »
1. ljestvice ili zracni kamen-ljestvice
2. gasiti po noci ili ne-ovisi o koncentraciji
3. jel pozeljno da se mreska povrsina-ne
4. gdje mora stajati boca (na razini iznad akvarija?)-ne znam
5. staviti zracnu pumpu po noci ili ne-ne
6. jel trebam drop checker-da
7. hoce mi to uopce biti dosta za 190 l? -ne baš
« Zadnja izmjena: Ožujak 23, 2010, 12:59:16 poslijepodne od sarita »

Offline Annie_S

• Punopravni član
« Odgovori #3 u: Ožujak 23, 2010, 13:37:43 poslijepodne »
Super, hvala na kratkim i jasnim odgovorima.  :zagrljaj:
Sarita, znam da navijas za bocu, ali ajd bar za pocetak ovo. ;)

Offline sarita

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 50
« Odgovori #4 u: Ožujak 23, 2010, 13:45:31 poslijepodne »
Samo si nabavi drop checker pa češ već vidjeti kolika ti koncentracija bude.I dali će ti ići na živce stalno mješati smjesu i tak...na kraju češ sama poželjeti pravu bocu bez našeg nagovaranja. ;)

Offline cann

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
« Odgovori #5 u: Ožujak 23, 2010, 13:49:42 poslijepodne »
samo ću pod brojem 7 odgovrit jer je pampa dao sve odlične odgovore..
za 190 litara vjerujem da se drop checker neće niti malo zazelenit sa diy co2, ne vjerujem da će ti to biti dovoljno, nimalo, boca je jedino riješenje..

Offline Annie_S

• Punopravni član
« Odgovori #6 u: Ožujak 23, 2010, 13:59:23 poslijepodne »
A dobro, onda kak je dosad guralo bez, tak ce i dalje.

Offline Nuclear

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 38
« Odgovori #7 u: Ožujak 23, 2010, 15:40:44 poslijepodne »
Ovako, ja se uopće ne slažem s pola vaših odgovora.

ni jedno od toga. Spoji CO2 na protočnu pumpu. Pupma atmanova u aqua-terri dođe kao i ljestve. oko 40kn najslabija Ako kupiš difuzor razočarat ćeš se jer za je on samo za boce pod tlakom, treba mu dosta velik pritisak.

2. gasiti po noci ili ne
meni se gasi preko noći protočna pumpa pa je otapanje slabije

u biti je jer se na taj način voda obogaćuje kisikom koji je važan i za biljke preko noći i za životinje, lagano mreškanje je sasvim u redu

u slučaju da boca stoji ispod akvarija može jako lako doći do istjecanja akvarijske vode u bocu i povratka natrag. Moja preporuka je da stoji iznad razine akvarija, a ako je ispod da staviš nepovratni ventil koji dođe par kuna u svakom zoo shopu

pa ako ti nešto drugo mreška vodu što će ti zračna pumpa?

Da, to je najbolji indikator o količini CO2

naravno da hoće, 1 boca ne, ali 2 boce povezane u seriju s promjenom jedne boce svakih tjedan dana bi trebalo biti dovoljno. Meni je dovoljno za Rio 180 na taj način. Tko ne vjeruje mogu slikati DC koji je zelen. Ako ne ide s 2 boce, staviš 3, al tu je već isplativost upitna. Evo recimo ovaj akvarij je sa DIY CO2 http://www.aqua-art.org/photogallery.php?photo_id=25
« Zadnja izmjena: Ožujak 23, 2010, 16:04:27 poslijepodne od lllnuclearlll »

Offline Pampa1

• Punopravni član
  • wywh
« Odgovori #8 u: Ožujak 23, 2010, 16:03:30 poslijepodne »
nuklearni, moram se ne složiti s nekim stvarima

difuzor radi bez greške kod mene na diy
kad se co2 pukne direkt u pumpu javljaju se neugodni zvukovi kod svakog mjehura, recimo kod mene je difuzor ispod pumpe i onda sitni mjehurići odu u pumpu i ništa se ne čuje
ovo sa dvije boce je bilo ostavljeno za kasniju diskusiju, kod mene su dvije na 45 litara, svaki tjedan mjenjam drugu i imam stalni dotok co2
Do not argue with an idiot. He will drag you down to his level and beat you with experience.

Offline Nuclear

• Punopravni član
« Odgovori #9 u: Ožujak 23, 2010, 16:08:55 poslijepodne »
nuklearni, moram se ne složiti s nekim stvarima

difuzor radi bez greške kod mene na diy
kad se co2 pukne direkt u pumpu javljaju se neugodni zvukovi kod svakog mjehura, recimo kod mene je difuzor ispod pumpe i onda sitni mjehurići odu u pumpu i ništa se ne čuje
ovo sa dvije boce je bilo ostavljeno za kasniju diskusiju, kod mene su dvije na 45 litara, svaki tjedan mjenjam drugu i imam stalni dotok co2

OK, za difuzor neću tvrditi jer nisam probao, al ovdje na forumu su mi rekli da je to samo za bocu, u zoo viliju su mi isto tako rekli. Ja sam isto to htio napraviti s difuzorom.

Kad CO2 pukne u pumpu čuje se kako rotor razbija mjehuriće i užasno je iritantno, ali ja sam CO2 spojio na izlaz protočne pumpe na slici i ne čuje se skoro ništa kad izlazi CO2, a također jako dobro razbija mjehurić.

Offline cann

• Punopravni član
« Odgovori #10 u: Ožujak 23, 2010, 16:21:16 poslijepodne »
jjoooj  moram uletit.....
nuklearni ovo kaj si označil na pumpi di bi sae trebal piknut co2, jednostavno tak niš ne valja..
zato kaj mjehur razbija na jedno 10-tak manjih koji odma odu gore na površinu, probao sam, najbolje je kak je pampa napisal diffusor pa onda u pumpu, mada sam ja imal ispod pumpe zračni kamen koji je razbijal na sitnije, a pum,pa kasnije na tzv.maglu...

i moram još reć za ono mreškanje vode...bilo kakvo jače mreškanje vode i dodavanje zračne pumpe izbija co2 iz vode..površina vode bi se trebala držat što je moguće mirnijom, baš zbog izbijanja co2 iz vode..
pitaj antimona, on ima mi se čini filtraciju prek sumpa, al toliki gubitak co2 da ga jedva nadomjesti, u biti bocu mu se isprazni, ak se dobro sjećam za koja 2 mjeseca, baš iz tog razloga...

Offline Pampa1

• Punopravni član
  • wywh
« Odgovori #11 u: Ožujak 23, 2010, 17:32:50 poslijepodne »
može i zračni kamen ispod pumpe. kod mene je difuzor jer sam njega imao pa tek onda ubacio pumpu, fora je da mjehurići uđu u pumpu i da ih propeler razbije, ovako samo na izlazu vjerojatno se manje razbije, ne znam, nisam probao

a ono za stakleni difuzor i diy co2, prava istina je da nisu svi pogodni za diy co2, npr. vrlo dobri rhinox 1000 (promjer pola incha) ide na diy, a model 2000 (taj je veći og 1000) ne ide

Offline Nuclear

• Punopravni član
« Odgovori #12 u: Ožujak 23, 2010, 18:36:48 poslijepodne »
jjoooj  moram uletit.....
nuklearni ovo kaj si označil na pumpi di bi sae trebal piknut co2, jednostavno tak niš ne valja..
zato kaj mjehur razbija na jedno 10-tak manjih koji odma odu gore na površinu, probao sam, najbolje je kak je pampa napisal diffusor pa onda u pumpu, mada sam ja imal ispod pumpe zračni kamen koji je razbijal na sitnije, a pum,pa kasnije na tzv.maglu...

OK cannibal. kako hoćeš, možda na nekoj drugoj pumpi i razbija na 10 manjih mjehurića, ja ti garantiram da meni razbije na jako puno sitnih, možda ne baš kao elisa, ali dovoljno blizu, akvarij mi je kao jamnica. Također DC mi je zelen. Sa difuzorom bi vjerojatno još i sitniji bili mjehurići, al prema DC-u nije mi potrebno. Da mi radi fotoaparat snimio bi video, al nažalost neš mi ne štima s njim. Voda mi se mreška lagano i nema problema s CO2, strah me ak ju smirim do kraja da će mi živad pokrepati  :D

btw. gdje da kupim taj difuzor koji provjereno radi. Pampa jel ti taj koji si ti naveo imaš, gdje si ga kupio i koliko je?

Kupio bi na e-bay-u al nemam kreditnu karticu
« Zadnja izmjena: Ožujak 23, 2010, 18:56:10 poslijepodne od lllnuclearlll »

Offline maliapostol

• Punopravni član
« Odgovori #13 u: Ožujak 23, 2010, 18:56:14 poslijepodne »
Ja imam rio 180 i nikada nisam sa diy varijantom uspio postici dovoljnu koncetraciju
annie drago mi je da si se odlucil krenuti sa co2 ko i mi svi prije jako si skeptik i potpuno te razumjem
napravi si diy varijantu cisto da se upoznas sa cijelom pricom iz prve ruke i znam da ces sama prijeci na bocu kasnij
moja ti je preporuka da uzmes dropchecker a za pocetak da te nebu strah ko i mene pali pumpu po noci i sama se uvjeri da nemres predozirati sa diy i stavi bocu bilo di samo moras imati i nepovratni ventil jer nikad neznas makar je sve pod tlakom da nebi bilo curenja
a za bocu cu ti samo dat natuknicu da uvijek imaju probleme oni koji nisu stavili iglicasti ventil i onda je to cudno a znaju da treba biti i da je on najsigurnija stavka i nije najskuplja pa tinemoj biti jedan od tih ali ima vremena da se malo oslobodis straha za ribica
I da ne zaboravim ljestve su bolje od kamena a difuzor od ljestvi pa sad kak bus mogla i slobodno stavi pumpu iznad kamena ili ljestvi ali ako i izbjegnes buku koju stvaraju baloncici imat ces pun akvarij sitnih i meni je to osbono ruzno jer ja ko i ti volim vidit ribice ali probaj i tak nis te ne kosta
« Zadnja izmjena: Ožujak 23, 2010, 19:02:03 poslijepodne od maliapostol »
Odrasto sam al na kratko bit cu dijete zivot cijeli...C.J.

Offline Pampa1

• Punopravni član
  • wywh
« Odgovori #14 u: Ožujak 23, 2010, 20:04:07 poslijepodne »
btw. gdje da kupim taj difuzor koji provjereno radi. Pampa jel ti taj koji si ti naveo imaš, gdje si ga kupio i koliko je?

kupljen preko interneta http://www.fish-street.com/product_details.php?category_id=56&item_id=168&currency_code=USD

pitanje za Annie_S:

na osnovu čega si došla do zaključka da ti je  potreban co2 ?

ako misliš da to treba imati "pod moraš", grdno se varaš, postoje prekrasni akvariji bez co2 i bez hrpe makro i mikroelemenata, uz razumnu rasvjetu (čitaj: malo slabiju) i biljke kojima nije potrebno puno svjetla može se proći s češćim i malo obilnijim zamjenama vode

dodavanje co2 samo zato jer te neko špota što ga nemaš nije rješenje, on se dodaje ako postoji potreba za to, u velikom broju slučajeva ta potreba je stvarna, ali kao što rekoh, može se i bez toga

Offline Annie_S

• Punopravni član
« Odgovori #15 u: Ožujak 23, 2010, 20:38:20 poslijepodne »
Jako mi je drago da se razvila ovakva rasprava. Cini se da ce ipak biti boca, evo samo dok nadem neku. Ionak imam velike planove dok se preselimo iz stana (bar 400 l, biljni s diskusima) tak da bolje da sad cim vise isprobam.
Pampa, mislim da mi treba jer se vidi na mom bilju da mu nesto fali. Ispod je hranjiva podloga, guram dm stapice, stavljam EC i profito, redovito i dovoljno mijenjam vodu i cistim filter, ali jednostavno se ne mice s mjesta ili se mice jako sporo tak da mislim da je ipak co2 problem.

Offline maliapostol

• Punopravni član
« Odgovori #16 u: Ožujak 23, 2010, 21:06:26 poslijepodne »
nekad davno su i uvjeti u akvarijima bili drugaciji zbog puno stvari
hrana je bila drugacija,dosta je bilo domace,voda da ne pricamo kakva je bila prije,a i pojavile su se biljke koje davno prije nisu trpali u akvarije i naravno mi smo bili strpljiviji bez mobitela brze hrane i hrpe obaveza tak da se sve promjenilo ali to nije uvijet da sad neaj forsiramo ali mala ispomoc nije na odmet tipa co2 a i jeftinije je i puuuuuno lakse od easycarba
ja sam prije dodavanja co2 takoder imao solidan + zadovoljavajuc rast biljaka ali je sve to nakon nekog vremena usporilo i kad sam poceo dodavati co2 sve se trznulo boje su postale intenzivnije i ljepse a biljke gusce i naravno tada je meni porastao APETIT i eto problema zvanog makroelementi ali to je samo jedna prepreka na putu do 500litara :D :D :D
mislim da je co2 jedan jednostavan pomagac biljkama koji nije ni priblizno za usporediti sa makroelementima jer su oni po mom misljenju ponekad nase vlastito trazenje savrsenstva ili moj primjer nestrpljivost
naravno ljudi poput lp-ija su primjer velikih ljubitelja i znalaca pa se oni ne racunaju jer njihovi biljni akvariji su prica za sebe i nebi u tu polemiku(katkad sam ljubomoran) :-[
drago mi je da si odlucila za bocu jer si budes olaksala nase pocetnicke muke sa diy varijantom i to samo jer imas veliki akvarij jer kod malenih diy nije lose rijesenje pogotovo u ovoj krizi
a kam se selis?

Offline ibanezfrelon

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 46
    • ART IMAGE
« Odgovori #17 u: Ožujak 23, 2010, 21:23:53 poslijepodne »
jjoooj  moram uletit.....

OK cannibal. kako hoćeš, možda na nekoj drugoj pumpi i razbija na 10 manjih mjehurića, ja ti garantiram da meni razbije na jako puno sitnih, možda ne baš kao elisa, ali dovoljno blizu, akvarij mi je kao jamnica. Također DC mi je zelen. Sa difuzorom bi vjerojatno još i sitniji bili mjehurići, al prema DC-u nije mi potrebno. Da mi radi fotoaparat snimio bi video, al nažalost neš mi ne štima s njim. Voda mi se mreška lagano i nema problema s CO2, strah me ak ju smirim do kraja da će mi živad pokrepati  :D

Slažem se.. i ja otapam co2 kao i nuklearni i mjehurići su usitnjeni do minimuma i po cijelom su akvariju. Valjda je to od pumpe do pumpe, ja koristim Atmanovu sa 500l-h.
Sada imam bocu ali sam sa diy uspjevao dobro zažutit dc jer sam mješao smjesu u karnisteru od 5 lit, znači diy može bit i više nego dovoljan ... ...ali  naravno da što je veći aq treba i više smjese.

Offline Nuclear

• Punopravni član
« Odgovori #18 u: Ožujak 23, 2010, 21:45:37 poslijepodne »
Da, istu pumpu i ja koristim.  :up:

Offline maliapostol

• Punopravni član
« Odgovori #19 u: Ožujak 23, 2010, 21:53:26 poslijepodne »
Bil sam kod tomeka i on je imal al mu je krepala neku atmanovu ogromnu vjerujem od min.1000 lit/h iz difuzora je pustao co2 ali relativno malo i sve mu razbijalo tak da baloncica uopce nije bilo ali kad je pojacao co2 eto mineralne

Offline moke

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
« Odgovori #20 u: Ožujak 24, 2010, 09:50:33 prijepodne »
Pod jedan diy co2 u kolicinama zavisi ti kakvo i koliko zahtjevno imas bilje i u kojim kolicinama i koliko ce ono trositi co2.
Dva moze se diy co2 regulisati ventilom od infuzije (kupis citav sistem u Apoteci za neku mizernu lovu i skoro ti je sve napravljeno), cak mozes regulisati koliko ti treba co2 i navece kada se svjetla ukase da ga potpuno zatvoris... i to jako kvalitetno jer nemas neke jake tlakove kao sto su u Originalnim bocama. :up:
Tri ljestve su dobre a Nano deffuser je naj bolji stakleni je i lijepo izgleda i vrhunski otapa itd.. imas kupiti na ebay-u za nekih 8 dolara meni je stigao juce cekao sam 7 dana on je vrh a radi na Diy Co2 varijanti bez ikakvih problema.
DC obavezan...nista bez chekera. isto na Ebay otidzi jako su jeftini dobijes i otopinu, trakice, stakleno zvono, u koliko nemas gdje nabaviti u blizoj okolini... itd...LP sretno
Ja mislim da nije bitan kakav je co2 iz boce ili diy bitno je da se kvalitetno otapa.
Moj ti je prijedlog u koliko se odlucis za diy varijantu, da je radis od dvije boce.... boca u kojoj je smjesa, da bude tamna a druga boca da bude sa vodom i koja ce biti filter gasu koji ce dolaziti iz maticne flase sa smjesom.... te iz filter boce da saljes co2 u akvarij...i jako bitno nabavi nepovratni ventil. u glavnom imas tone snimaka na Youtube kako se pravi co2. LP sretno

Evo link...
« Zadnja izmjena: Ožujak 24, 2010, 10:05:22 prijepodne od moke »
spasavaj se ko moze  :aaa:

Offline Annie_S

• Punopravni član
« Odgovori #21 u: Ožujak 24, 2010, 09:56:04 prijepodne »
Netko je spomenuo kanistar. Pa jel mogu onda umjesto u malu bocu od litru i pol napraviti u kanistru pa da bude dosta? Hvala bogu, bar mi kvasac nije problem. :)

Offline moke

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
« Odgovori #22 u: Ožujak 24, 2010, 10:10:40 prijepodne »
Netko je spomenuo kanistar. Pa jel mogu onda umjesto u malu bocu od litru i pol napraviti u kanistru pa da bude dosta? Hvala bogu, bar mi kvasac nije problem. :)

Vidi Annie meni sedmi dan boca gura bez problema...a jos ce nekih 10tak dana jer sve zavisi kakva ti je smjesa...i OBAVEZNO TAMNA PVC FLASA. u mene je od piva 2lit. a filter je mala PVC od soka, sa koje odlazi co2 u Akvarij.
smjesa kod mene je slijedeca: Velika kasika germe, dvije solje za caj vece secera i mlaka voda, vodu sipam tri trecine flase i dobro promuckam...co2 pocne curiti u roku 5min. traje 15-17 dana i siba ko lud.
PAZI kakva ti je rasvjeta da ne napravis ....ranje.
spasavaj se ko moze  :aaa:

Offline Nuclear

• Punopravni član
« Odgovori #23 u: Ožujak 24, 2010, 10:41:50 prijepodne »
Ček malo moke.

Ako ti zatvoriš DIY bocu skroz. Kad se nakupi dovoljno CO2 plastična boca će eksplodirati. U biti probiti će na najslabijem spoju. Al aj objasni ak ti to radiš jer ako bi uspio iskontrolirati CO2 imao bi ga puno više.

« Zadnja izmjena: Ožujak 24, 2010, 11:42:32 prijepodne od lllnuclearlll »

Offline cicovspu

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 41
  • CiCo
« Odgovori #24 u: Ožujak 24, 2010, 11:32:37 prijepodne »
OBAVEZNO TAMNA PVC FLASA. u mene je od piva 2lit. a filter je mala PVC od soka

draga..... večeras ću se onda žrtvovati i popiti 2l piva pa da probamo taj DIY :D
Zaprešić / Vukovar / Križevci
Trigon190
Cayman 60